Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 22-25 май 2010

вижте новините за нас – 22-25 май 2010

ТВ „СКАТ”: В Швеция подкрепиха подписката срещу членството на Турция в ЕС

ТВ „СКАТ”: Подписката на ВМРО и в Ботевград

Агенция „Фокус”: Александър Йолов: Мнозинството от младите хора употребяват цигари от най-ранна възраст

Агенция „Фокус”: Александър Йолов: Със забраната малолетни да посещават питейни заведения се синхронизира българското с европейското законодателство

Агенция „Фокус”: Около стотина русенци се събраха на концерт в памет на Гоце Делчев

Дарик Нюз Русе: Концерт за Гоце Делчев организира ВМРО

Ботевград.ком: Подписка на ВМРО срещу влизането на Турция в ЕС започва и в Ботевград

Агенция „Фокус”: Наградиха участниците в състезанието по Русезнание


ТВ „СКАТ”: В Швеция подкрепиха подписката срещу членството на Турция в ЕС

24 май 2010
Граждани на Швеция се включиха в подписката против евро-членството на Турция. Инициативата е на българин, който от дълги години живее в скандинавската държава.
Пълен текст и видеоматериал:
http://www.skat.bg/news.php?action=0&newsID=8900

ТВ „СКАТ”: Подписката на ВМРО и в Ботевград

23 май 2010
Водещи на предавания в телевизия СКАТ и членове на ВМРО се срещнаха с жители на Ботевград. Поводът беше подписката за свикване на референдум против членството на Турция в Евро-съюза.
Пълен текст и видеоматериал:
http://www.skat.bg/news.php?action=0&newsID=8877

Агенция „Фокус”: Александър Йолов: Мнозинството от младите хора употребяват цигари от най-ранна възраст

22 май 2010
Деца до 18 години ще могат да посещават през деня само заведения, в които не се пуши или обособените за непушачи части от тях. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за здравето. След 22 часа непълнолетните ще могат да влизат само в частите за непушачи, но задължително с придружител. Така, на практика, децата до 18-годишна възраст няма да могат да ходят в дискотеки и барове, защото там не се налага да има обособени части за непушачи.
По темата Агенция „Фокус” разговаря с председателя на Младежката организация на ВМРО Александър Йолов.
Фокус: Г-н Йолов, какво е Вашето мнение за направената промяна в закона, с която забраниха на децата до 18 години да посещават нощни заведения и дискотеки след 22.00 часа, дори с придружител? С приетата поправка непълнолетните вече няма да могат да влизат както в кафенета през деня, така и в нощни барове и дискотеки, в които тютюнопушенето е разрешено.
Александър Йолов:Аз мисля, че това е напълно резонно и беше крайно време да се вземат подобни мерки. Иначе години наред ставаме свидетели на това как малки деца биват влачени от свои по-големи приятели по разни заведения, където се пуши, употребяват се спиртни напитки, а също така и наркотични вещества. В нормалните европейски държави си има специални заведения предназначени за подрастващи, за различни възрастови групи. Например за учениците, които не са навършили пълнолетие е съвсем нормално да не употребяват алкохолни напитки, нито да пушат. В западните държави законодателството е изрично. Това, че нашето законодателство се приравнява към европейското, е една много положителна стъпка в цялостната младежка политика на страната, която има и известен демографски оттенък в смисъла на това, че е доказано, че цигарите и цигареният дим вредят на възпроизводството на човека, увреждат взаимно важни биологични системи в човешкото тяло като възпроизводствената. Мога само да кажа, че в случая мерките на законодателния орган са добри. Идеята е добра, но явно не си бяха подготвили добре домашното. Необходимо е, когато работят върху толкова сериозни законопроекти, да се консултират с повече експерти и да отделят повече време за подготовката на тези законопроекти. Политиката за младежта и демографската политика за нашата страна в момента са най-важните, особено с оглед на това, че от европейските държави ние сме най-бързо изчезващия народ. Ако погледнем индекса на различните заболявания, лесно можем да видим, че по сърдечносъдови заболявания и по заболявания на дихателната система ние сме на челните места, даже до преди година бяхме на първо място. Освен всичко друго сме на първо място и по затлъстяване. Изобщо трябват много сериозни мерки във връзка със здравето на младите хора в страната, тъй като нещата определено не отиват на добре за нацията.
Фокус: По-голямата част от младежите под 18 години със сигурност не са доволни от забраната, която им налагат. Ще има ли според Вас много непълнолетни, които ще продължат да посещават заведения, в които се пуши, като се има предвид, че законът не предвижда санкции за пушачите, които не спазят забраната?
Александър Йолов: Тютюнопушенето в България е голям проблем. Мнозинството от младите хора употребяват цигари от най-ранна възраст, още от началото на своите гимназиални години – осми, девети клас. Това за тях се е превърнало в един навик. Трябва когато се налага това законодателство, то да не остане само на книга, а да се приложи на практика. Мен лично много ме учудва този факт, че не са предвидени глоби за нарушителите, а само за собствениците на заведенията. В останалите европейски държави за пушене на места, които не са определени за такава дейност, глобите са много големи. Човек, след като е бил глобен с една значителна сума, едва ли отново ще си позволи да прави същото нещо. Държавата в момента като че ли няма нужния властови капацитет, дори на оперативно ниво – служби, които да противодействат на такъв тип нарушаване на законодателството. Това, което могат да направят е от време на време да организират някакви проверки – показни, символни. Това явно е още един проблем, който трябва да се изчисти в това законодателство. Наистина като чели държавата няма капацитета да се справи с това на този момент. Нужна е доста по-решителна и всеобхватна политика и това трябва да е едно усилие не само от страна на депутатите, които са работили по законопроекта, но и на управляващата класа, изпълнителната власт и службите, които се занимават с проблема.
Фокус:Младежка организация като вашата може ли да допринесе за това децата да разберат, че забраната да посещават заведения, в които се пуши е полезна за тях, а не ги ощетява?
Александър Йолов: Ние като начинание прожектираме филм за вредоносния ефект от тютюнопушенето не само за човека, който пуши, но и за неговите близки. Преди време направихме прожекции по различни столични училища, но нещата в нашето общество стоят по такъв начин, че е необходима една по-мащабна програма, която да показва вредните ефекти на тютюнопушенето за хората. В други държави има национални кампании – клипове по телевизиите, в които се показва ефекта от тютюнопушенето. Някои от тях се завъртяха из българската част на интернет пространството и също са много популярни. Но за да се пресече тази лоша тенденция, все повече и повече млади хора да пушат от най-ранна възраст, са необходими много по-всеобхватни мерки. Ние с ресурса като младежка организация можем да покрием само много малка част от тези хора и да им обясним за вредата. Докато държавата има и властта, и ресурсите, и средствата и силите да се опита да се справи генерално с проблема, въпреки, че това си е цивилизационен етап от развитието на едно общество. Ако погледнете какво се случва на запад, особено в западните демокрации, и в САЩ, новата мода там е хората да живеят здравословно – да се хранят с продукти, които не са генетично модифицирани, да употребяват възможно най-малко алкохол и енергийни напитки, да не пушат и да посещават места, където могат да прекарат времето си приятно без ефекта на тютюнопушенето около тях. За тази цел да се пресече все по-нарастващия брой пушачи у нас е необходимо граждански консенсус, нужно е и държавата да натисне малко повече чрез законодателни и административни мерки. Това трябва да е една много последователна и целенасочен политика на политическата партия, която управлява.
Фокус: Трябваше ли изобщо да отпадне забраната за пушенето на обществени места?
Александър Йолов: В европейските държави – особено тези с по-дълги демократични традиции, в които здравеопазването е на едно много по-високо ниво, е доста показателно как стоят нещата. Там на публични места, човек не може да си позволи да запали цигара, защото не само че ще бъде признак на немарливост, но ще бъде веднага глобен доста солено. Според мен тук отново за нещастие прозира някаква форма на лобизъм. Затова мисля, че това е момент на крачка назад в развитието на нашата страна и в развитието на гражданското общество. Все пак един човек може да избере да пуши или да не пуши, но недопустимо е да нарушава правата на останалите хора покрай него като ги трови с дима на своите цигари.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=f14894

Агенция „Фокус”: Александър Йолов: Със забраната малолетни да посещават питейни заведения се синхронизира българското с европейското законодателство

21 май 2010
Години наред ставаме свидетели на това как малки деца биват влачени от свои по-големи приятели по разни заведения, където се пуши, употребяват се спиртни напитки, а също така и наркотични вещества. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Младежката организация на ВМРО Александър Йолов. В коментар на приетите от парламента законови промени, с които се забранява на децата до 18 години да посещават както дневни заведения, така и в нощни барове и дискотеки, в които тютюнопушенето е разрешено, Йолов каза: „Аз мисля, че това е напълно резонно и беше крайно време да се вземат подобни мерки”. Той даде за пример европейски държави, в които има специални заведения предназначени за подрастващи. „За учениците, които не са навършили пълнолетие е съвсем нормално да не употребяват алкохолни напитки, нито да пушат. В западните държави законодателството е изрично. Това, че нашето законодателство се приравнява към европейското, е една много положителна стъпка в цялостната младежка политика на страната, която има и известен демографски отенък. Доказано е, че цигарите и цигареният дим вредят на възпроизводството на човека, увреждат взаимно важни биологични системи в човешкото тяло като възпроизводствената”, каза Йолов. Според него в случая мерките на законодателния орган са добри. „Идеята е добра, но явно депутатите не си бяха подготвили добре домашното. Необходимо е, когато работят върху толкова сериозни законопроекти, да се консултират с повече експерти и да отделят повече време за подготовката на тези законопроекти. Политиката за младежта и демографската политика за нашата страна в момента са най-важните, особено с оглед на това, че от европейските държави ние сме най-бързо изчезващия народ. Ако погледнем индекса на различните заболявания, лесно можем да видим, че по сърдечносъдови заболявания и по заболявания на дихателната система ние сме на челните места, даже до преди година бяхме на първо място. Освен всичко друго сме на първо място и по затлъстяване. Изобщо трябват много сериозни мерки във връзка със здравето на младите хора в страната, тъй като нещата определено не отиват на добре за нацията”, каза председателят на Младежката организация на ВМРО.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1397519

Агенция „Фокус”: Около стотина русенци се събраха на концерт в памет на Гоце Делчев

21 май 2010
Около стотина русенци се събраха на концерт с песни от Македонския край, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Музикалното събитие в памет на Гоце Делчев се организира от структурата на ВМРО в Русе. На концерта присъстват граждани, представители на младежката структура на партията, председателят на ВМРО – Русе Искрен Веселинов, както и лидерът на партията Красимир Каракачанов. В концерта са включени революционни и любовни песни от Македонския край, в изпълнение на музикантите и певците от ансамбъл „Гоце Делчев”. Всички песни са посветени на именития революционер.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1397477

Дарик Нюз Русе: Концерт за Гоце Делчев организира ВМРО

21 май 2010
ВМРО-Русе и Македонско културно-просветно дружество „Гоце Делчев” организират концерт за русенци. Той ще се проведе тази вечер от 18 часа в Пленарната зала на общината. Програмата от революционни и любовни песни от Македонския край е посветена на патрона на ансамбъла и на годишнината от гибелта му.
Точно преди 107 години четата на войводата Гоце Делчев е погубена в еднодневно сражение с турските поробители край град Серес, Беломорска Македония. Входът за концерта е свободен.
Пълен текст:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=532390

Ботевград.ком: Подписка на ВМРО срещу влизането на Турция в ЕС започва и в Ботевград

21 май 2010
Утре от 10.30 ч. ще бъде даден страт на подписката с искане за национален референдум по въпроса за влизането на Турция в Европейския съюз.
Акцията се организира от ВМРО с подкрепата на телевизия СКАТ. Утре в Ботевград ще пристигнат зам.- председятелят на ВМРО Ангел Джамбазки и водещият на политическото предаване „Дискусионно студио“ от ТВ СКАТ Велизар Енчев. Пунктът, където ще се провежда подписката в Ботевград, ще бъде пред магазин „Европа“.
Пълен текст:
http://botevgrad.com/news/24635/Podpiska-na-VMRO-sreshtu-vlizaneto-na-Turciya-v-ES-zapochva-i-v-Botevgrad/

Агенция „Фокус”: Наградиха участниците в състезанието по Русезнание

21 май 2010
Наградиха участниците в състезанието по Русезнание, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Журито, от което зависеше разпределянето на наградите, бе с председател зам.-кмета на Русе Володя Кенаров и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Другите участници в награждаващата комисия бяха Искрен Веселинов, председател на местната структура на ВМРО и Ренета Рошкева, експерт в Регионалния исторически музей. Искрен Веселинов заяви, че работата на журито е била много трудна, тъй като всички творби в конкурса са заслужавали награда. За членовете на журито е било удоволствие да прочетат всички есета и разгледат презентациите на участниците.
На първо място сред участниците в състезанието за есе се класира ученичката Ана Мария с произведението си „Моето любимо място”. На второ място се класира Николета Дочева. Надежда Карахристова получи утешителна награда. Децата прочетоха своите есета пред присъстващите. Красимир Каракачанов връчи на победителката грамота, учебно помагало и парична награда. Всички участници в състезанието, които не бяха класирани на едно от първите места, получиха учебни помагала. В състезанието за презентации утешителна награда бе връчена на третокласника Владимир от СОУ „Христо Ботев”, който е и най – малкият участник в надпреварата по Русезнание. На кое място ще се класират останалите участници в състезанието, зависеше от това по какъв начин ще бъде представена презентацията им. За тази цел от всяко училище бе излъчен по един негов възпитаник, който да представи отбора си. Учениците бяха от ОУ „Васил Априлов”, СОУ „Христо Ботев”, и ОУ „Любен Каравелов”.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1397392

Последни Новини

Доц. Милен Михов посочи какъв е достойният български отговор на поредната провокация на РСМ

Необходими са спешни и решителни дипломатически, икономически и политически действия от страна на България. Отзоваването на българския посланик в Скопие, спиране на...

ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разговорите за членство на РСМ в ЕС

Настояваме България да поиска от Брюксел ясна, точна и единна позиция за антибългарското поведение на правителството на Мицкоски ВМРО...

ВМРО сезира прокуратурата за скандалното поругаване на трикольора на „София прайд“

Националният младежки комитет на ВМРО сезира СГП за случая с публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“....

Започва поголовен хаос с ТЕЛК

От днес „на случаен принцип“ решенията ще се разглеждат само по документи Това вещае само едно – анархия...

Контрера: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да се гаврят с родовата памет на България

Не гей парад, психиатрия трябва за такива! Пълна подкрепа за Шествие за семейството! С тези...

Каракачанов: На хората ще им писне и вместо да не гласуват, ще излязат с дърветата и брадвите

Срещу природата не можеш да се бориш, но можеш да вземеш достатъчно мерки, за да минимализираш пораженията. Това каза за предаването „България,...

Контрера: След като мост едва не погуби млада жена в София, камъните вече летят по главата на Терзиев

Безхаберието е опасно за живота! Буквално! Парче от мост (общинска собственост) на 30 май пада върху главата на жена...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir