Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 15 септември 2010

вижте новините за нас – 15 септември 2010

Всекиден.ком: Борисов: Президентът да докаже каква е алтернативата. Който греши, си отива, каза премиерът и уволни 4-ма от високи постове

Медиапул: „Гафът“ с пробното преброяване струва постовете на двама от шефовете на НСИ

Агенция „Фокус“: Виновните за измислените етноси в анкетната карта на НСИ трябва да бъдат дадени на съд, според ВМРО

„Банкеръ”: ВМРО: Отстранените от НСИ трябва да отидат на съд

Дарик нюз: Българомохамеданският етнос бил посочен в официален документ на Съвета на Европа

Пресклуб.бг: Отстранените от НСИ трябва да отидат на съд – ВМРО

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Отстранените от НСИ да отидат на съд

Днес.бг: Красимир Каракачанов реши: става певец


Всекиден.ком: Борисов: Президентът да докаже каква е алтернативата. Който греши, си отива, каза премиерът и уволни 4-ма от високи постове

14 септември 2010
„Който греши си отива“, категоричен бе премиерът, като увери, че освен двамата заместник-председатели на НСИ, които днес бяха отстранени с решение на Министерски съвет, ще бъде уволнен и служител от Главната инспекция по труда, ако се окаже, че в тяхна анкета на въпроса за етнос имало посочен вариант „българо-мохамеданин“.
Отстранени са двама зам.-председатели на Националния статистически институт, които пряко са отговаряли за пробното преброяване и въпросниците с етническата принадлежност, публикувани в интернет. Това са Мустафа Зинал Хасан и Галина Миткова Гойчева – Лукарска. Мотивите за тяхното освобождаване са слабости в работата на ресори демографска и социална статистика и информационна и комуникационна техника (направление, отговорно за електронното преброяване – б.а.).
В същото време днес от ВМРО бе разпространено становище по повод употребата на термина „българомохамедански етнос” от български държавни институции. Уволнението обаче едва ли ще е достатъчно – виновните трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото подобна провокация не би следвало да остава безнаказана, настояват от ВМРО.
В следващите дни „войводите“ ще внесат в прокуратурата и ДАНС сигнал по отношение на безпрецедентно честата употреба на термина „българомохамедански етнос” от български държавни институции. Само в рамките на последния месец община Варна и Министерството на културата застанаха зад т.нар. фестивал на етносите, в който участваше и „помашки” етнос, а Главната инспекция по труда провежда национално изследване на условията на труд, в което също фигурира „българомохамеданска” етническа принадлежност, напомнят от ВМРО. Според тях това е грубо нарушение, тъй като според Конституцията България е унитарна държава и всеки опит за разделянето на нейните граждани по религиозен признак е нарушение на основния закон и посегателство върху националната сигурност.
Пълен текст

Медиапул: „Гафът“ с пробното преброяване струва постовете на двама от шефовете на НСИ

14 Септември 2010
Правителството освободи от постовете двама от трите зам-председатели на Националния статистически институт (НСИ), след като прие оставките им, съобщиха от правителствената пресслужба във вторник.
Освободените са Мустафа Зинал Хасан, отговарящ за демографските изследвания на института, и Галина Миткова Гойчева-Лукарска, която се занимава с информационното и техническото осигуряване.
Според съобщението договорите и на двамата се прекратяват предсрочно, считано от 10 септември, „във връзка с подадени от тях молби за освобождаване и заявеното желание за поемане на отговорност за причините, довели до създалото се напрежение около пробното преброяване на населението и жилищния фонд“.
Миналата седмица председателят на НСИ Мариана Коцева подаде оставка заради въпросите в електронната карта за пробно преброяване на населението, които, според ВМРО, съдържали недопустими етнически определения.
Премиерът не прие оставката на Коцева, но й нареди да направи разследване в института кой е допуснал да се случи „гафът“. В резултат двама от заместниците й „понесоха отговорността“ и си тръгнаха, като така бе удовлетворено настояването на ВМРО да бъде уволнен Мустафа Хасан.
Във формуляра за пробното електронно гласуване освен основните опции за етническо самоопределение – българи, турци и цигани – са били въведени и допълнителни предложения – българо-мохамедани, българи-гагаузи и други. Именно българо-мохамеданите възмутиха ВМРО, които вдигнаха шум, чу няма такъв етност.
От НСИ обясниха, че при последното преброяване на населението през 2001 г. на въпроса за етническа принадлежност е имало мнозина отговори „българо-мохамедани“. Тези хора не се определят като българи и отделно като изповядващи исляма, а именно като „българо-мохамедани“, обясниха от института, като защитиха правото на самоопределение на всеки човек.
НСИ не е институция, която да решава кое е етнос и кое не е. Това е работа на други институции, ние само извършваме регистрация на отговори, защитиха се по време на скандала от института.
От своя страна и експертът по въпросите на малцинствата Антонина Желязкова защити правото на самоопределение на всеки човек. Тя каза, че по време на преброяването през 1992 г. в анкетните карти е имало записани араби, палестинци, африканци, македонци, освен българо-мохамедани, власи, гагаузи и други.
Според експертът стесняването на възможността за самоопределение на населението в България не решава измислените етнически или национални въпроси.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Виновните за измислените етноси в анкетната карта на НСИ трябва да бъдат дадени на съд, според ВМРО

14 септември 2010
София. ВМРО разполага с информация от Министерския съвет, че наредената от министър-председателя проверка в НСИ е приключила и предстои отстраняването от длъжност на двама от заместник-председателите на Института, сред които и Мустафа Зинал Хасан, съобщиха от партията. Проверката бе наредена след протестите на ВМРО срещу измислените „етноси” в анкетните карти при електронното преброяване на населението.
Уволнението обаче едва ли ще е достатъчно – виновните трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото подобна провокация не би следвало да остава безнаказана.
В следващите дни ние от ВМРО ще внесем в прокуратурата и ДАНС сигнал по отношение на безпрецедентно честата употреба на термина „българомохамедански етнос” от български държавни институции. Само в рамките на последния месец община Варна и Министерството на културата застанаха зад т. нар. фестивал на етносите, в който участваше и „помашки” етнос, а Главната инспекция по труда провежда национално изследване на условията на труд, в което също фигурира „българомохамеданска” етническа принадлежност.
Според нашата конституция България е унитарна държава и всеки опит за разделянето на нейните граждани по религиозен признак е нарушение на основния закон и посегателство върху националната сигурност.
Пълен текст

„Банкеръ”: ВМРО: Отстранените от НСИ трябва да отидат на съд

14 септември 2010
ВМРО разполага с информация от Министерския съвет, че наредената от министър-председателя проверка в НСИ е приключила и предстои отстраняването от длъжност на двама от заместник-председателите на Института, сред които и Мустафа Зинал Хасан. Това съобщиха от партията
Проверката бе наредена след протестите на ВМРО срещу измислените „етноси” в анкетните карти при електронното преброяване на населението.
Уволнението обаче едва ли ще е достатъчно – виновните трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото подобна провокация не би следвало да остава безнаказана.
„В следващите дни ние от ВМРО ще внесем в прокуратурата и ДАНС сигнал по отношение на безпрецедентно честата употреба на термина „българомохамедански етнос” от български държавни институции. Само в рамките на последния месец община Варна и Министерството на културата застанаха зад т. нар. фестивал на етносите, в който участваше и „помашки” етнос, а Главната инспекция по труда провежда национално изследване на условията на труд, в което също фигурира „българомохамеданска” етническа принадлежност“, информират още от ВМРО в становище до медиите.
Според нашата конституция България е унитарна държава и всеки опит за разделянето на нейните граждани по религиозен признак е нарушение на основния закон и посегателство върху националната сигурност, посочват още от ВМРО
Пълен текст

Дарик нюз: Българомохамеданският етнос бил посочен в официален документ на Съвета на Европа

14 септември 2010
Българомохамеданският етнос е посочен в официален документ на Съвета на Европа, с който се отправя препоръка към страната ни по отношение на тази група от населението. Това заяви за Дарик директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков по повод заявката на ВМРО, че ще внесе в прокуратурата сигнали за честата и некоректна употреба на скандалния термин за етническо самоопределяне.
Сред случаите на злоупотреба с този термин от ВМРО посочват национално изследване на условията на труд в България, което се прави от Балканския институт. Директорът му Иван Нейков потвърди използването на термина в анкетните карти.
„Това го има във всички изследвания в България. Разполагам, а и всеки може да го изтегли и да види, че през последните 10 години няма сериозно изследване, изследване на НЦИОМ, който е орган на парламента, че това се използва. По-големият акцент е, че има препоръка на Съвета на Европа, в която препоръчват на България като инструмент, с който да бъде разсеяно известно подозрение, да бъдат направени изследвания сред българомохамеданите, даже те ги наричат помаци, в сферата на заетостта. Едно от задължителните неща, които трябва да направим в това изследване е да изследваме дискриминацията. Не е възможно да изследваш дискриминация, без да попиташ хората как се самоопределят“, коментира Нейков.
Не е ли по-редно да оставите свободно да посочат как биха се самоопределили?
Значи, ако напишем „други“ и той каже „аз съм българомохамеданин“, всичко е окей, а ако напишем „ти какво си“, включително и българомохамеданин, това вече е проблемно?! Смятам, че нещо не е в ред в позицията на ВМРО.
Пълен текст

Пресклуб.бг: Отстранените от НСИ трябва да отидат на съд – ВМРО

14 септември 2010
ВМРО разполага с информация от Министерския съвет, че наредената от министър-председателя проверка в НСИ е приключила и предстои отстраняването от длъжност на двама от заместник-председателите на Института, сред които и Мустафа Зинал Хасан, – съобщиха от пресцентъра на партията.
Проверката бе наредена след протестите на ВМРО срещу измислените „етноси” в анкетните карти при електронното преброяване на населението.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Отстранените от НСИ да отидат на съд

14 септември 2010
ВМРО разполага с информация от Министерския съвет, че наредената от министър-председателя проверка в НСИ е приключила и предстои отстраняването от длъжност на двама от заместник-председателите на института, сред които и Мустафа Зинал Хасан. Проверката бе наредена след протестите на ВМРО срещу измислените „етноси“ в анкетните карти при електронното преброяване на населението. От партията считат, че уволнението не е достатъчно – виновните трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото „подобна провокация не би следвало да остава безнаказана“.
Пълен текст

Днес.бг: Красимир Каракачанов реши: става певец

14 септември 2010
Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов скоро ще демонстрира певческите си умения, съобщиха от партията.
Бъдещият репертоар на националиста обаче все още се пазел в тайна.
Председателят на ВМРО ще участва в предаването на Нова телевизия „Байландо – сцена на мечтите“.
„Участвам, за да подкрепя българското семейство – една институция, която векове наред е съхранявала духовността на нацията ни“, обясни пред НТВ Каракачанов.
Пълен текст

Последни Новини

Доц. Милен Михов: АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена

ВМРО ще отмени решението на парламента да подари реакторите на Украйна, заявява в интервю за „ВеликоТърново.нет“ доц. д-р Милен Михов - водач...

Стефан Балабанов: Българската енергетика задължително трябва да се запази, иначе ще купуваме ток от Гърция и Румъния

Стефан Балабанов е втори в листата на ВМРО – БНД на предстоящите избори в Пазарджик. Той е зам.-министър на МВР в периода...

ВМРО настоява за детски надбавки от 500 лв. месечно и 10 000 лв. еднократна помощ

ВМРО настоява за 500 лв. месечно детски надбавки, както и за 10 000 лева еднократна държавна помощ при раждане на дете за...

Мястото на ЕС на световната сцена е на геополитически играч, смята Ангел Джамбазки

Мястото на ЕС в световния ред трябва да е на геополитически играч, но за тази цел ЕС и държавите членки трябва да...

Джамбазки и Слабаков представиха пернишката листа на ВМРО

В последния мандат на Европейския парламент като представители на ВМРО с колегата Андрей Слабаков водихме последователна и непоколебима политика по отношение на...

Красимир Каракачанов: Сливенската листа на ВМРО е една от най-добрите в страната

Мощна подкрепа за листата на ВМРО с водач Мария Балъкчиева в Сливен. Лично лидерът на партията Красимир Каракачанов бе в града на...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir