Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 12 май 2010

вижте новините за нас – 12 май 2010

Агенция „Фокус”: Ангел Джамбазки: С фестивали ромите няма да се научат да си изкарват хляба и пак ще бъдат на кръстовищата

Агенция „Фокус”: Ангел Джамбазки: Притокът на роми към София може да се спре, ако им се създадат условия да работят

Агенция „Фокус”: Ангел Джамбазки: Трудно може да се каже колко роми живеят в гетата в София

Агенция „Фокус”: Ангел Джамбазки: Да пратиш в ромско гето служителки на администрацията си е пълна загуба на време

Агенция „Фокус”: Дебат за боклука на Витоша (ОБЗОР)

Агенция „Фокус”: Информационна кампания за опазването на природен парк „Витоша” подготвят младежите от ВМРО

Агенция „Фокус”: Александър Йолов: Необходима е по-добра общинска политика за събирането на отпадъците от хижите и хотелите по Витоша

Дарик Нюз Габрово: Представиха официално Ива Николова

Варна24.бг: ВМРО Варна: Одобряваме продължението на акция „Медузи“

„Народно дело” (Варна): ВМРО: Държавата се държи като наркоман. Стягаме протести


Агенция „Фокус”: Ангел Джамбазки: С фестивали ромите няма да се научат да си изкарват хляба и пак ще бъдат на кръстовищата

12 май 2010
За ромските гета в София, за условията за живот в тях и за начините за премахването им Агенция „Фокус” разговаря със зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.
Фокус: Г-н Джамбазки, има ли информация къде в София са най-големите ромски гета? Знае ли се във всяко едно от тях по колко души живеят?
Ангел Джамбазки: Колко роми живеят в гетата в София, трудно може да се каже, особено сега. Времето започна да се затопля и те от цялата държава започват да се събират в София, защото тук има нещо за крадене и за връщане на вторични суровини. Що се отнася до това кои са най-големите гета в града- едното такова са Виетнамските общежития, където живеят около 3 хил. души. Това е гето в истинския смисъл на думата. Другите две, които го следват много плътно, са на бул. „Европа” на входа на София откъм „Калотина” и другото е „Баталова воденица”, което си е класическо гето. Кв. „Христо Ботев” или „Факултета” не могат да бъдат наречени гета, защото хората имат къщи, имат нотариални актове. Щях да пропусна „Захарна фабрика”, където също е едно класическо гето, където живеят примерно около 2 хил. души. Техният брой е установяван при многобройните проверки на полицията. Колко ще станат през лятото, не може да се каже. Това ще си бъде моментна снимка всеки път, когато полицията влезе и ги преброи.
Фокус: Може ли все пак колко са всички роми в София, след като липсва задължение тези хора да отидат да се регистрират в полицията или да си направят адресни регистрации?
Ангел Джамбазки: Колкото и неприятно да звучи, трябва да има контрол на предвижване на гражданите. В края на краищата, за да се получи някаква информация за адресната регистрация, единствената възможност е тази – районните полицейски инспектори, извършвайки проверки, да имат право и задължение да налагат глоби. Ако лицето няма възможност да плати глобата или няма документи, което се среща в две трети от случаите, да има възможност да бъде задържано, да има такива форми като обществено полезен труд, които да ги накарат да се съобразяват с правилата на поведение в държавата. Тук не говорим само за ромите, защото има десетки български граждани, които не са роми, а водят скитнически начин на живот. Това, че ромите протестират пред международни организации, не може да бъде аргумент, защото вътрешният ред на всяка една държава-член на ЕС, са си нейно право и нейно задължение. Не случайно вътрешните работи и правосъдието са изведени в отделна глава. Едно от основните задължения на българската държава е да може да осигури ред на собствената си територия и за всички свои граждани. Не може някой да се ползва с привилегията, че той бил различен и иска да живее по неговия си начин, да си ходи нагоре-надолу и да си прави къщички, където му хрумне на него.
Фокус: Кой носи отговорност за условията, при които живеят хората в гетата – много често там в една стая живеят 30-40 или 50 души, а конят е на терасата?
Ангел Джамбазки: Това не е рядка гледка, за съжаление. Би трябвало общинските администрации да съблюдават за условията на живот. Но да пратиш в едно гето служителки на администрацията е пълна загуба на време. Повечето от тези хора се респектират или взимат под внимание това, което се говори, само от униформена полиция. Те така са свикнали и ако видят някой цивилен, дори няма да му обърнат внимание.
Фокус: Има ли възможности за премахването на тези гета?
Ангел Джамбазки: Например, за Виетнамските общежития може да се каже, че освен че са опасни, те са и незаконни. Техният експлоатационен срок отдавна е изтекъл и те би трябвало да са премахнати още в началото на 90-те години. Има възможности за премахването на гетата поне по два параграфа или по две линии – или по общинската наредба, или по реда на Закона за устройство на територията. Съответната администрация има отговорност, ако установи, че има незаконен строеж, би трябвало да се издава акт за констатиране, след това да се напише постановление и да се пристъпи към премахването. С постройките на другите граждани, когато си направят гараж или нещо такова, това се случва. Но когато става дума за ромските поселища, където те се поселват, има едно нежелание на администрацията да се занимава с въпроса, повечето вдигат рамене и казват: „Това ли е проблемът на държавата, те, знаете ги какви са, ние ли ще ги оправим, ще се оплачат”. Има нежелание на администрацията в цялата държава да се работи по проблема. Аз съм присъствал в София на поне три премахвания – в „Студентски град”, „Връбница” и „Младост”, където бяха премахнати такива незаконни постройки.
Фокус: Има ли действия, които да се предприемат така, че когато се разруши едно гето, обитателите му да не се населят на друго място, а да си взимат нещата и да се върнат по родните си места?
Ангел Джамбазки: Това е и нашето желание, но няма механизъм, с който да задължиш ромите, обитаващи едно гето, да се върнат по родните си места. Преди време тези роми, които живееха в гето в „Младост”, бяха върнати в Берковица с автобуси, с линейки, ако на някого нещо му стане и с полиция. Но няма гаранция, че те не са се върнали обратно в София. Но е много несправедливо спрямо жителите на София да се изразходва бюджетът, за да разхождаме ромите по цялата държава. Това си е държавно задължение и тук вече е въпросът какво се прави с хората, които живеят скитнически начин на живот. Какво прави държавата? Какво ще се прави за след 5 години, за след 10 години, къде ще се настаняват тези хора, как ще ги задължава държавата да ходят на училище. Иначе става един затворен кръг и наливане от пусто в празно. Няма логика бюджетът на който и да е град да се изразходва за извозването на ромите. Това е все едно да изгребваш пробита лодка с чаена лъжица. Ромските гета трябва да се премахват, защото те притесняват хората, които живеят около тях. Има стотици жалби от хора, които живеят около „Баталова воденица”, около Виетнамските общежития. Това е налагане на истински тормоз на тези хора, техните права са нарушени, а не правата на тези, които незаконно са се настанили там.
Фокус: Какво може да се предприеме, за да се спре притокът на роми от цялата страна към столицата?
Ангел Джамбазки: Притокът може да се спре, когато им се създадат условия да работят и да живеят на тези места, където са. Как може да накараме останалите български граждани да спазват правила на поведение? Тук оправданието на държавата, че трудно може да ги накара да правят нещо, са абсолютно несъстоятелни. След като едни могат, и други могат. Това се случва от 1989 година, когато държавата отстъпи от своите задължения и каза, че тях трудно може да ги накара, те ще се оплачат, и затова ги остави да правят каквото искат. Те утре може да решат да направят Народното събрание пункт за изкупуване на вторични суровини и те най-вероятно ще решат в някакъв момент от времето.
Фокус: В София се предприемат инициативи за борба с просещите по кръстовищата, с каруците. Какъв е резултатът, според вас?
Ангел Джамбазки: Борбата с просещите на кръстовищата е борба със следствието, а не с причината. Причината да има деца по кръстовищата е, че техните родители са били достатъчно безотговорни да ги създадат в риск и да ги оставят да просят. Тези деца нямат образование и най-вероятно не съществуват за държавата, защото половината нямат лични документи, не са вписани никъде. Изходът е българската държава, управляващите държавата да поемат отговорност и да кажат: имаме един много сериозен проблем с една голяма част наши сънародници, които са несоциализирани, живеят номадски начин на живот, не са образовани, няма възможност да си намерят работа и по този начин са в тежест на обществото. Ние смятаме да направим 1,2,3,4,5 в следващите 10 години, за да решим проблема, а не да се занимават с декади, лицемерия като рисуват черги и правят павурчета. Общо взето това са чудесни неща, но с фестивали и гадулки няма да се научат да си изкарват хляба. Фестивалът ще мине и замине, но те пак ще бъдат на кръстовищата.
Фокус: В София много се говореше за гетото „Баталова воденица” и за разрушаването му.
Ангел Джамбазки: Държавата и общинската администрация се съобразиха с натиска от Брюксел. Беше се обадил някакъв чиновник от там, че ако се предприеме събарянето на гетото, това ще има големи последици за страната в европейските институции. Българските институции отмениха акцията по премахването на гетото. Зад гетото „Баталова воденица” стоят големи интереси. От нещата, които съм чувал за хората, които го обитават, това е депото или центърът на каруците – там се дават под наем каруци, там са конете. Ако се разходите по улиците и преброите каруците, които кръстосват и мъкнат перални, бойлери, може да си представите какъв е оборотът. Затова и натискът е толкова голям, затова се пробива път към Брюксел. Това е язва в града. И виждаме средновековния пейзаж – кон с бойлер, кон с пералня.
Фокус: А във „Връбница” какво стана с гетото?
Ангел Джамбазки: Гетото беше премахнато. Не се вдигна шум около това, заради желанието на районната администрация, за да не се съберат неправителствени и защитни организации. Самите обитатели се съобразиха със заповедта и на практика нямаше хора, които да не са напуснали доброволно. Хората си тръгнаха, администрацията пусна техника и изчисти мястото. Разбирам обаче, че една част от хората са се преместили по-надолу и се опитват да си създадат селище. Това ще е игра на котка и мишка, но ние не може да спрем да я водим. Ние трябва да продължим начинанията и да натискаме администрацията, но тук идва затвореният кръг. В София, например, се премахват гета, но няма гаранция, че 1 месец по-късно няма да се преселят на друго място.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=f14810

Агенция „Фокус”: Ангел Джамбазки: Притокът на роми към София може да се спре, ако им се създадат условия да работят

11 май 2010
Ромските гета трябва да се премахват, защото те притесняват хората, които живеят около тях. Има стотици жалби от хора, които живеят около „Баталова воденица”, около Виетнамските общежития. Това е налагане на истински тормоз на тези хора, техните права са нарушени, а не правата на тези, които незаконно са се настанили там. Това каза зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в интервю за Агенция „Фокус”.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1392632

Агенция „Фокус”: Ангел Джамбазки: Трудно може да се каже колко роми живеят в гетата в София

11 май 2010
Колко роми живеят в гетата в София трудно може да се каже, особено сега. Времето започна да се затопля и те от цялата държава започват да се събират в София, защото тук има нещо за крадене и за връщане на вторични суровини. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1392545

Агенция „Фокус”: Ангел Джамбазки: Да пратиш в ромско гето служителки на администрацията си е пълна загуба на време

11 май 2010
Общинските администрации би трябвало да съблюдават за условията на живот в ромските гета. Да пратиш в едно ромско гето служителки на администрацията си е пълна загуба на време. Повечето от тези хора се респектират или взимат под внимание това, което се говори, само от униформена полиция. Те така са свикнали и ако видят някой цивилен, дори няма да му обърнат внимание. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1392556

Агенция „Фокус”: Дебат за боклука на Витоша (ОБЗОР)

11 май 2010
Информационна кампания за опазването на природен парк „Витоша” подготвят младежите от ВМРО. Александър Йолов, председател на структурата, заяви, че е необходима много по-добра общинска политика за събирането на отпадъците, които се изхвърлят от хижите и хотелите по Витоша. По думите му неконтролируемо строителство унищожава растителността на Люлин планина
Той заяви, че трябва да се въведе екологична такса за достъпа на автомобили в природен парк „Витоша”. Столичният инспекторат да наложи глоби на собствениците на постройки в зоната на природния парк „Витоша”, настояват от Младежката организация на ВМРО
Кметът на район „Панчарево” Станислав Митрев коментира: „Не само в планината Витоша, но в близост и до язовир „Искър”, и в Лозенската планина, навсякъде има незаконни сметища”.
„Проблемите с чистотата в природен парк „Витоша” са доста сериозни, но ние нямаме правомощия там”, каза зам.-кметът на район Витоша Теодор Петков.
„Природен парк „Витоша” не разполага със средства за почистване на територията, защото това е функция на общините в България според закона за отпадъците”, пък обясни директорът на парка Тома Белев.
Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), също заяви, че продължава безконтролното изхвърляне на отпадъци в планините.
Според общинският съветник от ДСБ в София Вили Лилков във Витоша няма само проблеми с чистотата, но и с вандализма, който се развива в природния парк. Колегата му Мартин Заимов заяви: „Въпросът за почистването на парк „Витоша” не е решен и тепърва трябва да се решава”. По негова инициатива комисия в Столична община разглежда как местната власт в София изпълнява ангажиментите си по отношение на Витоша.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1392640

Агенция „Фокус”: Информационна кампания за опазването на природен парк „Витоша” подготвят младежите от ВМРО

11 май 2010
Информационна кампания за опазването на природен парк „Витоша” подготвят младежите от ВМРО. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Александър Йолов – председател на Младежката организация на ВМРО. По думите му държавата и обществото трябва да се отнасят по-съвсем различен начин към природата. „Ако има една цялостна информационна кампания, която да обяснява на хората, че не е добре да се качват на планината и да си изхвърлят боклуците, нещата ще се получават много по-добре. Информационната кампания трябва да показва резултат от действията на хората, защото едно е човек да си изхвърли хартийката и да си помисли, че това е нещо малко, друго е да види как толкова нахвърляни хартийки образуват цели пластове и се замърсява природата по един наистина ужасяващ начин”, каза Йолов. Той заяви, че кампанията трябва да бъде съпътствана от действия на държавата и общината по осигуряване на необходимите контейнери за изхвърляне на боклуците.
„Нашата идея за развитието на туризма в България изцяло съвпада с виждането на една значителна част от туристическия бранш – става въпрос за развитието на екотуризъм. България има прекрасни условия, природата ни позволява да развиваме туризма. Обаче имаме един много голям проблем и той е постепенното замърсяване на околната среда и то не толкова от индустрията в страната, тъй като тежка индустрия за добро или лошо няма от около двайсет и повече години. Страната се замърсява от гражданите, от хората, които ходят по планините и други хубави природни места и вместо да се опитат да ги оставят такива, каквито са ги намерили – чисти и незамърсени, ги превръщат в едни малки сметища. Беше много показателно, когато ходихме да изчистим Витоша. Това са няколко района, в които има обилен туристически поток и буквално има няколко пласта боклуци, които са се наслагвали с годините. Това разбира се, не се отнася само за Витоша, но и за останалите планини, които са хубави туристически дестинации – Рила, Пирин , Стара планина”, каза Йолов.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1392418

Агенция „Фокус”: Александър Йолов: Необходима е по-добра общинска политика за събирането на отпадъците от хижите и хотелите по Витоша

11 май 2010
Необходима е много по-добра общинска политика за събирането на отпадъците, които се изхвърлят от хижите и хотелите по Витоша. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” Александър Йолов – председател на Младежката организация на ВМРО. По думите му планинските хижи и хотели не се обслужват от общинските фирми за сметопочистване, тъй като камионите не се качват толкова високо в планината. Хижите и хотелите на свои принцип трябва да се отървават от боклуците. Един от най-лесните начини да се освободят от отпадъците е да ги изхвърлят в природата. Същото важи и за канализацията на тези хижи и хотели, тъй като по принцип те трябва да имат някакви септични ями, в които отпадъчните вещества да се задържат, но не навсякъде нещата са в ред, каза Йолов. Той даде пример с Кулата на местността Копитото, където има отпадна система, но отпадните вещества от нея се изхвърлят директно сред природата. „Това са неща, които трябва да бъдат проверени, описани и съответно да бъдат наложени някакви глоби. В тези отпадни води има химически вещества, които могат много да увредят природата – изключително са неразтворими и неразградими за стотици години напред”, каза Йолов.
Той разказа, че по време на почистването на местността Копитото, по инициатива на младежите от ВМРО, са били открити „невероятни неща”, изхвърлени по планината. „Просто ми се струва невероятно. Намерихме монитор от компютър и масажор за крака, половин пералня. На Копитито имаше голям брой метални, гумени и пластмасови частици, които са останали от стария лифт, който някога е стигал дотам. Там има огромна станция, която е коствала някога на държавата милиони левове, за да бъде построена и да се приведе в експлоатация. Тази станция в момента се руши и рушейки се, тя се е превърнала в едно доста голямо сметище. Руши се неконтролируемо поради липсата на експлоатация и поддръжка и представлява опасност за хората, които минават през местността Копитото, тъй като туристическата пътека излиза точно на тази лифтова станция. Трябва да с направи нещо и за това съоръжение, което някога е излязло на данъкоплатеца много скъпо, но в наши дни просто не се използва. А би било прекрасно отново да се приведе в експлоатация, а не да застрашава живота на туристите, които минават по тази пътека”, каза Йолов.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1392474

Дарик Нюз Габрово: Представиха официално Ива Николова

11 май 2010
Лидерите на ДСБ и СДС Иван Костов и Мартин Димитров, председателят на ЕНП Мария Капон и общинският координатор на ВМРО Тодор Тодоров официално представиха Ива Николова за кандидат за кмет на Община Габрово. Ива Николова представи управленската си програма, която включва две части – неотложни  и дългосрочни задачи. Сред спешните мерки, които трябва да се вземат  са въвеждането на протекционистична политика за местния бизнес като средство за справяне с икономическите условия на криза, оптимизирането на пътното движение, гарантирането на собствеността на гражданите и премахването на таксата за граждански бракове.
Сред дългосрочните цели са изработване на стратегия за туризма, която да популяризира Габрово като туристически и културно-исторически център, и др.
Пълен текст:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=526508

Варна24.бг: ВМРО Варна: Одобряваме продължението на акция „Медузи“

11 май 2010
ВМРО Варна изрази одобрението си относно продължението на операция „Медузите“ за злоупотреби с общински средства. Ето и съобщението от „воеводите“:
ВМРО изразява своето одобрение за продължението на операция „Медузите“ и удовлетворение от вслушването на прокуратурата в позицията на ВМРО от 31 март при ареста на Борислав Гуцанов. Искаме да припомним, че тогава ВМРО изрази надежда, че това е само началото на операцията и посочи председателя на групата на ДПС в Общински съвет Варна като кандидат за продължението. Сега изразяваме надежда съвсем скоро телевизионният център на МВР да ни зарадва със кадри от ареста на заподозрените по случая. Практиката „защитниците на права и свободи“ да се хранят от тази своя „защита“ е повсеместна в цялата страна. Призоваваме прокуратурата да разследва хилядите организации регистрирани като такива с идеална цел превърнали се в корпорации пълнещи партийни каси.
ВМРО отново заявява, че няма опасност варненският общински съвет да остане без съветници дори служителите на звено БОП да арестуват всички. Листите са достатъчно дълги за да има кой да замести настоящите съветници.
Пълен текст:
http://news.varna24.bg/162216.html

„Народно дело” (Варна): ВМРО: Държавата се държи като наркоман. Стягаме протести

„Държавата се държи като наркоман в наркотична криза. Имаше идеи да се продава и НДК. Какво ще правим, ако след 5 години отново има криза. Какво ще остане тогава за продаване. Да вземем да продадем и сградата на Министерски съвет.“ – заяви остро зам. председателят на ВМРО Костадин Костадинов след решението държавата да продаде дела си от Е.Он.
„Всички помним какво каза Бойко Борисов при последното си посещение във Варна. Че текат проверки в електрозпределителните дружества. И сега, само седмица и половина по – късно подобни действия изглеждат меко казано объркващи. Какво да мислим. Дали премиерът не знае какво говори, или изпада във временно несвястно състояние и не мисли, или министрите му правят неща през главата му?!“ – реагира Костадинов.
Организацията протестира на 18 март срещу увеличаването на цената на тока. Бойко Борисов обеща, че цените няма да се вдигат и ние спряхме протестите, заяви Костадинов. От организацията са готови отново да развеят знамената. Този път направо пред Министерството на икономиката и енергетиката.
Пълен текст:
http://www.narodnodelo.bg/todaynews.php?news=3859

Последни Новини

Сглобката е вредна за България и носи повече щети, отколкото ползи

От ВМРО – Българско национално движение не виждаме никакъв обществено полезен смисъл от съществуването на т.нар. „сглобка“. Видната, но неофициализирана формално коалиция...

Карлос Контрера: Целта не сте Вие, целта са Вашите деца

Заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в София Карлос Контрера във „Фейсбук“: Видяхте ли този билборд? Харесва ли Ви?...

Каракачанов: Тагарев тежи на ГЕРБ и ДПС. Той излага България

На Еманюел Макрон му е ясно, че няма как да се пратят войски на НАТО в Украйна – поне Турция и Унгария...

ВМРО – Кюстендил спази традицията: дариха 1000 мартеници и 1000 знамена

Те бяха раздадени в селата Радловци, Раждавица и Рашка Гращица ВМРО - Кюстендил превърна в традиция подаряването на мартеници...

МВнР със скандален гаф за произхода на българите

Председателят на ВМРО и историк д-р Красимир Каракачанов алармира за случая  „Прабългарите – народ от тюркски произход“ – това...

Лобисткият закон за перките в Черно море трябва да бъде оттеглен!

Подкрепяме напълно хотелиерите, ресторантьорите, рибарите и жителите на морските райони Проектът за Закон за енергията от възобновяеми източници в...

Красимир Каракачанов: В момента тече пазарлъка кой какви позиции ще заеме след ротацията

Нашите БТР-и в Украйна ще бъдат едни пътуващи ковчези Ротация ще има, а в момента тече пазарлъка кой какви...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir