Начало Блог Даниела Симидчиева: Като съм с високо IQ, не ставам за политик ли?

Даниела Симидчиева: Като съм с високо IQ, не ставам за политик ли?

Източник: Дартс нюз

Даниела Симидчиева е кандидат за вицепрезидент в двойка с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Тя е шеф в БСК с ресор образование и председател на МЕНСА-България. Известна е като най-умната жена в света – резултатът й от теста за интелигентност е 192 точки. Гордея се, че съм майка на три прекрасни дъщери, казва Даниела Симидчиева.

– Г-жо Симидчиева, защо с това феноменално IQ се набърквате в политиката?

– Интелигентните хора трябва да странят от политиката, така ли? Вярно, че политиците не са обичани, че много умни реализирани хора странят от политиката, защото се страхуват да не бъдат омърсени, да не им лепят незаслужени етикети… Реших напук на това мнение да опитам – имам какво да кажа, имам сили и желание да направя много неща, натрупала съм и опит вече… Не мисля, че IQ може да определи влизането на някого в политиката, но не би трябвало и да му пречи.

– Не се ли изкушавате да направите тест за интелигентност на депутатите например?

– Не би било коректно аз да го предложа. Но такъв тест е правен от МЕНСА-България преди 10-15 години в парламента – тогава процентът на издържалите го депутати бе същият като средния за страната. Но не е никак страшно и човек да се провали на този тест, тъй като психолозите твърдят, че има много видове интелигентност – според различните източници между 7 и 9. Речева, двигателна, музикална… Всеки притежава някакъв вид, късметлиите – повече от един.

– А кой вид интелигентност е най-добре да ни управлява? Все двигателна ли ни се пада?

– Може би сега с вас ще измислим нов вид – морална интелигентност, като че ли тя най-много липсва сред политиците.

– Да не би ВМРО да Ви покани, за да „яхне“, жаргонно казано, Вашата интелигентност?

– В моя профил има и други привлекателни страни – например това, че съм майка на три отгледани деца, образоват се добре, останала съм да живея с тях тук. Мисля, че от гледна точка на принципите и идеите на ВМРО това дори е по-ценно. Един от проблемите, които са сред приоритетите на партията и които споделям и аз, е точно демографската криза. Детската ми мечта бе да имам три деца и смятам, че може да се направят редица неща за жените, които искат да родят трето дете, но се колебаят. Така стигаме и до въпроса за равнопоставеността на половете – също изключително важен. Трябва да се промени манталитетът в обществото ни.

– Да очакваме ли след кампанията г-н Каракачанов да започне да чисти с прахосмукачка?

– Не, не се бъркам в личния живот на хората, но доколкото знам, Красимир Каракачанов готви много хубаво.

– А защо не се включихте в екипа на Росен Плевнелиев, нали той е баща на три деца?

– Не са ме канили от екипа на Плевнелиев, но и не съм чувала като тяхна политика да е изведена подкрепата за семейства с повече от едно дете до този момент. Към ВМРО ме привлече съчетанието „открити проблеми – предложения за действия“. Обичам да се действа и когато открия мястото си някъде между проблема и решението му, веднага се включвам.

– Дъщерите ви подкрепиха ли ви?

– Да, първо с тях разговарях естествено, защото това ще се отрази и на техния живот. Подкрепиха ме изцяло. Но мисля, че не си дават съвсем ясна сметка за публичността, която винаги е свързана с ограничения, а те са много свободолюбиви. Надявам се да не им попречи кандидатирането ми за вицепрезидент.

– Какво учат дъщерите ви – казахте преди време, че право и публична администрация са специалности, които бълват безработни в момента?

– Архитектура, икономика и режисура, а внучката ми е първолак.

– Ако станете вицепрезидент, да не й викат „ей, баба ти като е голяма работа…“?

– Не би трябвало да й пречи, тези неща се отразяват, когато човек има някакви комплекси.

– А ако бяхте вицепрезидент, щяхте ли да помилвате Цветелин Кънчев?

– Не познавам този казус. Ако правите някакъв намек за „циганизацията на страната“, за която говори ВМРО – не става дума за етнически признак, а за ценностна система, начин на живот. Много хора живеят в лоши битови условия, не пращат децата си на училище – това трябва да се промени. И да се научат всички да изпълняват ангажиментите си към обществото, не само да изискват. Аз съм била в много трудно материално положение, чудила съм се буквално как да нахраня децата си, но винаги първо съм плащала сметките на домакинството. Между другото, спомням си при един дебат, че точно Цветелин Кънчев каза: Да, нашите братя роми трябва да учат. Мисля, че разумните от тях вече го осъзнават.

– В каква посока очаквате атаки?

– В материален план не очаквам – имам наследствено жилище в Благоевград, в София – един апартамент в жк „Илинден“, който съм взела със заем и ще плащам две години след пенсия, возя се в трамвая… Нямам партньор до себе си, така че или списък на любовници, или „тишина в спалнята“ са възможните посоки за атаки. Не съм крала и не съм лъгала.

– Няма да станете вицепрезидент, знаете нали?

– Защо пък? Може хората, които не гласуват, този път да се замислят и да изберат нещо различно. И да има изненада след първия тур.

– А ако влезете на „Дондуков“ 2 – какво най-много ви плаши?

– Плаши ме това, че проблемите са страшно много и трябва да се сформира изключително добър екип, за да се работи пълноценно за решаването им. А това наистина е трудна работа.

17 септмври 2011

Последни Новини

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира...

Искрен Веселинов: Поругаването на българския химн от македонските запалянковци показва доколко РСМ е готова за членство в ЕС

Енергийната криза е резултат от сбъркана политика Поругаването на българския химн от македонските запалянковци по време на футболния мач...

Александър Сиди: На изборите хората ще накажат лицемерието и безхаберието на доскорошните управляващи

Съпредседателят на ВМРО - БНД Александър Сиди не спести пред медиите в Стара Загора тежки думи по адрес на управлявалите през последната година...

Юлиан Ангелов: ВМРО предлага нова пенсионна формула 61/31

ВМРО ще предложи нова пенсонна формула – 61/31. 61 години като възраст за пенсиониране и за жени, и за мъже и 31...

Искрен Веселинов: В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота

В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота, каза в „Денят на живо с Наделина Анева по Нова нюз съпредседателят на...

Коментари