Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 13-14 октомври 2010

вижте новините за нас – 13-14 октомври 2010

„Черно море” (Варна): Референдумът „Турция в ЕС“ скара войводите и властта

„Посредник” (Плевен): Плевенските депутати с отсъствие от дебата за Турция

„Посредник” (Плевен): ВМРО препитва депутати за членството на Турция в ЕС

„Янтра Днес” (Велико Търново): Само един народен представител дойде на дискусията “за” или “против” Турция в ЕС

ТВ „СКАТ“: Държавните институции пречат на референдума

„Дневен Труд”: Цачева ще „редактира“ референдума за Турция

„24 часа”: Референдум за Турция? Ясно до дни

Нова ТВ: Парламентът решава за референдума за Турция в ЕС

БНР, „Хоризонт”: Цецка Цачева: На 20 октомври ще разгледаме първата подписка по закона за референдумите

Агенция „Фокус“: Необходима е преформулировка на въпроса за референдума за членство на Турция в ЕС, според Цецка Цачева

„Дневник”: Парламентът спешно променя закона за референдумите

„Монитор”: Отлагат референдума за членството на Турция в ЕС

BNews: Скоро НС казва „да“ или „не“ на референдум за Турция

Всекиден.ком: Парламентът се произнася за референдум за Турция в ЕС на 20 октомври

Агенция „Фокус“: Подписката за свикване на национален референдум за членството на Турция в ЕС ще бъде разгледана от НС на 20 октомври

Днес.бг: Референдум за Турция в ЕС!?

Нюз.бг: Законови спънки пред референдума на ВМРО за Турция

Дарик нюз: НС решава за подписката за референдум „Турция в ЕС“ до седмица

„Сега”: ВМРО отстъпи за референдума за еврочленството на Турция

Дарик нюз Велико Търново: Eдин депутат отиде на срещата за референдума, организирана от ВМРО


„Черно море” (Варна): Референдумът „Турция в ЕС“ скара войводите и властта

11 октомври 2010
Ако ГЕРБ погази закона и не уважи събраните по закон подписи, започваме протести. Това се заканиха вчера във Варна членовете на местната организация на войводите. Според тях има голяма вероятност внесените в парламента подписи да бъдат неглижирани и въпреки че законът повелява при 200 000 подписа парламентът да го разгледа като казус, няма изобщо да влезе в НС. Ако това се случи, имаме готовност за протести, категоричен беше шефът на варненските войводи Стефан Соколов. Всички тези хора, сложили имената и ЕГН-тата си там, ще ги заведем пред парламента на протест, обеща той. Въпреки официалната покана за разговор по темата към варненските депутати вчера нито един от народните избраници не се появи в офиса на ВМРО. Липсата на мнение е отличителна черта на настоящите управляващи, коментира отказа Стефан Соколов. „Атака“ въпреки патриотичната си кресливост в момента е част от управляващите и няма да влезе в конфликт с ГЕРБ по темата, а БСП отдавна имат заявено политическо мнение по въпроса, коментираха още хората на Каракачанов.
Хронологията
ВМРО внесе над 322 000 подписа за свикване на референдум за членството на Турция в ЕС и така задължи парламента да реши дали да свика допитването до народа. По закон, ако над 200 000 души искат референдум, депутатите трябва да се произнесат за или против него. Ако подписите са над 500 000, свикването е задължително. Парламентът трябва да каже ще има ли референдум до 3 месеца. Въпросът, който войводите предлагат да бъде зададен на референдум, е „Желаете ли Турция да бъде член на ЕС“. „Поискалите допитването са 6% от избирателите, те са повече от прага за влизане в Народното събрание“, каза зам.-шефът на ВМРО Костадин Костадинов. Той дори прогнозира, че 2 от партиите в парламента няма да получат този процент, ако сега има избори. Преди месец партията на Каракачанов започна кампания сред всичките депутати преди обсъждането на искането в пленарна зала. Войводите написаха лични писма и на всички народни представители без тези от ДПС, в което ще агитират за референдума.
Рецидив на погазването
Това не е първият път, в който ВМРО внася подписи в парламента за свикване на допитване до народа. По време на мандата на НДСВ хората на Каракачанов внесоха над 520 000 подписа за допитване до народа за или против спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава обаче законът за референдумите все още не беше променен, а и подписите изчезнаха незнайно къде. „Нормално е един път българският народ да бъде питан за нещо“, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той припомни, че германският канцлер Меркел и френският президент Саркози вече са се обявили против членството на Турция в ЕС, а българският външен министър е казал, че я подкрепяме. „Спомняте си, че преди няколко месеца на Божидар Димитров му беше изваден жълт картон, защото обяви, че Турция не трябва да влезе в ЕС. Редно е и Николай Младенов да получи такъв, защото нито парламентът, нито правителството са вземали решение за подкрепа на Турция“, каза Каракачанов. Лидерът на ВМРО обяви, че отношенията ни с Турция трябва да се развиват и цитира думите на Меркел: „Приоритетно сътрудничество с Турция – да, но членство в ЕС – не“. ВМРО внесе подписите в деловодството на парламента. Войводите отчетоха, че те са събрани в 22 кашона, всеки от които тежи 4 кг и съдържа 15 000 подписа. Най-възрастният участник в подписката е роден 1910 г., а най-младият е момче от София.
Борисов отряза мераците
България като добър съсед подкрепя европейската перспектива на Турция, посочи българският премиер в отговор на въпрос как ще коментира факта, че след 10 дни НС трябва да разгледа въпроса дали у нас да се проведе референдум за членството на Турция в ЕС. Бойко Борисов бе категоричен, че пред страната ни не стои на дневен ред въпросът за референдум на тази тема.
България подкрепя Турция в процеса й за присъединяване към ЕС. Това стана ясно след среща в понеделник на премиера Бойко Борисов и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. „Винаги съм казвал, че България като добър съсед подкрепя европейската перспектива на Турция“, заяви министър-председателят. Той припомни, че в момента Турция работи по предприсъединителните глави. „Въпросът за референдум днес не стои, тъй като Турция още върви по пътя на своята европейска перспектива“, отсече още Борисов. След срещата той разкритикува френския посланик у нас Етиен дьо Понсен заради думите му, че София трябва да каже ясно дали Турция трябва да влезе в ЕС. „Ние сме суверенна държава и към посланиците се отнасяме с необходимото уважение, но те многократно надвишават правата си, когато се изказват“, възмути се премиерът. Той добави, че „ако нашият посланик в Париж отиде и даде по този начин на Саркози съвет какво да прави, вероятно ще го изпъдят от Франция“.
По отношение на евроинтеграцията срещу Анкара се прилагат практики, които не са прилагани спрямо друга страна членка, коментира пък Ердоган. Според него вече 50 години страната е бавена и се поставят пречки, каквито имало сега и пред Хърватия. Ако ЕС подкрепя разширяването и иска да бъде разнообразена структурата му, трябва да престане да слага пречки, смята Ердоган. Той добави, че Турция ще работи търпеливо и се надява преговорите за присъединяване към ЕС да приключат успешно.
От името на вътрешния министър Цветан Цветанов българският премиер благодари на турските служби за изключителната съвместна работа в борбата с тероризма и по отношение на контрабандата и наркотрафика. „Надявам се при съвместните усилия, които имаме, в скоро време да направим една операция, която ще е много добра за всички нас“, каза Борисов. Бежанците, чиито земи и имоти са останали на територията на Турция, пък ще могат да се възползват от правата си за компенсации по Ньойския договор, ако имат документи, стана ясно от думите и на двамата премиери.
Двете правителства се разбраха да си сътрудничат и в поддържането и реставрацията на българските обекти, останали в Турция, както и на османското наследство у нас. На 27 октомври министър Вежди Рашидов ще се срещне с директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, пред която ще се постави въпросът за включването на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул и джамията в Пловдив в списъка на световното историческо наследство, както и други обекти в двете държави, които представляват световна ценност.
Турският премиер заяви, че проблемът с мюфтийството е вътрешен за България. Борисов от своя страна благодари за ненамесата и обеща, че страната ни ще осигури сигурност за провеждането на конференция, която да избере главен мюфтия.
Пълен текст

„Посредник” (Плевен): Плевенските депутати с отсъствие от дебата за Турция

12 октомври 2010
Изказването на премиера Бойко Борисов: “България, като добър съсед, подкрепя европейската перспектива на Турция” взриви ВМРО дни преди крайния срок за обсъждане искането за референдум за членството й в ЕС, за което партията на Каракачанов събра 330 000 подписа.По този повод и плевенската организация на ВМРО покани девет от десет народни представители от нашия избирателен район да обяснят позицията си по въпроса. Такава не е изпратена само на депутата от ДПС Митхат Метин, тъй като, според националистите, партията, която той представлява, не защитава българските интереси.
Очаквано, според воеводите, нито един от плевенските депутати не дойде на срещата. Ивелин Николов от ГЕРБ бе извинил отсъствието си с това, че не е получил поканата, а Цветан Костов от Синята коалиция, че има заседание на комисия в Народната събрание, на която е член.
С отсъствие се отбелязаха и депутатите поканени за участие в организираните до моментасрещи в Стара Загора, Бургас и Русе, уточниха от партията.
Общинският председател на ВМРО Иван Кюлджийски изтълкува отсъствието на плевенските избраници като страх да обяснят пред младите хора в залата националното предателство, което се готвят да извършат. Той обвини премиера Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че са демонстрирали неподготвеност за заемане на тези дипломатически длъжности.
Изказването на премиера Борисов, че България подкрепя безусловно влизането на Турция в ЕС, без да има санкция от Народното събрание или от народа чрез референдум, е неадекватно за една демократична държава, категоричен е Иван Кюлджийски.
Демонстрацията на “Атака” в парламента, изразяваща се в пламенно слово и обличане на тениски срещу членството на Турция в ЕС, буквално изкопирали тези на ВМРО, Кюлджийски коментира така: „Кога станахте националисти, кога с национализъм започнахте да търгувате?”. Той остро осъди поведението на Волен Сидеров, който отправял обвинения към Бойко Борисов, но два дни по-късно гласувал срещу вота на недоверие срещу правителството.
Според плевенския воевода, пред част от плевенските  депутати има светли перспективи да се завърнат по родните си места, ако намътят водите на Бойко Борисов, а Синята коалиция нарече политически динозаври, които не могат да повлияят съществено върху този процес. БСП само чакат да яхнат популистки всичко, което е срещу настоящото управление, коментира още г-н Кюлджийски.
Воеводите са готови за национален протест, ако Парламентът не проведе обсъждането на подписката за референдум до 16 октомври, обяви Иван Кюлджийски. В Плевен вече има един автобус с активисти, готови да се включат.
В същото време от Народното събрание обявиха, че според изчисления на ръководството на парламента и на инициативния комитет срокът за разглеждане на подписката изтича на 16 октомври, което е неработен ден и затова искането ще бъде обсъдено от депутатите в първия им работен ден след това – 20 октомври. Дотогава ще бъдат направени необходимите промени на закона за референдумите, за да се преодолеят техническите проблеми, свързани с проверката. Те щели да бъдат приети експресно на първо и второ четене.
Пълен текст

„Посредник” (Плевен): ВМРО препитва депутати за членството на Турция в ЕС

11 октомври 2010
Плевенското ВМРО инициира среща с народните представители от област Плевен и обществеността на града. Тя ще се проведе днес в 14 часа в хотел „Балкан“. Целта е народните представители от плевенския избирателен район да изложат своето мнение и аргументи по въпроса за провеждане на референдум за турското еврочленство и по въпроса: “Трябва ли Турция да бъде член на Европейския съюз?”. От 16 април до 16 юли в цялата страна ВМРО организира подписка за референдум „Не на Турция в ЕС”, в която бяха събрани 330 000 подписа. Само вПлевен и областта техния брой беше над 14 000.
Предстои в Народното събрание да се проведе дебат, на който ще се вземе решение „за” или „против” насрочването на референдум.
Пълен текст

„Янтра Днес” (Велико Търново): Само един народен представител дойде на дискусията “за” или “против” Турция в ЕС

13 октомври 2010
Народният представител от РЗС Емил Василев (на снимката вдясно) беше единственият депутат, който уважи публичната покана на ВМРО във Велико Търново за дискусия, посветена на темата как България трябва да реагира на желанието на Турция за пълноправно членство в ЕС. Участие в дискусията взеха млади хора, представители на общинската администрация и журналисти.
Ние сме гласували за народните представители и трябва да знаем позицията им за такъв жизнено важен за България въпрос, заяви в началото на срещата доц. Милен Михов от ВМРО. Според него референдумът или пряката демокрация е единственото лекарство, което може да излекува една болна политическа система. Той изтъкна три основни причини, които трябва да се вземат предвид, желанието на Турция да влезе в ЕС – демографска, икономическа и политическа, които воеводите неведнъж са разяснявали.
По думите на народния представител Емил Василев Турция не може да се кандидатира за член на ЕС, докато не уреди двустранните си отношения с България и най-вече въпросът с обезщетението от 200 млрд. долара за бежанците от Беломорска Тракия.
 Междувременно стана ясно, че подписката за свикване на национален референдум относно членството на Турция в ЕС ще бъде разгледана от Народното събрание на 20 октомври.
Пълен текст

ТВ „СКАТ“: Държавните институции пречат на референдума

11.10.2010г.
Председателят на парламента Цецка Цачева проведе среща с представители на инициативния комитет за свикване на референдум срещу членството на Турция в Европейския съюз. На нея стана ясно, че държавните институции си прехвърлят отговорността и има възможност да провалят референдума

Тексти и видео

„Дневен Труд”: Цачева ще „редактира“ референдума за Турция

11 октомври 2010
Парламентът ще реши дали да свика референдум за членството на Турция в ЕС следващата сряда, 20 октомври. Това стана ясно след срещата на шефката на парламента Цецка Цачева с лидера на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. Той оглавява инициативния комитет, който поиска допитването.
Воеводите внесоха 330 хил. подписа за допитване до народа „за и против членството на Турция в ЕС“ на 14 юли. По закон три месеца след това НС е длъжно да реши дали да свика или не референдум. Срокът изтича тази седмица – на 16 октомври. Но тъй като датата се пада в събота, дебатите ще са в първия работен ден на НС, т. е. идната сряда.
Хората на Каракачанов отстъпиха депутатите да преформулират леко въпроса им само и само процедурата с обсъждането на референдума в пленарната зала да се отпуши.
Питането бе „Желаете ли Турция да стане член на ЕС?“. Според шефката на НС Цецка Цачева въпросът звучал „преждевременно“.
Как обаче в крайна сметка ще бъде формулиран референдумът още няма яснота.
Депутати и представители на ВМРО-БНД вече пишат промени в закона за референдумите, които ще задължат ГРАО да проверява подписите в искането за допитването до народа. Преди няколко седмици шефката на парламента обяви, че няма институция, която да каже дали подписките за референдум са легитимни, а ГРАО иска по 0,30 лв. на ЕГН. Каракачанов даде да се разбере, че партията му ще се съгласи референдумът да не бъде проведен сега, а преди евентуална ратификация от страна на българския парламент на членството на Турция в ЕС.
Пълен текст

„24 часа”: Референдум за Турция? Ясно до дни

12 октомври 2010
До дни ще е ясно дали у нас ще има референдум за членството на Турция в ЕС. Това обеща парламентарната шефка Цецка Цачева на инициаторите от ВМРО.
Депутатите ще обсъдят въпроса на 20 октомври, каза Цачева. За целта обаче войводите трябва да преформулират въпроса си. Не стана ясно как ще звучи той с новата редакция, но настоящият според Цачева звучал „преждевременно“. Мотивът е, че Турция все още не е приключила преговорния процес с ЕС.
ВМРО внесе над 300 хил. подписа за допитването. По закон при бройка под 500 хил. парламентът с гласуване решава ще се проведе ли то.
Преди това мнозинството ще внесе спешни поправки в едноименния закон, тъй като сега той не уреждал въпроса откъде се плаща проверката на подписите, която ГРАО ще“извърши.

Нова ТВ: Парламентът решава за референдума за Турция в ЕС

11 октомври 2010
Трябва ли да проведем референдум за присъединяването на Турция към Европейския съюз?
Това ще реши българският парламент до една седмица.
Инициативен комитет от ВМРО преговаря с депутатите за формулировката на въпроса и датата на допитването до народа.
От партията са внесли 330 хиляди подписа в подкрепа на искането за референдум.
На 20-ти октомври парламентът ще реши дали да има референдум. Реалното той ще се проведе след години.
„Считаме, че това е преждевременно, след като пред Народното събрание все още не стои въпроса с ратифициране на договор, който не е факт“, заяви Цецка Цачева.
От ВМРО са съгласни на този вариант. Тяхната формулировка за референдума е „Против членството на Турция в Европейския съюз“.
Пълен текст

БНР, „Хоризонт”: Цецка Цачева: На 20 октомври ще разгледаме първата подписка по закона за референдумите

11 октомври 2010
Дали ще има референдум за членството на Турция в Европейския съюз ще стане ясно след решение на Народното събрание, съобщи репортерът Добромир Видев след днешната среща между председателя на парламента Цецка Цачева и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. По въпроса за приемането на Турция в момента чакат 330 000 подписа, внесени в парламента, а преди близо 2 седмици Цачева обяви на дискусия, че специална институция трябва да решава дали въпросите, формулирани за провеждането на референдум, са допустими или не, като от ВМРО тогава реагираха доста остро, припомни Видев. Почти 3 месеца след внасянето на подписката в Народното събрание няма решение за влизането на предложението в дневния ред, каза още той. „Близо месец тече кореспонденцията между Народното събрание и „ГРАО“ за проверка на автентичността на подписите и всъщност оттам и забавянето за разглеждането в парламента на това предложение. В средата на юли ВМРО внася 330 000 подписа. По закон срокът за произнасяне изтича на 16 октомври. И досега обаче не е ясно как ГРАО ще бъде задължено да проверява автентичността на подписите в искането за референдума“, посочи Видев.
В момента представители на правната комисия изготвят няколко текста, които решават проблема, обяви днес Цецка Цачева. „Именно в самия закон за пряко участие на гражданите в управлението на страната и местното управление ще бъде разписано, че проверката за валидността на подписите, а това означава, че те трябва да бъдат на граждани с избирателни права, ще се извършва от служба „ГРАО“. В момента в закона няма такава императивна разпоредба, което даде възможност целия месец септември да си прехвърляме кореспонденция писмена между Народното събрание и съответната служба, която разполага с информацията и данните дали подписите са на граждани с избирателни права. Тази седмица ще бъде извършена промяната. Идеята ни е на първо и на второ гласуване да мине в рамките на тази седмица, за да можем следващата, както казахме, в срок по закона и с новия текст, който до момента ни пречеше да внесем подписката в пленарна зала, ще бъдем готови и идната седмица, на 20-ти, ще разгледаме първата подписка по този закон“, каза Цачева. Не стана ясно обаче дали „ГРАО“ ще има време да извърши проверката в толкова кратък срок, посочи Видев.
Склонни сме да обмислим формулировка, при която Народното събрание е органът, който ратифицира всеки един външнополитически акт на българското правителство, заяви на свой ред Каракачанов. „За нас е важно такъв референдум да има и сме склонни да намерим формулировка, да търсим такава, при която Народното събрание действително да гласува, че ще има референдум по този въпрос, преди то да се произнесе по въпроса“, обясни той позицията на политическата сила.
Какви са аргументите на Красимир Каракачанов в полза на гледането на искането за референдум 4 дни след изтичането на официалния срок и може ли Народното събрание да даде нова формулировка на въпроса в референдума можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Добромир Видев.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Необходима е преформулировка на въпроса за референдума за членство на Турция в ЕС, според Цецка Цачева

11 октомври 2010
София. Ако има референдум относно членството на Турция в ЕС, той ще се проведе, когато дойде моментът Народното събрание да се произнася за ратификацията за присъединяване. Това решиха на среща Инициативният комитет за свикване на референдум относно членството на Турция в ЕС и председателят на НС Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Цачева въпросът „за” или „против” членството на Турция в ЕС е преждевременен, тъй като все още не е станал факт договор за присъединяването на Турция, който НС трябва да ратифицира. Затова била необходима преформулировка на въпроса за референдума.
„Ако Народното събрание ще преформулира текста на въпроса, това да бъде направено с нашето желание и консултации”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след срещата. „Нашето желание беше да има такъв референдум. Осъзнавайки, че в парламента ще излязат с мотива, че още не му е времето, ние сме склонни да обмислим формулировка, при която Народното събрание да гласува да има референдум”, заяви Каракачанов. Той подчерта, че това е първият референдум, който може да бъде организиран по силата на действащия Закон за прякото участие на гражданите в управлението и местното самоуправление. По думите на Каракачанов в Закона има несъвършенства и е необходим дебат за премахването им. „Нашата позиция относно членството на Турция в ЕС е категорична. Турция не е европейска страна, не отговаря на критериите за членство в ЕС и според нас тя няма място в ЕС. Ние искаме въпросът за бъдещето евентуално членство на Турция в ЕС да бъде решен с референдум, при който българските граждани да си кажат мнението и самата ратификация от НС да стане след произнасянето на гражданите по този въпрос. Последните двайсет години бяхме свидетели на практики, при които нито НС, нито правителството се съобразяваха с волята на гражданите – подписката с 512 хиляди души за 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, за смътното наказание, за новините на турски език и т.н. Хубаво е, че има желание за диалог между Парламента и нас и в момента ще продължи да работи една работна група, съставена от Инициативния комитет и представители на Народното събрание. Нашата цел е в крайна сметка по този важен въпрос не само за българския народ и за държавата ни, но и за Европа, да има референдум. Ще бъдем доволни, ако намерим необходимата основа, на базата на която НС да вземе решението за провеждане на такъв референдум”, заяви Каракачанов.
Пълен текст

„Дневник”: Парламентът спешно променя закона за референдумите

11 октомври 2010
Парламентът спешно ще промени закона за референдумите, за да може да разгледа и да се произнесе по искането за национално допитване за членството на Турция в Европейския съюз. Това се разбра след днешната среща на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с представители на инициативния комитет, вносител на подписката, оглавяван от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.
Според закона за прякото участие на гражданите парламентът трябва да се произнесе дали да има референдум до три месеца, след като това е поискано от над 200 хил. души с избирателни права. Под искането за допитване с въпроса „Против ли сте членството на Турция в Европейския Съюз?“, внесено на 14 юли, са се подписали 322 532 души.
Въпросът обаче е кой ще провери отговарят ли на законовите изисквания съответните подписи – дали те са на лица с избирателни права и дали няма дублиране. В закона ще бъде записано, че проверката за валидността на  подписите ще се извършва от служба ГРАО, обясни предстоящите промени председателят на парламента. В момента в закона няма такава императивна разпоредба, което да даде възможност през целия месец септември да си прехвърляме писмена кореспонденция между Народното събрание и съответната служба, която разполага с информацията и данните дали подписите са на граждани с избирателни права, допълни тя.
Според изчисления на ръководството на парламента и на инициативния комитет срокът за разглеждане на подписката изтича на 16 октомври. Това обаче е неработен ден и затова искането ще бъде обсъдено от депутатите в първия им работен ден след това – 20 октомври. Дотогава ще бъдат направени и необходимите законови промени, за да се преодолеят техническите проблеми, свързани с проверката. Те ще бъдат приети експресно на първо и второ четене.
До следващата сряда ще се събере и работна група с представители на Народното събрание и членове на инициативния комитет, които ще трябва да преформулират въпроса, по който се иска референдум. Според закона на национално допитване могат да се поставят само въпроси от компетентността на парламента, а така зададената от инициаторите тема е прекалено обща и не се отнася за евентуално решение на Народното събрание. В същото време Цачева даде да се разбере, че и референдум с въпрос дали парламентът да ратифицира договор за членство на Турция в ЕС също не е актуален в момента. Смятаме, че все още е преждевременно да се каже за или против членството в ЕС, след като пред Народното събрание не стои въпросът за ратифициране на договор, който още не е факт, обясни тя.
„Склонни сме да обмислим формулировка, при която Народното събрание да гласува, че ще има референдум за членството на Турция, преди парламентът да се произнесе по въпроса“, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Искаме този въпрос за бъдещото евентуално членство на Турция да бъде решен с референдум, при който българските граждани да си кажат мнението, и самата ратификация от Народното събрание да стане след произнасянето на гражданите по този въпрос, допълни той.
Пълен текст

„Монитор”: Отлагат референдума за членството на Турция в ЕС

12 октомври 2010
Готвеният референдум за членството на Турция в Европейския съюз ще бъде отложен, докато дойде моментът Народното събрание да се произнесе за ратификацията на договора за присъединяването, съобщи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след среща с председателя на парламента Цецка Цачева вчера. Освен това формулировката на подписката ще бъде ревизирана от работна група депутати и членове на инициативния комитет, заяви Цачева „Ще трябва да се преосмисли начина, по който звучи поставеният въпрос, тъй като така е недопустим“, декларира тя. Спешно обаче ще се ремонтира Законът за допитването до народа, приет прибързано в края на предишното Народно събрание. В него не е посочено конкретно, че ГРАО поема разходите за проверката на подписите, посочи лидерът на ВМРО. За да не свърши работата, службата слага максималния срок от 45 дни, което пък пречи на разглеждането на подписката в законовия срок. Той според Цачева и Каракачанов изтичал на 16 октомври, три месеца след внасянето. Затова още през тази седмица ще бъдат предложени съответните промени в закона, за да може да се уточни проверяващата служба и подписката да се разгледа в първия възможен работен ден на парламента след крайния срок 20 октомври.
Пълен текст

BNews: Скоро НС казва „да“ или „не“ на референдум за Турция

11 октомври 2010
На 20 октомври парламентът ще реши дали да свика референдум за членството на Турция в ЕС или не.
Това стана ясно след среща между ръководството на Народното събрание, начело с Цецка Цачева и инициативния комитет, който поиска допитването, оглавяван от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.
Разговорите се проведоха заради недоволството на шефката на парламента срещу сегадействащия закон за референдумите и подозрението на воеводите, че тя се опитва да бойкотира искането им.
Пишат се скоростни промени в закона за допитване до народа
които ще задължат ГРАО да проверява подписите в искането за референдум, стана ясно след срещата. Преди няколко седмици шефката на парламента обяви, че няма институция, която да каже дали подписките за референдум са легитимни, а ГРАО иска по 0.30 лв. на ЕГН.
От ВМРО пък склониха депутатите да преформулират въпроса им „Желаете ли Турция да стане член на ЕС“.
„Така формулиран изглежда малко преждевременно“, каза Цачева. Как точно ще бъде записан въпросът обаче все още не е ясно.
ВМРО внесоха 330 хил. подписа за допитване до народа за и против членството на Турция в ЕС на 14 юли. По закон три месеца след това парламентът е длъжен да обсъди искането и да реши дали да свика или не референдум.
„Нашата позиция относно членството на Турция в ЕС е категорична – Турция не е европейска страна
Турция не отговаря на критериите за членство в ЕС и според нас тя няма място в ЕС“, каза Каракачанов. Той даде да се разбере, че партията му ще се съгласи референдумът да не бъде проведен сега, а преди евентуална ратификация от страна на българския парламент на членството на Турция в ЕС.
Преди седмица пред турския премиер Реджеп Ердоган Бойко Борисов обяви, че референдумът за членството на Турция в ЕС не стои на дневен ред. В сряда пък лидерът на „Атака“ Волен Сидеров протестира срещу позицията на премиера с тениска „Не на Турция в ЕС“ от трибуната на парламента.
Пълен текст

Всекиден.ком: Парламентът се произнася за референдум за Турция в ЕС на 20 октомври

11 октомври 2010
На 20 октомври, сряда, депутатите ще гласуват дали да се проведе първият в най-новата ни история референдум. Искането е на ВМРО, които събраха близо 330 хил. подписа на граждани, настояващи в страната да се проведе допитване на тема дали България да подкрепи приемането на Турция в ЕС.
Това стана ясно днес след извънредна среща на вносителите на предложението за референдум, председателката на НС и членовете на Правната комисия. Мерките могат да бъдат окачествени като пожарни, защото управляващите са притиснати от крайния срок, в който законодателният орган на страната трябва да се произнесе. Подписката бе внесена на 16 юли, което означава, че до 16 октомври парламентът трябва да е гласувал ще има ли или няма да има референдум. Тъй като денят е неработен – събота, обсъждането и гласуването се местят за първата възможна дата – сряда, когато депутатите имат пленарно заседание.
Народните избраници могат да изпаднат и в друга конфузна ситуация. На срещата днес е станало ясно, че по подписката въобще не е започнала работа. Тя дори не е дадена на ГРАО, за да бъде проверена истинността на подписите. На организиран преди дни нарочен форум, Цецка Цачева се оплака, че Законът за прякото допитване до гражданите имал несъвършенства, едно от които е, че никъде не било разписано кой трябва да проверява подписите. От опозицията и от вносителите последва възражение, че в крайна сметка това е задачата на служба ГРАО. Зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов припомни, че на последните парламентарни избори в рамките на седмица са проверени близо 400 хил. подписи. “С други думи, когато държавата иска да свърши една работа, може да я свърши. В този случай е очевидно, че няма такова желание и в момента изпадат в ситуация да хващат последния влак – хем да не нарушат закона, хем да спазят разписанията му”, коментира той пред “Всеки ден”.
Войводите са готови на отстъпка – не държат референдумът да се проведе тази година, възможно е това да стане след година, след две или когато се стигне до необходимостта страните-членки на ЕС да се произнасят по ратификация на споразумение за присъединяване на Турция. В крайна сметка на днешната среща се е стигнало до соломоновското решение – ако има референдум относно членството на Турция в ЕС, той да се проведе, когато дойде моментът Народното събрание да се произнася за ратификацията за присъединяване.
В този смисъл според Цачева въпросът „за” или „против” членството на Турция в ЕС е преждевременен. Затова била необходима преформулировка на въпроса за референдума. На работната среща отпреди десетина дни тя предложи или председателят на НС, или специална комисия да решава дали формулировката е коректна. Днес тя повтори тезата си, че в закона има “конфликтни текстове”. Затова още тази седмица щели да бъдат внесени промени, които да направят възможно разглеждането на внесената подписка за референдум. “Това не е наш проблем”, контрираха от ВМРО.
Костадинов се възмути от поведението на депутатите от ДПС. Според него двамата представители на движението се държали нагло и арогантно. Четин Казак заявил, че ВМРО не са имали право да правят подписка, понеже това трябвало да е гражданска инициатива, пък те били политическа сила. “Излича, че хората, които са политически активни в България и са обвързани с някаква партия, нямат право да свикват инициатива. Това е интересен поглед към правото”, коментира Костадинов. Митхат Метин пък застъпил тезата, че който иска референдум, трябва сам да

Последни Новини

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

ВМРО – Гоце Делчев отличи участниците в конкурса „Великият Гоце Делчев през моите очи“

По случай 121 години от гибелта на революционера Гоце Делчев местната организация на ВМРО в гр. Гоце Делчев организира конкурс за рисунка...

Контрера: Над 400 хил. лв. от джоба на българите ще отидат за „София прайд“, пък и ще блокират цяла София. До кога?

Вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница! Под „мъдрото“ управление на Васил...

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това казва в...

Прогнозата на Каракачанов след изборите: ДПС повече няма да стои в сянка

Как се стигна до настоящите изборни резултати? Гост по темата в „Челюсти“ по NOVA NEWS бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir