Начало Видео Каракачанов мисли за връщане на Строителни войски и обучение на неграмотните в...

Каракачанов мисли за връщане на Строителни войски и обучение на неграмотните в гетата

Възстановяване под някаква форма на строителните войски и въвеждане на форми, с които да бъдат задължавани жителите от гетата да се ограмотяват – тези идеи разви пред депутатите военният министър Красимир Каракачанов.

Бившето Главно управление на строителните войски (ГУСВ) в момента е държавно предприятие под шапката на регионалното министерство и е със затихващи функции. Преди 1989 година то подсигуряваше дейността на строителните войски, в които се приемаха основно младежи без образование и от социално слаби групи.

По време на парламентарния контрол в петък депутатът от БСП Александър Паунов зададе въпрос дали не може ГУСВ да премине обратно към Министерството на отбраната, като бъде използвана материалната база и разработените учебни планове на предприятието, като инструмент за справяне с проблема с липсата на квалифицирани кадри и намаляване на престъпността.

Каракачанов заяви, че „прегръща“ подобна идея и дори мисли за въвеждането на механизми, с които да бъдат задължавани безработните да се обучават в ГУСВ. Въпреки че отрече, че визира определена етническа група, той на няколко пъти обясни, че подобна идея ще реши проблема с хора, „които са намерили на баницата мекото“ и се възползват от „крайно либералното отношение на институциите“. Той дори посочи, че подобна идея е подходяща за жителите на гетата:

И това е правилният подход, за да може онези млади хора, които нямат образование – голям процент от хората в гетата нямат и основно образование и няма нужда човек да обикаля страната, за да види това… Не могат да говорят нормален български език, а без да говориш езика не може да претендираш, че може си равен с другите. 

Министърът припомни, че преди 1989 година ГУСВ са предоставяли възможност за отбиване на военна служба, но и за получаването на професия:

По този начин десетки хиляди млади хора усвояваха и професия, с която можеха да намерят реализация в цивилния си живот и да се препитават по почтен начин, а не с кражби и обири.

По думите му по-късно строителните войски били закрити с аргумента, че били дискриминационни. Според него обаче „подборът“ там бил друг: дали си грамотен или не. Ако не си грамотен, се образоваш с кирка и лопата, заключи военният министър.

Той припомни още, че в предходния парламент е бил автор на законопроект, според който „неграмотник, който не може да служи с оръжие, именно чрез тази учебно-трудова дейност да получи точно тези качества, които няма“. 

Според него „има хляб“ в идеята за създаване на центрове за професионално и военно обучение, но за това трябва решение на Министерския съвет и да се намерят средства. Каракачанов обясни, че идеята е добра, защото дава възможност за интеграция „на една част от обществото, която научи, че има права, но не и задължения“. Това обаче нямало как да мине под формата на наборна военна служба, тъй като такава няма. В момента МО работи върху законопроект за доброволна служба, но за възстановяването на ГУСВ трябвало да се търсят механизми, с които младежите да бъдат задължавани да влизат в тях. Като такъв подход Каракачанов посочи спирането на социални помощи за младежите, които отказват да работят, въпреки че им се предлага работа.

Идеята за „трудова повинност“ не е нова за ВМРО. През 2010 година Каракачанов предложи като един от начините за справяне с демографската криза да бъде възстановено трудовото “ограмотяване на неграмотните циганчета“. В свое интервю за БНТ през септември 2017 г. той дори обяви, че това е един от начините за справянето с циганската престъпност.

206 хиляди деца в България, голямата част от които са циганчета, от 7 до 18-годишна възраст са неграмотни. Дори трябва да въведем образователната повинност, задължително, не ме интересува, че си пропуснал 16 години – връщаш се в училище и учиш. Един от основните проблеми е изучаването на български език. Няма как да се интегрираш в обществото, когато не знаеш да пишеш и говориш на български език. За какви права говориш, когато няма как да си намериш работа в нормална фирма или предприятие, когато не владееш езика на мнозинството – не можеш да пишеш и да четеш. Това са неща, които е крайно време да спрем да ги разглеждаме от една страна с чисто етнически план, а от друга страна да спрем да ги разглеждаме като някакъв проблем, за който някой в Брюксел щял да ни се скара, коментира тогава министърът.

Последни Новини

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Коментари