Начало По места Младежите от ВМРО – Враца участваха в хайдушка вечер

Младежите от ВМРО – Враца участваха в хайдушка вечер

Интересна инициатива „Хайдушка вечер“ организира Регионалния исторически музей – Враца в събота. Инициатор е Тихомир Машов – от отдел „Най-нова история“, който заедно с учители и ученици от ПМГ „Акад. Иван Ценов“, СОУ „Христо Ботев“ и ЕГ „Йоан Екзарх“, направи възстановка на събития, свързани с хайдутството. Активно участие взеха и представители на младежката организация на ВМРО – Враца.

Мероприятието започна пред музея, където учениците бяха изпратени с хайдушки песни. Те си избраха войвода, както е по традиция, с изпитания за сила и издръжливост.

„Учениците видяха и момента на раздялата с любим човек, нещо което неизменно е съпътствало живота на хайдутите“, уточни Машов. Героите бяха облечени в автентични дрехи от отминалата епоха. С много усмивки групата пое на поход към Врачанския Балкан, като спираше на уречени исторически местности. Първата спирка беше при Вратцата, на еко-пътеката при м. Градището. Там археолозите ст.н.с. Нарцис Торбов и Александра Петрова запознаха учениците с историческото развитие на град Враца,  както и с легендата за Радан войвода.

След това групата замина за с. Згориград, където, отново според традицията, „хайдутите“ получиха храна от местното неселение. На крайната спирка-Учителските колонии в Балкана, те останаха да бивакуват. Там около лагерен огън се разказваха легенди, четоха се разкази,  свързани с геройството на хайдушкото движение.

Следващото събитие, което съвместно ще отбележат Регионалният исторически музей и МО на ВМРО-Враца е паметна вечер на 24 юни, посветена на Димитраки Хаджитошев – първият борец за независима българска църква в годините на Възраждането.

още снимки:

16 юни 2010

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари