Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 1 септември 2010

вижте новините за нас – 1 септември 2010

„Дневен Труд”: Честване на Тодор Александров

„Дневен Труд”: Скопие и София мълчат за осъден българин

„Дневен труд”, рубрика Хвърлен камък – Красимир Каракачанов – председател на ВМРО

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов: Тодор Александров е една от големите фигури в българската национална история

Агенция „Фокус“: Годишнината от смъртта на Тодор Александров бе почетена в Кюстендил

Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки: Много българи от Македония дойдоха в Щип, за да почетат паметта на Тодор Александров

Агенция „Фокус“: С минута мълчание в Бургас бе почетена паметта на Тодор Александров

Агенция „Фокус“: Ангел Джонев, историк: Паметникът на Тодор Александров в Кюстендил е преминал през различни превратности на съдбата

„Враца плюс”: Обезопасяват сграда по сигнал на ВМРО

„Бургас 24”: С поставянето на венец бе почетена 86-та годишнина от гибелта на Тодор Александров


„Дневен Труд”: Честване на Тодор Александров

1 септември 2010
С поставянето на венец и минута мълчание беше почетена в Морската градина на Бургас 86-годишнината от гибелта на Тодор Александров.

„Дневен Труд”: Скопие и София мълчат за осъден българин

1 септември 2010
В края на миналия месец до държавното ръководство на България беше изпратена петиция под наслова „Справедливост за Мирослав“. Става дума за Мирослав Ризински, гражданин както на БЮРМ, така и на България. Той е осъден в Македония, защото бил взел 6000 евро подкуп.
Ризински е един от членовете на ръководството на Българския културен клуб-Скопие (БККС). За активната си дейност за съхраняване на българското културно-историческо наследство беше неотдавна удостоен с български орден по повод 100-ната годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.
Проблемите му почват, след като през януари 2007 г. македонски вандали атакуваха българи в Скопие, сред които и Ризински, искащи да почетат паметта на Мара Бунева (активистка на ВМРО, самоубила се, след като е застреляла сръбски полицейски управител на Скопие, който се гаврел с българите – б.р.).
В края на август държавниците на България – президентът, премиерът, председателката на Народното събрание и външният ни министър, получиха петиция под наслов “Справедливост за Мирослав!”. Става дума за Мирослав Ризински, който вече две години гние в скопския зандан “Шутка”.
Историята
Мирослав Ризински получава българско гражданство през 2003 г. Още след разпадането на Титова Югославия почва да работи за опазване на българското културно-историческо наследство в страната. През януари 2007 г. е една от мишените на македонски биячи, които атакуваха скромната церемония по почитане паметта на българката Мара Бунева пред паметната й плоча в Скопие. През септември с.г. той бе на конвенцията на Македонската патриотична организация (МПО) в Детройт, където се среща и със сестрата на Мара – попадията Вера Бунева Николова.
След завръщането му започва неговото ходене по мъките, зад което прозира ръката на спецслужбите на БЮРМ, действащи по тертипа на югоучителите си от УДБА.
Постановката
В кафене в Скопие Блажо Георгиев от сдружението “Фермер”, поставя на масата на Мирослав плик с 6000 евро. Парите били, за да се ускори даването на 25 000 евро от Бюрото за стопански неразвити райони, в което работел Ризински, за завършване на одобрен проект. Секунди по-късно в заведението нахлуват полицаи, с оръжие принуждават Мирослав да вземе плика – за да остави отпечатъци, и го отвеждат в офиса му. Където “се случва” официалният му арест. Според македонските медии от 2007 г. арестът е извършен в заведението, не в офиса.
На Ризински му е отказано пускане под гаранция, тъй като има и българско гражданство и можел да се укрие. По време на предаването на подкупа Георгиев бил разследван за финансови машинации във “Фермер”.
През 2008 г. Мирослав получава 3,5 г. затвор след обжалване на всички инстанции.
Тезата на защитата на осъдения е, че става дума за постановка. И че присъдите са издадени само върху показанията на Георгиев.
Така се налага схемата, че когато в протоколите на македонската съдебна система влезе определението “и български гражданин”, нещата зациклят.
“Правосъдие” по вардарски
