Начало Блог Събирачите на дългове са обикновени рекетьори – законът да ги забрани

Събирачите на дългове са обикновени рекетьори – законът да ги забрани

Темата за новите рекетьори или т.нар. събирачи на дългове коментира юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера в „Отзвук от деня“ по Нова българска телевизия.

От името на ВМРО изпратихме сигнал до прокуратурата относно дейността на събирачите на дългове.

Акцентът, който искаме да поставим е към вземанията на задължения на гражданите към мобилните оператори и комуналните дружества. Основното, което притеснява ВМРО, е разпространението на лични данни, както и нерегламентираността на дейността на фирмите – събирача.

Контрера посочи, че през последните месеци проблемът ескалира и от партията проучват въпроса от началото на лятото. Директно при нас идват граждани, търсещи съдействие, тъй като са притискани от фирми – събирачи на задължения. В София голям проблем има с монополиста „Софийска вода“, задълженията към когото се прехвърлят към фирмите – т.нар. „колектори“, и се започва с тормоза.

Един от изводите, до който достигнахме е, че липсва каквато и да е информация на какво основание фирмите събират задълженията, след като между длъжника и тях няма никакво правоотношение. Така възниква и друг въпрос – с кого трябва да уредите задълженията си – с фирмата-събирач или със самото дружество. Очакваме имено прокуратурата да отговори на този въпрос.

От друга страна няма правна рамка, която да регламентира дейността им. Контрера посочи, че спокойно можем да ги наречен обикновени рекетьори.

От ВМРО настояваме да бъде изготвена правна рамка и този бизнес да бъде вкаран в някакви граници, т.е. забранен, категоричен бе юридическият съветник.

Контрера разказа как работят събирачите. Отиват в дома на хората и им обясняват как скоро ще дойдат със съдия-изпълнител, ако не платят задълженията си и ще им вземат имуществото. Което е безумие, защото си има процедури – не може да влезе в дома Ви съдия-изпълнител без да е имало исков процес, без да е имало решение за присъждане на вземането, поясни той.

ВМРО в момента съветва хората по това как да се пусне жалба. Това има ефект, защото редица проблеми са били разрешавани до момента, естествено със съдействието и на институциите.

Насочваме хората да поискат правна помощ от държавата, което е допустимо. Опитваме се и да разясним правата на гражданите и да ги насочим към нужната институция, тъй като казусите са различни.

Като добра идея Контрера определи завеждането на колективен иск от граждани, но за да се случи, трябва да бъдат събрани идентични случаи.

10 октомври 2012

ПО ТЕМАТА:

ВМРО иска прокурорска проверка за събирачите на задължения

За дейността на събирачите на вземания

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Налагането на македонизма на Балканите бе чудовищно престъпление

Ето я истинската причина за яростната антибългарска кампания, която се вихри в Москва, Скопие, Брюксел и София срещу българските национални интереси в...

Карлос Контрера: БСП готви „революция“ в транспорта, но тя се случи единствено в нейните редици

Ако някой червен гуру социалист си мисли, че със сценарии и малко джангър пред Столична община ще постави целия град в шах...

Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн. лв.

Предстои решението да мине през Комисията по отбрана и след това на второ четене в парламента Доброволната наборна служба...

Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов: Като представляваш хиляди хора, нямаш право да се криеш вкъщи, под леглото, да мишкуваш

Антов за решението на ДО на СО: Тази прекалена „загриженост“ за гражданите е един добър начин да бъдем манипулирани отново и отново

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място

Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Коментари