Начало Новини Протестиращи гориха чучело на енергийния министър в центъра на София

Протестиращи гориха чучело на енергийния министър в центъра на София

Стотици столичани, представители на граждански, на пенсионерски организации, членове и симпатизанти на ВМРО излязоха днес на протест пред сградата на ДКЕВР на столичния булевард „Дондуков”. Протестиращите бяха разделени от полицията на двата тротоара, защото мястото пред ДКЕВР се оказа тясно за всички.

Със знамена и плакати, участниците в протеста изразиха своя бунт срещу високите цени на електроенергията, парното, водата.

На импровизираната трибуна своите позиции изразиха Красимир Каракачанов – председател на ВМРО, неговият заместник Ангел Джамбазки, Волен Сидеров – председател на партия „Атака”, пенсионери, хора с гражданска позиция.

В изказването си Каракачанов припомни, че ВМРО от години оглавява протести и води война с монополите. А последните им действия доказват, че те безнаказано тероризират българските граждани, но повечето от тях изнасят печалбите си под различни форми зад граница.

Според Каракачанов е абсурдно толкова време държавата не само да не се намеси и да прекрати този произвол, но и чрез собствената си комисия ДКЕВР да изпълнява ролята на „адвокат” на монополистите.

Той прочете пред множеството част от официално писмо до премиера, в което ВМРО от името на гражданите поставя конкретни искания, излага констатации, мотиви и предлага решения, за да се прекратят съмнителните машинации на фирмите-монополисти. Каракачанов съобщи на хората, че ВМРО ще поиска среща с министър-председателя Борисов, за да връчи писмото и да го уведоми за исканията.

Присъстващото на протеста множество осъди ценовия геноцид над българските граждани и най-тежко засегнатата група – пенсионерите. С възгласи, хората поискаха оставката на правителството, разваляне на договорите на енергоразпределителните дружества и наказание за всички продажни политици, довели през годините България до състоянието в момента.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки каза, че ВМРО няма да се откаже от протести и в София, и в цялата страна, докато проблемът не бъде разрешен от управляващите.

Накрая протестиращите хвърлиха бомбички и димки и символично изгориха чучело на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Снимки>>>

Приложение: Текст на писмото до министър-председателя.

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми господин министър-председател,

Създалото се тежко положение с цените на комуналните услуги ни кара да Ви припомним многобройните протести, които организирахме в последните седем години, експертните становища, които сме внасяли в ДКЕВР, на които две поредни правителства в периода 2006-2012 г. не обръщаха никакво внимание. Във връзка с явния рекет и грабеж, които упражняват върху гражданите фирмите монополисти, отправяме към Вас следните

И С К А Н И Я

1. Разваляне на договорите за приватизация на трите електроразпределителни дружества;

2. Незабавна отмяна на неправомерните и спекулативни повишения в цените на тока, водата и парното;

3. Прекратяване на концесията на „Софийска вода”;

4. Търсене на съдебна отговорност на всички лица, които са допуснали въпросните приватизационни и концесиони сделки при неизгодни за България условия.

М О Т И В И

Цените на парното преминаха всякакви разумни граници. Безумната система на отчитане на абстрактни цени, „изравняване на показанията”, посредници в осчетоводяването и т.н. доведе до неясна и несправедлива, но все по-висока цена на услугата. През тази зима всички го усещаме.

Укриването на печалба в енергийния сектор. Не малка част от разходите за външни услуги са заплатени за „консултантски“ услуги. Само за периода 2007-2009 г. тези „разходи“ за ЧЕЗ са 57 млн.лв., за ЕОН – 70 млн.лв, а ЕВН са заплащали 1680 евро дневна надница на около 200 свои служители-консултанти извън България. Това може да бъде охарактеризирано само като грабеж! Ето ги парите, които г-н Дянков се прави, че търси за пенсиите на мизерстващите български пенсионери. След направения одит (благодарение на протестите на ВМРО преди три години) се установи, че под формата на договори за консултантски услуги само при монополиста ЧЕЗ е изнесена печалба от близо 41 милиона лева. За 2010 г., например, ЧЕЗ са декларирали едва 3 млн. печалба. А още преди приватизацията всяко едно от електроразпределителните предприятия (ЕРП) е декларирало по 30 млн. лв. печалба. Значи раздържавяването им просто не е имало никакъв положителен смисъл! Затова договорите за приватизация трябва да бъдат развалени и да се потърси отговорност и на лицата, които са ги сключили.

За 2008 и 2009 г. ЧЕЗ е направил инвестиции с 53,817 млн.лв. по-малко, а ЕОН – с 43 млн.лв., от колкото е заложено от ДКЕВР. Тези суми за залегнали в образуването на цената на тока и съответно са изплатени от българските потребители. В същото време качеството на ел.захранването за много абонати е под всякаква критика. Вместо 220 волта, то е 180 и по-малко.

ЕРП-тата продължават да не плащат дивидента на държавата. От 2005 г. насам (от приватизацията на енергодружествата досега) дивидентът на държавата за нейната 1/3 собственост не е плащан. Неизплатената към държавата сума се равнява на 494 млн.лв. общо за трите ЕРП-та. Вместо да си потърси парите, държавата вече продава остатъчните си дялове в дружествата.

В същото време цената на ел.енергията за битови нужди се е повишила с над 80% за периода 2005-1012 г.

Лоша поддръжка на мрежата. В ЕС стандартът за време на прекъсване на тока заради аварии е 38 минути. У нас е 4 часа. Твърди се, че е заради остаряла мрежа – нищо подобно, има два проблема: единият е, че се крадат проводници, а вторият – че ЕРП-тата съкратиха в пъти броя на аварийните си екипи. И за двете потребителите нямат вина, но ЕРП-тата оправдават по-високите цени на тока с необходимостта да инвестират в подобряване на мрежата. Защо потребителите да плащат за това, че ЕРП-тата не са си свършили работата?

Трите ЕРП-та държат абсолютен монопол в районите, които обслужват. В ЕС това е немислимо. Печалбата им е гарантирана. Потребителите на ток нямат никакви права за сметка на доставчиците. Дружествата са единствените, които навремето са допуснати до приватизация, без задължителен инвестиционен план, който да спазват!

ТЕЦ-овете, собственост на компании от САЩ, продават в пъти по-скъп ток. Електроенергията, произвеждана от „ТЕЦ Марица Изток 1“ и „ТЕЦ Марица Изток 3“, които са американска собственост, е три пъти по-скъпа от тази на българската „ТЕЦ Марица Изток 2“ и над шест пъти по-скъпа от тази на АЕЦ „Козлодуй“. Тези чужди ТЕЦ  включват цената на електроенергията на база цена на тон въглища, значително по-висока, отколкото е на международните борси.

Цените на тока от „ТЕЦ Марица Изток 1“ и „ТЕЦ Марица Изток 3“ влияят при образуването на цената за всички потребители. Защо държавата изкупува от тях в пъти по-скъпата електроенергия?

„Софийска вода” системно не спазва договора си, според който цената на водата трябваше да е много по-ниска. ВМРО системно сезира Върховния административен съд. Събрани бяха над 60 хиляди подписа на софиянци с искане за провеждане на местен референдум за разваляне на концесията на „Софийска вода“. Проблемът не е само в София. Грабителски се държат водните дружества в цялата страна. ВМРО вече обжалва увеличенията на цени на водата в няколко града. „Софийска вода” не спазва договора си и по отношение на лимитите на загубите -съгласно данни от ДКЕВР, загубите за 2009 и 2010 г. са над 60%, а е трябвало да са под 50%. Освен това има източване на средства по посока чуждото дружество-майка. „Софийска вода” е взима преди години заем от над 30 млн.лв. от тогавашното дружество-майка „Юнайтед ютилитиз”, при 17% (!) капитализирана годишна лихва. В края на 2009 г. заемът вече е над 72 млн. лева. За сравнение – заем на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие е само със 7% лихва.

В цялата страна водните дружества отчитат загуби по мрежата, но пък с тях оправдават повишение на потребителските цени. Практиката е проста: дружествата начисляват част от своите търговски загуби като технически. Несъбраните си вземания дружествата не вписват като свой минус, а като технически загуби. И чрез формулата, по която се изчислява цената на водата, ние, потребителите, плащаме това. „Софийска вода” и другите водни дружества не си търсят парите за тази вода от циганските гета, например, които на практика я разпиляват, без да плащат.

Господин министър-председател,

Ако не предприемете спешни мерки във връзка с изпълнението на исканията, имаме готовност, заедно с граждански организации и всички ограбени български граждани, да продължим с протестите в цялата страна.

Настояваме да застанете на страна на гражданите на България, а не на чуждите монополисти, които грабят не само хората, а и държавата.

гр. София                                            С уважение: Красимир Каракачанов, председател на ВМРО – БНД

Последни Новини

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

ВМРО – Гоце Делчев отличи участниците в конкурса „Великият Гоце Делчев през моите очи“

По случай 121 години от гибелта на революционера Гоце Делчев местната организация на ВМРО в гр. Гоце Делчев организира конкурс за рисунка...

Контрера: Над 400 хил. лв. от джоба на българите ще отидат за „София прайд“, пък и ще блокират цяла София. До кога?

Вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница! Под „мъдрото“ управление на Васил...

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това казва в...

Прогнозата на Каракачанов след изборите: ДПС повече няма да стои в сянка

Как се стигна до настоящите изборни резултати? Гост по темата в „Челюсти“ по NOVA NEWS бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir