Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 20 август 2010

вижте новините за нас – 20 август 2010

в. „Труд”: Гетата ще останат, докато се купуват гласове

Агенция „Фокус” :Доц. Георги Лозанов: Реакцията на ВМРО не почива на законови основания

В. „Труд”: Георги Лозанов: Не се месим в работата на БНР

ДарикНюз (Бургас): Бургаските войводи бесни на Областния

БСзона: ВМРО Бургас се обяви против проекта за частни плажове

Радио „Фокус” Бургас: ВМРО Бургас е против създаването на частни плажове

Бургас24: ВМРО: Държавата узаконява плажове „затворен тип“

БургасИнфо: ВМРО скочи срещу Гребенаров, искал частни плажове

ДарикНюз (Плевен): Продължава подписката за ремонт на “Лозенка”

В. „Твоят ден” (Бургас, Ямбол, Сливен): 100 протестираха срещу паяците в Китен и Приморско


в. „Труд”: Гетата ще останат, докато се купуват гласове

С Ангел ДЖАМБАЗКИ, председател на комисията по сигурност в Столичния общински съвет, разговаря Анета Петкова
– Г-н Джамбазки, в общината имате ли представа колко роми живеят на територията на София? И как ще решите проблемите с очакваната нова вълна? Гетата реално решим проблем ли са?
– Според последните данни броят на незаконно живеещите в София е 30 000 души. Тук не влизат хората от кв. „Хр. Ботев“ и „Факултета“, които са си традиционни райони с уседнало население за града. Очаква се, че броят на ромите като общност за цялата страна от последното преброяване да е поне 700 000. Категоричен съм, че можем да решим проблемите с гетата. Трябва обаче помощ от държавата. На територията на Столична община се събират хора от цялата страна и това не е софийски проблем.
Този проблем има много страни. Първата е свързана с градоустройството. По закон кметът на общината е длъжен, съвместно с главния архитект, при наличието на незаконни постройки да издаде заповед за тяхното премахване. Но това е началото. След постройките идва проблемът с каруците, които се движат из града. После този с кучетата. Всичко това формално е работата на общината, но на практика не може да се реши без държавата…
– За всички тези проблеми, които споменахте, има не един и два нормативни акта на общинския съвет. Защо приемате нещо, което си стои само на хартия?
– Не се спазват наредбите, защото полицаите, които трябва да следят за реда, казват, че дори не могат и акт на им съставят, тъй като повечето от тях нямат лични карти. Тези проблеми са поне на 20 години. Истината е, че всички го знаят, но никой не се захваща, и то не защото е невъзможно.
– А защо?
– Защото е далече по-лесно тези хора от гетата да се използват по време на избори. Ако си направите труда да погледнете избирателните списъци в тези райони, ще видите, че те почти винаги гласуват за всяка следваща власт. Това със сигурност не се корени в техния вроден усет за демокрация. Решението в този случай ще дойде първо с премахването на посредниците – всички тези фондации, организации, партии, комитети, ромски „барони“ и „царе“, в които през годините потънаха много пари – и български, и европейски. България е еднонационална държава, в която няма малцинства, а общности. Не виждам никаква причина властта да преговаря с когото и да е било как да се държи една група от обществото. Може да звучи като клише, но законите трябва да се спазват. Държавата трябва да достига до всеки свой данъкоплатец и избирател, а не да преговаря с ромския лидер кога представляваната от него група да си плати тока например.
– Фондациите, които споменахте, обаче се занимават с интеграцията на хората от гетата. Какво лошо има в това?
– Техният интерес изобщо не е да впишат ромите в обществото, защото докато има гета, ще има нужда от посредници. Абсолютна безумица беше и тази т.нар декада на ромското включване. Натъкнах се на една информация, че по времето на кабинета „Станишев“ са дадени 30 000 евро за детски фестивал, на който ромчета са рисували павурчета. Според вас това точно как ги е интегрирало в обществото? Запазването на етническата им култура е едно, но социализацията е нещо друго! Вероятно този тип проекти са много повече. Или друг пример – фондация „Романи Бах“, която е получила сериозно финансиране от общината, за да кара деца от „Факултета“ в училища извън квартала. Познайте дали са си свършили задълженията. За последните години сигурно са изчезнали във всички тези фондации и проекти над 20 млрд. лв. Може би трябва да се направи една операция „Интегриращите“ и съм убеден, че ще се открият прелюбопитни данни.
– А общинската операция по премахването на виетнамските общежития и гетото от бул. „Европа“, за която слушаме непрекъснато?
– Щом започнем да говорим за премахването на язви за града като Виетнамските общежития, като Баталова воденица, като гетото на бул. „Европа“ тези, които ги защитават веднага надигат глас, че ромите в тях така си живеели, тъй като това им били етническите традиции.
Моите уважения, но не мога да приема престъпленията в тези квартали като белег на етноса! Общината може да даде възможност на тези хора да си построят домове и да се трудят за тях, да си плащат сами сметките, да работят. Моделът, който се предлага сега, обаче пречи. Истината е, че ромите не работят, тъй като живеят от социални помощи. Няма как да се накара някой човек да се труди за 500 лева, а в същото време да му даваш 800 лева помощи за всичките му шест деца. Затова, като се постави въпросът за труд, те ни казват: Няма да ви работиме! Подчертавам „ви“. Това показва как държавата ни се разгражда от социалната ни система.
Не е невъзможно тези хора да живеят по нормалните правила. Ето, хората от „Факултета“ стават сутрин и отиват да работят в чистотата. В същото време на няколко километра от тях, във Виетнамските общежития, казват: Дай помощ, защото съм ром!
– Кога ще ги преместите в казармите?
– Не става дума да ги местим в никаква казарми. Защото ще направим ново гето. Става дума да се използва земята на бившите военни терени за построяването на нормални квартали от самите роми със собствения им труд. Само че тези, които искат да държат хората в неграмотност, бедност и подчинение и да им вземат гласовете на избори, насаждат страх от подобни стъпки.
– Става дума за голяма общност, при това неграмотна, как точно смятате, че ще си намерят работа, за да си плащат наемите и кредитите за къщите?
– Ако трябва, ще се въведе форма на възмезден труд по големите инфраструктурни обекти. При рухналата ни пътна мрежа – работа колкото искаш. Нямаш пари да си платиш къщата – получаваш възможност да ги изработиш на нормалната дневна надница на един работник в пътностроителна фирма. С тази работна ръка премиерът Бойко Борисов може да опаше цялата държава в магистрали. Моето притеснение в случая е, че с наближаването на изборите проблемът става все по-нерешим. В София ще се опитаме да дадем пример с поне един от блоковете на Виетнамските общежития, който да премахнем и да изселим хората там до пролетта на 2011 г. За съжаление не успяхме да го направим досега.
– Районните кметове на „Овча купел“, на „Възраждане“, на „Красна поляна“, „Люлин“ пишат заповеди през месец срещу незаконни постройки и т.н. Няма особен резултат.
– Тези кметове са едни от най-работещите в тази посока. Но дейността им се спира на централно ниво, обажда се някой треторазряден европейски чиновник, или се води някакво дело и се спира бутането на незаконните постройки. От години се въртим в порочен кръг.
– След действията на Франция дали ще има още такива чиновнически обаждания от ЕС?
– Франция е доста лицемерна в този случай, защото западните общества непрекъснато ни дават пример как да приемаме „малцинствата“ такива каквито са. Но когато те се оказват застрашени, работата се променя. Но тук трябва да си извадим два извода. Първият е, че когато една западна държава усети обществото си заплашено, тя действа и не се свени да каже, че гетата са огнища на престъпност и тя ги разрушава. У нас те са източник на същото. И второто нещо е, че всички тези обвинения, че нашето общество е недемократично, неетично и расистко се оказват сапунен мехур на фона на реакциите на Запада. Но във Франция си свършиха работата, а у нас още не.
На „политическия елит“ му излиза доста по-евтино да си купува под някаква форма гласовете на ромите и после да лицемерничи, докато дойде време за новия вот.
– Сега управлява ГЕРБ, от чиято политическа група сте съветник. Защо няма решение?
– Истината е, че трябваше да го направим още първата година, защото мерките са непопулярни. В общината обаче съм сигурен, че има обща воля за въвеждането на ред. Гетата се превръщат в отделни зони от града. Това е опасно и трябва реакция.

20 август 2010

Пълен текст: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=583300

Агенция „Фокус” :Доц. Георги Лозанов: Реакцията на ВМРО не почива на законови основания

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов отхвърли упреците на ВМРО, че регулаторният орган се е оставил да бъде регулиран от други, по повод становището на съвета по жалба на ВМРО срещу Българското национално радио. В жалбата до СЕМ ВМРО възразява срещу отказа на БНР да излъчи платена реклама за провежданата подписка за свикване на референдум срещу членството на Турция в Европейския съюз. Пред Агенция “Фокус” председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов заяви: „Аз съм изненадан, че една партия, която е била в парламента, в ролята на законодател, и очевидно търси кампании, с които отново да влезе в парламента, може да се отнася толкова безгрижно към правомощията по закон на една институция като СЕМ, към която се обръща. Ясно е, че ние нямаме права, и в това е смисълът на независимата регулация, за намеса в съдържанието на Българското национално радио. Т.е. – ние не можем нито да им препоръчаме да включат в програмата си политическата реклама, която ВМРО е предложила, нито може да ги санкционираме, че не са го направили. Това е в границите на тяхната редакционна независимост. Те си решават по какъв начин да отразяват важните теми в обществото”.
Според доц. Лозанов – единственото, което СЕМ може да направи, е след като БНР са отказали да излъчат тази политическа реклама, да посочат – по какъв друг начин са отразили темата за референдума. „Защото наистина – това е важна тема за желанието да се направи референдум за членството на Турция в ЕС. Ние изпратихме такова писмо и така отговорихме на ВМРО, че по този начин СЕМ е реагирал. И ние очакваме от БНР да посочи – как е отразило темата в публицистични предавания и друг начин, по който радиото е решило да спази закона за плурализма в гледните точки към проблема. Ако радиото не го е направило и не може да представи такъв отчет, тогава СЕМ би имал основания за някакви действия. В момента намирам реакцията на ВМРО за непочиваща на законови основания. Понеже СЕМ не е политическа институция, силни думи и обвинения срещу СЕМ от страна на политическа партия не показват усет за демократичното развитие на българското общество и на публичността в България. Ако политиците помежду си могат да си отправят нападки, за да защитават политическите си убеждения, по отношение на експертното присъствие много повече трябва да си мерят приказките”, каза доц. Георги Лозанов.
На въпрос – приемате ли упрека на ВМРО, че „назначенията в СЕМ са политически, а председателят му винаги е посочван от управляващите”, Георги Лозанов заяви: „Това е вдигане на политически лозунги без никаква връзка с конкретна ситуация. Има закон, в закона е казано по какъв начин се избира СЕМ. Когато ВМРО е била в парламента, е действал същият закон. Естествено, че СЕМ се конституира от парламента и от президента като две институции, които могат да дадат легитимност на този орган. Така е в България, така е и във всички други европейски държави. Това са хвърлени думи на вятъра”.
19 август 2010
Пълен текст: http://www.focus-news.net/?id=n1431665

В. „Труд”: Георги Лозанов: Не се месим в работата на БНР

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов отхвърли упреците на ВМРО, че регулаторният орган се е оставил да бъде „регулиран от други“.
Поводът е становище на съвета по повод жалба на войводите срещу БНР, в която се възразява срещу отказа на медията да излъчи платена реклама за провежданата подписка за свикване на референдум срещу членството на Турция в Европейския съюз.
„СЕМ е регулаторен орган, а не такъв, който да се намесва пряко в работата на медията“, каза проф. Лозанов. И не пропусна да напомни, че като партия, която е била в парламента, ВМРО би трябвало да знае това. СЕМ може единствено да пита БНР как е отразило иначе важната тема за референдума. Съветът е изпратил вече писмо с такова съдържание до радиото.
20 август 2010

ДарикНюз (Бургас): Бургаските войводи бесни на Областния

Гневно писмо от Бургаската организация на ВМРО се получи в редакцията на Дарик Бургас. В него е изразено остро несъгласие с изявленията на Областния управител Константин Гребенаров по една от националните телевизии, че има замислен проект за закон, уточняващ „частни плажове от затворен тип”.
„Войводите” настояват този законопроект да бъде представен пред бургаската общественост и пред останалите жители на черноморски общини, „дотолкова, доколкото ситуацията със „забранените” плажове и системните злоупотреби на концесионерите с правата върху тях ги засяга непосредствено.”
“За пореден път по нашето Черноморие един проблем вместо да бъде решен ще бъде узаконен, а нарушаването на Конституцията ще бъде оправдано с интереса на инвеститорите. Ако възниква конфликт с правото на достъп до плажните ивици на Дюни и Елените, той трябва да бъде решен от държавата в полза на гражданите, а не на самозабравилите се собственици.
Заявяваме, че сме твърдо против всякакви опити за феодализиране на плажната ивица, настояваме за спазване на законите и Конституцията на Република България и сме готови на всякакви форми на протест в тяхна защита”, пише още в писмото.
19 август 2010
Пълен текст: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=576560

БСзона: ВМРО Бургас се обяви против проекта за частни плажове

ВМРО Бургас се закани да организира протести ако се реализира замисления проект за създавена на плажове от «затворен тип» или така наречените – частни плажове. Повод за разпространената днес декларация от воеводите е излъченото снощи интервю на областния управител на Бургас Константин Гребенаров по БТВ. “ Съвсем неочаквано в края на сезона се оказа, че в МРРБ се замисля проект, с който в България ще се създадат частни плажове от „затворен тип”.
За пореден път по нашето Черноморие един проблем вместо да бъде решен ще бъде узаконен, а нарушаването на Конституцията на страната ще бъде оправдано с интереса на инвеститорите”, каза Георги Дракалиев- председател на ВМРО Бургас. От партията настояват готвеният на тъмно, проект да бъде представен пред бургаската общественост, както и пред жителите на другите черноморски общини, дотолкова, доколкото ситуацията със „забранените” плажове и системните злоупотреби на концесионерите с правата върху тях ги засяга непосредствено. «Крайно време е решенията, които пряко ни касаят, да се вземат в Бургас, а не от анонимни експерти в София. Ако възниква конфликт с правото на достъп до плажните ивици на Дюни и Елените, той трябва да бъде решен от държавата в полза на гражданите, а не на самозабравилите се собственици. Заявяваме, че сме твърдо против всякакви опити за феодализиране на плажната ивица, настояваме за спазване на законите и Конституцията на Р. България и сме готови на всякакви форми на протест в тяхна защита» , са казва в разпространената декларация.
19 август 2010
Пълен текст: http://www.bszone.info/?p=17497

Радио „Фокус” Бургас: ВМРО Бургас е против създаването на частни плажове

Съвсем неочаквано в края на сезона се оказа, че в МРРБ се замисля проект, с който в България ще се създадат частни плажове от „затворен тип”. Това стана ясно снощи от интервю на областния управител на Бургас Константин Гребенаров по национална медия. За пореден път по нашето Черноморие един проблем вместо да бъде решен ще бъде узаконен, а нарушаването на Конституцията на страната ще бъде оправдано с интереса на инвеститорите, се съобщава Георги Дракалиев областен председател на ВМРО Бургас в писмо до медиите.
ВМРО-Бургас настоява, очевидно готвения на тъмно, проект да бъде представен пред бургаската общественост, както и пред жителите на другите черноморски общини, дотолкова, доколкото ситуацията със „забранените” плажове и системните злоупотреби на концесионерите с правата върху тях ги засяга непосредствено. Крайно време е решенията, които пряко ни касаят, да се вземат в Бургас, а не от анонимни експерти в София. Ако възниква конфликт с правото на достъп до плажните ивици на Дюни и Елените, той трябва да бъде решен от държавата в полза на гражданите, а не на самозабравилите се собственици.
Заявяваме, че сме твърдо против всякакви опити за феодализиране на плажната ивица, настояваме за спазване на законите и Конституцията на Р. България и сме готови на всякакви форми на протест в тяхна защита.
19 август 2010
Пълен текст: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=420653

Бургас24: ВМРО: Държавата узаконява плажове „затворен тип“

„Съвсем неочаквано в края на сезона се оказа, че в МРРБ се замисля проект, с който в България ще се създадат частни плажове от „затворен тип“, се казва в декларация на ВМРО до медиите. Ето и останалата част от декларацията:
Това стана ясно снощи от интервю на областния управител на Бургас Константин Гребенаров по БТВ. За пореден път по нашето Черноморие един проблем вместо да бъде решен ще бъде узаконен, а нарушаването на Конституцията на страната ще бъде оправдано с интереса на инвеститорите.
ВМРО-Бургас настоява, очевидно готвения на тъмно, проект да бъде представен пред бургаската общественост, както и пред жителите на другите черноморски общини, дотолкова, доколкото ситуацията със „забранените“ плажове и системните злоупотреби на концесионерите с правата върху тях ги засяга непосредствено. Крайно време е решенията, които пряко ни касаят, да се вземат в Бургас, а не от анонимни експерти в София. Ако възниква конфликт с правото на достъп до плажните ивици на Дюни и Елените, той трябва да бъде решен от държавата в полза на гражданите, а не на самозабравилите се собственици. Заявяваме, че сме твърдо против всякакви опити за феодализиране на плажната ивица, настояваме за спазване на законите и Конституцията на Р. България и сме готови на всякакви форми на протест в тяхна защита.
19 август 2010
Пълен текст: http://news.burgas24.bg/185710.html

БургасИнфо: ВМРО скочи срещу Гребенаров, искал частни плажове

ВМРО Бургас се обяви против реализирането на замисления проект за категоризация на плажа. Според воеводите този проект ще доведе до узаконяване на т.нар. „частни плажове”.
В интервю пред БТВ снощи областния управител Константин Гребенаров заяви, че се подготвя решение на проблема със свободния достъп на хора до плажната ивица. Според него решението трябва да е такова, че да е изгодно както за хотелиерите и инвеститорите, така и за туристите. Той съобщи, че се търси решение за категоризация на плажа, според която плажната ивица се разделя на плажове от „затворен тип”, плажове от национално значение и плажове от местно значение. Според проекто -предложението ще има плажове, които ще бъдат управлявани от частни инвеститори и преминаването през тях ще е ограничено.
В декларация разпространена до медиите от ВМРО настояват за повече яснота относно това предложение. „Съвсем неочаквано в края на сезона се оказа, че в Министерство на регионалното развитие и благоустройството се замисля проект, с който в България ще се създадат частни плажове от „затворен тип”. За пореден път по нашето Черноморие един проблем вместо да бъде решен ще бъде узаконен, а нарушаването на Конституцията на страната ще бъде оправдано с интереса на инвеститорите”, се казва в декларацията. От ВМРО са категорични, че готвения на тъмно, проект трябва да бъде представен пред бургаската общественост, както и пред жителите на другите черноморски общини.  
„Крайно време е решенията, които пряко ни касаят, да се вземат в Бургас, а не от анонимни експерти в София. Ако възниква конфликт с правото на достъп до плажните ивици на Дюни и Елените, той трябва да бъде решен от държавата в полза на гражданите, а не на самозабравилите се собственици”, се казва още в писмото на воеводите.
От партията заявяват, че са твърдо против всякакви опити за феодализиране на плажната ивица. Воеводите настояват за спазване на законите и Конституцията на Република България и са категорични, че са готови на всякакви форми на протест в тяхна защита.
19 август 2010
Пълен текст:  http://www.burgasinfo.com/show_news.php?id=25216

ДарикНюз (Плевен): Продължава подписката за ремонт на “Лозенка”

500 плевенчани са подкрепили до момента организираната от ВМРО-БНД Плевен и Движение „Достойни за България“ подписка с искане за ремонт на улица „Лозенка“ в жк „Сторгозия“. Инициативата започна на 10 август, тя е предизвикана от трагичното състояние на улицата след зимата и поройните дъждове.
По „Лозенка“ липсват павета, има оформили се дупки с голям диаметър и дълбочина. Тази пътна артерия е втора по значение за трафика към един от двата най-големи квартала в Плевен – „Сторгозия“. „Лозенка“ облекчава трафика в жилищния квартал и същевременно съкращава времето за част от населението за пристигане до дадена част от града.
Искането за ремонт на улицата ще бъде внесено на септемврийската сесия на Общински съвет Плевен от общинския съветник и председател на Движение „Достойни за България“ Красимир Златев. То ще бъде придружено и от събраните подписи. Поради големия интерес на обществото в Плевен, подписката продължава.
На предстоящата сесия воеводите и Движение „Достойни за България“ ще призоват общинските съветници, независимо от тяхната политическа принадлежност, да подкрепят предложението. То ще спомогне за развитието на инфраструктурата на Плевен и ще облекчи живота на голяма част от хората, са категорични организаторите.
20 август 2010
Пълен текст: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=576672

В. „Твоят ден” (Бургас, Ямбол, Сливен): 100 протестираха срещу паяците в Китен и Приморско

Искат указателни табели и транспортна схема
Общината: Знаци има, но масово се крадат
Над 100 ду ши се събраха на протест срещу паяците В Китен и Приморско, организиран чрез специална група във „фейс-бук“. Кампанията се проведе вчера в 11 часа пред община Приморско.
Това са доста хора, които са изоставили бизнеса си, за да дойдат тук и да подкрепят каузата, коментираха вчера организаторите на протеста. Те очертаха проблемите и смятат да внесат протестна нота в ОбС.
„Искаме да има ясни правила, да бъде обявена транспортна схема в Приморско и Китен, да се знае кои улици са забранени и кои разрешени за спиране и паркиране,къде са паркингите и какви са таксите по които работят паяците“, заяви за ТВОЯТ ДЕН Тодор Илиев, инициатор на кампанията, който е и общински съветник от ВМРО.
Липсата на знаци и арогантно отношение от страна на служителите на паяците са другите проблеми, които бяха коментирани от протестиращите. Според тях честа практика на служителите в паяка било сами да слагат знак, че паркирането е забранено и да започнат да вдигат колите.
„В улицата към резиденция Перла скоро вдигнаха 100 автомобила – сутринта като са паркирали няма знак, че е забранено, после обаче служителите на репатриращия автомобил идват, слагат знака и почват да вдигат наред вече нарушилите знака автомобили“, допълни Илиев. Другият способ бил знакът, който забранява паркирането да се слага на ъгъл и да се мести към едната или другата улица според желанията на паяка, оплакаха се на протеста.
„Смятате ли, че събиране на 20 души, от които половината са местни, е протест? Бях информирана за начинанието, но не ме поканиха за разговор, очаквах да има инициативен комитет, който да внесе протестна декларация, до момента това не се е случило“, заяви кметът община Приморско Лиляна Димова.
Тя допълни, че за последните 20 дни са били задигнати над 100 пътни табели, включително и такива, които забраняват паркирането. „Ако са поставяли знаци през деня, то е, защото са подменяли задигнатите“, категорична бе Димова.
20 август 2010

Последни Новини

Красимир Червилов: Победата на дясно-консервативните сили в Европа е рефлекс на налагания досега либерален модел

След жежкото политическото лято, очаквайте следващите ни срещи през октомври, ноември и декември, те със сигурност ще предложат интересни дискусии и още...

Доц. Милен Михов посочи какъв е достойният български отговор на поредната провокация на РСМ

Необходими са спешни и решителни дипломатически, икономически и политически действия от страна на България. Отзоваването на българския посланик в Скопие, спиране на...

ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разговорите за членство на РСМ в ЕС

Настояваме България да поиска от Брюксел ясна, точна и единна позиция за антибългарското поведение на правителството на Мицкоски ВМРО...

ВМРО сезира прокуратурата за скандалното поругаване на трикольора на „София прайд“

Националният младежки комитет на ВМРО сезира СГП за случая с публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“....

Започва поголовен хаос с ТЕЛК

От днес „на случаен принцип“ решенията ще се разглеждат само по документи Това вещае само едно – анархия...

Контрера: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да се гаврят с родовата памет на България

Не гей парад, психиатрия трябва за такива! Пълна подкрепа за Шествие за семейството! С тези...

Каракачанов: На хората ще им писне и вместо да не гласуват, ще излязат с дърветата и брадвите

Срещу природата не можеш да се бориш, но можеш да вземеш достатъчно мерки, за да минимализираш пораженията. Това каза за предаването „България,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir