Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 3 ноември 2010

вижте новините за нас – 3 ноември 2010

Нюз.бг: ВМРО за реформата: Умри, а после се пенсионирай

Агенция “Фокус”: Нужна е радикална промяна на пенсионната система, според ВМРО

Агенция „КРОСС”: Костадин Костадинов: Всеки работещ сам да планира своето пенсиониране

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Нужна е радикална промяна на пенсионната система

Агенция „Блиц”: ВМРО: Умри, а после се пенсионирай 

„Банкеръ”: За радикално премахване на сегашния пенсионен модел настояват от ВМРО

Агенция „Пресклуб”: Нужна е радикална промяна на пенсионната система – ВМРО

Money.bg: Първо умираш, а след това се пенсионираш

„Бряг” (Русе): Нужна е радикална промяна на пенсионната система

„Монитор”: Пращат SMS при трус и наводнение

„Класа”: Уведомяват ни с SMS за бедствия

„Новинар”: Пускат SMS-инструкции при бедствия

Агенция „Блиц”: Уведомяват ни за бедствия с sms

Дарик нюз София: Уведомяват ни за бедствия с sms

„Конкурент” (Видин, Враца, Монтана): Съветници решават за продажбата на училище

„Сливен днес и утре”: ВМРО: Умри, а после се пенсионирай

Добрич сити.ком: ВМРО: Нужна е радикална промяна на пенсионната система


Нюз.бг: ВМРО за реформата: Умри, а после се пенсионирай

2 ноември 2010
Нужна е радикална промяна на пенсионната система, категорично обявиха от ВМРО.
Подписаното вчера споразумение на заседанието на тристранния съвет за пореден път отложи началото на пенсионната реформа и избегна засега краха на сегашната пенсионна система. Откупено беше малко време, изтъкват войводите.
Според тях в настоящия си вид споразумението закрепостява доживотно работещите и изключва всякакви възможности за планиране на пенсионирането.
Достигаме ситуация от типа „Умри, а после се пенсионирай“, посочват от ВМРО. При това, и този път не се отстранява генетичният дефект на социалната ни система – задължението на работещите да издържат например циганите, се казва още в изпратената до медиите позиция.
Пълен текст

Агенция “Фокус”: Нужна е радикална промяна на пенсионната система, според ВМРО

2 ноември 2010
София. Радикално премахване на сегашния модел и възможността работниците сами да управляват своите пенсионни вноски – това е единственото правилно решение за пенсионната реформа в днешната ситуация. Това се посочва в позиция на ВМРО. Пенсионните вноски трябва да са лични, а не общо-солидарни, както е сега. Така всеки ще носи лична отговорност и няма да се налага да издържа други. Всеки друг вариант само ще отложи агонията на българската икономика и на криворазбраната ни социална държава. Практиката на личната, а не на солидарната отговорност дава много по-голяма социална справедливост и вече е приложена в редица страни. Подписаното вчера споразумение на заседанието на тристранната комисия за пореден път отложи началото на пенсионната реформа и избегна засега краха на сегашната пенсионна система. Откупено беше малко време. В настоящия си вид споразумението закрепостява доживотно работещите и изключва всякакви възможности за планиране на пенсионирането. Достигаме ситуация от типа „Умри, а после се пенсионирай”. При това, и този път не се отстранява генетичният дефект на социалната ни система – задължението на работещите да издържат циганите, например. Пред нашата икономика днес има три съществени проблема, свързани с катастрофалното застаряване на българите. Първо, българската икономика се задъхва от липса на работна ръка, или още по-точно – от липса на качествена работна ръка. Отговорът, който вчерашното споразумение даде е безумен – трябва работещите да се задържат максимално дълго в производството – ако е възможно, докато умрат. Второ, пенсионната система издъхва и са нужни допълнителни средства, за да може да се изплащат и настоящите мизерни пенсии. Друг безумен отговор – трябва да се увеличи финансовото бреме върху работниците и работодателите им. Трето, всички отговорни фактори в държавата ги е страх да кажат ясно и честно първите две неща. Вместо това ни обясняват как продължителността на живота в Европа се била увеличила и затова трябвало да се работи по-дълго, а най-различни измислени неолиберални икономически експерти се чудят как да накарат работещите у нас да работят не чрез пазарни стимули, а с командно-административни методи. Така най-големите адвокати на капитализма на практика действат като комунисти и ползват държавата като сопа срещу работниците, се посочва още в позицията на ВМРО.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: Костадин Костадинов: Всеки работещ сам да планира своето пенсиониране

3 ноември 2010
Какво мислите за постигнатото споразумение между социалните партньори за пенсионната реформа?
Споразумението не осъществява реформа, а я забавя. Даже нещо повече – сегашното споразумение създава предпоставки за още по-сериозни проблеми в бъдеще. Нито вдигането на пенсионната възраст, нито вдигането на осигурителната тежест, а още по-малко пък вдигането на стажа за пенсиониране ще допринесе за по-голяма ефективност на сегашната система. Тя страда от генетично заложен дефект, при който работещите в момента солидарно осигуряват пенсиите на пенсионерите, както и доходите, нужни за оцеляването на няколкостотин хиляди несоциализирани български граждани от цигански произход. Истината е, че вместо да се постигне стабилност, както пише в споразумението – до 2035 г., след не повече от 5-6 години НОИ ще страда от огромен свръхдефицит. България е в огромна демографска катастрофа. Всяка година умират 100 хиляди, емигрират 50 хиляди, а се раждат 80 хиляди души. Въобще не е ясно кой ще изплаща пенсиите на бъдещите пенсионери при условие, че действа сегашния модел и при условие, че броят на работещите продължава да намалява драстично. Още по-сериозен проблем е и това, че една огромна част от тези, които ще работят тогава, ще бъдат хора с ниска квалификация и съответно ниско заплащане. От къде ще дойдат нужните осигуровки и средства за формиране на пенсиите?

С какво Вашите възгледи се различават от тези на социалните партньори?
Пред нашата икономика днес има три съществени проблема, свързани с катастрофалното застаряване на българите.
Първо, българската икономика се задъхва от липса на работна ръка, или още по-точно – от липса на качествена работна ръка. Отговорът, който вчерашното споразумение даде е безумен – трябва работещите да се задържат максимално дълго в производството – ако е възможно, докато умрат. Второ, пенсионната система издъхва и са нужни допълнителни средства, за да може да се изплащат и настоящите мизерни пенсии. Друг безумен отговор – трябва да се увеличи финансовото бреме върху работниците и работодателите им. Трето, всички отговорни фактори в държавата ги е страх да кажат ясно и честно първите две неща. Вместо това ни обясняват как продължителността на живота в Европа се била увеличила, забравяйки обаче да отбележат, че в България за последните 20 години тя намаля и днес ние живеем средно с 5 години по-малко, отколкото преди.
Това е основната разлика между нас и т.нар. социални партньори. Ние не се притесняваме да кажем истината, колкото и да е болезнена.

Основният извод от последния доклад на Световната банка е, че правителството няма време да отлага вдигането на пенсионната възраст. Вашето мнение по този въпрос?
Докладът на Световната банка е следствие от анализ на демографската катастрофа у нас. Вдигането на пенсионната възраст е най-лесното и първосигнално решение, което може да се предложи. Но какво ще правим след още пет години? Ще вдигнем пенсионната възраст до 70 години ли? Както вече отбелязах, подобно решение само отгала неминуемия крах на пенсионната система в България.

Как, според Вас, може да се постигне стабилност в системата?
ВМРО иска радикална промяна на пенсионната реформа. Настоящата система би работила чудесно, ако се спазваха всички принципи на солидарното общество, в което всички еднакво работят и еднакво преразпределят. За съжаление в момента в България пенсионната система представлява един антипазарен посткомунистически мутант. Държавата прилага всякакви командно-административни методи върху работниците, стремейки се да ги закрепи буквално до живот на работните им места.
ВМРО настоява за въвеждане на пенсионна система, в която всеки работещ сам да планира своето пенсиониране и сам да контролира своите пенсионни вноски – така, както е в много други страни. Само тогава работниците ще имат допълнителен стимул да работят повече години, същесвременно знаейки във всеки един момент размера на пенсията, която ще получат, когато се пенсионират. Кога ще се пенсионират и колко голяма пенсия ще получават ще зависи само от тях.
С други думи ние предлагаме преобръщане на социалния модел чрез проста размяна на двата стълба на пенсионното осигуряване. Доброволното осигуряване ще стане основно, а солидарното ще бъде допълнително.

България се нуждае от повече квалифицирана работна ръка. Какво е решението на проблема?
България скоро ще се нуждае не просто от квалифицирана, а от каквато и да било работна ръка. Заради демографската катастрофа вече цели сектори от производството се задъхват поради липса на работници. От друга страна – има области в страната, където безработицата е огромна. Българската икономика ще бъде изправена пред проблема с дисбаланса между концентрация на производствени мощности и концентрация на население. В момента България има няколко района, които се развиват икономически добре, докато останалата част от страната деградира. Това води след себе си вътрешна миграция от изостаналите райони към икономически проспериращите. А това от своя страна обезлюдява огромни територии за сметка на няколко пренаселени градски агломерации.
Проблемът с работната ръка ще бъде разрешен с въвеждане на професионално образование в България, адекватно на изискванията на бизнеса, по-ясни социални ангажименти и придобивки от страна на работодателите към техните работници и на последно място, няма какво да се лъжем, на внос на кадри от вън.
Разбира се, ние от ВМРО не смятаме, че България трябва да се превърне в прицелна точка на емигранти от целия свят. Когато говорим за внос, имаме предвид единствено и само връщането на българските емигранти от чужбина, а също и преселване на българи от традиционната българска диаспора. За да се случи обаче това, ще е нужна сериозна държавническа политика, която в настоящия момент ние не забелязваме.
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Нужна е радикална промяна на пенсионната система

2 ноември 2010
адикално премахване на сегашния модел и възможността работниците сами да управляват своите пенсионни вноски – това е единственото правилно решение за пенсионната реформа в днешната ситуация. Пенсионните вноски трябва да са лични, а не общо-солидарни, както е сега. Така всеки ще носи лична отговорност и няма да се налага да издържа други. Всеки друг вариант само ще отложи агонията на българската икономика и на криворазбраната ни социална държава. Практиката на личната, а не на солидарната отговорност дава много по-голяма социална справедливост и вече е приложена в редица страни. Това се казва в позиция на ВМРО по повод на постигнатото споразумение за пенсионната реформа.
Пълен текст

Агенция „Блиц”: ВМРО: Умри, а после се пенсионирай 

2 ноември 2010
Радикално премахване на сегашния модел и възможността работниците сами да управляват своите пенсионни вноски – това е единственото правилно решение за пенсионната реформа в днешната ситуация, смятат от ВМРО.
Пълен текст

„Банкеръ”: За радикално премахване на сегашния пенсионен модел настояват от ВМРО

2 ноември 2010
Радикално премахване на сегашния модел и възможността работниците сами да управляват своите пенсионни вноски – това е единственото правилно решение за пенсионната реформа в днешната ситуация. Това се посочва в позиция на ВМРО. Пенсионните вноски трябва да са лични, а не общо-солидарни, както е сега. Така всеки ще носи лична отговорност и няма да се налага да издържа други. Всеки друг вариант само ще отложи агонията на българската икономика и на криворазбраната ни социална държава. Практиката на личната, а не на солидарната отговорност дава много по-голяма социална справедливост и вече е приложена в редица страни.
Пълен текст

Агенция „Пресклуб”: Нужна е радикална промяна на пенсионната система – ВМРО

2 ноември 2010
Радикално премахване на сегашния модел и възможността работниците сами да управляват своите пенсионни вноски – това е единственото правилно решение за пенсионната реформа в днешната ситуация. Пенсионните вноски трябва да са лични, а не общо-солидарни, както е сега. Така всеки ще носи лична отговорност и няма да се налага да издържа други. Всеки друг вариант само ще отложи агонията на българската икономика и на криворазбраната ни социална държава. Практиката на личната, а не на солидарната отговорност дава много по-голяма социална справедливост и вече е приложена в редица страни. Това се казва в позиция на ВМРО, разпространена днес.
Пълен текст

Money.bg: Първо умираш, а след това се пенсионираш

2 ноември 2010
Достигаме ситуация от типа „Умри, а после се пенсионирай“, обявиха от ВМРО. От там смятат, че е нужна радикална промяна на пенсионната система. Подписаното вчера споразумение на заседанието на тристранния съвет за пореден път отложи началото на пенсионната реформа и избегна засега краха на сегашната пенсионна система. Откупено беше малко време, изтъкват войводите.
Пълен текст

„Бряг” (Русе): Нужна е радикална промяна на пенсионната система

2 ноември 2010
Ситуацията у нас В момента е от типа „Умри, а после се пенсионирай” коментират „Воеводите“Радикално премахване на сегашния модел и възможността работниците сами да управляват своите пенсионни вноски – това е единственото правилно решение за пенсионната реформа в днешната ситуация. Това заявиха вчера от ВМРО по повод подписаното завчера Споразумение между правителството, синдикатите и работодателите, което публикувахме.

„Монитор”: Пращат SMS при трус и наводнение

2 ноември 2010
Столичани ще получават кратко съобщение на мобилните си телефони при земетресение или наводнение. В есемеса ще се съдържа информация в коя част на града се случва бедствието и как е най-добре да се реагира. Това стана ясно след среща на кмета Йорданка Фандъкова с представители на мобилните оператори и електронните медии вчера.
„До края на седмицата ще бъде създадена работна група, която ще
разработи текстове на унифицирани съобщения
които ще бъдат разпращани от мобилните оператори при бедствие. Ще бъдат заснети и клипове, които телевизиите ще излъчват с цел превенция. Хората трябва да знаят предварително как да реагират при земетресение, наводнение, пожар”, обясни кметът Йорданка Фандъкова. Според нея е важно хората да не се паникьосват при трусове и бедствия.
Мобилните оператори ще разположат специални станции на територията на общината, което ще направи разпращането на съобщения възможно по време на самото бедствие. В момента сигналът на телефоните се губи при трус.
„Всички партньори ще участват безвъзмездно
Общината няма да плаща”, допълни Фандъкова. Плановете са клиповете и съобщенията да бъдат готови до два месеца.
„Съобщенията трябва да бъдат кратки и да съдържат информация къде се случва бедствието и какво да се прави. Например –  „Има трус в „Люлин”, излезте извън сградите”, обясни шефът на комисията по сигурността на „Московска” 33 Ангел Джамбазки. По думите му същата информация ще се разпространява и в интернет.
За децата от учебните заведения пък ще бъде построен симулативен център
в областното управление на Гражданска защита. Там малчугани и ученици ще бъдат обучавани какво да правят при земетресение, наводнение и пожар.
Пълен текст

„Класа”: Уведомяват ни с SMS за бедствия

2 ноември 2010
„Целта е да се избегне паниката сред населението при евентуални бедствия, която често е основният проблем“, обясни Ангел Джамбазки, председател на общинската комисия по ред и сигурност.Успоредно с това ще започне и превантивно информационна кампания на населението чрез листовки и обучителни клипове, които ще се излъчват по телевизиите.
Пълен текст

„Новинар”: Пускат SMS-инструкции при бедствия

2 ноември 2010
SMS-и ще известяват софиянци при бедствия, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя проведе среща с представители на медиите и мобилните оператори. До края на седмицата ще бъдат създадени работни групи, които за два месеца трябва да разработят обучителни клипове за действия при кризи. Те ще служат за превенция, тъй като според Фандъкова паниката при бедствия или криза е най-лошият враг. Медиите са изразили готовност да излъчват клиповете безвъзмездно. При бедствия всички медии ще изпращат унифицирани съобщения, а мобилните оператори SMS-и с инструкции. Тепърва ще се уточнява какъв ще е текстът на съобщенията. „Целта е да се предотврати второ Челопечене, когато хората се чудеха с часове какво се случва“, обясни общинарят Ангел Джамбазки.
Пълен текст

Агенция „Блиц”: Уведомяват ни за бедствия с sms

2 ноември 2010
За целта ще се направят мобилни станции, които ще се ползват само в тези ситуации и ще работят на извънредни честоти. Така претоварените мрежи няма да са проблем. Целта е да се избегне паниката сред населението при евентуални бедствия, която често е основният проблем, обясни Ангел Джамбазки, председател на общинската комисия по ред и сигурност.
Пълен текст

Дарик нюз София: Уведомяват ни за бедствия с sms

2 ноември 2010
SMS-ите ще са на кирилица и ще ги получават всички абонати независимо дали са платили сметките си, обясни Ангел Джамбазки, председател на общинската комисия по ред и сигурност:
„Идеята е да съдържат кратка, спокойна и ясна информация за населението какво трябва да прави в случай на конкретното бедствие. Например при земетресения „случи се това и това, моля, насочете се към някакво определено място. Изключете тока, изключете водата, спрете газа“.
Същите съобщения ще се излъчват и по телевизиите, радиото, кабелните оператори и повечето он лайн медии, допълни Джамбазки: „Унифицираност, да се избегне „Челопечене“ 2, когато всеки гадаеше дали не се е взривил Кремиковци“.
Пълен текст

„Конкурент” (Видин, Враца, Монтана): Съветници решават за продажбата на училище

2 ноември 2010
Сенаторите от Враца ще обсъждат на предстоящо заседание предложение за продажбата на училище „ Митрополит Константин”, внесено от председателката на комисията по приватизация и следприватизационен контрол Мария Петрова.
Сумата, която е определена за поземления имот и сградата, е 335 200 лв. Това е третата част от обширния терен и училището, които отново се предлагат на пазара през последните 3 години. 
За първи път школото бе обявено за продажба през 2007 година. Тогава кметът Войслав Бубев обяви на търг двата терена от училищния двор, като първоначалната цена на всяко парче бе около 180 000 лв. Спечелилият кандидат обаче се отказа от покупката и до сделка не се стигна. Третата част от имота, заедно със сградата на училището, която се продава сега, пък бе с начална тръжна цена тогава 508 000 лева.
Поземленият имот с площ 1 619 кв. метра, сградата и пристройката, ще се обявят на публичен търг с явно наддаване. На сесията ще се определи и комисия, която ще проведе търга.
Запознати с историята на едно от най-старите училища във Враца твърдят, че се очаква на заседанието да възникне скандал заради продажбата на школото, което пустее от 6 години.
Най-ревностните му защитници са от организацията на ВМРО, откъдето настояват училище „Митрополит Константин” да остане като историческа забележителност и да се използва за културни нужди.
Пълен текст

„Сливен днес и утре”: ВМРО: Умри, а после се пенсионирай

2 октомври 2010
Радикално премахване на сегашния модел и възможността работниците сами да управляват своите пенсионни вноски – това е единственото правилно решение за пенсионната реформа в днешната ситуация, смятат от ВМРО.
Пълен текст

Добрич сити.ком: ВМРО: Нужна е радикална промяна на пенсионната система

2 октомври 2010
Радикално премахване на сегашния модел и възможността работниците сами да управляват своите пенсионни вноски – това е единственото правилно решение за пенсионната реформа в днешната ситуация. Пенсионните вноски трябва да са лични, а не общо-солидарни, както е сега. Така всеки ще носи лична отговорност и няма да се налага да издържа други. Всеки друг вариант само ще отложи агонията на българската икономика и на криворазбраната ни социална държава. Практиката на личната, а не на солидарната отговорност дава много по-голяма социална справедливост и вече е приложена в редица страни, посочват от ВМРО.
Пълен текст

Последни Новини

Сглобката е вредна за България и носи повече щети, отколкото ползи

От ВМРО – Българско национално движение не виждаме никакъв обществено полезен смисъл от съществуването на т.нар. „сглобка“. Видната, но неофициализирана формално коалиция...

Карлос Контрера: Целта не сте Вие, целта са Вашите деца

Заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в София Карлос Контрера във „Фейсбук“: Видяхте ли този билборд? Харесва ли Ви?...

Каракачанов: Тагарев тежи на ГЕРБ и ДПС. Той излага България

На Еманюел Макрон му е ясно, че няма как да се пратят войски на НАТО в Украйна – поне Турция и Унгария...

ВМРО – Кюстендил спази традицията: дариха 1000 мартеници и 1000 знамена

Те бяха раздадени в селата Радловци, Раждавица и Рашка Гращица ВМРО - Кюстендил превърна в традиция подаряването на мартеници...

МВнР със скандален гаф за произхода на българите

Председателят на ВМРО и историк д-р Красимир Каракачанов алармира за случая  „Прабългарите – народ от тюркски произход“ – това...

Лобисткият закон за перките в Черно море трябва да бъде оттеглен!

Подкрепяме напълно хотелиерите, ресторантьорите, рибарите и жителите на морските райони Проектът за Закон за енергията от възобновяеми източници в...

Красимир Каракачанов: В момента тече пазарлъка кой какви позиции ще заеме след ротацията

Нашите БТР-и в Украйна ще бъдат едни пътуващи ковчези Ротация ще има, а в момента тече пазарлъка кой какви...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir