Начало Зеленото е родолюбие Екоинспекцията в Перник одобри застрояването на Паничище

Екоинспекцията в Перник одобри застрояването на Паничище

Източник: „Медиапул“

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник е одобрила плановете за застрояване на курорта Паничище край Сапарева баня. Това става ясно от решение на инспекцията.

В курорта, разположен в подножието на Седемте рилски езера, не се предвижда строителството на жилища за постоянно обитаване, но предстои изграждането на ваканционен комплекс и хотели. Така базата в курорта ще се увеличи с нови 5000 легла.

Новите сгради ще са с височина до 7 метра (два, три етажа), а плътността на застрояването до 30%, предвижда одобреният план.

За реализацията на плановете за застрояване е „необходимо отсичане на дървесна растителност“, но местоположението на зоните за строителство е такова, че намесата в околната среда да е минимална, е посочено в решението.

Според директора на инспекцията плановете за застрояване „няма да окажат значително отрицателно въздействие“ върху природните местообитания и популации, които са предмет на опазване в защитените зони в Рила.

Всички инвестиционни предложения ще се подлагат на процедура по оценка на съвместимостта им с близките защитени зони. Екоинспекцията в Перник освен това е поставила условие да отпадне предвиденото застрояване на площи, заети от бялоборови и смърчови гори, да не се строи един от планираните паркинги, както и да се намали наполовина площта на друг от тях. Екоинспекцията е намалила с 40 на сто площта на ново проектираната улична мрежа в курорта Паничище.

Визите за строителство ще се издават след предварително заснемане на околната растителност и местоположението на новите строежи.

Решението на РИОСВ – Перник може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите и пред Административния съд в Перник.

Екоорганизации ще обжалват

Решението на пернишката екоинспекцията ще бъде обжалвано от екоорганизации. Това заяви Андрей Ковачев от сдружението за дива природа „Балкани“, цитиран от investor.bg.

Зелените дадоха отрицателни становища по повод изготвянето на новия подобрен устройствен план на курорта. Според тях това е първата стъпка към застрояването на курорта.

Предвидените за застрояване зони в Паничище попадат в зоната „Рила-буфер“, която обгръща национален парк „Рила“ и която трябва да бъде обявена за защитена зона за опазване на мечката и главоча (вид риба), каза Ковачев.

От години границите на „Рила-буфер“ са обект на спорове между учени, екоорганизации и държавните органи, отговорни за управлението на защитените територии от европейската екологична мрежа Натура 2000. Причината са заявените инвестиционни намерения за изграждането на проекти като „Супер Боровец“, „Искровете-Мальовица“, „Картала“, „Трещеник“.

В края на август Европейската комисия поиска от България да разследва проекта на община Сапарева баня за оценката на туристическия капацитет на района, извършването на различни екологични проучвания, възстановяване на нарушени местообитания и други дейности. Този проект се финансира със средства по оперативна програма „Околна среда“, но съмненията на зелените са, че с него се финансират плановете за застрояване на Паничище.

„Рила спорт“ стои зад проекта

Според зелените зад проекта стои дружеството „Рила спорт“ АД. От 2008 г. дружеството изкупува имоти в курорта. В портфолиото му, заедно с други свързани фирми, има имоти на площ от около 500 декара. Сред тях е и бившата база на военните.

Според неправителствената организация „За да остане природа в България“ дружеството е свързано с Георги Велчев, брат на финансовия министър по времето на НДСВ Милен Велчев . Пред Mediapool Георги Велчев отрече да има нещо общо с дружеството. „Нямам интерес към планински курорти. Посещавал съм зимни курорти във Франция, Австрия, САЩ, но не и в България“, каза Велчев. Според местните хора зад проекта стоели руснаци.

Според Търговския регистър капиталът на дружеството е разпределен в 2.07 милиона поименни акции с номинал 1 лв. Компанията се управлява от Славейко Стайков, Добромира Нетева – Дашкова и Тихомир Трендафилов.

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари