Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 11-14 декември 2010

вижте новините за нас – 11-14 декември 2010

ЗАГЛАВИЯ


„Посредник” (Плевен): И ВМРО сами в изборната битка за Плевен


„Посредник” (Плевен): Десетки факли огряха главната на 10-ти


„Старозагорски новини”: Патриотична инициатива подемат младите войводи


„Марица” (Пловдив): Ученичка от Пловдив спечели битката в „Байландо“


“24 часа”: 50 000 лв. даде Нова тв на Рада


„Дневен Труд”: Държавата изостави 30 болни от левкемия деца


Актуално.ком: ВМРО организира протест пред румънската църква в София


Агенция „КРОСС”: ВМРО протестираха пред румънската църква в София


„Банкеръ”: Мирен протест срещу фактическото отнемане на българската църква в Букурещ предприе ВМРО в София


Агенция „Фокус“: Активисти на ВМРО организират протест пред румънската църква в София


Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки, ВМРО: Българската църква в Букурещ е почти отнета от румънската


Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки, ВМРО: Ако не върнат българската църква в Букурещ, ще настояваме да няма румънска църква и в София


Дарик нюз Стара Загора: В Стара Загора стартира кампанията „Аз съм горд“


Дарик нюз Русе: Тракийското дружество отбелязва 89 години от създаването си


Дарик нюз: Отбелязваме 133 години от Плевенската епопея


Плевен Лайв: ВМРО – БНД ще се яви самостоятелно на местните избори в Плевен


„Утро” (Русе): Красимир Каракачанов помогна на Рада да сбъдне мечтата си


Агенция „БЛИЦ”: Краси Каракачанов и Рада спечелиха „Байландо”


Всекиден.ком: Каракачанов и Рада са победителите в “Байландо”


БНюз: Вероизповедания принуждавали хора да прехвърлят имотите си на тях


Русе.инфо: Дядо Коледа изненада с участието си във втория патриотичен семинар „Заплахи за етнодеформация и дебългаризация на обществото“ в Русе

„Посредник” (Плевен): И ВМРО сами в изборната битка за Плевен

13 декемеври 2010
ВМРО – БНД ще участва самостоятелно в местните избори догодина в Плевен. Това обяви председателят на партията в града Иван Кюлджийски. Все още не е решено дали воеводите ще издигнат самостоятелно кандидатура за кмет, допълни той. Подобна е нагласата в партията и по отношение на президентските избори, заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който бе в града за участие във факелното шествие за 10 декември. Имаме намерение да издигнем наш кандидат за президент, подчерта той. Нагласата за самостоятелно участие на ВМРО в изборите за местна власт важи за по-голямата част от страната, уточни г-н Джамбазки.
Той припомни големия успех на ВМРО във връзка с процедурата за свикване на референдум. Като подчерта сериозния принос на местната организация на воеводите, той посочи, че това е първият път, в който успешно е тествана процедурата за допитване до населението по важни за страната въпроси каквото е влизането на Турция в ЕС.
Въпреки очакването “коалиция” от ГЕРБ, “Атака” и ДПС да отхвърли предложението за референдум, според Джамбазки това е сериозна крачка по отношение изясняване позицията ни към членството на Турция в ЕС. Защото премиерът ще трябва да посочи мотивите си срещу допитването и ясна позиция по този важен за страната ни въпрос, подчерта зам.-председателят на ВМРО.
Пълен текст


„Посредник” (Плевен): Десетки факли огряха главната на 10-ти

13 декемеври 2010
Десетки плевенчани се включиха във факелното шествие организирано от ВМРО в Плевен, по повод Деня на признателност – 10 декември. Огненото шествие тръгна от Старата главна и завърши пред Мавзолея. Там младите воеводи поднесоха венец в израз на признателност към подвига на загиналите за освобождението на Плевен войни. Тази година на 10 декември се навършиха 133 години от епичните събития довели до успех на военните действие в Руско-турската освободителна война.
Заедно с младежите на ВМРО в шествието се включиха симпатизанти на партията и граждани, решили да уважат празника.
Пълен текст


„Старозагорски новини”: Патриотична инициатива подемат младите войводи

13 декември 2010
Патриотична инициатива под девиза“Бъди горд“ подема от днес младежката организация на ВМРО в града на липите, научи „Старозагорски новини“.
Кампанията ще бъде насочена основно към горния курс на средните училища в Стара Загора и тазгодишното й провеждане ще бъде в получаването на най-оригиналния отговор на въпроса „Защо се гордея с патрона на моето училище?“.
Участниците в инициативата ще могат да представят на компетентно жури, съставено от специалисти в различни области, своето произведение по темата. Това може да бъде, презентация, есе, рисунка, та дори танци или театрална сценка.
„Знаем, че животът на патрона на всяко училище носи в себе си случки, които не могат да се опишат и в цяла книга“,
заявиха вчера младите „войводи“ на специална пресконференция в Стара Загора. Те допълниха, че целта им е да узнаят какво от живота на героя, чието име носи съответното училище, е направило най-голямо впечатление на неговите възпитаници.
За участие в инициативата на младежкото ВМРО се препоръчва от всяко школо да бъде съставен шестчленен отбор, който да избере по какъв начин ще участва и да разработи темата, финалът на кампанията, която ще има конкурсен характер, ще се състои на 22 януари идната година от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, като на всеки отбор ще бъдат отпуснати за участие 12 минути.
„За награда победителите ще получат ваучери за известна сума, която ще могат да изхарчат в магазини за дрехи“, подчертаха организаторите на кампанията.
Те допълниха, че на призьорите ще бъде връчена и специална купа на ВМРО, но не скриха, че част от старозагорските училища са отказали участието си в инициативата с мотив – съмнения в нейния политически характер.
„Все пак до края на тази седмица ще стане ясно колко и какви училища ще участват в нея“, уточни областният координатор на „войводите“ Антон Андонов.


„Марица” (Пловдив): Ученичка от Пловдив спечели битката в „Байландо“

11 декември 2010
Не мога да повярвам, че това се случи. Не ме интересува славата, дори домът не е толкова важен. Искам сестра ми Таня да оздравее и у дома да сме пак 9-има, заедно и щастливи. Това заяви 14-годишната пловдивчанка Рада Рачева малко след като стана победителка в  „Байландо“.
Това не е коледна приказка, а битка, в която победи едно момиче, решено да се пребори докрай за най-ценното в живота си – живота на сестра си и дома за голямото си семейство.
Една благородна мечта наистина се сбъдна на сцената на благотворителното шоу на Нова телевизия. Ученичката от ЕГ „Пловдив“ Рада Рачева и лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов рабнаха шампионската купа на Сцената на мечтите, след като спечелиха любовта и 58 процента от гласовете на зрителите. Дуетът се пребори с останалите три двойки финалисти  –  Нели Рангелова и Венци, Мая Бежанска и Ники, Христо Калоферов и Росица. Единствени непрофесионалисти сред финалистите, Краси и Рада грабнаха сърцата на зрителите с каузата си – наградата е жизнено важна за 9-членната фамилия Рачеви. Семейството със седем деца, за което „Марица“ вече писа, е на крачка да загуби дома си заради голям ипотечен заем. По-малката сестра на Рада, 13-годишната ученичка от МГ Таня Рачева, е в болница с левкемия. Предстои й трансплантация на костен мозък, за която са нужни много пари.
Победата на Рада и подкрепата на хората от Пловдив и цяла България върнаха надеждата на многолюдното семейство в доброто и бъдещето. Рада се бори като истински войн. Щастлив съм, че децата ми растат като хора, готови да приемат всяка предизвикателство и да се борят за него. Това ни дава кураж и сила. Успехът на Рада е и доказателство, че въпреки трудностите отглеждането на толкова много деца е щастие и дар божи, каза бащата на Рада, Румен Рачев.
Пълен текст


“24 часа”: 50 000 лв. даде Нова тв на Рада

11 декември 2010
Огромна златна купа вдигнаха Красимир Каракачанов и 14-годишната Рада като победители в “Байландо” по Нова тв.
Финалът на шоуто бе обявен в четвъртък от водещите Георги Мамалев и Стефания Колева. Тогава 58,2% от зрителите гласуваха за победителите. Останалите 41,8% бяха за Христо Калоферов и глухонямата, но изключително талантлива танцьорка Роси.
50 000 лв. ще даде Нова тв на Рада Рачева, за да бъде реализирана мечтата й. Към тези пари ще се прибави и сумата от даренията, постъпвали по личната й банкова сметка. Подобни сметки са открити за всичките 24 участници в 3-месечното шоу.
Деветчленното семейство на Рада е в тежко финансово положение. Каракачанов и тя пяха 3 месеца от сцената на “Байландо”, за да обезпечат лечението на една от сестрите на Рада, която страда от левкемия. Семейството на малката певица трябваше да избира дали да лекува едно от децата си, или да покрива вноските по ипотеката на дома.
Пълен текст


„Дневен Труд”: Държавата изостави 30 болни от левкемия деца

11 декември 2010
С лидера на ВМРО и победител от тв шоуто “Байландо” Красимир КАРАКАЧАНОВ разговаря Албена Бъчварова
– Честито за победата в “Байландо”, г-н Каракачанов. Не сте блестящ певец, партньорката ви Рада също не се занимава с музика професионално. С какво надделяхте над конкуренцията?
– Самото шоу не е музикален конкурс. Логиката му беше да се представят определени каузи. Каузата на Рада и на нейното семейство е много човешка – деветчленно българско семейство, със седем деца. Това семейство никога не е получило подкрепа от държавна или общинска институция. 12 пъти е сменяло жилищата си. И бащата и майката са с висше образование – и двамата работят. Имат проблем с изплащането на къщата си, но голямата им драма е болестта на 13-годишната Таня, която страда от левкемия.
– Как е сега болното момиче?
– За съжаление след два курса на химиотерапия детето не се подобрява и сега се налага да се направи трансплантация на костен мозък.
Оказва се, че в България здравната каса не поема лечението на децата, болни от левкемия. Проучих въпроса и разбрах, че само 30 деца у нас страдат от тази болест. 30, не 300, не 3000 и за тях държавата не отделя и една стотинка. Не се внасят в България дори лекарствата за лечението на тези деца и родителите им са принудени да обикалят по Европа, за да ги купуват. Слава богу, в конкретния случай с Таня медиците в Пловдив, в болницата “Св. Георги”, през цялото време са се старали максимално да помагат и са го направили и като хора, и като лекари.
Сега за Таня трябва да се съберат допълнителни средства за трансплантацията, да се види дали тази операция може да се направи в България или в чужбина. Ще се опитам по всякакъв начин да помогна.
– Останалите каузи също бяха много човешки. С какво бяхте по-добри? Мислите ли, че бяхте изненада като победители?
– О, определено бяхме голяма изненада. Изненадата беше и за самите нас, защото когато видях другите участници в шоуто, ми стана ясно, че конкуренцията е много сериозна. Първоначалната ни цел беше да преодолеем първите четири-пет кръга, за да можем в това време да намерим подкрепа. Борихме се кръг за кръг.
– Май често бяхте на поправителен.
– От 12 кръга девет пъти. Но това изигра своето положително влияние. Репетираш допълнително. Но и се появяваш допълнително в ефира и ставаш по-популярен като кауза. Някои мои познати са ми казвали, че в началото са гласували за нас от съчувствие – точно защото не сме професионалисти. Това има значение – много хора подкрепят по-слабата страна.
– Пращахте ли “окръжни” до структурите на ВМРО – “Шефът пее, гласувайте”?
– Не, разбира се. Но всеки понеделник на сайта на ВМРО имаше съобщение, че с Рада ще пеем в “Байландо” вечерта. Това е. Иначе няма как да контролираш 17-18 хил. членове на партията какви есемеси пращат. Но много от хората на ВМРО гласуваха, защото аз защитавам една кауза. А и това са проблеми, които от години представям – за демографската криза, за липсата на политика, която да подкрепя многодетните български семейства. Това е близко до сърцето на всеки член или симпатизант на ВМРО, а и на всеки българин. Самата Нешка Робева, член на журито, призна, че една вечер е пуснала 15 есемеса за нас.
– Оценявате ли участието си в “Байландо” като тест за популярността ви като политик?
– Занимавам се с политика вече 15 години и мисля, че едно или друго предаване не може да ме направи по-популярен или по-непопулярен. Когато ми предложиха участие в “Байландо”, поисках сам да си избера каузата. Така се случи, че тогава попаднах на репортаж за историята на семейството на Рада, после се оказа, че те са издържали кастинга на шоуто.
– Какво ще се случи със семейството на Рада сега. Можете ли да изброите имената на всичките деца?
– Ще се напъна. Най-малкият е Стефчо, след това – Ани, Дими, двамата братя Георги и Петко, болната Таня и Рада, най-голямата. Аз съм ходил три пъти у тях. Тези хора живеят изключително скромно, в къща на 10 км от Пловдив. Но това семейство се бори, трябва да е пример за останалите български семейства. Защото включително и аз имам едно дете.
– Знаете ли колко есемеса общо бяха изпратени за вас и Рада?
– Нямам представа. Не съм си поставял амбицията да броя есемеси. За мен беше важно да спечелим сърцата на хората.
– Питам ви, защото става все по-видно, че тв благотворителността доскуча на хората, тези формати губят популярността си?
– Така е. Проблемът е, че България се превърна в страна на есемесите. Институциите нехаят за здравето на хората. Стотици милиони левове ще се отпуснат за подслушване, но няма бюджет, който ще е в рамките на няколко милиона за 30 деца болни от левкемия. Няма адекватна политика и за децата, страдащи от аутизъм, за инвалидите…
– Част сте от политическата класа толкова години. Чувствате ли отговорност?
– Отговорност имаме всички, но най-вече тези, които избират политици и правителства, които не се грижат за тях. За проблемите на каузата, за която се борих в “Байландо”, съм говорил десетилетия. А и винаги съм бил в опозиция.
– За себе си сравнявали ли сте каузите и да си кажете – ето те заслужават повече от нас да спечелят?
– От тези 24 каузи поне половината за мен бяха толкова значими, колкото каузата на Рада. Момчето, което пееше с Нели Рангелова – Венци, иска да учи, което е много благородно. Той е израсъл в дом, няма си никого. На него също бих могъл да му помогна. При него не е и толкова сложно, даже не трябва сума накуп, а семестър по семестър. Или глухонямото момиче Роси, която танцува прекрасно. Оказа се, че трябва да й се сменят слуховите апаратчета, те струват около 3500 лв. , а държавата отпуска скромни 300 лв., които не вършат никаква работа. И на нея ще се опитам да помогна, като съберем някакви средства, поне да си смени слуховия апарат.
– Жена ви, дъщеря ви как приеха победата? Сигурно и тях сте учудил?
– Дъщеря ми, която е второкурсничка в СУ, не пропусна нито едно шоу. Без подкрепата на двете, щеше да ми бъде много трудно. През тези три месеца те почти не ме виждаха. Извън ангажиментите ми във ВМРО трябваше всеки ден да репетирам по 3-4 часа.
– Вкъщи репетирахте ли?
– Събота и неделя. Пеех и сутрин.
– Ползвахте ли жена си и дъщеря си за дуетни половинки?
– Не, но за слушатели и жури – да. Важно е някой откровено да ти каже как се справяш. Така че понякога пусках диска и започвах да пея и получавах от тях отзиви – предимно критични.
– Кога пяхте най-фалшиво?
– Първият път. Макар че тогава пяхме песен, която е много популярна и аз много обичам – “Клетва” на “Щурците”. Така се случи по жребий, че най-малко професионалният дует – аз и Рада – трябваше да открием шоуто. В момента, в който излязох на сцената и прожекторите светнаха, ми пресъхна гърлото и първите ноти бяха ужасно фалшиви.
– Страхувахте ли се, когато приехте да участвате в “Байландо”, че може да станете за посмешище?
– Съществуваше този страх – че с лошите ми вокални качества мога да бъда изгонен още първия път, което щеше да бъде доста срамно. Бяха непознати и дълбоки води за мен. Рискът да стана за смях беше много реален. Но когато дълго си говорил по една тема и имаш възможност да я защитиш не само в интервюта по вестниците или от трибуната на парламента, а по един човешки начин, не можеш да откажеш. Често когато политиците говорят политически, хората не ги слушат, защото много ги лъгаха.
– Трябва да правиш шоу, за да те чуят?
-За една такава кауза си заслужава и шоу да правиш. Как беше тази македонска поговорка – ако трябва и на маймуна ще се направя, защото си заслужава. Ще кажа откровено – толкова години в политиката поради факта, че съм бил винаги в опозиция и почти нищо от това, което ВМРО е предлагало през годините не е приемано…
– За три месеца в шоуто се чувствате по-удовлетворен, отколкото за 15 години в политиката?
– Абсолютно. Оказва се, че с едно шоу много по-сериозно можеш да презентираш дадена кауза. Чрез него много повече хора разбраха за демографската криза , отколкото по времето, когато бяхме в парламента, имахме 13 депутати и президентът даже свика КСНС по проблема.
– Да не смените политиката с шоубизнеса?
– Не, но ако има възможност чрез шоуто да презентирам една или друга сериозна кауза, ще го направя.
– Как продължава певчевската ви кариера?
– Моята певческа кариера се връща там, където беше – да пея с приятели македонски песни, когато се събираме на червено вино.
Пълен текст


Актуално.ком: ВМРО организира протест пред румънската църква в София

10 декември 2010
Активисти на ВМРО организират протест пред румънската църква в София в 12.30 часа, съобщиха от пресцентъра на партията.
Вече втора година българите в Букурещ и цяла Румъния са оставени без свой храм, което е грубо нарушение на църковните канони.
Протестиращите ще настояват да бъде върната българската църква в Букурещ или в противен случай да бъде закрита и конфискувана румънската – в София.(Румънската църква в София се намира в пресечката между улиците „Екзарх Йосиф” и „Пиротска” – посока по „Пиротска” от Халите към бул. „Хр.Ботев” първата пряка в дясно.)
Припомняме, че румънският патриарх Данийл отказва да предостави терен за градеж на български храм в Букурещ, след като сънародниците ни бяха прокудени от сградата, използвана за наша черква. Той бил склонен да даде необходимия парцел само ако получи равностоен във Видин за постояване на румънски храм.
Пълен текст


Агенция „КРОСС”: ВМРО протестираха пред румънската църква в София

10 декември 2010
Мирен протест срещу фактическото отнемане на българската църква в Букурещ предприе днес ВМРО. Вече втора година българите в Букурещ и цяла Румъния са оставени без свой храм, което е грубо нарушение на църковните канони, смятат от ВМРО. Нарушава се принципът на равнопоставеността в църковните взаимоотношения между двете православни църкви – след като Румъния има своя църква в центъра на София.
Протестиращите развяха националния трибагреник и знамена на ВМРО в знак на протест срещу пасивността на българското правителство и църковни институции по казуса с отнетата в Букурещ българска църква. Ако тази пасивност продължи, ние ще преминем към ефективна окупация на румънския църковен имот в София, категорични бяха от ВМРО и обясниха, че днешният протест е предупреждение.
Пълен текст


„Банкеръ”: Мирен протест срещу фактическото отнемане на българската църква в Букурещ предприе ВМРО в София

10 декември 2010
Мирен протест срещу фактическото отнемане на българската църква в Букурещ предприе днес ВМРО, съобщиха от партията. Вече втора година българите в Букурещ и цяла Румъния са оставени без свой храм, което е грубо нарушение на църковните канони. Нарушава се принципът на равнопоставеността в църковните взаимоотношения между двете православни църкви – след като Румъния има своя църква в центъра на София. Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и организационният секретар Юлиан Ангелов поведоха днес в 12.30 ч. членове и симпатизанти на организацията пред румънската църква в София на ул. „Цар Борис I”. Протестиращите развяха националния трибагреник и знамена на ВМРО в знак на протест срещу пасивността на българското правителство и църковни институции по казуса с отнетата в Букурещ българска църква. Ако тази пасивност продължи, ние ще преминем към ефективна окупация на румънския църковен имот в София, категорични бяха от ВМРО и обясниха, че днешният протест е предупреждение.
Щом българите в Букурещ нямат храм, редно е и в София да няма румънски, е позицията на ВМРО. Вместо румънския надпис над вратата на църквата, протестиращите бяха окачили плакат с надпис „Православен български храм „Света Троица”. Лице, представило се за румънски консул, се покачи на стол, за да скъса плаката. Той заяви пред присъстващи журналисти, че ако някой е искал да протестира по този въпрос, трябвало да го направи на друго място – пред Патриаршията например – а не пред неговата резиденция, като посочи сградата на църквата. Уточни още, че зад оградата територията била на Република Румъния и заяви, че няма отношение към протеста и не може да каже нищо повече.
Въпросната ограда и имот на консулството граничат с румънската църква, която днес беше затворена. Двама полицаи преместиха протестиращите, от входа на църквата на тротоара и казаха, че според тях нямало официално разрешение за подобен протест. Личната карта на зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов бе взета от полицията за проверка.
Пълен текст


Агенция „Фокус“: Активисти на ВМРО организират протест пред румънската църква в София

10 декември 2010
София. Активисти на ВМРО организират протест пред румънската църква в София в 12.30 часа, съобщиха от пресцентъра на партията.
Вече втора година българите в Букурещ и цяла Румъния са оставени без свой храм, което е грубо нарушение на църковните канони. Протестиращите ще настояват да бъде върната българската църква в Букурещ или в противен случай да бъде закрита и конфискувана румънската – в София.(Румънската църква в София се намира в пресечката между улиците „Екзарх Йосиф” и „Пиротска” – посока по „Пиротска” от Халите към бул. „Хр.Ботев” първата пряка в дясно.)
Пълен текст


Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки, ВМРО: Българската църква в Букурещ е почти отнета от румънската

10 декември 2010
София. Втора година българите в Букурещ и цяла Румъния са оставени без свой храм. Това е причина за протест, организиран от ВМРО, който ще се състои днес в 12:30 часа пред румънската църква в София. Протестиращите ще настояват да бъде върната българската църква в Букурещ или в противен случай да бъде закрита и конфискувана румънската в София. Това каза пред Агенция “Фокус” Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО.
На Великден 2009 г., по решение на румънските църковни власти, в църквата ни в Букурещ е настанен румънският свещеник Гавраил Григореску, който да служи заедно с българския. Със съответните документи от своята църква, той настоява да има литургия на румънски език. Това слага точка на няколковековната борба на българите в Румъния да водят литургия на български език, каза Ангел Джамбазки.
Румънският патриарх Даниил отказва да предостави терен за градеж на български храм в Букурещ, след като българите там са прокудени от сградата, използвана за църква.
“Преди няколко дни отново беше повдигнат въпросът от страна на Румънската православна църква за отнемането на наш църковен имот в Букурещ. Това е последната българска църква останала в Букурещ, и след близо 1000 години българско присъствие. Българската православна църква е почти отнета от румънската”, каза още Джамбазки.
„Българската държава и Българската православна църква говорят, че казусът бил изключително сложен, че не можел да се реши толкова лесно. Това развързва ръцете на румънците да продължават да окупират българската църква. Те са с изискването във Видин да се построи още един румънски храм, ако искаме да слушаме български език в църквата в Букурещ, но в София вече имат храм. Ние смятаме да поставим този въпрос на общественото внимание”, обясни Джамбазки.
За това – какви резултати очакват да постигнат от ВМРО, той каза: “Очакваме най-вече българската държава да направи нещо, защото става въпрос за защита на българския национален интерес – правото българите в Румъния да служат в собствения си храм на български език, да бъде защитен един църковен имот и един символ на българската държава. Очакваме от Министерски съвет, от министър председателя и от страна на българската църква ясна и категорична позиция по въпроса”.
По думите на Джамбазки – голяма част от българите в Румъния се притесняват да се определят като такива. Най-вероятната цифра, за която можем да говорим, е над половин милион българи там, смята той.
Пред румънската църква днес ВМРО ще постави плакати и ще прочете писмо до българските институции. „Това е една първа заявка за обръщане на вниманието на обществото към този въпрос,” допълни Ангел Джамбазки.
Пълен текст


Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки, ВМРО: Ако не върнат българската църква в Букурещ, ще настояваме да няма румънска църква и в София

10 декември 2010
София. ВМРО организира протест пред Румънската църква в София, заради окупираната българска църква в Букурещ, това каза Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО, пред Агенция “Фокус”. Протестът на ВМРО ще започне в 12.30 часа. Повод за протеста е фактът, че втора година българите в Букурещ и цяла Румъния са оставени без свой храм. Протестиращите от ВМРО ще настояват да бъде върната българската църква в Букурещ, или в противен случай да бъде закрита и конфискувана румънската в София.
„Към 12:30 часа ще отидем пред църквата, чисто символично, показвайки на българската държава, и на румънската църква и държава, че няма да оставим този въпрос така. И ако тяхното отношение към българската църква в Букурещ е такова, ние ще направим всичко възможно и в София да няма тяхна църква. Ще настояваме тази църква да бъде върната в диоцеза на Българската православна църква,” каза още Ангел Джамбазки.
Пълен текст


Дарик нюз Стара Загора: В Стара Загора стартира кампанията „Аз съм горд“

12 декември 2010
Младежката организация на ВМРО в Стара Загора стартира кампания „Аз съм горд“. Кампанията е насочена към горните класове на училищата, които ще разполагат с близо един месец, за да подготвят 12-минутна презентация на тема „Защо моят патрон“.
„Подобна кампания се прави за първи път в България. Идеята ни е с времето да стане национална“, сподели Анна Горова и допълни,че кампанията е насочена изцяло към учениците,без да има никакви политически цели.
„Желанието ни е учениците да докажат, че са истински българи и се гордеят със своя патрон“, заяви още Анна Горова.
Участниците сами ще изберат как да представят патрона на училището си – с презентация, песен или танц. Те ще бъдат оценени от изтъкнати старозагорци на 22 януари 2011г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Тогава ще се състои финалната част на кампанията „Аз съм горд“. Най-добрите ще бъдат наградени с ваучери за покупки и Купата на ВМРО.
Пълен текст


Дарик нюз Русе: Тракийското дружество отбелязва 89 години от създаването си

11 декември 2010
Тракийско дружество „Тракия” – град Русе чества 89 години от основаването си. Празникът ще бъде отбелязан с тържествен концерт в аулата на СОУ „Възраждане”. Участват мажоретен състав „Евроталант”, вокална група „Тракия” и детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница”. На тържеството са  поканени консулът на Руската федерация в Русе, областният управител, кметът на Община Русе, Митрополит Неофит, представители на ВМРО и СОСЗР.
Дружеството е основано през 1921 година, като е наброявало 32 семейства. Заселват се тракийци от Булгаркьой, Тарфа, Карачкьой, Чобанкьой, Лозенград и др. Русенската Община организира комитет, който да движи въпросите по настаняването и осигуряването на поминъка им. Настаняват ги в покрайнините на града – Жабешкото, Тракцията, по бул. Липник, Придунавски булевард. Като индустриален център Русе дава поминък на голяма част от тях в гумената фабрика, Симовата мелница, мебелната фабрика, шапкарската индустрия.
Тракийци се препитават и като моряци, рибари, шивачи, керемидчии, фурнаджии, монтьори, строители, кръчмари, гостилничари. Многоликият град Русе им дава възможност да бъдат такива каквито са, да живеят според своите обичаи и традиции, да ги демонстрират и създават свои общности.
Пълен текст


Дарик нюз: Отбелязваме 133 години от Плевенската епопея

10 ноември 2010
Плевен чества днес бележитата историческа дата 10 декември – Ден на признателност към загиналите за освобождението на града и 133-та годишнина от Плевенската епопея. В тържествата, организирани от Общината, ще участва председателят на парламента Цецка Цачева.
В 10.45 ч. на пл. „Възраждане” тя ще приеме рапорта на началника на почетния караул на Пета Механизирана бригада Плевен. Парламентарният шеф ще присъства и на панихидата в памет на загиналите за освобождението на Плевен, която е планирана за 11.00 ч. и заедно с кмета на града Найден Зеленогорски ще поднесе венци и цветя пред Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”.
Цачева ще уважи и откриването на обновената улица на цветята на ул. „Бъкстон” в 12.00 ч. След това ще бъде гост на празничния концерт с участието на плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова”. Той е с начало в 12.30 ч. в Драматичен театър „Иван Радоев”.
Участие в тържествата днес са потвърдили още представители на дипломатическите мисии на Русия, Румъния, Украйна, Беларус и Молдова,както и на Генералното консулство на Русия в Русе. По покана на кмета на Община Плевен Найден Зеленогорски във връзка с 10 декември на посещение в града ни са официални делегации от побратимените градове Ростов на Дон, Русия, и Кавадарци, Македония.
По повод бележитата историческа дата ВМРО-БНД организира факелно шествие в града. То ще започне от 18.00 ч. в началото на Старата главна и ще стигне до площад „Възраждане”. На шествието в Плевен ще бъде и зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет Ангел Джамбазки.
Пълен текст


Плевен Лайв: ВМРО – БНД ще се яви самостоятелно на местните избори в Плевен

11 декември 2010
ВМРО – БНД ще се яви самостоятелно на местните избори догодина, информира на пресконференция общинският председател на партията в Плевен Иван Кюлджийски. Решението ще бъде предложено за утвърждаване на общинска конференция, уточни той. За сега воеводите не са решили дали ще издигнат и кандидатура за кмет. Партията има намерение да издигне свой кандидат за президент, добави зам.-председателят на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки. Той присъства на тържествата по повод 10 декември и участва в организираното факелно шествие от воеводите във връзка с празника.
В момента България върви стремглаво към драстично намаляване на българския  етнос. Проблемът така и не се поставя да разглеждане нито от това правителство, нито от предните. Другите етноси, от които преобладаващият е циганският, имат в пъти по-голям прираст, посочи Джамбазки във връзка с демографската програма на партията. По думите му в България в момента има цели райони,които се обезлюдяват и циганизират, други вървят по този път, а в трети циганите открито отказват да се интегрират в българското общество и тероризират българските граждани.
Откритото нежелание на по–голяма част от ромите да спазват българските закони, да бъдат съвестна част от гражданското общество, високата раждаемос, придружена с ниска образованост и използването на децата като средство за финансови облаги, нежеланието на българския политически елит да спре тези процеси и да продължава да ползва циганския етнос за „платен електорат” с минимални финансови средства, са една малка част от проблемите, свързани с този етнос, изтъкна той.
От ВМРО- БНД предлагат получаването на каквато и да е социална помощ да се обвърже с образованието  – по Конституция основното образование е задължително, не е ли спазил човек тази част от закона то не би трябвало и да получава финансови облаги от държавата. Временната заетост да не е свързана само с почистване на улици, а с и труд, материално оценим – в момента в България има много инфраструктурни проекти и други, за които се изисква физически труд. На хората, получаващи социални помощи, да се предложи да се включат в тези проекти, като по този начин си ги изработят, а при отказ да бъдат лишени от тях, предлагат воеводите.
Като следваща мярка в тази посока те настояват прокуратурата и имащите право органи да направят финансова проверка на всички неправителствени организации и фондации, работещи за интеграция на ромите. При голямото финансиране от страна на българската държава и европейските институции резултат от дейността на тези организации няма, което води до извода, че през тях определени хора са се облагодетелствали, смятат от ВМРО – БНД.
Постоянният цигански тормоз над български граждани, изразяващ се в посегателство над частна собственост, хулигански прояви, психически тормоз, физическо насилие, невъзможността на органите на реда да се справят с този проблем не поради липса на желание, а поради системна закрила на този етнос от управляващите и нежеланието им да се справят с този проблем, ни кара да предложим промени в закона, даващи право на българските граждани да създават доброволни отряди за защита на частната собственост, както и създаване на национална гвардия, контролираща тези отряди, добавят воеводите.
Пълен текст


„Утро” (Русе): Красимир Каракачанов помогна на Рада да сбъдне мечтата си

13 декември 2010
?

Последни Новини

Водещи приоритети на ВМРО в следващия Европарламент ще са българското селско стопанство и енергийната сигурност на страната

Водещи приоритети на ВМРО в следващия Европарламент ще са българското селско стопанство, енергетиката и енергийната сигурност на страната, заяви в предизборен дебат...

Красимир Каракачанов в Стара Загора: Въгледобивната ни индустрия и тецовете трябва да продължат да работят

Лидерът на ВМРО представи мерките за подпомагане на образованата раждаемост и достъпа до здравеопазване Въгледобивната ни индустрия и тецовете...

Каракачанов: Готви се разпродаване и разпарчетосване на останалото от държавата

Това написа в профила си във Фейсбук председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. ПП и Асен Василев се пробваха да...

Контрера: Животът на хората не може да зависи от картелите за лекарства!

В момента държавата я няма и влизат нечистите сделки! Болните са заложници на вносителите на лекарства. Когато държавата...

Ангел Джамбазки: 10 години в ЕП бранихме българския интерес

Ако искате това да продължи, подкрепете ВМРО с номер 26 в бюлетината Агресорът във войната в Украйна е ясен,...

Каракачанов: ВМРО настоява за 500 лв. месечно детски надбавки, 10 хил. лв. за новородено за работещи и учещи родители

Ще работим и за нисколихвени кредити с гратисен период за младите семейства Демографията, глупаци! Докато се боричкате за постове...

Основната кауза на ВМРО е защита на националната идентичност и националния интерес

Основната кауза на „ВМРО – Българско национално движение “ е защита на националната идентичност и националния интерес. Това...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir