Начало Видео Веселинов - „Беновска пита“ - 21 юни 2020

Веселинов – „Беновска пита“ – 21 юни 2020

Искрен Веселинов: Дали е съвпадение, че снимките с премиера се появиха в момента, когато НСО почувства заплаха за себе си?

Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“, в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Компроматните атаки срещу Бойко Борисов

Какво се случва в България, какви са тези компромати, снимки? Защо президентът така се гордее със своя „силен дрон“, който можел да влиза навсякъде? Защо той не свиква КСНС, не е ли застрашена сигурността ни, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори:

Това е една компроматна атака срещу управлението, този път може би най-интензивната и най-персонализираната срещу премиера. Не знам доколко ще бъде успешна, защото нейната цел не е еднократна, днес да се случи нещо, а системно да уронва престижа на премиера и да води до ерозия на властта и управлението.

Той продължи, че що се отнася до президента, то въпросите към него би следвало да са по отношение на НСО и да се направи истинско разследване дали е бил заплашен живота на премиера.

Трябва ли да се направят промени в НСО и службата за охрана да мине към МВР?

Добре, Вашата теза на ВМРО, получавате ли ново вдъхновение и повече кураж и настойчивост, че може би трябва да се създаде НСО към МВР, а не към президента, и че може би трябва да се създадат тези отряди, които вие искате, повече прозрачност и организираност?“, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че структура като НСО е изключение в Европа, това по-скоро е постсъветски модел. Той изрази мнение, че нормалното място на подобен тип служби е като част от МВР, защото те всъщност разчитат на МВР за оперативната информация.

Всъщност ОП бяха една от малкото формации, които се противопоставиха за НСО да има отделен закон и отделна служба. Още през 2015 или 2016 г. ние сме гласували против това НСО да има такива правомощия, защото не знам дали масовият българин знае, но нейните служители имат право да Ви арестуват, да Ви задържат, да влязат в дома Ви и да Ви обискират, нещо, което е нетипично за една охранителна служба. Да не говорим за поведението им по българските пътища, има катастрофи, скандали, които често оставят въпросителни, категоричен бе народният представител от ОП.

Но ето сега президентът Радев, например на моя въпрос защо не свиква КСНС той каза, че не била застрашена националната сигурност, което е някаква негова лична преценка. Може ли службата, която трябва да охранява министър-председателя, да допусне някой да влезе и да го снима спящ? Може следващия път да влезе с пистолет или тогава е могъл да влезе с пистолет, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че по-интересното е, че тези снимки се появяват в момента, когато същата тази служба чувства някаква заплаха за себе си, тъй като на първо четене са били приети поправките в Закона за МВР, които позволяват на жандармерията да осъществява същата дейност като НСО.

Но на пресконференцията в Перник президентът съобщи, че ще налага вето, не се изясни на кои поправки в Закона за МВР, но вероятно на тях, отбеляза водещата.

Веселинов отговори, че неслучайно обръща внимание на тази поредица от съвпадения. Той още веднъж подчерта, че трябва да се извърши цялостно разследване и НСО да даде ясно становище какво и как се е случило.

Като обръщате настойчиво внимание, че това е поредица от съвпадения, искате ли да кажете, че НСО е много силен информационен източник и източник за влияние, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори:

НСО със сигурност е много силен информационен център, защото той охранява всички първи хора в държавата и има достъп до много информация.

Имам предвид друго, че някой черпи информация, уточни водещата.

Гостът ѝ отговори, че това нещо тепърва трябва да се доказва, но във всеки случай остава съмнение.

Има ли опасност за стабилността на управляващата коалиция?

Как ВМРО оценявате тези компромати срещу министър-председателя, нещо тихичко се случва, неуловимо, това застрашава и коалицията, някой иска предсрочни избори, вот на недоверие или какво, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че коалицията не е изградена на някакви персонални унии, а на коалиционно споразумение. Много по-силно изпитание за управляващата коалиция е бил фактът, че ГЕРБ не са подкрепили тези доброволни отряди към МВР, които да се борят с битовата престъпност. Народният представител продължи:

Ние гледаме да не сме жертви на „жълтотемието“ и да се влияем от това. От първия ден на създаването на коалицията сме казали, че тя се базира на документи, на принципи и на обща работа. Няма ли ги тези неща, тя трудно би функционирала.

Инициативата на ВМРО за законодателни промени в защита на така наречените „вечни длъжници“

Имаше силен и продължителен коалиционен съвет през тази седмица, който постави няколко тези занапред, които могат да се развиват и които биха били в унисон са нашите виждания като „Обединени патриоти“, за първи път имаме заявка за подкрепа от ГЕРБ по справянето с проблема с така наречените „вечни длъжници“. ГЕРБ се съгласиха, че трябва да прекратим тази ужасна действителност в България, хора, които  доживот изплащат някакви дългове, че дори и след като починат, децата им ги наследяват, заяви народният представител.

Според него трябва да има процедури и защити, които да дават възможност след определен период на добросъвестно изпълнение на задълженията да се „рестартира“ дълга на тези хора.

Вие казахте „силен коалиционен съвет“, аз като журналист не видях някакви много силни новини да излизат. Силното, което ми направи впечатление, е, че председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова косвено отговори на интервюто на Красимир Каракачанов миналата седмица тук, който каза – „да, коректни сме, г-н Борисов, но и Вие бъдете коректни“. Тя каза, че и те са коректни към Вас. Това не е ли поредната серия от обещания, Вие трябваше тази седмица да се срещнете, за да заработите, доколкото разбрах, по една от тези теми с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, не изтече информация за такава среща, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че такава среща се е състояла, предстоят и други такива и обясни:

Нямаме пълно съвпадение по позициите, но продължаваме работа. Предстоят нови срещи с МВР, разменили сме текстове по въпросния законопроект и очакваме становища, които да са официални и да можем да комуникираме по тях.

Продължавате да сте търпеливи, докога, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори:

Докато има шанс за решение на проблема, във всеки случай всяко нещо е крайно във времето, нямаме намерение да бъдем безкрайно търпеливи.

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари