Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 16-18 октомври 2010

вижте новините за нас – 16-18 октомври 2010

„Дневен Труд”: ВМРО събира подписи срещу гето в „Орландовци”

„24 часа”: Орландовци мести гето с подписка

„Класа”: Жители на „Орландовци” настояха за премахване на незаконно гето

„Класа”: Ангел Джамбазки: В кв. „Орландовци“ се живее като във военна зона

Агенция „КРОСС”: ВМРО призова депутатите от Врачанско да подкрепят референдума

Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки: Жителите на столичния кв. „Орландовци” искат премахване на незаконно гето

Агенция „КРОСС”: Ангел Джамбазки: В кв. „Орландовци“ се живее като във военна зона

Агенция „Фокус”: Синята коалиция ще подкрепи влизане в дневния ред на инициативата на ВМРО за референдум за Турция в ЕС

Актуално.ком: Синята коалиция подкрепя влизане в дневния ред на инициативата на ВМРО за референдум

Всекиден.ком: Сините: Референдум за Турция – да, но не сега. Каракачанов обвини Сидеров в саботаж

Дарик Нюз: Синята коалиция подкрепя идеята референдум за членство на Турция в ЕС, но не сега

Агенция „КРОС”: Синята коалиция подкрепя инициативата на ВМРО за референдум

Агенция „КРОСС”: Каракачанов: Не съм психиатър, за да коментирам Волен Сидеров

БНюз: И сините за референдум за Турция, но когато му дойде времето

Фрог нюз: Сините подкрепят войводите за референдума за Турция

ИА „Пресклуб”: Инициативата на ВМРО за провеждане на референдум за членството на Турция в ЕС е добра – Мартин Димитров

Нюз.бг: „Сините“: Референдум за Турция, но не сега

БГНЕС: Ив. Костов: Референдум за членство на Турция след препоръката от ЕК и ЕП

„Дневник”: Според „Синята коалиция“ референдумът за Турция в ЕС не трябва да е сега

„Сега”: Сините подкрепят с условие референдума „Турция в ЕС“

Днес.бг: Не съм психиатър, че да коментирам Волен Сидеров

Медиапул: Синята коалиция подкрепя референдум за членството на Турция в ЕС, но с условие

Стандарт нюз: И сините искат референдум за Турция, но не сега

Агенция „Фокус”: Граждани търсят съдействие от ВМРО против циганско гето в столицата

ИА „Пресклуб”: Граждани търсят съдействие от ВМРО против циганско гето в столицата

Агенция „Фокус”: ВМРО организира публична среща с представители на „Стоп на ислямизацията”

„Янтра” (Велико Търново): “Сидеров свиква митинг в Пловдив, за да не бъде в НС на 20 октомври”

„Старозагорски новини”: ВМРО: „Атака“ саботира национална инициатива

„Утро” (Русе): Костов с европейска Формула за референдум „Турция в EC”


ТВ 7: Граждани искат ромско гето да бъде премахнато

Жителите на квартал Орландовци, поискаха премахване на незаконно гето в района. Според представители на ВМРО изникналите паянтови постройки стават все повече, без да има никакви документи и разрешения за издигането им. С протестиращите се срещнаха Дамян Воденичаров и Васил Мавриков.

 

Видео

„Дневен Труд”: ВМРО събира подписи срещу гето в „Орландовци”

18 октомври 2010
Подписка за премахване на незаконно изграденото ромско гето в столичния кв. „Орландовци“ ще се събира през следващите три месеца. Товастанаясно вчера насреща на представители на ВМРО и жители на квартала пред читалище „Райна Княгиня“. „Искаме да учредим инициативен комитет, който да направи подписката и тя да бъде внесена в общината. „В България има близо 1 милион такива граждани – с тенекиени колибки и сателитни чинии“, заяви Ангел Джамбазки, общински съветник от ВМРО. Той каза, че са необходими 5000 подписа, т. е. 1 /5 от жителите на квартала да изразят несъгласие, за да се премахне гетото. Друг представител на ВМРО – Николай Дренев, пък бе категоричен, че проблемът с ромите бил заради политиците, които ги подкупвали на изборите. „Правозащитните организации осигуряват на ромите единствено права и ги освобождават от задължения. Ние не сме против ромите. Искаме да се изпълни един съвсем прост принцип – равни права, равни задължения“, допълни Дренчев. „Крадат кабели, палят по 3 пъти на ден огньове, а музиката дъни денонощно. Нападат жени посред бял ден, за да ги окрадат. Не се стряскат от нищо“, каза гражданката Бойка Стоянова.

„24 часа”: Орландовци мести гето с подписка

18 октомври 2010
Жителите на столичния кв. Орландовци събраха вчера подписи за премахване на незаконно гето там. Десетки дойдоха пред читалището на квартала, за да се подпишат. Срещнаха се и с представители на ВМРО, и с общинския съветник на партията в София Ангел Джамбазки. Гетото е незаконно и непрекъснато се разраства. „След успешната ни подписка в кв. Връбница хората от „Орландовци“ се обърнаха за помощ към нас, каза Джамбазки. Подписката ще бъде внесена в Столичния общински съвет, както е по закон. Според Джамбазки колегите му съветници би трябвало да се съобразят с желанието на мнозинството и гетото да се премахне.Хората се оплакват от кражби, шумни скандали, музика до сутринта. Никой не може да каже в момента колко цигани живеят в него, тъй като броят им непрекъснато се увеличава. Най-близките блокове са под окупация, хората дават нощни дежурства, за да се пазят от кражбите, има оголени жици, наскоро дете бе ударено от ток. каза за „24 часа“ Джамбазки.

„Класа”: Жители на „Орландовци” настояха за премахване на незаконно гето

18 октомври 2010
Жители на столичния кв. „Орландовци“ искат премахване на незаконно гето там. Това съобщи вчера зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в София Ангел Джамбазки. Срещата между хората от квартала е ВМРО е била поискана, защото от много години в „Орландовци“ има гето, което се разраствало все повече. По думите на Джамбазки то било абсолютно незаконно.

„Класа”: Ангел Джамбазки: В кв. „Орландовци“ се живее като във военна зона

17 октомври 2010
София /КРОСС/ В квартал „Орландовци“ в София има няколко големи цигански гета, които са абсолютно незаконни. Направени са къщи в поляната на несъществуващи адреси. Това каза пред Информационна агенция КРОСС зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в София Ангел Джамбазки, който се срещна с жителите на квартала, за да решат проблема с циганското гето. „Жителите на квартала донесоха подписки, които са събирали, документи за тези територии. Оказа се, че една част от териториите са частна собственост и хората не могат да ги ползват и не могат да ги защитят, защото върху тях са се населили цигански семейства, които са изключително агресивни – нарушават драстично обществения ред, крадат се кабели, гуми, непрекъснато се обират гаражи, магазини, мазета. Направо се живее като в някаква военна зона“, коментира Джамбазки. По думите му е учреден инициативен комитет, който да проведе подписка за премахването на гетото. „Жителите на квартала поставиха много интересни въпроси, като например как е възможно ЧЕЗ и Софийска вода да разкрият партиди без нотариален акт. Това много сериозно противоречи на всякаква правна и икономическа логика“, каза той.
Зам.-председателят на ВМРО обясни, че постройките могат да бъдат премахнати според Закона за премахване на незаконни постройки. След като се съберат подписите в законово установения за това срок, подписката ще бъде изпратена до кмета на Общината, до кмета на Столична община и до председателят на Столичния общински съвет, който ще я внесе за разглеждане на съвета.
„Има сериозно напрежение в квартала. Хората не искаха да ги снимат в лице. Можете да си представите – това са български граждани данъкоплатци, които се страхуват на местото, където живеят, да бъдат снимани в лице, защото се страхуват от отмъщенията на незаконно живеещите цигани“, каза Джамбазки.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: ВМРО призова депутатите от Врачанско да подкрепят референдума

16 октомври 2010
Областното ръководство на ВМРО призова народните представители от Врачанско да подкрепят референдум против членството на Турция в Европейския съюз
Враца /КРОСС/ Областният комитет на ВМРО-БНД изпрати писма до всички депутати от 6-ти Врачански многомандатен избирателен район, с които ги приканва да подкрепят предложението за референдум против членството на Турция в Европейския съюз, съобщава Враца плюс.
Инициираната от ВМРО и телевизия „СКАТ“ подписка, предизвика огромен интерес и близо 330 хиляди българи подкрепиха идеята за референдум. От ВМРО категорично потвърдиха, че тук няма място за ксенофобия и популизъм.
Въпросът е изключително важен за бъдещето на България и само българският народ има правото да решава каква позиция да заеме страната ни. Крайно време е политическите партии, които по време на предизборните кампании обещават, че ще изпълняват волята на народа, най-после да изпълнят обещанията си.
„Само във Враца шест хиляди души дадоха вота си в подкрепа на референдума. Ние вярваме, че депутатите от Врачанска област са истински изразители на волята на народа и ще уважат неговите искания“ – завършват писмото си войводите.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки: Жителите на столичния кв. „Орландовци” искат премахване на незаконно гето

17 октомври 2010
София. Жителите на столичния кв. „Орландовци” искат премахване на незаконно гето там. Това каза за Агенция „Фокус” зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в София Ангел Джамбазки във връзка със среща между жителите на квартала и представители на ВМРО, която ще се проведе днес. „Срещата е поискана от жителите на кв. „Орландовци”, поради факта, че от много години в квартала има едно много голямо гето, което се разраства все повече и повече. То е абсолютно незаконно, няма никакви документи и разрешения, няма и адрес. След успешната подписка в кв. „Връбница” хората поискаха да направим среща и да направят подобна подписка и в кв. „Орландовци” с искането за премахването на това гето”, каза Джамбазки.
От ВМРО ще обяснят на жителите каква е процедурата за провеждането на такава подписка. Тя ще бъде внесена в Столичния общински съвет, както е по закон. „Това на мен ми се струва добра възможност, защото ще бъде едно абсолютно законно и легитимно искане на хората, които живеят в този район, които си плащат там данъците. Ще има много по-голяма сила, след като се подпишат и достатъчен брой граждани в тази подписка. Би трябвало моите колеги съветници от общинския съвет да вземе решение гетото да се премахне”, обясни Джамбазки. Той каза, че с разрастването на това гето вечер има нарушение на нощната тишина, на обществения ред, има десетки кражби, движения на каруци в квартала. „Изключително неприятно се живее в този момент там, а още повече, че гетото е напълно незаконно и няма основания то да продължава да съществува”, коментира Джамбазки. По думите му, то съществува поне от 10 години. Той не можа да уточни колко хора живеят в него, тъй като е трудно да се определи това. Напоследък с влошаване на обществено-икономическата обстановка в страната гетото става все по-голямо, допълни Джамбазки.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: Ангел Джамбазки: В кв. „Орландовци“ се живее като във военна зона

17 октомври 2010
В квартал „Орландовци“ в София има няколко големи цигански гета, които са абсолютно незаконни. Направени са къщи в поляната на несъществуващи адреси. Това каза пред Информационна агенция КРОСС зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в София Ангел Джамбазки, който се срещна с жителите на квартала, за да решат проблема с циганското гето. „Жителите на квартала донесоха подписки, които са събирали, документи за тези територии. Оказа се, че една част от териториите са частна собственост и хората не могат да ги ползват и не могат да ги защитят, защото върху тях са се населили цигански семейства, които са изключително агресивни – нарушават драстично обществения ред, крадат се кабели, гуми, непрекъснато се обират гаражи, магазини, мазета. Направо се живее като в някаква военна зона“, коментира Джамбазки. По думите му е учреден инициативен комитет, който да проведе подписка за премахването на гетото. „Жителите на квартала поставиха много интересни въпроси, като например как е възможно ЧЕЗ и Софийска вода да разкрият партиди без нотариален акт. Това много сериозно противоречи на всякаква правна и икономическа логика“, каза той.
Зам.-председателят на ВМРО обясни, че постройките могат да бъдат премахнати според Закона за премахване на незаконни постройки. След като се съберат подписите в законово установения за това срок, подписката ще бъде изпратена до кмета на Общината, до кмета на Столична община и до председателят на Столичния общински съвет, който ще я внесе за разглеждане на съвета.
„Има сериозно напрежение в квартала. Хората не искаха да ги снимат в лице. Можете да си представите – това са български граждани данъкоплатци, които се страхуват на местото, където живеят, да бъдат снимани в лице, защото се страхуват от отмъщенията на незаконно живеещите цигани“, каза Джамбазки.
Пълен текст

Агенция „Фокус”: Синята коалиция ще подкрепи влизане в дневния ред на инициативата на ВМРО за референдум за Турция в ЕС

15 октомври 2010
Инициативата на ВМРО за провеждане на референдум за членството на Турция в ЕС е добра инициатива, която трябва да бъде използвана за приемането на ясна позиция от правителството. Това каза на пресконференция в Народното събрание съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, след среща с председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Красимир Каракачанов обясни, че единствено Синята коалиция е откликнала на поканата им за среща, на която от ВМРО да обяснят мотивите за искането за провеждане на референдум относно приемането на Турция в ЕС.
„Това, че парламентът и правната комисия не са си свършили работата и не са си прочели закона както трябва, не е основание да се отлага влизането на този въпрос в дневния ред на НС”, заяви Каракачанов. Той напомни, че председателят на НС Цецка Цачева е обещала точката за искането за референдум да влезе за разглеждане в пленарна зала на 20 октомври. „От страна на Инициативния комитет ние сме си свършили работата, подписите бяха събрани в срок, внесени бяха в Народното събрание. Срокът изтича и ние настояхме пред Синята коалиция да бъде подкрепена идеята и тази точка да влезе в дневния ред на парламента”, каза Каракачанов.Той подчерта, че волята на 330–те хиляди граждани, участвали в подписката е да бъде проведен референдум сега.
Иван Костов заяви, че от Синята коалиция ще подкрепят влизането на точката в дневния ред и идеята за референдум, като ще предложат референдумът да се проведе, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните-членки да подпишат договора за присъединяване на Турция, а позицията на българското правителство да се приеме след провеждането на референдума. Костов заяви, че това е позиция, изразена от ДСБ още през месец май 2006 г. „Ако не успеем да приемем решение в този смисъл, което да даде възможност за една много стабилна позиция на българското правителство по отношение на Турция, ние ще настояваме да се приеме решение, в което да бъдат фиксирани основните интереси на България във връзка с преговорите с Турция като въпроса за обезщетяването на бежанците, категорична ненамеса на Турция във вътрешния български политически живот”, каза Костов.
Мартин Димтров каза, че е крайно време България да има една ясна позиция. „Настояваме тази добра инициатива, която прави ВМРО, да бъде използвана за приемането на ясна позиция от правителството. Турция трябва да изпълни критериите на ЕС, което ще отнеме още много години, затова не е логично референдумът да се проведе сега. След като бъдат изпълнени критериите от Турция, този въпрос ще бъде поставен”, каза Димитров.
Пълен текст

Актуално.ком: Синята коалиция подкрепя влизане в дневния ред на инициативата на ВМРО за референдум

15 октомври 2010
До момента единствено сините са откликнали на поканата за среща Иван Костов заяви, че народните представители от Синята коалиция ще подкрепят влизането на тази точката в дневния ред и самата идея за референдум. Синята коалиция подкрепя влизане в дневния ред на инициативата на ВМРО за референдум.
Това стана ясно днес на проведената в Народното събрание среща между ВМРО и Синята коалиция. На срещата присъстваха съпредседателите на Синята коалиция – Мартин Димитров и Иван Костов, депутатите от ПГ на Синята коалиция – Михаил Михайлов, Йордан Бакалов и Ваньо Шарков. Инициативният комитет за провеждане на референдум против членството на Турция в ЕС беше представен от председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, неговия заместник Ангел Джамбазки и организационния секретар на партията Юлиан Ангелов.
Красимир Каракачанов обясни, че до момента единствено Синята коалиция е откликнала на поканата за среща, на която ВМРО да разясни мотивите на искането за референдум.
Според Мартин Димитров инициативата на ВМРО за провеждане на референдум относно членството на Турция в ЕС трябва да бъде използвана за приемането на ясна позиция от правителството по този въпрос.
„Това, че парламентът и правната комисия не са си свършили работата и не са прочели закона, не е основание да се отлага влизането на този въпрос в дневния ред на НС”, каза Каракачанов. Той напомни, че председателят на НС Цецка Цачева е обещала точката за референдум да влезе за разглеждане в пленарна зала на 20 октомври. „От страна на Инициативния комитет ние сме си свършили работата, подписите бяха събрани в срок и бяха внесени в Народното събрание. Срокът изтича и ние настояхме пред Синята коалиция да бъде подкрепена идеята и тази точка да влезе в дневния ред на парламента”, каза Каракачанов. Той подчерта, че волята на 330–те хиляди граждани, участвали в подписката е референдум да бъде проведен сега.
Иван Костов заяви, че народните представители от Синята коалиция ще подкрепят влизането на тази точката в дневния ред и самата идея за референдум, като ще предложат той да се проведе, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните-членки да подпишат договора за присъединяване на Турция, а позицията на българското правителство да се приеме след провеждането на референдума. „Ние ще настояваме да се приеме решение, в което да бъдат фиксирани основните интереси на България във връзка с преговорите с Турция като например въпроса за обезщетяването на бежанците и категорична ненамеса на Турция във вътрешния български политически живот”, каза Костов.
Позицията на ВМРО и ТВ „СКАТ” остава непроменена. Искането за референдум против членството на Турция в ЕС трябва да  бъде внесено за разглеждане в Народното събрание в срок.  Управляващите ясно трябва изкажат своето мнение по отношение провеждането на референдума и той следва да се проведе сега
Пълен текст

Всекиден.ком: Сините: Референдум за Турция – да, но не сега. Каракачанов обвини Сидеров в саботаж

15 октомври 2010
Синята коалиция подкрепи ВМРО за референдума против турското членство в ЕС, стана ясно след срещата на сините и воеводите в парламента. Към момента Синята коалиция е единствената парламентарна група, която ни подкрепи, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, въпреки, че е изпратил писма до всички политически сили. Той припомни, че във вторник са внесени над 330 000 подписа в парламента.
Това, че в правната комисия не си е свършила работата и не си е прочела закона, не е причина да се отлага влизането на закона в дневния ред, недоволен е Каракачанов. Той обясни, че въпросът трябва да влезе в дневния ред на 20 октомври като първа възможна дата след изтичане на крайния срок на 16 октомври.
И Костов, и Мартин Димитров подкрепиха идеята за референдум, но се отличиха от ВМРО с позицията, че референдумът трябва да се проведе едва след като Турция изпълни еврокритериите и ЕК препоръча нейното членство.
Ще подкрепим точката в дневния ред и ще подкрепим идеята за референдум, изтъкна лидерът на ДСБ Иван Костов. Референдум да се провежда, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните-членки да подпишат договор за присъединяване на Турция. А правителството да приеме позиция след референдуми сред българските граждани, уточни Костов. Той припомни, че това е позиция на ДСБ още от май 2006 г.
Ако не успеем да приемем решение, което да даде възможност за стабилна позиция на българското правителство по отношение на Турция, ще настояваме да се приеме решение да се фиксират основните интереси на България във връзка с преговорите с Турция.
Като част от тях Костов отбеляза обезщетяване на тракийските бежанци, както и категорична ненамеса на южната ни съседка в българския политически живот.
Настояваме тази добра инициатива и този повод да бъде използван за приемане на ясна позиция на правителството, а не в зависимост от случая позицията постоянно да бъде променяна, заяви от своя страна и лидерът на СДС Мартин Димитров. Той заяви, че да се прави референдум сега не би било логично, защото Турция трябва да изпълни критериите на ЕС, а това ще отнеме още много години. Този въпрос ще бъде поставен по един ясен начин, когато бъдат изпълнени критериите, заяви синият лидер.Интересът на България е Турция да върви към демократизация.
Не съм психиатър, за да коментирам Волен Сидеров, но като политик мога да го обвиня в лъжа, заяви Каракачанов. Той припомни, че атакистът е обвинил Инициативния комитет на ВМРО, че е предал подписалите се 330 000.Той няма право да говори, защото не се е подписал, каза воеводата и обвини Сидеров, че е пречел за събирането на подписите за референдума.
Според Каракачанов той провежда открит саботаж. Той мълча, когато Ердоган се държа в България като турски султан, натърти Каракачанов. Според него внасянето на предложение за референдум от страна на „Атака” от 12 човека е с единствената цел да се забави разглеждането и включването в дневния ред на проблема. Каракачанов се аргументира с това, че в закона за референдумите изисква една пета от депутатите за подобно искане.
Пълен текст

Дарик Нюз: Синята коалиция подкрепя идеята референдум за членство на Турция в ЕС, но не сега

15 октомври 2010
Синята коалиция ще подкрепи идеята за обсъждане на референдума на членство на Турция в ЕС в пленарна зала. Това стана ясно след среща на парламентарната група с председателя на ВМРО Красимир Каракачанов. ВМРО внесе над 330 000 подписа с искане за провеждане на такъв референдум, с което задължава Народното събрание да осъди темата.
От Синята коалиция смятат, че това трябва да се случи, когато Европейската комисия и ЕС препоръчат на страните членки да подпишат договора за присъединяване с Турция.
„За това настояваме този повод и тази добра инициатива, която прави ВМРО, да бъде използвана за приемането на ясна позиция от това правителство, а не в зависимост от случая и ситуацията позицията да бъде постоянно променяна. Турция трябва да изпълни критериите, Изпълнението на критериите на ЕС смя наясно, ще отнеме още много години. Така че да се прави референдум сега, не би било логично от тази гледна точка след като бъдат изпълнени критериите, този въпрос може да бъде поставен, и ще бъде поставен, по един ясен начин“, обясни Мартин Димитров.
„Ако не успеем приемем решение в този смисъл, което да даде възможност за една много стабилна позиция на българското правителство по отношение на Турция, ние ще настояваме да се приеме решение в което да бъдат фиксирани основните интереси на България във връзка с преговорите с република Турция. Като например въпроса за обезщетяването на бежанците, въпроса за категорична ненамеса на Турция във вътрешния български политически живот и т.н“, изтъкна и Иван Костов, лидер на ДСБ.
Пълен текст

Агенция „КРОС”: Синята коалиция подкрепя инициативата на ВМРО за референдум

15 октомври 2010
Синята коалиция подкрепя влизане в дневния ред на инициативата на ВМРО за референдум. Това стана ясно на проведената в Народното събрание среща между ВМРО и Синята коалиция. На срещата присъстваха съпредседателите на Синята коалиция – Мартин Димитров и Иван Костов, депутатите от ПГ на Синята коалиция – Михаил Михайлов, Йордан Бакалов и Ваньо Шарков. Инициативният комитет за провеждане на референдум против членството на Турция в ЕС беше представен от председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, неговия заместник Ангел Джамбазки      и организационния секретар на партията Юлиан Ангелов.
Красимир Каракачанов обясни, че до момента единствено Синята коалиция е откликнала на поканата за среща, на която ВМРО да разясни мотивите на искането за референдум.
Според Мартин Димитров инициативата на ВМРО за провеждане на референдум относно членството на Турция в ЕС трябва да бъде използвана за приемането на ясна позиция от правителството по този въпрос.
„Това, че парламентът и правната комисия не са си свършили работата и не са прочели закона, не е основание да се отлага влизането на този въпрос в дневния ред на НС“, каза Каракачанов. Той напомни, че председателят на НС Цецка Цачева е обещала точката за референдум да влезе за разглеждане в пленарна зала на 20 октомври. „От страна на Инициативния комитет ние сме си свършили работата, подписите бяха събрани в срок и бяха внесени в Народното събрание. Срокът изтича и ние настояхме пред Синята коалиция да бъде подкрепена идеята и тази точка да влезе в дневния ред на парламента“, каза Каракачанов. Той подчерта, че волята на 330-те хиляди граждани, участвали в подписката е референдум да бъде проведен сега.
Иван Костов заяви, че народните представители от Синята коалиция ще подкрепят влизането на тази точката в дневния ред и самата идея за референдум, като ще предложат той да се проведе, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните-членки да подпишат договора за присъединяване на Турция, а позицията на българското правителство да се приеме след провеждането на референдума. „Ние ще настояваме да се приеме решение, в което да бъдат фиксирани основните интереси на България във връзка с преговорите с Турция като например въпроса за обезщетяването на бежанците и категорична ненамеса на Турция във вътрешния български политически живот“, каза Костов.
Позицията на ВМРО и ТВ „СКАТ“ остава непроменена. Искането за референдум против членството на Турция в ЕС трябва да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание в срок. Управляващите ясно трябва изкажат своето мнение по отношение провеждането на референдума и той следва да се проведе сега.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: Каракачанов: Не съм психиатър, за да коментирам Волен Сидеров

15 октомври 2010
„Аз не съм психиатър, за да коментирам Волен Сидеров, но обвиненията му, че сме излъгали гражданите с подписката, са пълна лъжа“. Това каза пред журналисти председателят на ВМРО Красимир Каракачанов след среща със Синята коалиция в Народното събрание, съобщиха от ВМРО. След това Каракачанов изброи откровените лъжи, които Сидеров е изрекъл по повод референдума през последните дни. Той добави, че партията на Сидеров през цялото време, когато се е събирала подписката от ВМРО и телевизия „Скат“, е пречела. Лидерът на ВМРО съобщи, че самият Сидеров не е сложил подписа си, затова няма право да говори. Внесеното от „Атака“ в канцеларията на парламента искане за референдум Каракачанов тълкува като умишлен акт да се саботира дебата в залата. Защото такова искане трябва да се гледа първо от парламентарни комисии и се губи време. Така действията на „Атака“ умишлено саботират влизането на точката за референдума в зала сега, категоричен бе Каракачанов.
Пълен текст

БНюз: И сините за референдум за Турция, но когато му дойде времето

15 октомври 2010
„Синята коалиция“ подкрепи искането за референдум за членството на Турция в ЕС. Сините ще внесат предложение допитването да се проведе, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните-членки да подпишат договора за присъединяване с Турция.
„Синята коалиция“ подкрепи искането за референдум за членството на Турция в ЕС.
Сините ще внесат предложение допитването да се проведе, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните-членки да подпишат договора за присъединяване с Турция. „Ще настояваме позицията на българското правителство да се приеме след като станат ясни резултатите от референдума“, каза лидерът на ДСБ Иван Костов.
Той и Мартин Димитров се срещнаха в парламента с шефа на ВМРО Красимир Каракачанов. Воеводите са пратили покана до всички групи в Народното събрание, за да им обяснят лично мотимвите си, с които искат провеждане на референдум за Турция в ЕС. Само СДС и ДСБ обаче отклинали.
Сините настояват и ако парламентът отхвърли искането за допитване
да се изработи позиция, в която да бъдат фиксирани основните интереси на България при преговорите с Турция.
Сред тях са въпросът за обезщетяване на бежанците, ненамеса на Турция във вътрешния политически живот на България и др.“, каза Костов.
ВМРО внесоха през юли в парламента 330 хил. подписа с настояване за допитване до народа. В началото на седмицата шефката на НС Цецка Цачева обеща, че въпросът ще бъде обсъден на 20 октомври в пленарната зала. В замяна на това воеводите се съгласиха референдумът да не се насрочва веднага, а преди ратификация на членството на Турция от Народното събрание. Това ядоса „Атака“ и в сряда лидерът на националистите Волен Сидеров обвини Каракачанов, че е предал подписката и внесе в парламента искане за незабавно насрочване на допитването.
„Волен Сидеров той няма право да говори от името на 330 хил. души, защото не се е подписал под искането за референдум“ коментира лидерът на ВМРО. Според него с действията си шефът на националистите умишлено съботирал допитването.
Пълен текст

Фрог нюз: Сините подкрепят войводите за референдума за Турция

15 октомври 2010
Синята коалиция подкрепи ВМРО за референдума против турското членство в ЕС. Позицията им стана ясна след срещата на сините и воеводите в Народното събрание.
И Костов, и Мартин Димитров подкрепиха идеята за референдум, но се отличиха от ВМРО с позицията, че референдумът трябва да се проведе едва след като Турция изпълни еврокритериите и ЕК препоръча нейното членство.
Ще подкрепим точката в дневния ред и ще подкрепим идеята за референдум, изтъкна лидерът на ДСБ Иван Костов. Референдум да се провежда, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните-членки да подпишат договор за присъединяване на Турция. А правителството да приеме позиция след референдуми сред българските граждани, уточни Костов. Той припомни, че това е позиция на ДСБ още от май 2006 г.
Ако не успеем да приемем решение, което да даде възможност за стабилна позиция на българското правителство по отношение на Турция, ще настояваме да се приеме решение да се фиксират основните интереси на България във връзка с преговорите с Турция.
Като част от тях Костов отбеляза обезщетяване на тракийските бежанци, както и категорична ненамеса на южната ни съседка в българския политически живот.
Настояваме тази добра инициатива и този повод да бъде използван за приемане на ясна позиция на правителството, а не в зависимост от случая позицията постоянно да бъде променяна, заяви от своя страна и лидерът на СДС Мартин Димитров. Той заяви, че да се прави референдум сега не би било логично, защото Турция трябва да изпълни критериите на ЕС, а това ще отнеме още много години. Този въпрос ще бъде поставен по един ясен начин, когато бъдат изпълнени критериите, заяви синият лидер.Интересът на България е Турция да върви към демократизация.
Не съм психиатър, за да коментирам Волен Сидеров, но като политик мога да го обвиня в лъжа, заяви Каракачанов. Той припомни, че атакистът е обвинил Инициативния комитет на ВМРО, че е предал подписалите се 330 000.Той няма право да говори, защото не се е подписал, каза воеводата и обвини Сидеров, че е пречел за събирането на подписите за референдума.
Според Каракачанов той провежда открит саботаж. Той мълча, когато Ердоган се държа в България като турски султан, натърти Каракачанов. Според него внасянето на предложение за референдум от страна на „Атака” от 12 човека е с единствената цел да се забави разглеждането и включването в дневния ред на проблема. Каракачанов се аргументира с това, че в закона за референдумите изисква една пета от депутатите за подобно искане.

Последни Новини

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir