Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 27 август 2010

вижте новините за нас – 27 август 2010

„Дневен Труд”: Двойно повече общини с българско малцинство

„24 часа”: Нацията ни се топяла като при султан Баязид

„Дума”: Всяка година намаляваме с по 79 000 души

„Монитор”: Нацията ни се топи със 79 000 на година

BNews: ВМРО: Ние пък да пратим циганите в Индия

Нюз.бг: Циганизират ни, алармират политици и учени

Econ.bg: К. Каракачанов: Българската нация е изправена пред демографска катастрофа

Класа.бг: Красимир Каракачанов: В България ще има все по-малко българи

Агенция „Фокус”: Красимир Каракачанов за екстрадирането на ромите: В крайните мерки на Саркози има положителна страна

Агенция „Фокус”: ВМРО: Заради демографски и социални процеси, предстои българите да станат застаряващо малцинство

Агенция „КРОСС”: Красимир Каракачанов: В България ще има все по-малко българи

„Блиц”: ВМРО: Българската нация е изправена пред демографска катастрофа

„Стандарт Нюз”: Падаме под 5 000 000. В 40 общини българите вече са малцинство, преброи ВМРО

„Банкеръ”: Днес представят книга с материали от национален семинар за изчезването (гибелта) на българската нация

Агенция „Фокус”: Паметна плоча на революционера Андон Калчев ще бъде открита пред храм „Св. Николай Чудотворец” в Балчик

Дарик нюз Добрич: Откриват паметна плоча на Андон Калчев

„Добруджанска трибуна”: Андон Калчев – забравеният закрилник на българите в Егейска Македония

Пресклуб.бг: Проблемът с ромите може да бъде решен само с интеграция – Красимир Каракачанов

„Пловдив онлайн”: ВМРО: Страната ни се циганизира, има общини, в които българчета не се раждат. Каракачанов: Скоро българите ще са екзотично застаряващо малцинство

„Сливен днес и утре”: ВМРО: Ние пък да пратим циганите в Индия


„Дневен Труд”: Двойно повече общини с българско малцинство

27 август 2010
В новите документи за самоличност има 17 правописни и пунктуационни грешки, обявиха вчера от ВМРО.
„Например знакът за номер не е изписан правилно (виж вдясно). „Гражданство“ е преведено на английски като „Националност1′. Не са поставени много интервали на нужните места“, изреди пред „Труд“ Костадин Костадинов, зам.-председател на ВМРО. И добави, че съкращението „BGR“ (което може да се види на реда за гражданството) се използва за автомобилен код. „Единствено ние, българите, на корицата на паспорта имаме надпис и на английски език (виж вдясно). Това значи, че го признаваме за втори официален у нас“, каза още Костадинов. А проф. Петър Иванов, съставител на книга за демографската катастрофа и увеличаването на ромите у нас, добави, че пак само на нашите документи не е показана националността ни. „На гръцките документи го пише, на кипърските и т. н.“, добави професорът.
На старите документи пък – примерно в шофьорските книжки, може да се види, че МВР е преведено като… „MVR-BG“, което на английски език не означава нищо. „През последните 20 г. два пъти е скочил броят на общините (от 20 на 40), в които българите са малцинство – т. е. там те са под 50 %“, каза още Костадинов. Тези общини сега били 15 % от всички, а прогнозата на ВМРО е, че след 20-30 г. ще станат 30%. „В Малко Търново м. г. са се родили 6 циганчета и 6 българчета. А в Шабла – 2 българчета и 6 циганчета (6. р. – навсякъде по-долу цитатите за ромите са точни)“, добави Костадинов.
„Увеличава се делът на неработещото и неинтегриращото се циганско население. Тези хора не желаят да работят, а само да получават помощи. Превърнаха раждането в професия. Често те са просяци и проститутки“, изброи Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. И добави: „френският президент Никола Саркози направи така, че в Европа да се говори за циганите. Проблемът с тях може да се реши чрез интеграция в обществото, чрез включване в програми за обучение. А не чрез харчене на европейски средства от организации“.
От ВМРО алармираха, че в момента се търси територия, където да бъдат настанени 12 млн. роми от Европа.
Пълен текст

„24 часа”: Нацията ни се топяла като при султан Баязид

Населението на България намалява със 79 хиляди души годишно. През последните 20 години са изчезнали 1,5 милиона. Такова стопяване на нацията е имало за последно при султан Баязид Йълдъръм преди 600 години.
Това каза проф. Петър Иванов при представянето на съставената от него книга „Демографската катастрофа“ вчера. Тя е събрала научни трудове, които анализират причините за намаляването на българското население.
Освен него друг проблем е увеличаването броя на турците и циганите спрямо българите, предупредиха лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и заместникът му Костадин Костадинов. „За последните 20 г. броят на общините с преобладаващо малцинствено население е нараснал 2 пъти – от 20 на 40″, даде пример Костадинов.

„Дума”: Всяка година намаляваме с по 79 000 души

27 август 2010
От 23 000 български деца в Испания само хиляда посещават неделно наше училище
България намалява годишно със 79 000 души, сочат данни на Централното разузнавателно управление на САЩ. Това съобщи проф. Петър Иванов, съставител на сборника „Демографската катастрофа“, представен от инициативен комитет.
Намалява трудоспособното население у нас, а се увеличава делът на неработещото и неинтегрираното, констатира Красимир Каракачанов. Към момента 2 млн. работещи у нас изхранват останалите пет милиона българско население, сред които са и пенсионерите, подчерта лидерът на ВМРО. Той имал предвид социално неангажираната част от обществото, която не желае да работи, а само и единствено гледа към социалните фондове.
Каракачанов цитира данни в подкрепа на казаното от проф. Иванов. Според Националния статистически институт през 2040 г. ще сме останали едва 6 млн. българи, а според ООН през 2050 г. ще сме под 5 000 000. В Европа сме с най-ниска раждаемост и сме на едно от първите места по смъртност, посочи още войводата.
Историческите общности също намаляват, алармира доц. Пламен Павлов, предишен шеф на Агенцията за българите в чужбина. Така е в Бесарабия, Молдова, Албания и Косово, изоставили сме напълно 2 млн. македонски българи и гагаузи. 23 000 били българските деца в Испания, от които само хиляда посещавали неделно българско учлище там, където общността го е организирала, каза Павлов.
17 са правописните, стилни и пунктуационни грешки в новите документи за самоличност, ние сме единствените в Европа, които в паспортите си нямат нито една българска буква, възмути се проф. Петър Иванов.
Пълен текст

„Монитор”: Нацията ни се топи със 79 000 на година

27 август 2010
България е пред демографска катастрофа, алармираха учени вчера.
Нацията ни се топи със 79 000 души всяка година. Това съобщи социалният психолог проф. д-р Петър Иванов, позовавайки се на проучване на ЦРУ. Оказва се, че българската нация се топи с минус 11,1 промила, което е ударен темп за страна ­ членка на Европейския съюз. Според проф. Иванов, ако този темп се запази, след 10 години българите ще бъдат с около 800 000 души по-малко, отколкото сега.
По данни на Националния статистически институт обаче годишно ние намаляваме с 29 000 човека.
Проф. Иванов е съставител и научен редактор на сборника „Демографската катастрофа”, който беше представен вчера. Проучването му показва, че през следващите 100 години страната ни ще я има, но тя ще е пълна със застаряващи българи.
С близо 1,5 млн. са се стопили сънародниците ни от преброяването през 1988-а до миналата година.
Работоспособното българско население намалява, но нараства броят на неинтегриращите се и неработещите. Към момента 2 млн. души изхранват близо 5,5 млн. души.
Към 2040 година гражданите на България ще бъдат 6 млн. души, показва прогноза на Националния статистически институт. Прогнозата на ООН обаче е още по-апокалиптична. Според нея
към 2050 г. ще бъдем под 5 милиона
Черното бъдеще, което ни очаква, се дължи на факта, че ние сме с най-ниската раждаемост и с най-висока смъртност не само в Европейския съюз, но и на целия континент.
Демографските данни показват, че българската нация изчезва, твърди социалният психолог проф. д-р Петър Иванов.
Той цитира данни на ЦРУ, според които нашата страна е на 19-о място по смъртност в света и на 215 място по раждаемост.
„Разликата между тези два показателя – висока смъртност и ниска раждаемост, създава този отрицателен прираст. Ако тази тенденция не се промени, а е трудно тя да бъде променена, минус 11 промила е ужасяващо число от демографска гледна точка, нещата са драматични. Просто българската нация изчезва”, подчерта проф. Иванов.
Към мрачната картина се прибавя и фактът, че общините с население от други етноси са се увеличи от 20 на 40 само за няколко години, показват данни от проучванията в сборника „Демографската катастрофа”, които цитираха учените вчера.
По думите на проф. д-р Петър Иванов 50 процента от раждащите се у нас деца не са българчета. За илюстрация той посочи Малко Търново, където през миналата година от 12 родени 6 са българчета.
Прогнозата  му е, че след двадесет-тридесет години над 30% от населението в страната ще е от други етноси.
Пълен текст

BNews: ВМРО: Ние пък да пратим циганите в Индия

26 август 2010
Франция действа изключително правилно и ние трябва да се поучим от тях, категоричен бе Костадин Костадинов.
Зам.председателят на ВМРО предупреди, че ромите не искат да се интегрират в българското общество и едно от възможните решения е те да бъдат върнати обратно в прародината им.
Костадинов разви тезата, че това трябва да става доброволно с помощ от Европейския съюз.
Той бе категоричен, че не става дума за експулсиране и насилствено изселване. По думите му
ЕС трябва да постигне договорка с Индия и ромите, които искат да се преместят, да получат финансова и логистична помощ от ЕС.
„Тази държава е с 1,1 млрд население и съотнесени към нея циганите в Европа, които са между 5 и 10 млн, са под 1%.
„Циганите не са проблем само на България. Виждате какво става в Румъния, Словакия и Унгария. Те не искат да се интегрират и френската политика при това положение е едно от добрите решения“, убедени са националистите.
Пълен текст и видеоматериал

Нюз.бг: Циганизират ни, алармират политици и учени

26 август 2010
Статистически най-циганската община в България е Котел, отбелязаха от Инициативния комитет за провеждане на демографска политика в България., като подчертаха, че България е изправена пред най-сериозното си изпитание в дългогодишната си история – дали ще съществува.
На пресконференция в БТА те представиха книгата „Демографска катастрофа“ – сборник на материалите от семинар за изчезването на българската нация.
Мнения изказаха председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, зам.-председателят на партията Костадин Костадинов, проф. Петър Иванов – социален психолог, редактор на сборника, Искрен Веселинов – член на ръководството на ВМРО, проф. Петър Славейков – декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
Българската нация намалява със 79 хиляди души за година. Ако тази тенденция се запази, българите ще изчезнат. Структурата на населението е силно видоизменена в полза на цигани и турци, подчерта съставителят на „неудобната“ книга.
По думите на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, ако до преди няколко години е можело да се говори само за демографска криза, сега говорим за демографска катастрофа.
През 1988 г. населението на България е било малко под 9 млн. Към миналата година населението е малко над 7 млн. и половина. Милион и половина българи са изчезнали, подчерта Каракачанов.
Държавата в следващите 100 години ще продължи да се казва България, но българите ще бъдат едно застаряващо малцинство, изтъкна той.
Друго, което се наблюдава, е че намалява трудоспособността на населението. Работоспособното население намалява, а се увеличава дялът на неработещото и неинтегриращо се циганско население. Фактически 2 млн. изхранват 5 млн., допълни лидерът на ВМРО.
Той цитира и статистики на ООН, според които 6 млн. ще е населението на България към 2040-а. През 2050-а ще бъдем под 5 млн., според ООН.
Всичко това налага българската държава най-накрая да има социално ангажирана политика, защото ще бъде жалко след 1300 години да изчезнем заради нехайството на политиците, категоричен е лидерът на воеводите.
Красимир Каракачанов подчерта, че ние имаме най-ниска раждаемост в Европа и една от най-високите смъртности. Нямаме никаква държавна политика към българската народност в чужбина, допълни той.
По думите на Каракачанов това, което направи Саркози с репатрирането на ромите, е нещо полезно, защото с тази негова крайна акция той е принудил Европа да работи по този въпрос.
Проблемът с циганите няма да се реши с изселване към Сатурн. Може да бъде решен само чрез интеграция, а не чрез фойерверки и фишеци и мероприятия, за които се харчат десетки, стотици милиони, които отиват по бюджетите на разни институции и формацийки в Европа и България, допълни лидерът на ВМРО.
По думите на зам.-председателя на партията, Костадин Костадинов, 3 са основните измерения на демографската катастрофа – на първо място депопулацията, на второ свързаната с нея дебулгаризация и на трето място – вакуум от свободното пространство и неговата циганизация.
Малцинствените общини нарастват, подчерта той. Вече има цели общини, в които българчета не се раждат.
В Малко Търново за миналата година са се родили 12 деца – 6 българчета и 6 циганчета. В Шабла новородените са 8 – 2 българчета и 6 циганчета.
След 20-30 години ние вече ще бъдем 50% от общия брой на младите хора, но в перспектива бъдещето няма да бъде наше. Има цели области на страната, в които реално е много трудно да бъдат срещнати българи.
Циганите са навсякъде и ако така продължават нещата, в голяма част от територията на страната населението няма да е българско в своето мнозинство – към момента този процент е 15%, посочи още Костадинов.
Преди 20 години нямаше нито една община, в която циганите да надхвърлят 10%, заяви той.
Статистически най-циганската община в България е Котел. Тъжно е, същото е и с родното село на Захари Стоянов – Медвен, коментира Костадин Костадинов.
По думите му проблемите са толкова сериозни, че след 5 или 10 години дори и да започнем да правим нещо, ситуацията ще бъде абсолютно безконтролно изтървана.
От комитета бяха категорични, че трябва да има политически консенсус не само сега, но и занапред.
Пълен текст

Econ.bg: К. Каракачанов: Българската нация е изправена пред демографска катастрофа

26 август 2010
Българската нация е изправена пред демографска катастрофа, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, на която беше представен сборникът „Демографска катастрофа“.
По думите му приблизително 1,5 млн. българи са изчезнали от последното преброяване досега. Работоспособното българско население намалява, а расте броят на неинтегриращите се и неработещи, твърди Каракачанов.
По думите му 2 млн. българи изхранват цялото останало население.
НСИ смята, че към 2040 гражданите на България ще бъдат 6 млн. души, а по статистика на ООН ще бъдем 5 млн., каза още Каракачанов, цитиран от БТА. 
Ние сме с най-ниската раждаемост и с най-висока смъртност, допълни той.
Според него липсва социална политика, която да подпомага младите учещи и работещи семейства.
Пълен текст

Класа.бг: Красимир Каракачанов: В България ще има все по-малко българи

26 август 2010
В община Шабла миналата година са родени 8 деца – 2 българчета и 6 циганчета. От 2007 година броят на родените българчета е значително по-малък от циганчета.
София /КРОСС/  През 1988 г. населението на България е било малко под 9 милиона, миналата година е малко над 7 милиона. Приблизително 1 и половина милиона българи са изчезнали. Това съобщи на пресконференция лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Тези и още данни са събрани в представената книга – „Демографска катастрофа“. Тя съдържа материали от национален неказионен семинар за гибелта на българската нация. „Следващите 100 години – държавата ще продължи да се казва България, но в нея ще има все по-малко българи“, алармира председателят на ВМРО.
Пълен текст

Агенция „Фокус”: Красимир Каракачанов за екстрадирането на ромите: В крайните мерки на Саркози има положителна страна

26 август 2010
София. В крайните мерки на Саркози има положителна страна – той накара по проблема с ромите да се говори в Европа. Този проблем може да бъде решен само с интеграция. Това каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов на пресконференция на Инициативния комитет за провеждане на демографска политика в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов етническият баланс в България се преобръща. По думите му миналата година в Шабла са родени 8 деца – 6 от тях са от ромски произход и 2 са българчета. „Българите вече са малцинство. След години България ще се състои от няколко големи градове, а останалите общини ще обезлюдеят. След около 20-30 години над 80 %от територията на страната ще бъде населена с небългарско население”, каза Костадинов.
Според доц. Пламен Павлов друг голям проблем за демографската ситуация е намаляването на общностите на хората с български произход, които живеят извън пределите на страната. По думите на доц. Павлов с бързи темпове намалява числеността на бесарабските българи. В Косово българите също намаляват. В същото време не се обръща внимание на тези негативни тенденции и няма реалната политика към българите в чужбина няма.
Пълен текст

Агенция „Фокус”: ВМРО: Заради демографски и социални процеси, предстои българите да станат застаряващо малцинство

26 август 2010
София. Ако преди няколко години е можело да се говори за демографска криза, то днес българската нация е изправено пред демографска катастрофа. Това каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Темповете, с които напредва демографска катастрофа, вещаят неприятни неща – предстои българите да бъдат едно застаряващо малцинство”, каза Каракачанов.
Според него е безспорен факт, че намалява трудовата сила в България. „В момента 2 млн. българи изхранват останалите 5 млн. души. Статистиките на НСИ и ООН са трагични. Според ООН към 2050 г. българите ще бъдат под 5 млн. Българската нация има най-ниската раждаемост в Европа и една от най-високите смъртности. Липсва държавна социална политика, която да подпомага младите, работещи семейства. Идеята е да ангажираме обществото мнение и най-накрая да принудим българските управляващи за една дълготрайна и целенасочена демографска политика. А не във френските вестници да пише как се депортират българите с тъмен образ на крадци, просяци и проститутки. Това не е антитеза срещу едно или друго малцинство, а нещата, такива каквито са”, каза Каракачанов.
За последните 20 години броят на общините с малцинствено население е нараснал 2 пъти – от 20 на 40. Това каза зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов на пресконференция на Инициативния комитет за провеждане на демографска политика в България. На пресконференцията беше представена книгата „Демографската катастрофа”. Сборникът съдържа докладите от проведената наскоро научна конференция за демографската катастрофа. Сред авторите в сборника са проф. д-р Петър Славейков, доц. д-р Димитър Аркадиев, доц. Пламен Павлов, акад. Марин Деведжиев, проф. Трендафил Митев, Костадин Костадинов, Искрен Веселинов и други.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: Красимир Каракачанов: В България ще има все по-малко българи

26 август 2010
В община Шабла миналата година са родени 8 деца – 2 българчета и 6 циганчета. От 2007 година броят на родените българчета е значително по-малък от циганчетата.
През 1988 г. населението на България е било малко под 9 милиона, миналата година е малко над 7 милиона. Приблизително 1 и половина милиона българи са изчезнали. Това съобщи на пресконференция лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Тези и още данни са събрани в представената книга – „Демографска катастрофа“. Тя съдържа материали от национален неказионен семинар за гибелта на българската нация. „Следващите 100 години – държавата ще продължи да се казва България, но в нея ще има все по-малко българи“, алармира председателят на ВМРО.
По думите му работоспособното население в страната намалява, а се увеличава делът на неработещото циганско население. „В момента 2 милиона души изхранват останалите 5 милиона“, поясни Каракачанов.
Той съобщи още, че по данни на НСИ към 2050 година ще бъдем към 6 милиона, а по данни на ООН под 5 милиона. „Това налага правителството да има адекватна политика, за да се преодолее това защото ще бъде жалко да изчезне държава заради немарливостта на политическите партии. Вината за демографската катастрофа не е само в икономическата криза. Ние сме нацията с най-ниска раждаемост в Европа и една от страните с най-висока смъртност“, подчерта Каракачанов. Той обясни, че целта на инициативния комитет, който повдига въпроса е да се активизира общественото мнение и да принуди българските управляващи да предприемат дълготрайна и целенасочена държавна политика.
Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов алармира, че за последните 20 години броят на общините с малцинствено съотношение на българско общество е нараснал 20 пъти. „В община Шабла миналата година са родени 8 деца – 2 българчета и 6 циганчета. Българската нация е изправена пред катастрофа. От 2007 година броят на родените българчета е значително по-малък от циганчета. Проблемът с циганизацията касае цялата страна, ако така продължават нещата след 20-30 години над 80% от населението няма да е българско в своето мнозинство, към настоящия момент този процент е 15%. Общините в които циганите надхвърлят 30% са 4 и това е по данни от 2001 година. Статистически най-циганската община в България е Котел. В с.Градец днес няма българи, същото е положението и с родното село на Захари Стоянов. След 5 или 10 години и да започнем да правим нещо ситуацията ще бъде безконтролно изтървана“, е категоричен Костадинов.
Доц. Пламен Павлов съобщи, че населението в историческите ни общности зад граница също намалява. „Населението прогресивно намалява заради големи процеси на миграция към големите градове в Украйна и Молдова. Подобна е ситуацията с българите в Албания и Косово, но реално погледнато българска политика няма. Около 2 милиона български граждани сме изоставили на произвола на съдбата. Става въпрос за македонските българи и гагаузи. Не може да си позволим 2 милиона с българска кръв да не ни интересуват. Реална политика към историческите български общности в чужбина няма“, е категоричен Павлов. Според него много по-голям е проблемът към българските общности в Испания, където има 23 хиляди български деца в училищна възраст, а едва около 1000 са обхванати в училищата. „Политиката към българските общности в чужбина се нуждае от коренна промяна“, е категоричен Павлов.
Според съставителя на книгата „Демографската катострофа“, проф. Петър Иванов депортирането на българските роми от Франция напомня на събития преди 60 години. „Тогава имаше намерение цели етноси да бъдат депортирани на о. Мадагаскар, май ние ще го заместим. Моята хипотеза е, че се търси от ЕС и Турция територия, където да бъдат настанени 12 -те милиона циганско население.“
Лидерът на ВРО Каракачанов коментира, че в това което направи Саркози има и нещо полезно. „С тази акция принуди по този въпрос да се говори в Европа. Този проблем може да бъде решен само с интеграция“, смята Каракачанов.
Пълно текст

„Блиц”: ВМРО: Българската нация е изправена пред демографска катастрофа

26 август 2010
Българската нация е изправена пред демографска катастрофа, намалява трудовата сила, но се увеличава дела на неработещите и неинтегриращи се роми, които са превърнали майчинството в професия, каза лидерът на воеводите Красимир Каракачанов.
Пълен текст

„Стандарт Нюз”: Падаме под 5 000 000. В 40 общини българите вече са малцинство, преброи ВМРО

26 август 2010
Населението на България ще падне под 5 милиона през 2040 г. Това са данни на ООН и ЦРУ, съобщиха днес от ВМРО. Според Националния статистически институт пък населението на България щяло да е малко под 6 милиона.
Войводите алармираха на пресконференция, че в 40 общини в държавата българите били вече малцинство, а допреди няколко години подобно съотношение между роми, турци и българи имало в 20 населени места.
Според ВМРО 30% от населението на Котел са роми, а в родното място на Захари Стоянов – с. Медвен живеят 4 хиляди мургави сънародници. От 12 деца родени пък в Малко Търново, 6 били българчета, а другите 6 – ромчета. В Шабла бебетата от български семейства са 2, а от ромските – 4.
Данните са включени в сборника „Демографската катастрофа“, който бе представен днес. Анализите в него са на граждански сдружения, институти и движения. Техните проучвания сочат, че българите намаляват годишно с 11,01 промила, което прави 79 000 годишно. Официалните данни са за 29 000.
От целия Европейски съюз, само в новите български документи не се изписва националност, отбеляза шефът на ВМРО Красимир Каракачанов. В личните карти пък имало 17 правописни, стилни и пунктуационни грешки.   
Пълен текст

„Банкеръ”: Днес представят книга с материали от национален семинар за изчезването (гибелта) на българската нация

На 26 август (четвъртък) в 12 часа в БТА ще се състои пресконференция на
Инициативен комитет за провеждане на демографска политика в България. На събитието ще бъде представена една шокираща (според организаторите) книга – „Демографска катастрофа“, с материали от национален неказионен семинар за изчезването (гибелта) на българската нация.
Участие в прескоференцията ще вземат: Красимир Каракачанов – председател на ВМРО, Костадин Костадинов – заместник-председател на ВМРО, Искрен Веселинов – член на ръководството на ВМРО, проф. Петър Иванов – социален психолог и редактор на сборника, проф. Петър Славейков – декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
Пълен текст

Агенция „Фокус”: Паметна плоча на революционера Андон Калчев ще бъде открита пред храм „Св. Николай Чудотворец” в Балчик

27 август 2010
Балчик. Паметна плоча на революционера Андон Калчев ще бъде открита официално днес от 11.30 часа пред възрожденския храм „Св. Николай Чудотворец” в Балчик, съобщиха от ВМРО – Варна. С панихида ще бъде отбелязана годишнината от смъртта на героя. Андон Калчев е български офицер и революционер, закрилник на българите в Егейска Македония през периода 1941-1944 г. Роден е в българското села Жужелци, Костурско. След Междусъюзническата война семейството му емигрира в Балчик. Тук Андон Калчев учи, израства и се оформя като личност. През 1941 г. създава организацията “Охрана” – опълчение за самозащита на българското население в Костурско, Воденско и Леринско. Днес се навършват 62 години от смъртта а тази година 100 години от рождението му. Разстрелян в Солунския военен затвор на 27 август 1948 г.
Паметната плоча е изградена с помощта на инициативен комитет и ВМРО.
Пълен текст

Дарик нюз Добрич: Откриват паметна плоча на Андон Калчев

27 август 2010
В Балчик ще бъде открита паметна плоча на Андон Калчев – български офицер и революционер, съобщават от ВМРО, които са инициатори на идеята. Плочата ще стои на възрожденския храм „Св. Николай Чудотворец“ и ще бъде официално открита в 11.30 ч.. С панихида ще бъде отбелязана годишнината от смъртта на героя.
Андон Калчев е закрилник на българите в Егейска Македония през периода 1941-1944 г., казват от ВМРО. Той е роден в българското села Жужелци, Костурско. След Междусъюзническата война семейството му емигрира в Балчик, където Калчев учи, израства и се оформя като личност. През 1941 г. създава организацията „Охрана“ – опълчение за самозащита на българското население в Костурско, Воденско и Леринско. Разстрелян е в Солунския военен затвор на 27 август 1948 г..
Пълен текст

„Добруджанска трибуна”: Андон Калчев – забравеният закрилник на българите в Егейска Македония

26 август 2010
В пантеона на десетките хиляди български патриоти, отдали живота си за защитата на останалите под чуждо робство след Освобождението наши сънародници, има един човек, върху когото съзнателно е хвърлено непрогледното було на забвението. Името на този достоен български офицер и родолюбец е Андон Калчев. Роден е в чисто българското село Жужелци, Костурско, Егейска Македония. След Междусъюзническата война и окупирането на Беломорието и Егейска Македония от Гърция родителите на Андон Калчев емигрират в Балчик. Младежът израства и учи в добруджанския крайморски град, там се оформя като личност. През 1931 г. заминава за Германия, става студент и после преподавател в Лайпцигския университет. През 1939 г. по покана на цар Борис ІІІ и по свое лично желание Андон Калчев се завръща в България и завършва Школата за запасни офицери. Нито за миг през тези две десетилетия и половина пламенният родолюбец не е забравил угнетените си сънародници в родния край. Те са подложени на терор и асимилация. Гръцкото правителство подкрепя етническото прочистване, извършвано от шовинистичните андартски банди. Повече от 100 000 българи са принудени да изоставят бащиното си огнище и да потърсят спокоен живот в свободната част на България. В задаващата се Втора световна война Андон Калчев вижда шанс за освобождение на останалите под чуждо робство българи. След като гръцката армия е разбита за дни от немските войски, част от Беломорието и Егейска Македония е включена в държавните граници на България. Другата част от тези изконни български земи обаче остава под италианска и немска окупация и под административната власт на гръцките колаборационисти. Активизират се андартските банди. Появяват се и въоръжени комунистически шайки на ЕЛАС, които безогледно тероризират и ограбват беззащитните български села и градове. През септември 1941 г. Андон Калчев, подпомаган от Цветан Младенов, създава във Воден организацията за самозащита на българското население, наречена “Охрана”. За дни в нея постъпват 600 местни българи. През 1943 г. Андон Калчев договаря с италианския комендант на Костур въоръжаването на местното българско население. Така “Охрана” добива официален статут на законна военизирана защитна организация на българите в Егейска Македония. Формиран е итало-българският комитет “Свобода или смърт”, който доставя униформи и оръжие. Център на организацията “Охрана” е Костур. Ефектът е впечатляващ – атаките на гръцките паравоенни банди са почти напълно неутрализирани. Андон Калчев се свързва с немското военно командване във Воден. И тук със съдействието на немските власти българското население е въоръжено и резултатът не закъснява. През 1943 г. броят на организираните членове на “Охрана” достига 3000 души, а в началото на 1944 г. за каузата на българите в Егейска Македония се борят 12 000 бойци. Организацията успява фактически да ликвидира влиянието на гръкоманските и сърбо-комунистически коминтерновски елементи във Воденско, Костурско и Леринско. Дейността на “Охрана” активно се подкрепя и подпомага от легендарния водач на ВМРО Иван /Ванчо/ Михайлов. Към ротите на “Охрана” в Лерин, Костур и Воден са формирани три доброволчески батальона на ВМРО, в тяхна подкрепа от България са изпратени и офицерски кадри на “Вътрешната организация”. След отпадането на Италия от войната, с помощта на немските власти селските роти на “Охрана” в Костурско са реорганизирани и превъоръжени за противодействие на набезите на комунистическите шайки на ЕЛАС. През лятото на 1944 г. паравоенните гръцки формирования – коминтерновски и шовинистични, обединяват усилията си и предприемат офанзива срещу “Охрана”. В сраженията загиват стотици местни българи и бойци от милициите на ВМРО. След като дошлото на власт в България комунистическо правителство изтегля българските войски през септември 1944 г. , а гръцки и югославски части реокупират Егейска Македония, “Охрана” продължава да действа до края на 1944 г., когато е разпусната и минава в нелегалност. Членовете на организацията и местното българско население са подложени на жесток терор. Избити са хиляди българи. Андон Калчев се изтегля в най-северните части на Егейска Македония и при опита му да емигрира на Запад е пленен от титовски партизани и предаден на гръцките власти. Организиран е публичен процес от извънреден съд. На него Андон Калчев заявява: “Там, където съм роден, от векове живеят само българи!”. През 1948 г. Андон Калчев е осъден на смърт по военновременен закон. Разстрелян е на 27 август 1948 г. в солунския затвор. Последните му думи са “Ура, Македония!”. Този достоен български патриот е заклеймен в продължение на десетилетия като “фашист”, “хитлерист” и “михайловист” /бил е личен приятел с Иван Михайлов/. И след падането на комунистическия режим в България вече 20 години името му все още не е извадено от мрака на забвението. Гробът му е незнаен, а паметната плоча, която ще бъде официално открита утре в Балчик, е единственият знак на почит към паметта и делото на закрилника на българите в Егейска Македония.
Пълен текст

Прескл

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари