Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 25-27 февруари 2011

вижте новините за нас – 25-27 февруари 2011

Агенция „КРОСС”:  Предстоящо: ВМРО ще представи филм за циганизацията на България


„Дневен труд”: Агитират видинчани да се пишат румънци


„Стандарт”: Дом, пълен с деца


Нюз.бг: Костадин Костадинов: България е болният човек на Балканите


Агенция „КРОСС”: ВМРО поиска от президента и от омбудсмана да сезират КС за бавенето на референдум за членството на Турция в ЕС


Дарик нюз (Враца): ВМРО подарява филмова прожекция на гражданите на Мездра за 3-ти март


„Шанс експрес” (Враца): Дами правят благотворителен базар


Агенция „КРОСС”:  Предстоящо: ВМРО ще представи филм за циганизацията на България

27 февруари 2011

В София-прес от 11.00 часа ВМРО – Българско национално движение даде пресконференция на тема: „Представяне на филма за циганизацията на България и книгата „Третата национална катастрофа” за демографския срив в страната”.

Пълен текст

„Дневен труд”: Агитират видинчани да се пишат румънци

26 февруари 2011

Във Видинско се разпространяват дипляни, приканващи местните жители да се определят като румънци или власи. Сигналът е бил подаден в Териториалното статистическо бюро във Видин, съобщи пред “Труд” шефката му Емилия Лазарова. Тя уточни, че гражданин е сигнализирал на преброител за агитацията.

Лазарова допълни, че още веднъж на преброителите е напомнено да поясняват на хората, че въпросите за етническа принадлежност и майчин език са доброволни и единствено тяхно е решението дали и какво ще отговорят. За случая е уведомено ръководството на НСИ.

Обещания за безплатни екскурзии

Освен призив към хората да се пишат от румънски/влашки етнос в разпространената дипляна са изброени и редица привилегии за тези, които приемат румънска културна идентичност – да учат румънски език в училищата; да ползват стипендии за обучение (от средно образование до докторат в Румъния); безплатни екскурзии.

“Няма натиск върху хората”, заяви шефът на сдружението на етническите румънци в България AVE д-р Иво Георгиев. По думите му дипляните са разпространявани от неправителствена студентска организация от Бесарабия, но в текста нямало нищо нередно. Напълно законни били и изброените предимства за хората от румънски етнос.

“В интерес на българската държава е да се види ясната статистика колко са етносите и малцинствата у нас. Резултатите не бива да се изопачават. Апелирам хората, която се определят от румънски етнос, да изразят това в преброяването. Това е тяхно конституционно право”, каза Георгиев. Той дори заяви, че имало сигнали за оказване на натиск върху хората по някои села и градове да се пишат българи. По думите на Георгиев преброители попълвали анкетните карти с молив, което водело до фалшификации.

“Труд” откри и разпространено писмо апел, подписано от д-р Иво Георгиев, от 1 февруари т. г., публикувано в румънски сайт. В писмото, което е на румънски език, Георгиев призовава всички, които са етнически румънци/власи, да обявят своята идентичност по време на преброяването.

През 2001 г. 155 души се писаха власи

“Ние няма да направим нищо друго, освен да докажем, че политиката на асимилация в нашата държава е съществувала и ни води до изчезване, както е видно от статистиката в България през 1900 г. до сега”, се казва в апела. Георгиев потвърди, че той действително е автор на въпросния призив.

По данни на НСИ от последното преброяване през 2001 г. във Видинска област по “етническа група” като власи са се самоопределили 155 души, а като румънци – 16.

ВМРО-БНД, цитирани от “Дарик”, заявиха, че емисари и служители на румънското посолство в София обикалят цяла Северна България от началото на февруари, за да агитират българи и роми да се самоопределят като румънци.

От дипломатическата мисия на Букурещ отказаха да коментират твърденията на воеводите.

Пълен текст

 

„Стандарт”: Дом, пълен с деца

27 февруари 2011

Помните ли Рада Рачева – онова мило и жизнерадостно момиче от музикалното шоу „Байландо“ на Нова телевизия, което отдаваше  цялата си душа и сърце, за да спечели надпреварата? След като грабна златната купа заедно с лидера на ВМРО-БНД Краси Каракачанов, 14-годишната девойка трогна зрителите с изповедта си, че за нея и семейството й това не е просто спечелване на едно състезание, а победа в името на най-ценното – живота на сестричката й Таня, болна от левкемия.

Рада е най-голямата от 7-те деца на Ваня и Румен Рачеви. Много хора у нас не могат да се начудят на това многодетство и без да познават семейството и децата, чернят в клюкарницата  интернет родителите и раздават акъл. „Наричат ме безотговорен. Винят ме, че обричам децата на мизерия“, не крие огорчението си Румен Рачев и допълва: „В България не знаят какво щастие е да имаш дом, пълен с деца.“ Двамата с Ваня се гордеят, че децата им живеят в сговор и радост, че не са самотни и не знаят какво е егоизъм – все добродетели, за които само биха могли да мечтаят бащите и майките, отгледали като в саксия едно единствено дете

Пълен текст

 

Нюз.бг: Костадин Костадинов: България е болният човек на Балканите

25 февруари 2011

Зам.-председателят на ВМРО-Българско национално движение, Костадин Костадинов, пред news.bg

Най-новата Ви книга, посветена на демографските проблеми на България е наречена „Третата национална катастрофа“. Не е ли пресилено това твърдение?

Не е пресилено, защото загубите на население от България през последните 20 години са съпоставими само с тези, които страната ни е имала след двете национални катастрофи през 1913 и 1919 г. През т. нар. преход българската нация намаля с близо 2 милиона души, т.е. почти с толкова, колкото загубихме след Междусъюзническата и Първата световна войни. И всичко това стана, без да бъдат подписвани от наша страна никакви унизителни „мирни“ договори. Така че не е никак пресилено да се говори, че в момента България изживява своята трета национална катастрофа. Нещо повече, аз смея да твърдя, че ако тази национална катастрофа не бъде преодоляна по някакъв начин тя ще бъде последна и ще сложи край на българската история.

Има ли отлепване от това дъно, което очертахте с такива черни краски?

Има отлепване, разбира се, и ние от ВМРО сме предлагали многократно как това може да стане. Имаме демографска програма, която сме написали още през 2005 г. и която неуморно предлагаме на всяко едно ново правителство. За съжаление, никой до момента – нито НДСВ, нито тройната коалиция, нито ГЕРБ не е й обърнал внимание. А има три основни неща, които трябва да се вземат като мерки, за да може тази демографска катастрофа да бъде преодоляна. Защото тя не е нещо уникално, случвала се е и в други държави и на други народи по света.

Какви мерки трябва да се предприемат?

На първо място, трябва да се вземат мерки за поощряване на раждаемостта сред българите в България. Наблягам неслучайно на българите, защото циганското население, та дори и тюркоезичните ни съграждани, нямат нужда от такива стимулации, тъй като те просто нямат такъв демографски проблем. На второ място, следва да се предприемат стъпки за завръщането у нас на емигрантите, които са доста сериозен процент от тези 2 милиона души. В тяхно лице България разполага с един сериозен демографски резерв, защото повечето от тях вече са създали свои семейства в чужбина и имат деца. И на трето място, но не по важност, нужно е да се направи всичко необходимо онези традиционни български общности зад граница, които са заплашени от асимилация, да бъдат върнати в прародината им. Това са най-вече българите в Централна Азия, които наброяват между 100 и 150 хиляди души и българите в Русия, които официално са 38 хиляди, но де факто са повече от 100 хиляди. Или общо четвърт милион!

В книгата си Вие отправяте призива „Събудете се, изчезваме!“ Към кого е насочен този апел?

Към хората в България, защото демографската катастрофа има един основен проблем – тя е невидима. Това е най-коварната й характеристика. А тя е невидима, защото 80 процента от населението в момента живее в градовете, и по-конкретно в големите градове. Там няма демографска катастрофа, там има „демографски бум“. В София, във Варна, в Пловдив, в Бургас, в Русе, в Стара Загора проблемът не е раждаемостта, а как да настаниш детето си в градина, защото просто места няма. Но това е изкуствен, механичен „демографски бум“, заради притока на млади хора от селата и от по-малките населени места към големите градски центрове. Именно поради тази причина хората не виждат как българската нация стремглаво се разлага на съставните си части.

Свързано ли е това разложение с нарушения етнически баланс?

Определено, да. Защото през последните 20 години тези, които се самоопределят като българи по етнически произход са все по-малко, а другите етнически групи, съставляващи българската нация, стават все повече. И след това преброяване, което в момента тече, ще се окаже, че броят на етническите българи е паднал под 80 процента. За сравнение преди две десетилетия той наближаваше 90 на сто. И това, забележете, е съотношение спрямо общия брой на цялото българско население.

А ако сметнем съотношението при децата?

Още през 2001 г. предпоследното преброяване отбеляза дял от 60 процента българи във възрастовата група от 0 до 7 години. От 2007 г. по наши неофициални данни, които сега в голяма степен ще се потвърдят при това преброяване, именно в тази група ние българите вече сме малцинство. Тоест повече от половината деца, които се раждат в България не са българчета, те са циганчета, турчета и други. Това бе потвърдено впрочем от министъра на образованието, който каза, че през 2011 г. на 48 процента от първолаците в училище майчиният език не е български. Затова колкото по-рано се огледаме и видим какво се случва, толкова по-скоро ще можем да предприемем някакви мерки, за да преодолеем тази криза. Защото иначе бъдещето ни е България да се превърне в циганска държава с няколко големи български анклава в големите градове.

Когато говорим за етнически общности не мога да не Ви запитам за „шетнята“ на румънски емисари в Северна България?

Емисари и служители на румънското посолство обикалят цяла северна България от началото на февруари, за да агитират. В луксозни брошури се обяснява колко е важно човек да бъде румънец и как това ще му позволи да ходи на безплатни екскурзии и летни лагери в Румъния. Румънски емисари са забелязани в общините Брегово, Ново село, Видин, Димово, Летница, Севлиево, Аксаково, Долни чифлик, Провадия, Добрич. На 24-ти февруари, ние внесохме сигнал по този въпрос в ДАНС, но не е ясно защо агенцията мълчи толкова дълго време за тези румънски „похождения“? А и защо ние, които сме една обществено-политическа организация, трябва да вършим нейната работа? Защото, ако не бяхме попаднали съвсем случайно на листовките, с които се агитира, може би нямаше да се разбере изобщо за това, което се случва.

Отвъддунавските пратеници обаче не са единствените, които се активизираха около преброяването в България?

Така е. В средата на януари ОМО „Илинден“ призоваваше хората в Благоевградския регион да се пишат македонци.  Отдавна известни са и действията на турските агенти сред българите мюсюлмани в Родопите и Северна България. Очевидно, докато замерянето с флашки се превръща почти в национален спорт у нас, съседни държави превръщат преброяването в България в поле за приложение на своя национална пропаганда. У нас безнаказано се ширят всякакви чужди пропаганди, които след влах и румънец, утре могат да обявят и румънец и римлянин за едно и също.

Сърбите също се сетиха да търсят „свои“…

Да, статията от белградския вестник „Вечерне новости“ от 18 февруари т.г. за сърбите в околните страни едва ли е случайна. Както може да се види от картата, съставена по данни на сръбското Министерство на диаспората, сърбите в  България са 20 000. Почти колкото официално (все още) са българите в Сърбия. И точно в такъв момент ДАНС е оставена в половинчато временно положение без реално ръководство. Ето защо ВМРО пита: „Пука ли му на някого въобще за държавността у нас?“ Задаваме и въпроса: „Как би реагирала Франция, например, ако немски емисари плъзнат из Елзас и агитират местното население да се самоопрделя като германско, а не френско?“

Какво означава на практика всичко това?

Че има стремеж на съседните държави всяка една да си отглежда свое лоби у нас. И, ако погледнем реално, ще видим, че Турция чрез ДПС има свое лоби във властта и то много стабилно. Гърция реши да не изостава по-назад от своя вечен съперник и създаде свое икономическо лоби, изкупувайки две трети от българските банки. Виждаме, че румънците също наваксват изоставането си от последните години, навлизайки мощно в цяла Северна България, в това число и чрез медийна експанзия. Само Сърбия не се намесва по-активно в създаването на центрове на влияние в страната ни, защото самата тя бе парцелирана през последните 20 години. Но всичко това показва, че всяка една от съседките ни си е харесала по едно парче от България, която в момента се явява болният човек на Балканите, и работи усилено един ден на всяка цена да си го присвои!

Пълен текст

Агенция „КРОСС”: ВМРО поиска от президента и от омбудсмана да сезират КС за бавенето на референдум за членството на Турция в ЕС

25 февруари 2011

ВМРО поиска от президента и от омбудсмана на Р. България да сезират Конституционния съд за това, че Народното събрание продължава да бави решението си по внесената от ВМРО подписка за референдум за членството на Турция в Европейския съюз, съобщиха от партията.

Писмата до Георги Първанов и Константин Пенчев са подписани от Красимир Каракачанов, който е председател на инициативния комитет за събиране на подписите.

По закон Народното събрание трябваше да вземе решението още в средата на октомври миналата година. Забавянето с близо пет месеца досега е грубо нарушение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според този закон, решението трябваше да бъде взето 3 месеца след внасянето на подписите през юли 2010 г. Така самото Народно събрание нарушава закона. Единствената институция, която би могла да се намеси в този случай, е Конституционният съд. Сезирането му, обаче, е в правомощията на президента или омбудсмана. Затова и от ВМРО – Българско национално движение се обръщат към двете институции.

В писмата е отбелязано „Ситуацията е крайно неприятна и показва отказа на държавната власт да спазва законите – това е правен абсурд. От политическа гледна точка недопустимо е върховният орган на държава членка на ЕС да суспендира собственото си законодателство.“

Служба ГРАО потвърди още на 16 ноември 2010 година, че са налице необходимите по закон подписи. По-късно правната комисия на НС излезе със становище за гледане в пленарната зала. Въпреки това, Цецка Цачева продължава да не насрочва дебата.

Пълен текст

Дарик нюз (Враца): ВМРО подарява филмова прожекция на гражданите на Мездра за 3-ти март

27 февруари 2011

Общинският комитет на ВМРО-БНД в Мездраще подари безплатна филмова прожекция на жителите на града. Поводът е Националният празник на Република България 3 – ти март. Филмът «Великите българи» и ще се излъчи на 2 март от 17. 30 часа в кино «Роял».

С този филм, целим да припомним имената на големите личности от българската история, на които дължим свободата и независимостта на България днес, заяви председателят на ВМРО-Мездра Красимир Тодоров.

На 3-ти март, Общинският комитет на ВМРО-БНД във Враца ще отбележи Националният празник на България с поднасяне на венци и цветя на паметника на Христо Ботев. Воеводите ще разпънат транспаранти и плакати с надписи «Мизия, Тракия, Македония» и с което ще припомнят заветите на Сан-Стефано.

Договорът разреши справедливо националният въпрос и донесе свободата в етническите граници на българската народност. Ревизията в Берлин, обаче жестоко разпокъса България и Сан-Стефано се превърна в упование и непостижим идеал за поколения българи. Идеал, осветен с кръвта на стотици хиляди наши сънародници, загинали в борбите за национално обединение, се казва в писмо на ВМРО.

Пълен текст

„Шанс експрес” (Враца): Дами правят благотворителен базар

25 февруари 2011

Дамски клуб „Вратица“ ще проведе на 1 март от 10:00 часа пред Читалище „Развитие“ във Враца, пореден благотворителен базар с домашно приготвени сладкиши по повод първите ни надежди за пристигането на Пролетта и отбелязването на 1 март. Средствата събрани благодарение на всички ще се използват за облагородяване на градинката около паметника на Васил Левски във Враца, който ще бъде възстановен благодарение на инициативата на ВМРО. Присъединете се към нашата инициатива и всички дами от клуба ще са ви безкрайно благодарни, ако ни подкрепите!

Галя Георгиева – Дамски клуб „Вратица“, секретар на Общинският комитет на ВМРО общ. Враца

Пълен текст

Последни Новини

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir