Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 23 септември 2010

вижте новините за нас – 23 септември 2010

„Дневен Труд”: Пресякоха трафик иа наши архиви към Македония

„24 часа”: Спряха незаконен износ на архиви на Гоце Делчев

“Стандарт”: Дядо продава архив на войводи

„Дневник”: Антимафиотите иззеха архивни документи, свързани с дейността на ВМРО

„Монитор”: Търговец на „Славейков” продава писма на Гоце Делчев

„Сега”: Антимафиоти изземват дневници на войводи

„Новинар”: Антимафиоти намериха тайни архиви на Гоце Делчев

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов: ГДБОП и ДАНС трябва да бъдат поздравени за патриотичното дело

Агенция „Блиц”: Акциите на ГДБОП стигнаха и до ВМРО 

Днес.бг: Някъде в София готвели престъпление срещу старата Македония

Агенция „Фокус“: Костадин Костадинов от ВМРО: Нашата независимост към настоящия момент е само и единствено на книга


„Дневен Труд”: Пресякоха трафик иа наши архиви към Македония

23 септември 2010
Ценни архивни документи и вещи на борци за освобождението на Македония и Одринска Тракия бяха открити и иззети при акция на ДАНС и ГДБОП. Нелегалната колекция, засягаща историята на ВМРО, е била подготвена за продажба и е имало опасност да бъде изнесена от България в западна посока, подсказаха от службите. Тайни агенти и антимафиоти претърсили три жилища в София. В дом, обитаван от 76-годишния А. П., били намерени пълния архив на войводата Петър Ацев, оригиналният дневник на Кръстьо Мисирков, част от личния архив на Атанас Лозанчев, кореспонденции на Гоце Делчев, Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов. Открити и конфискувани били и стари топографски карти на Солун, както и бинокъл на Васил Чакаларов.
„Притежателят А. П. е колекционер, а не наследник или роднина на именитите поборници. В продължение на години си е правил колекция, но без да я регистрира, което е нарушение на Закона за архивите и ощетява пряко Държавния архив“, обясниха от сектор „Трафик на културно-исторически ценности“ в ГДБОП. Антимафиотите нямали данни някои от реликвите да са крадени. Колекционерът обаче бил засечен, когато ги предложил за продажба. „Това са изключително ценни документи, за съществуването на някои от тях само се е предполагало. Например – пълният архив на войводата Петър Ацев досега не е бил известен на историци и изследователи. Ако се беше стигнало до сделка, възможно беше купувачите да го изнесат тайно извън страната, след което връщането му щеше да е много трудно. Нашата акция осуети евентуален трафик“, добавиха антимафиоти. „За да се намесят ДАНС и ГДБОП, това означава, че всички документи са били предназначени за нелегален износ. Те могат да бъдат изнесени само в Скопие. Интересно защо Скопие се интересува оттях, след като отрича и Тодор Александров, отрича и Сарафов, и други дейци?! От години Скопие се опитва чрез поставени лица по неофициален път да изкупува и прибира подобни документи от България. Впоследствие те се фалшифицират и се използват срещу България или никога не виждат бял свят. Целта им не е да обогатят историята си. а да скрият доказателства, че няма отделна македонска нация“, каза Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Според него хора от Македония давали 50-60 000 евро за ценните документи.

„24 часа”: Спряха незаконен износ на архиви на Гоце Делчев

23 септември 2010
Архивни документи бяха открити при акция на ГДБОП. съобщиха от МВР, Оригиналните документи и кореспонденция са свързани с дейността на ВМРО. Акцията на ГДБОП и ДАНС била за пресичане на незаконната търговия с документите. Извършени са претърсвания на 3 адреса в София. От жилището на от А. П. (76г.) са иззети архив на войводата Петър Ацев, Дневникът на Кръстьо Мисиркоа, част от архива на Атанас Яозанчев, кореспонденция на Гоце Делчев, Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов. Антимафиотите иззели още топографски карти на Солун и бинокъл на Васил Чакаларов. Образувано е досъдебно производство.
Тези документи вероятно са изкупувани от наследници, предположи лидерът на днешното ВМРО Красимир Каракачанов. Според него обаче зад лицето А. П. стоят македонци, които срещу солидно заплащане изкупували такива архиви. „Целта е ясна – да се прикрива истинската история“, коментира Каракачанов. Лова не е Тракийското златно съкровище, за да плати някой друг за него“, заяви Каракачанов.

“Стандарт”: Дядо продава архив на войводи

Бай Атанас събирал документите на пл. „Славейков“
23 септември 2010
София. Антимафиоти арестуваха 76-годишен пенсионер с нелегален архив на войводи. В дома на Атанас П. ченгетата от ДАНС и ГДБОП се натъкнали на дневника на Кръстьо Мисирков, както и на кореспонденция на Гоце Делчев, Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов. „Този архив е единствен по рода си“, категорични бяха от МВР, но не пожелаха да съобщят на каква сума се оценява находката.
Преди дни в родното ФБР постъпил сигнал, че пенсионерът разполага с лични документи на македонски войводи, които не само не декларирал пред властите, а се опитал да пласира и на черния пазар. Агентите се свързали с колегите си от сектор „Трафик на културни ценности“ към ГДБОП и пратили на бай Наско агент под прикритие, който сгащил стареца с ценните документи. Освен дневници и писма в пенсионера са открити архивите на войводата Петър Ацев, както и на Атанас Лозанчев. Старецът събирал документите нелегално, докато продава книги на площад „Славейков“ в столицата. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов бе категоричен, че ценностите от подобен тип обикновено са семейно наследство, затова сделките стават чрез посредник. Прекупвачите са готови да извадят десетки хиляди евро, за да се сдобият с исторически документи или предмети, собственост на войводите. Това финансиране обаче е от македонската държава, не от частен колекционер, убеден е лидерът на ВМРО. Особено интересен бил и фактът, че купувачите се опитали да се сдобият с архива на Кръстю Мисирков. „В Скопие почитат публициста като баща на македонската нация. От друга страна обаче, във всичките си книжа той ясно се самоопределя като българин“, поясни още Каракачанов.
Пълен текст

„Дневник”: Антимафиотите иззеха архивни документи, свързани с дейността на ВМРО

23 септември 2010
При акция на ГДБОП и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) бяха открити архивни документи и кореспонденция, свързани с дейността на ВМРО. Операцията на сектор „Трафик на културни ценности“ при ГДБОП, съвместно с ДАНС, е проведена вчера с цел пресичане на незаконна търговия с архивни документи, съобщи днес пресцентърът на МВР.
Извършени са претърсвания на три адреса в София. От жилище, обитавано от 76-годишния А.П., са иззети архив на войводата Петър Ацев, оригиналният дневник на Кръстьо Мисирков, част от личния архив на Атанас Лозанчев, кореспонденция на Гоце Делчев, на Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов, съобщават от МВР.
В хода на операцията антимафиотите иззели и стари топографски карти на Солун и бинокъл на Васил Чакаларов. По случая е образувано досъдебно производство.
Лидерът на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов коментира, цитиран от агенция „Фокус“, че намесата на ГДБОП вероятно е заради информация, че иззетите документи са събирани с цел да бъдат изнесени. „Такива предмети като бинокъла на Чекаларов и дневника на Мисирков в много от случаите се намират в техни наследници и за да се намеси ГДБОП, вероятно означава, че те са били предназначени за нелегален износ“, смята Каракачанов. Според него документите могат да бъдат изнесени само в Скопие, за да бъдат фалшифицирани впоследствие и да се използват срещу България, или никога да не видят бял свят, каза още лидерът на ВМРО
Пълен текст

„Монитор”: Търговец на „Славейков” продава писма на Гоце Делчев

23.09.2010
76-годишен търговец от столичния площад „Славейков” е заподозрян за търговия на архивни документи, съобщиха вчера от МВР. Служители от сектор „Трафик на културни ценности” и агенти от ДАНС извършили обиски на три адреса в София. В едно от жилищата, в което живеел продавачът на книги Атанас, били открити и иззети архив на войводата Петър Ацев, оригиналният дневник на Кръстьо Мисирков, част от личния архив на Атанас Лозанчев, кореспонденция на Гоце Делчев, Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов. От МВР обясниха, че иззетите документи са свързани с дейността на ВМРО. В хода на операцията антимафиотите са намерили и стари топографски карти на Солун и бинокъл на Васил Чакаларов. „Иззетите архивни документи принадлежат на изключително интересни и много важни исторически фигури”, каза вчера специалистът Цочо Билярски от Държавна агенция „Архиви”.
„Той е прилепски войвода. Известен беше неговият дневник и части от него са печатани още докато е бил жив до края на 30-те години в списание „Илюстрации Илинден”, каза Билярски.
Пълен текст

„Сега”: Антимафиоти изземват дневници на войводи

23 септември 2010
Със странна операция се похвали вчера МВР. Обявено бе, че антимафиоти и агенти на ДАНС са предприели операция за пресичане на незаконна търговия с архивни документи – дневници и кореспонденция, свързани с дейността на ВМРО отпреди повече от век.
От жилище, обитавано от 76-годишен мъж, са иззети архив на войводата Петър Ацев, оригиналният дневник на Кръстьо Мисирков, част от личния архив на Атанас Лозанчев, кореспонденция на Гоце Делчев, на Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов. Отнесени са стари топографски карти на Солун и бинокъл на Васил Чакаларов.
Какъв е иззетият дневник на Кръстьо Мисирков е загадка, тъй като оригиналният му дневник се съхранява в държавните ни архиви. Той бе открит от Цочо Билярски, който го намери в антикварен магазин в София. В дневника си идеологът на македонизма се определя като чист българин. Документът бе издаден през 2007 г. първо в България, а после в Македония. Още при откриването му той бе представен от държавните архиви на Македония и България.
Спомените на Атанас Лозанчев издаде пък Христофор Тзавелла през 2007 г., както и голяма част от архива му.
От МВР не съобщават дали има повдигнато обвинение и дали старецът е заподозрян в престъпление.
Самият Цочо Билярски, който е специалист в Държавна агенция „Архиви“, коментира пред „Фокус“, че иззетите архиви ще са ценен извор за българската история, защото принадлежат на изключително интересни и много важни исторически фигури.
Лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов предположи, че иззетите документи са събирани с цел да бъдат изнесени. Според него документите могат да бъдат изнесени само в Скопие, за да бъдат фалшифицирани впоследствие и да се използват срещу България или никога да не видят бял свят, каза още лидерът на ВМРО.
Пълен текст

„Новинар”: Антимафиоти намериха тайни архиви на Гоце Делчев

22 септември 2010
Антимафиоти от ГДБОП откриха при акция незаконно съхранявани архивни документи на ВМРО, съобщиха от МВР вчера. Полицаите се натъкнали на следата след претърсване в дома на 76-годишен мъж в столицата. Там са открили архив на войводата Петър Ацев, оригиналния дневник на Кръстьо Мисирков, част от личния архив на Атанас Лозанчев, кореспонденция на Гоце Делчев, на Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов. Иззетите документи са свързани с дейността на ВМРО. В хода на операцията антимафиотите иззели и стари топографски карти на Солун и бинокъл на Васил Чакаларов.
„ГДБОП и ДАНС трябва да бъдат поздравени за това, което са направили, защото тези неща можеха да се изгубят и да изчезнат някъде извън пределите на България. Свършили са едно патриотично дело, за което аз лично като председател на ВМРО им благодаря“. Това заяви председателят на организацията Красимир Каракачанов. Според него, за да се стигне до намесата от страна на антимафиотите, е имало сигнал, че тези ценности ще бъдат изнесени зад граница.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов: ГДБОП и ДАНС трябва да бъдат поздравени за патриотичното дело

22 септември 2010
София. ГДБОП и ДАНС трябва да бъдат поздравени за това, което са направили, защото тези неща можеха да се изгубят и да изчезнат някъде извън пределите на България. Свършили са едно патриотично дело, за което аз лично като председател на ВМРО им благодаря. Това каза пред Агенция “Фокус” Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, по повод информацията, че при операция на ГДБОП са задържани документи и архиви, свързани с историята на организацията. „За да се занимава ГДБОП с такива работи, вероятно те са засекли, че тези неща са събирани с цел да бъдат изнесени някъде. Иначе – всеки има право да колекционира подобни предмети. Тези документи – и бинокъла на Чекаларов, и дневникът на Мисирков и други писма и документи, в много от случаите се намират в техни наследници. И за да се намеси ГДБОП, вероятно означава, че те са били предназначени за нелегален износ. И тук възниква въпросът – къде може да бъдат изнесени? Отговорът е един – те могат да бъдат изнесени само в Скопие”, смята Красимир Каракачанов.
Пълен текст

Агенция „Блиц”: Акциите на ГДБОП стигнаха и до ВМРО 

 22 септември 2010
Служители на ГДБОП от сектор „Трафик на културни ценности“ са иззели архив на войводата Петър Ацев, оригиналният дневник на Кръстьо Мисирков, част от личния архив на Атанас Лозанчев, кореспонденция на Гоце Делчев, на Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов. Акцията е извършена съвместно с ДАНС.
Действията са предприето вчера, като определената цел била „пресичане на незаконна търговия с архивни документи“. Претърсени са 3 адреса, като най-ценните книжа са иззети от дома на 76-годишен мъж с инициали А.П.
Документи са пряко свързани с дейността на ВМРО. Антимафиотите са иззели и стари топографски карти на Солун и бинокъл на Васил Чакаларов.
Пълен текст

Днес.бг: Някъде в София готвели престъпление срещу старата Македония

22 септември 2010
При акция на ГДБОП са открити оригинални документи, кореспонденция и други вещи, свързани с дейността на ВМРО, съобщи пресцентърът на МВР.
Акцията е била осъществена вчера съвместно с ДАНС на  територията на столицата с цел да се пресече незаконна търговия с архивни документи.
От жилище в София, обитавано от 76-годишен мъж, са иззети архив на войводата Петър Ацев, оригиналният дневник на Кръстьо Мисирков, част от личния архив на Атанас Лозанчев, кореспонденция на Гоце Делчев, на Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов.
Иззетите документи са свързани с дейността на ВМРО.
В хода на операцията антимафиотите иззели и стари топографски карти на Солун и бинокъл на Васил Чакаларов. 
Пред агенция Фокус лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира: „И за да се намеси ГДБОП, вероятно означава, че те са били предназначени за нелегален износ. И тук възниква въпросът – къде може да бъдат изнесени? Отговорът е един – те могат да бъдат изнесени само в Скопие”.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Костадин Костадинов от ВМРО: Нашата независимост към настоящия момент е само и единствено на книга

22 септември 2010
София. Нашата независимост към настоящия момент е само и единствено на книга. България за съжаление не е независима държава. Това каза пред Агенция „Фокус” Костадин Костадинов – зам.-председател на ВМРО.
„Ние към настоящия момент не можем да водим самостоятелна външна политика, не можем да имаме самостоятелна армия, която да ни гарантира самостоятелно сигурността на страната, не можем да имаме силна икономика, защото сме били част от ЕС. Така и не разбрах какво можем и защо преди 100 години го можехме, а сега не можем, защо преди 1989 година българската армия можеше да гарантира независимостта, сигурността и териториалната цялост на България, а сега не може. Защо преди 1989 година можехме да изнасяме за цял свят какво ли не – в комунистическия, и в капиталистическия свят, а сега не можем. Как стана така, че за 20 години българската икономика, която беше по-мощна от турската, в момента е сигурно два или три пъти по-слаба от нея”, коментира Костадинов.
„Когато България реши да направи нещо и когато българската държавно ръководство е единно, когато българите са единни и искат действително да защитят националния интерес, всичко може да стане. Преди 102 години са показали, че обединени могат всичко. Същото нещо се получи през 1885 година, когато България обяви своето съединение, така стана и 1912 година – първата Балканска война и т.н. за съжаление, положителните примери в нашата история в тази посока са доста малко”, посочи зам.-председателят на ВМРО.
„Ние участваме в цялата страна в честванията, които се организират по места. Във Варна се организира инициативата „Развей българското знаме”, чрез която всеки, който сложи знамето на къщата си, получава символичен подарък”, обясни Костадинов.
Пълен текст

Последни Новини

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir