Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 5-9 август 2010

вижте новините за нас – 5-9 август 2010

Всекиден.ком: Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: Просташкият език в политиката се наложи в последните 5-6 години в България

Агенция „Фокус”: Регионалният исторически музей проучва облика на Русе по времето на социализма

„Янтра Днес” (Велико Търново): Изборите във Вонеща вода ще бъдат на 16 октомври

„Утро” (Русе): БРП в съдружие с други фирми става оператор на „Пристис“

Актуално.ком: Българско читалище отвори врати във Велес


Всекиден.ком: Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: Просташкият език в политиката се наложи в последните 5-6 години в България

9 август 2010

Г-н Каракачанов, вие сте един от най-емоционалните политици, присъщ ви е цветист език. Къде смятате, че минава границата между експресивността и грубостта в говоренето? И не премина ли тази граница министър Божидар Димитров?

Цветист език е едно, да си изпускаш нервите – друго. Честно казано, мисля, че е пресолил манджата. Аз не съм слушал тези изказвания на Божидар Димитров, но ако говорим по принцип, всеки сам определя границата. Това е въпрос на характер, на възпитание, на емоцията в даден момент.

Вие като политик някога съжалявали ли сте за нещо, което сте казали в момент, когато сте си изпуснал нервите?

Разбира се, че съм съжалявал. Някой път, когато си емоционален, излизаш от добрия тон. Съжаляваш не толкова заради фактите, които си казал, а за емоционалния начин, по който си го направил, за някоя обидна квалификация, която си изтървал.

Смятате ли, че е редно един политик да се извини, когато е казал нещо в повече, изтървайки си нервите?

Случвало ми се е. На някои опоненти, които емоционално съм настъпил в някоя медия и съм използвал някоя и друга квалификация. След което отивам, стискам му ръката и казвам, че критиката си е критика, но съжалявам за тази и тази думичка.

Емоциите не трябва ли да минават на втори план при политиците? В крайна сметка, когато говорят, те ангажират с позицията си и партията, която представляват, или държавата, когато са част от изпълнителната власт?

Би трябвало. Но в България има много неща, които би трябвало да бъдат някакъв модел на подражание в политиката или в т.нар. ни елит – политически, икономически или културен. Тонът на простащина и вулгарност беше зададен от самите медии. Без да говорим поименно, се сещате за онези медийни герои, които всяка вечер облъчваха българския зрител с простотия, с арогантност, с цинизми. Това явно се харесва на хората. Като гледам политическата картина в България, виждам, че некомпетентни политици, които говорят просташки, се харесват повече от хора, който говорят умерено и компетентно. Нещата са толкова сбъркани, че нищо в момента не трябва да ни учудва. Всъщност, каква е функцията на политиката и как един политик трябва да привлича хората и да печели обществено доверие? В нормалните държави това се случва, като даде личен пример.

И “нормалните” държави не страдат от липса на цветисти политици. Да вземем Берлускони, например.

Берлускони е един веселяк, изградил образа на плейбой в Италия, но той не минава границата на добрия език. Той не говори цинично, не говори просташки. Не е само Бербускони, има и други политици в Европа, които минават, меко казано, за купонджии, имат по-остър език, но не са простаци. Докато в България просташкият език в политиката се наложи, както виждаме става модерен в последните 5-6 години. Той първо влезе в музиката с чалгата, после тръгна по медиите – без значение дали печатни или електронни. Намекнах ви за един известен телевизионен водещ, който всяка вечер ръсеше простотии и това продължава повече от 9 години. И това се харесва на хората, те почнаха да подражават и оттам нататък политиците започнаха да подражават на избирателите си.

От думите ви излиза, че този тип говорене на политиците е целенасочено търсен ефект?

В математиката това се нарича порочен кръг.

Кой трябва да го разкъса?

Мисля, че медиите са факторът за това, защото един политик или общественик, човек, който е видим за обществото и по някакъв начин задава тона в него, може да бъде отразяван, може и да не бъде отразяван. Направете анализ на медиите, които са ежедневното букварче за всеки един българин, от което той научава всичко, включително и начина си на изразяване, и ще видите откъде трябва да се започне. Не може във вестника да се публикуват цинизми. Това възпитава обществото. Политиците започват да подражават.

Не трябва ли схемата да е обратна? Не са ли политиците – като представителна извадка на обществото – да са тези, които задават модела на поведение?

Ще ви дам следния отговор. Ако аз в момента говоря с вас за демографската криза, което е един изключително сериозен проблем, който касае бъдещето на нацията, вие ще му отделите 3 изречения. Но ако направим интервю, в което започнем с “майките” и завършим с “майките” на моите опоненти, ще го публикувате цялото. Политиците може да си говорят каквото си искат, медиите са тези, които ги отразяват. Когато медиите наложат ембарго на подобен тип поведение, то най-малкото няма да стига до хората и политиците ще се коригират.

Вземете който и да е вестник и вижте какво пише вътре, какъв е езикът на хората, които говорят вътре. Като оставим настрана цените на доматите и къде какъв пожар гори, няма да намерите вътре нищо сериозно, което касае нацията и държавата в перспектива. Но шоуто, простотията фигурират. Ако човек се замисли реално има толкова важни неща, които касаят бъдещото ни, на които никой не обръща внимание.

Споменахте демографския проблем…

Ние го разработваме вече пета-шеста година. Срещал съм се с всякакви специалисти от БАН, от Института по социология, които правят проучвания по въпроса десетилетия наред. И никой не обръща внимание на тези хора, които обясняват как нацията застарява, загива. Как една застаряваща нация не е продуктивна и работоспособна и няма как да очакваме големи заплати и пенсии, защото се увеличава броят на хората в нетрудоспособна възраст за сметка на работещите и малкото работещи изхранват пенсионерите или неработещите цигани.

И Божидар Димитров води своеобразна битка с демографския проблем, раздавайки български паспорти, с което особено се гордее. Как оценявате вие тази част от дейността му?

Усилията му за предоставяне на българско гражданство са в правилната посока. Още в миналия парламент бях внесъл закон за промяна на българското гражданство, в който бях предложил не само сроковете на процедурата да се съкратят, защото това решава само наполовина проблема. Когато един етнически българин си подава документите за гражданство, е редно да получи един учебник по история на България и конституцията на Република България, за да знае, че освен права като български гражданин има и задължения. И когато документите му бъдат прегледани в рамките на месец-два и се установи, че не е опасен за сигурността на страната, той да се яви на тест по историята, езика и Конституцията на България. И това всичко може да стане в рамките на 6 месеца. Така че усилията на Божидар Димитров да ускори процедурата са правилни. Но това не е начин да решиш демографския проблем.

Пълен текст:

http://www.vsekiden.com/74436

Агенция „Фокус”: Регионалният исторически музей проучва облика на Русе по времето на социализма
6 август 2010
Регионалният исторически музей проучва облика на Русе по времето на социализма. Това заяви пред кореспондента на радио „Фокус” – Велико Търново Николай Ненов, директор на музея. Той обясни, че за есента е предвидена изложба по темата, посветена на юбилея от началото на бригадирското движение в България. То е тръгнало именно от Русе. Николай Ненов подчерта, че музеят разработва свои програми, свързани с етнологията. Работи се и в областта мултикултурните общности. За есента е предвидено провеждането на семинар по антропология. В него ще се включат преподаватели от България и Швейцария. Към този семинар ще се присъединят и румънски докторанти. Директорът на музея обясни, че едни от най-важните събития, редом с научната дейност на музея, си остават тези, които отварят широко врати за публиката. Пример за такива изяви са Нощите в музея и Лятна сцена „Сексагинта приста”. През тази година ще бъде съкратена част от археологическите проучвания в Русенско заради недостатъчни средства, допълни Николай Ненов. Той посочи, че през последните години със средства на музея са били извършени разкопките на римската крепост „Сексагинта приста” в Русе, на римската крепост Тримамиум до село Мечка, Община Иваново; на Средновековния град Червен, на праисторическата селищна могила при Кошарна и на една антична крепост край село Сваленик. Проучвания в Сваленик и Тримамиум тази година обаче няма да има. Към момента все още текат разкопките на праисторическия некропол на селищната могила при Кошарна, но археологическото лято е към своя край, обясни директорът на музея. Той посочи, че вече са приключили проучванията на Сексагинта приста. „Разбира се тепърва започват всички действия като консервация, описи. След това – живот и здраве – включване в експозиции и публикации”, заяви Николай Ненов. Той обясни, че в разкопките на Червен са се включили осем британски студенти. Директорът на музея припомни, че проучванията тази година имат стогодишен юбилей. „На прага сме да направим по-големи разкрития, тъй като именно с упорство се постигат значими неща”, обясни Ненов. Образователните програми са една от най-важните дейности на Регионалния исторически музей (РИМ) в Русе, каза още Николай Ненов. Като важна образователна инициатива на музея, Ненов посочи часовете по „Русезнание”. Дейността е започнала преди две години. Тя е съвместна с Регионалния инспекторат по образованието и по инициатива на ВМРО. Такива часове са се провеждали в 16 русенски училища, като част от занятията са се провеждали в музея. Те са с различна програма от тези в училище. „Целта е тук в музея, това, което се случва с подрастващите, да бъде запомнено и различно от часовете по история и „Русезнание” в училище, за да може музеят да се превърне в желано място за посещение. Да бъде различно от задължителните места – както е било преди време”, заяви директорът на музея. По мнението му, чрез такива образователни програми, музеят би могъл да сформира своя нова аудитория.
Пълен текст:
http://www.focus-news.net/?id=n1427640

„Янтра Днес” (Велико Търново): Изборите във Вонеща вода ще бъдат на 16 октомври
9 август 2010
Президентът Георги Първанов издаде указ, с който насрочи частични избори във великотърновското село Вонеща вода на 16 октомври тази година.
Съгласно законодателството за провеждане на частичен вот,  партиите и коалициите трябва да се регистрират за участие в Централната избирателна комисия за местни избори не по-късно от 35 дни преди изборния ден, което означава не по-късно от 10 септември.
Извънредния вот в селото се провежда заради внезапната смърт на кмета Валентин Щирков, който почина от масиран инфаркт в хотелската си стая в  Елена. През ноември 2007 година той спечели кметското място във Вонеща вода след оспорван балотаж, само с два гласа разлика срещу дотогавашния кмет Христо Долчинков и третия кандидат Пламен Белчев. Кандидатурата на Щирков бе издигната от Български земеделски съюз, като на втория тур той събра 36,52 процента от гласовете.
След решението на ЦИКМИ, че във Вонеща вода са налице предпоставки за провеждането на частични избори, почти всички партийни централи потвърдиха, че ще излъчат своя кандидатура за кметското място. Изключение направиха само ВМРО, които поясниха, че са издигнали Щирков съвместно със земеделците и не е морално да изваждат друга кандидатура сега.
В момента, с решение на Общинския съвет, временно изпълняващ длъжността кмет на селото е досегашният главен специалист в кметството Росица Дамянова.
Пълен текст:
http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsDetailsPage&id=16240

„Утро” (Русе): БРП в съдружие с други фирми става оператор на „Пристис“
9 август 2010
Дружество „Пристис“, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, спечели конкурса за избор на оператор на общинското дунавско пристанище със същото име, научи „Утро“.
От публичните регистри става ясно, че зад това обединение стоят Параходство „Българско речно плаване“ АД, варненското „Космос енерджи“ ЕООД, „Балкантурс“ ООД и група нефизически лица. БРП притежава 55%, а всички останали участват с дялове по 15%. Според източници на „Утро“ месечната такса, която победителят в конкурса ще плаща на общината, е 4070 лева или само със 70 лева повече от минимума, регламентиран в конкурсните условия.
В процедурата не са участвали други претенденти, въпреки това общината не бърза да огласи официално победителя. Най-вероятно защото въпросът с границите на порта бе една от най-конфликтните точки от заседанието на общинския съвет през юли. Тогава ВМРО, РЕД и Професионалисти за просперитет на Русе се противопоставиха на искането територията на порта да бъде разширена до жп линията и удържаха победа. Представители на тези групи изразиха подозрения, че цялата процедура се прави с оглед определени икономически субекти.
От ГЕРБ обаче отхвърлиха подобна теза и обвиниха опонентите си, че не разбират за какво става дума и блокират развитието на крайбрежната зона.
Ден преди сесията пък стана ясно, че адвокат Златан Златанов обжалва заповедта на кмета за избора на оператор на пристанището. Жалбата му бе адресирана до Окръжна прокуратура и до областния управител. В нея юристът настояваше, че законът е нарушен, защото обявата за конкурса не била публикувана в „Държавен вестник“, а пристанищните услуги можели да бъдат възлагани само на оператор, получил концесия върху пристанищния терминал.
Заповедта на кмета обаче не беше спряна и процедурата се проведе. Областният управител Пламен Стоилов бе категоричен, че няма юридически основания да я отмени, а Златанов, ако иска, може да я обжалва пред Административния съд.
Дали адвокатът ще тръгне в тази посока не е ясно, но според запознати темата за границите на пристанището не е приключила, защото отново ще има опит те да бъдат разширени.

Актуално.ком: Българско читалище отвори врати във Велес
5 август 2010
Първото българско читалище от 1945 г. насам в Македония бе открито в град. Велес. То отвори врати навръх Илинден.
Читалището се помещава в къщата на големия българин Драги Каров и носи името „Иван Михайлов”.
Първото българско читалище във Велес се открива по инциатива и при непосредстваната помощ на Българската академия на науките и изкуствата и на Асоциацията на българите по света. За реализирането на идеята голямо съдействие оказа министърът за българите зад граница г-н Божидар Димитров. За читалището са доставени чрез дарения павече от 1600 тома българска литература. Предстои да се оборудва и компютърна зала към читалната на библиотеката.
Ден преди откриването на читалището, група представители на Българската академия на науките и изкуствата, на път за Велес бяха спрени за митническа проверка на граничния пункт (Лисичково-Делчево). „Македонските митничари претърсиха колата ни, като че ли сме контрабандисти и ни иззеха детски книги и детски енциклопедии, които носехме като дар на читалището. След близо 2 часа интензивни консултации със Скопие и след като разбраха, че ние сме учени, началникът на митницата ни се извини, като каза, че всичко това било станало, защото между книгите имало една, макар и детска историческа книга, в която се твърдяло, че Гоце Делчев е българин. Пуснаха ни. След нас обаче македонските митничари са претърсвали и вземали книги и на други българи, които са пътували за откриване на читалището във Велес“. Това разказаха от Българската академия на науките и изкуствата.
Откриването на читалището станало точно в 12 часа.
Присъствали много българи от Велес, Скопие, Кавадарци, Куманово, Охрид, Струмица, Прилеп, Кочани, Берово и Битоля, както и българи специално дошли от България – от Съюза на македонските дружества начело с Николай Тошев, от ВМРО-БНД – зам. председателя  Джамбазки, от ПП „Атака”, ОБН ”Целокупна България”- д-р Ангелов и д-р Недокланов и представители на Читалище „Славянска беседа” в София.
Председателят на БАНИ и почетен председател на Асоциациятата нъ българите по света акад. проф. д-р Григор Велев съобщи, че БАНИ заедно с Асоциацията на българите по света и Световният парламент на Българите желаят да възродят една национална традиция – откриване на читалища. Взето е решение да се открият 10 читалища в големите градове на Р. Македония.
Към всяко читалище в последствие ще се открият съботно-неделни училища за изучаване на основните езици на ЕС – английски, френски, немски, италиански и испански, както и литературен български език.
Призив:
Българска академия на науките и изкуствата и Асоциацията на българите по света приканват всички родолюбиви граждани, имащи възможност да отделят от своите библиотеки книги от български и чуждестранни автори и ги дарят за откриване на български читалища в населени места в Р Македония. Моля, даренията на книги и литература да се изпращат на адрес: гр. София 1303, бул. Сливница 146 вх. В, ет 1, ап 2 – Българска академия на науките и изкуствата.
Пълен текст:
http://balkani.actualno.com/news_310168.html

 

Последни Новини

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

ВМРО – Гоце Делчев отличи участниците в конкурса „Великият Гоце Делчев през моите очи“

По случай 121 години от гибелта на революционера Гоце Делчев местната организация на ВМРО в гр. Гоце Делчев организира конкурс за рисунка...

Контрера: Над 400 хил. лв. от джоба на българите ще отидат за „София прайд“, пък и ще блокират цяла София. До кога?

Вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница! Под „мъдрото“ управление на Васил...

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това казва в...

Прогнозата на Каракачанов след изборите: ДПС повече няма да стои в сянка

Как се стигна до настоящите изборни резултати? Гост по темата в „Челюсти“ по NOVA NEWS бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir