Начало Блог Събирачите на дългове са обикновени рекетьори – законът да ги забрани

Събирачите на дългове са обикновени рекетьори – законът да ги забрани

Темата за новите рекетьори или т.нар. събирачи на дългове коментира юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера в „Отзвук от деня“ по Нова българска телевизия.

От името на ВМРО изпратихме сигнал до прокуратурата относно дейността на събирачите на дългове.

Акцентът, който искаме да поставим е към вземанията на задължения на гражданите към мобилните оператори и комуналните дружества. Основното, което притеснява ВМРО, е разпространението на лични данни, както и нерегламентираността на дейността на фирмите – събирача.

Контрера посочи, че през последните месеци проблемът ескалира и от партията проучват въпроса от началото на лятото. Директно при нас идват граждани, търсещи съдействие, тъй като са притискани от фирми – събирачи на задължения. В София голям проблем има с монополиста „Софийска вода“, задълженията към когото се прехвърлят към фирмите – т.нар. „колектори“, и се започва с тормоза.

Един от изводите, до който достигнахме е, че липсва каквато и да е информация на какво основание фирмите събират задълженията, след като между длъжника и тях няма никакво правоотношение. Така възниква и друг въпрос – с кого трябва да уредите задълженията си – с фирмата-събирач или със самото дружество. Очакваме имено прокуратурата да отговори на този въпрос.

От друга страна няма правна рамка, която да регламентира дейността им. Контрера посочи, че спокойно можем да ги наречен обикновени рекетьори.

От ВМРО настояваме да бъде изготвена правна рамка и този бизнес да бъде вкаран в някакви граници, т.е. забранен, категоричен бе юридическият съветник.

Контрера разказа как работят събирачите. Отиват в дома на хората и им обясняват как скоро ще дойдат със съдия-изпълнител, ако не платят задълженията си и ще им вземат имуществото. Което е безумие, защото си има процедури – не може да влезе в дома Ви съдия-изпълнител без да е имало исков процес, без да е имало решение за присъждане на вземането, поясни той.

ВМРО в момента съветва хората по това как да се пусне жалба. Това има ефект, защото редица проблеми са били разрешавани до момента, естествено със съдействието и на институциите.

Насочваме хората да поискат правна помощ от държавата, което е допустимо. Опитваме се и да разясним правата на гражданите и да ги насочим към нужната институция, тъй като казусите са различни.

Като добра идея Контрера определи завеждането на колективен иск от граждани, но за да се случи, трябва да бъдат събрани идентични случаи.

10 октомври 2012

ПО ТЕМАТА:

ВМРО иска прокурорска проверка за събирачите на задължения

За дейността на събирачите на вземания

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Патриотично видео за Деня на будителите от дамите във ВМРО

Патриотично видео – поздравление по повод Деня на народните будители – 1 ноември, публикуваха дамите от ВМРО. Членовете на...

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Тазгодишната награда на НЖО „Достойнство и чест“ е за Райна Дрангова и Евгения Гешева

Националната женска организация на ВМРО не се уморява да търси и показва достойни за пример хора в българското общество. Тази година с...

Законът за личния фалит влезе в парламента

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“

Доц. Михов: За първи път тази година пенсиите са приоритет в бюджета

Приоритет ще имат и учителите, чиято заплата ще бъде с 20% над средната през следващата година, заяви депутатът

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица...

За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

Самият аз не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса, споделя лекарят и депутат от ВМРО В...

Коментари