Така стана и с движението “Радко” през 2000 г. Тогава след провокация на трима македонци Йован Стояновски и Александър Маркоски бяха осъдени. Да си припомняме ли и случаите със Спаска Митрова, чиято щерка Сузана бе открадната от съда в Гевгелия и подарена на бащата ? Или пък на Драги Карев от Велес, който бе и е тормозен за това, че е издигнал в двора на дома си паметник на Тодор Александров?
В края на декември 2009 г. посолството ни в Скопие е поискало Ризински да бъде трансфериран, за да излежи присъдата си у нас. Отговор оттогава няма. “Случаят се разглежда. До няколко дни външното министерство ще излезе с позиция по въпроса”, заяви вчера говорителката на ведомството Весела Чернева. От президентството посочиха, че са запознати със случая “Ризински”.
До вчера на организаторите на подписката, сред които са бившите шефове на Агенцията за българите в чужбина Пламен Павлов, Райна Манджукова, председателят на Атлантическия клуб Любомир Иванов, журналистът Бойко Василев, е отговорила единствено Главна прокуратура.
Марян Ризински: Все едно чистачка в банка да гарантира кредит
“Такова обвинение в нормална, демократична и съдебно-правна държава не би могло да има”, заяви пред “Труд” Марян, братът на Мирослав Ризински. Това е все едно да обвиниш чистачка в банка, която няма никакви пълномощия, освен да върти парцала, че е поискала подкуп, за да уреди кредит или да пере пари.
По думите на Марян брат му е бил обикновен държавен служител в Бюрото за слабо развити региони. Обвинен е от сектора на прокуратурата, който се занимава с организираната престъпност. Според законите на Македония не може да има организирана престъпна група, ако в нея участват по-малко от трима души. Мирослав бе осъден заедно със Зуди Джелили, който бе кандидат за президент от ДПА. “Т.е. двама души бяха осъдени за организирана престъпност, но прокурори и съдии не казват кой е третият и има ли такъв.”
“Миналата година брат ми изпрати молба до министъра на правосъдието на Македония г-н Маневски да доизлежи присъдата си в български затвор. Отговор няма”, казва Марян. И допълва, че именно съпругата на министър Маневски – Филимена Маневска, е осъдила на втора инстанция Мирослав. “От декември 2009 г. македонското правосъдно министерство тенденциозно протака трансфера на брат ми в България”, добавя Марян. И посочва, че нито един от добре организираната група хулигани, атакувала панихидата пред плочата на Мара Бунева на 13 януари 2007, не е бил осъден.
“Непрекъснато слушаме за добросъседски отношения и че правосъдните институции у нас ще реформират системата. За съжаление при случаи като този с брат ми нещата не са точно такива и има наличие на политическа намеса, тенденциозност и двойни стандарти. Надявам се институциите в Скопие ще започнат да гледат обективно на случая с брат ми.”
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов: Тодор Александров е една от големите фигури в българската национална история

31 август 2010
София. Тодор Александров е една от големите фигури в българската национална история, един човек, който още приживе европейската преса, европейските политици са оценили като голяма личност, след като в енциклопедия „Британика” той е назован като „некоронования цар на българите в Македония”. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му Александров е човек, който е бил не само революционер, но и политик и е влияел не само върху българската, но и върху европейската политика, един човек, който е бил и дипломат, защото той е предприел няколко обиколки в Англия, Франция, Германия. С тези обиколки той на практика се опитва да подпомогне българската политика за защита на българското малцинство в тогавашна Югославия. Явно се явява голяма пречка на политиката на Коминтерна и на Москва, вследствие на което му е организиран заговор и е убит, каза Каракачанов. Той отбеляза, че единствено ВМРО отбелязва годишнината от смъртта на Тодор Александров и неговата дейност. Виждате, че българските политици се сещат почти мимоходом само за Левски, за Ботев, и то на 2 юни и на 19 февруари, отбеляза той. „Българските политици и общественици в последните 20 години загърбиха героите от националната си история. Може би мислят, че те са новите и единствени герои и други няма и не трябва да има. Истината е, че ако сегашните политици и общественици не вземат пример от онези българи от предишните поколения, които са дали всичко – усилията и живота си за благоденствието на български народ, нищо положително не са научили, нищо положително няма да направят”, коментира Каракачанов.
Пълен текст

„Дневен труд”, рубрика Хвърлен камък – Красимир Каракачанов – председател на ВМРО

1 септември 2010
Българските политици и общественици през последните 20 г. загърбиха героите от националната си история. Може би мислят, че те са новите и единствени герои и други няма и не трябва да има. Истината е, че ако не вземат пример от онези българи, нищо положително не са научили, нищо няма да направят.

Агенция „Фокус“: Годишнината от смъртта на Тодор Александров бе почетена в Кюстендил

31 август 2010
Кюстендил. Около 20 души почетоха паметта на Тодор Александров в Кюстендил, предаде репортер на радио „Фокус” – Кюстендил. В памет на легендарния войвода в катедралния храм „Свето Успение Богородично” бе отслужена панихида. Пред паметника на Тодор Александров бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. По повод 86-годишнина от смъртта на македонския войвода бе произнесено слово за живота и дейността му. Пред присъстващите говори зам.-председателя на ВМРО „Тодор Александров” в Кюстендил Георги Бенкин. Тази сутрин 20 души отпътуваха за град Щип, Македония, където ще се включат в отбелязването на годишнината от смъртта на легендарния водач на ВМРО.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки: Много българи от Македония дойдоха в Щип, за да почетат паметта на Тодор Александров

31 август 2010
Щип. На отбелязването на годишнината от смъртта на Тодор Александров в Щип се събраха над 100 души с българско самосъзнание от Македония, от всички големи градове, където се сформират български клубове – Охрид, Скопие, Велес, Струмица, Кочани, Прилеп. Това каза пред Агенция „Фокус” зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. По думите му – това е едно изключително достойно отбелязване. „Събрахме се първо в църквата в Ново село, в двора на която е училището, в което е преподавал самият Тодор Александров. След като мина панихидата, се качихме на мястото, където е била къщата му. Тя не съществува в момента, разрушена и на мястото, където е била в момента има трафопост. Положихме венци и цветя пред паметната плоча, която се намира на това място”, разказа Джамбазки.
„Това, което беше хубаво и радостно, е, че болшинството от хората, които бяха на този помен, бяха хора с българско самосъзнание, които са съпричастни към българската кауза в Македония и вече не се притесняват и страхуват толкова много, въпреки ясно изразената агресивна политика на Скопие спрямо тях, да изразяват своето българско самосъзнание и български произход”, отбеляза Джамбазки. От страна на ВМРО освен него, на помена са присъствали другият заместник-председател Костадин Костадинов, както и членове на Младежката организация.
„Тодор Александров трябва да се запомни най-малко с неговата неуморна борба за българщината в Македония. Благодарение на неговата дейност българската кауза, българският въпрос в Македония стават европейско достояние. Енциклопедия „Британика” го определя като некоронования крал на македонските българи. Това само по себе си е огромно признание за един революционен водач”, коментира Ангел Джамбазки.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: С минута мълчание в Бургас бе почетена паметта на Тодор Александров

31 август 2010
Бургас. С поставянето на венец пред паметника на Тодор Александров в Морската градина на Бургас бе почетена 86-ата годишнина от гибелта на големия водач на ВМРО, предаде репортер на радио „Фокус” Бургас. С минута мълчание и падане на колене в Бургас се поклониха пред паметта на Тодор Александров. Той е роден през 1881 година в Щип, днешна вардарска Македония. Като 15-годишен има късмета негови учители да бъдат водачите на ВМРО Дамян Груев и Гоце Делчев, разказа Георги Дракалиев, областен председател на партията. Те още тогава го покръстват като член на въоръжената революционна организация за освобождението на българите в Македония и Одринско. Той се издига в организацията като участва в редица въоръжени акции и бива избиран в ръководните органи. През 1906-1907 година той е учител в Бургас в училището „Княгиня Климентина”, което вече не съществува. „Поради това преди десет години ние успяхме да убедим Общинския съвет на Бургас да преименува булеварда, които води от кръстовището на „Трапезица” до изхода за Созопол на негово име и да построим паметника в Морската градина пред шест години”, посочи Дракалиев. След 1911 година Тодор Александров е избран за член на централното ръководство на ВМРО като такъв остава по времето на балканските воини и на Първата световна война и до смъртта си през 1924 година. Авторите на енциклопедия „Британика” го наричат некоронованият крал на българите в Македония, човек, които може всичко и отдава целия си живот за тяхното освобождение. „Тодор Александров е от хората, които по времето на комунизма бяха изпратени в забвение, защото не е споделял левите възгледи. Трябва да го запомним с това, че се е борил безрезервно за национално освобождение ”, посочи Дракалиев. Забравяме много често нашите герои, каза още той. Все още обаче продължават да се отбелязват тези годишнини, допълни той.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Ангел Джонев, историк: Паметникът на Тодор Александров в Кюстендил е преминал през различни превратности на съдбата

31 август 2010
Кюстендил. Паметникът на Тодор Александров в Кюстендил е преминал през различни превратности на съдбата. Това каза в интервю за радио „Фокус” – Кюстендил историкът Ангел Джонев. Първият паметник на македонския войвода в Кюстендил е монтиран в югоизточния ъгъл на централния площад „Велбъжд” на 1 ноември 1928 година. Той е част от трите цели, поставени от сформирания веднага след смъртта на Тодор Александров комитет. Другите две цели са свързани с подпомагане на семейството на македонския войвода и изграждане на къща-музей. Тържественото откриване на паметника, замислен първоначално само като бюст-паметник, а по-късно достигнал до идеята за архитектурен комплекс, е станало в присъствието на свещеници, общественици и фамилията на Тодор Александров. Във втората половина на 30-те години на 20 век паметникът е преместен близо до сградата на градския съвет. „Преместването е обосновано с необходимостта от архитектурни промени, но се знае, че това е по нареждане на тогавашната власт, решила да пресече популярното до тогава преклонение пред личността на Тодор Александров”, допълни Джонев. През 1944 година, отново по нареждане на новата власт, паметникът е взривен, а бюстът на Тодор Александров прибран в помещение на кюстендилската пожарна, а след това – изхвърлен в реката. Инициативата за възстановяване на паметника започва след демократичните промени по инициатива на местните активисти на ВМРО. Средствата са събрани посредством дарения от кюстендилци и през декември 1991 година официално е осветен. През годините паметникът на няколко пъти е оскверняван, заливан е с червена боя, а част от надписа „Всичко за Македония” е заличаван. „Въпреки всичко паметникът остава част от елементите на градския център в Кюстендил. Той и до днес изпълнява своята културна и просветна дейност”, допълни Ангел Джонев.
Пълен текст

„Враца плюс”: Обезопасяват сграда по сигнал на ВМРО

31 август 2010
Опасната сграда, намираща се на ул. „Братя Миладинови” в град Враца вече е обезопасена. Това стана след сигнал на жители от района на „Стария пазар” до общинският съветник от ВМРО Красимир Богданов. След актуален въпрос на юнската сесия на Общинският съвет, кметът на града д-р Костадин Шахов разпореди проверка. Тя констатира нарушенията и определи в едномесечен срок сградата да бъде почистена и затворена за свободен достъп.
Припомняме част от мотивите на жалбоподателите: „Преди няколко години, в пространството между нашия блок и железопътната линия бяха издигнати няколко масивни постройки, които в последствие бяха занемарени. Преминаващите от тук граждани, започнаха да изхвърлят отпадъците си. Днес помещенията са истинско сметище или са използвани като тоалетна. В тях се навъртат бездомници, съмнителни лица и хора с извратена сексуалност.
Всички тези факти, поставят въпроси за хигиената, здравето и сигурността на нас и нашите деца. Пред постройките е жп прелезът, който е най-пряката връзка към града за жителите на жк. „Дъбника”. Всеки ден от тук преминават хиляди врачани”.
Разпоредбите на Общината бяха изпълнени в указаните срокове. „Навременните действия, ще предотвратят опасността от нещастни случаи”, коментираха доволните жители на квартала.
Пълен текст

„Бургас 24”: С поставянето на венец бе почетена 86-та годишнина от гибелта на Тодор Александров

31 август 2010
С поставянето на венец пред паметника на Тодор Александров в Морската градина на Бургас бе почетена 86-та годишнина от гибелта на големия водач на ВМРО. С минута мълчание и падане на колене шепа воеводи се поклониха пред паметта на Тодор Александров. Той е роден през 1881 година в Щип, днешна вардарска Македония. Като петнайсетгодишен има късмета негови учители да бъдат водачите на ВМРО Дамян Груев и Гоце Делчев, разказа Георги Дракалиев, областен председател на партията.
Те още тогава го покръстват като член на въоръжената революционна организация за освобождението на българите в Македония и Одринско. Той се издига в организацията като участва в редица въоръжени акции и бива избиран в ръководните органи. През 1906-1907 година той е учител в Бургас в училището „Княгиня Климентина“, което вече не съществува.
„Поради това преди десет години ние успяхме да убедим ОбС на Бургас да преименува булеварда, които води от кръстовището на „Трапезица“ до изхода за Созопол на негово име и да построим паметника в Морската градина пред шест години“, посочи Дракалиев. След 1911 година Тодор Александров е избран за член на централното ръководство на ВМРО като такъв остава по времето на балканските воини и на първата световна война и до смъртта си през 1924 година. Авторите на енциклопедия „Британика“ го наричат некоронованият крал на българите в Македония, човек, които може всичко и отдава целия си живот за тяхното освобождение.
„Тодор Александров е от хората, които по времето на комунизма бяха изпратени в забвение, защото не е споделял левите възгледи. Трябва да го запомним с това, че се е борил безрезервно за национално освобождение „, посочи воеводата. Забравяме много често нашите герои, каза още Дракалиев. Все още обаче продължават да се отбелязват тези годишнини, допълни той.
Пълен текст

Последни Новини

ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разговорите за членство на РСМ в ЕС

Настояваме България да поиска от Брюксел ясна, точна и единна позиция за антибългарското поведение на правителството на Мицкоски ВМРО...

ВМРО сезира прокуратурата за скандалното поругаване на трикольора на „София прайд“

Националният младежки комитет на ВМРО сезира СГП за случая с публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“....

Започва поголовен хаос с ТЕЛК

От днес „на случаен принцип“ решенията ще се разглеждат само по документи Това вещае само едно – анархия...

Контрера: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да се гаврят с родовата памет на България

Не гей парад, психиатрия трябва за такива! Пълна подкрепа за Шествие за семейството! С тези...

Каракачанов: На хората ще им писне и вместо да не гласуват, ще излязат с дърветата и брадвите

Срещу природата не можеш да се бориш, но можеш да вземеш достатъчно мерки, за да минимализираш пораженията. Това каза за предаването „България,...

Контрера: След като мост едва не погуби млада жена в София, камъните вече летят по главата на Терзиев

Безхаберието е опасно за живота! Буквално! Парче от мост (общинска собственост) на 30 май пада върху главата на жена...

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir