Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 6 октомври 2010

вижте новините за нас – 6 октомври 2010

“Стандарт”: Войводи почетоха 98 г. свободна Пиринска Македония  

Агенция „Фокус”: ВМРО отбеляза 98 години от освобождението на Пиринска Македония

Дарик Нюз Благоевград: 98 години от свободата на Горна Джумая

Дарик нюз Варна: Ревизия на Техническия университет искат студенти и ВМРО

„Монитор”: 50 000 нашенци остават без македонско гражданство

„Бургас днес и утре”: Депутати не пожелаха да се говори за референдум

„Черноморски фар”: ВМРО и СКАТ гневни на депутатите

“Народно дело” (Варна): ВМРО праща Техническия на прокурор

„Позвънете” (Варна): В Техническия искали депозит за общежития


“Стандарт”: Войводи почетоха 98 г. свободна Пиринска Македония  

5 октомври 2010
Десетки деца и възрастни поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите за освобождението на Пиринска Македония. Церемонията, която започна във вторник в 11,00 часа в село Бараково, бе организирана от ВМРО-БНД.
Войводите развяха българския трибагреник и партийното знаме, а членове на клуб „Традиция”, пременени във войнишки униформи,  застанаха на пост пред паметната плоча. „Преди 98 години-на 5-ти октомври 1912 година, части на Седма рилска дивизия преминават моста в село Бараково, където е границата между княжеството и останалите под османска власт българи.
Освобождават първо селото, а по-късно Благоевград и Пиринския дял на Македония”, каза войводата и историк Иван Стоянов. „За нас тази дата е паметна. За всички хора в Пиринска Македония това е нашият 3-ти март”, допълни лидерът на ВМРО-БНД в Благоевград Георги Васев.
Пълен текст

Агенция „Фокус”: ВМРО отбеляза 98 години от освобождението на Пиринска Македония

05 октомври 2010
Благоевград. Над 50 души, членове на ВМРО, симпатизанти и жители на село Бараково поднесоха цветя и венци по случай 98 години от освобождението на Пиринска Македония и присъединяването й към Стара България. Това съобщи за радио “Фокус”-Пирин председателят на ВМРО-Благоевград Георги Васев. Той допълни, че на днешния ден преди 98 години около 7 часа сутринта след сериозна подготовка е превзето и осовбодено село Бараково, а след няколко часа е осободен и Благоевград.
„Община Кочериново бе представена от зам.-кметът, присъстваше и кметът на село Бараково. Освен цветя и венци от ВМРО, цветя поднесоха и жителите на село Бараково”, подчерта Васев и заяви, че най-трогателното при отбелязването на 98 години от освобождението на Пиринска Македония е била група от десет малки деца, които също са поднесли цветя.
Пълен текст

Дарик Нюз Благоевград: 98 години от свободата на Горна Джумая

5 октомври 2010
Общинското ръководство на ВМРО и много граждани отбелязаха тържествено 98-та година от освобождаването на Благоевград от османско владичество. На 5 октомври 1912 година, към 11 часа, жителите в тогавашния град Горна Джумая, са посрещнали героите от Седма пехотна рилска дивизия на моста при село Бараково.

Точно на мястото на бившата турска митница, край село Бараково, от три години по инициатива на ВМРО бе поставена мемориална плоча в чест на освободителите. Днес за пореден път лидерите Георги Васев и Иван Стоянов организираха възстановка на събитията отпреди 98 години.
Тържеството уважиха десетки жители в първото освободено от турците село Бараково. Цветя в знак на признателност на плочата на героите поднесоха кметът Жулиета Лазова, управникът на село Бело поле Иван Стойчев, местни жители и активисти на ВМРО. Деца от селото с интерес наблюдаваха церемонията по честване на годишнината.
„5 октомври е 3 март за всички нас в Пиринска Македония. От този мост идва свободата за останалите селища в района, до Бяло море. Нека никога не забравяме подвига на бойците от Седма рилска дивизия“, призова председателят на ВМРО в Благоевградско Георги Васев.
Пълен текст

Дарик нюз Варна: Ревизия на Техническия университет искат студенти и ВМРО

5 октомври 2010
За финансова ревизия на Техническия университет във Варна настояват студенти и местната организация на ВМРО. Те са изпратили сигнал до министъра на образованието и до главния прокурор, в който изброяват причините за искането си. Сред тях са нередности в приема в общежитията като липса на критерии, събиране на допълнителни такси и невръщане на депозити.
17 студенти са подписали сигнала, но само един от тях застана пред журналисти. Останалите се страхували, обясниха от ВМРО.
Авторите на сигнала обвиняват ръководството на университета в укриване на доходи, тъй като ползващите общежитие и плащащи наем студенти не фигурирали като такива в информационна система на вуза. Според сайта на Техническия легловата база в общежитията му е за 1500 души. В същото време на страницата на министерството на образованието е посочено, че учебното заведение стопанисва само блок 18, чийто капацитет е за около 600 студенти. Другите два блока – 13 и 15, били с неясен статут, тъй като настаняването в тях ставало на хотелски начала. Към месечния наем от 80 лв. се добавяли допълнителни такси като ползване на асаньор, климатик и балкон, и така сумата стигала до 200 лв.
През последната учебна година приемът в общежитията е бил извършен без ясни критирии. Поради тази причина студенти с по-висок бал не успели да се класират за сметка на такива с по-нисък, се оплакват още авторите на сигнала. Другото им обвинение към ръководствота на университета е, че не им връщат депозитите при настаняването в общежитие. От студентите се събирали по 50 лв., които освобождаването на стаите били задържани с мотива, че парите се използвали за поддръжка на блоковете.
Всички молби за прием в общежитие са одобрени и въпреки това има още 350 свободни легла, заяви пред Дарик директорът на „Студентски столове и общежития” в Технически университет – Варна Суави Хаджи. Той коментира, че няма студент, останал без стая, независимо от успеха му. Свободните места ще бъдат предложени на останалите университети във Варна, чиито студенти могат да кандидатстват за тях.
Решението за задържането на депозитите се взема от съвета на всеки блок, който е съставен само от студенти, коментира Хаджи. По думите му за всяка невърната сума е съставен протокол.
Блоковете 13 и 15 са дадени от предишното ръководство на университета на концесия на външни фирми, които определят размера на таксите, добави още Суави Хаджи.
Пълен текст

„Монитор”: 50 000 нашенци остават без македонско гражданство

5 октомври 2010
50 000 българи, които живеят в Македония и имат тамошно гражданство, може да бъдат лишени от него. За това алармираха на организирана от ВМРО вчера пресконференция нашенци, които пребивават и в двете държави, сред които шефът на сдружение „Мост” Митко Георгиев. Причината за възникването на проблема е нормативен акт, според който живеещите в западната ни съседка не могат да притежават и карат там регистрирани в друга страна коли. Вариантите за сънародниците ни да минават през територията на Македония с кола с български номер били два – или да я пререгистрират там и да платят мито, което за обикновените автомобили варирало от 1000 до 3000 евро, или да се откажат от тамошното си гражданство и адрес и да загубят дори правото да гласуват в съседната ни държава.
Както писа „Монитор”, македонските полицаи започнали да глобяват нашенците с по 100 евро още от миналия петък, когато правилникът към митническия закон влязъл в сила. Някои дори се простили с колите си, които били конфискувани, оплакаха се българите с македонски паспорти. По думите им само за първия ден властите в Скопие прибрали 90 автомобила с БГ номера. Ние не искаме да трошим пътищата в Македония, без да не си плащаме, но щом вървят към Европа, вместо да важат някакви соцправила там и да се плаща само за минаване по магистралата между Скопие и Гевгели, нека въведат някаква такса, нека въведат винетна система, призоваха сънародниците ни, които определят ситуацията като „чист финансово-икономически рекет, само че не от хора с мускули, а от такива с униформи”.
Българите с двойно гражданство са решили утре да организират протест на митниците в Златарево и Ново село, но на наша територия, а не на македонска, защото се страхували. Не може една държава, която иска да се присъедини към ЕС и НАТО, да тероризира така 50 000 граждани на тяхна държава членка, убедени са нашенците.
Зам.-шефът на ВМРО Костадин Костадинов каза пред вестника, че партията ще отнесе скандала до Еврокомисията вероятно чрез наши евродепутати. Според него нещата могат да се решат чрез двустранна спогодба, каквато сме имали с Турция за признаване на осигурителния стаж.
Пълен текст

„Бургас днес и утре”: Депутати не пожелаха да се говори за референдум

5 октомври 2010
Народните представители от нито една партия не уважиха поканата на ВМРО-БНД и телевизия СКАТ за обсъждане на искането за референдум относно членството на Турция в Европейския съюз вчера. Дебатът заедно с граждани трябваше да се състои вчера в капитанската зала на хотел „България“. Според организаторите всички бургаски депутати са били надлежно поканени за участие 6 дискусията. Същевременно в съседната зала, на дискусия за проблемите на инвалидите у нас, присъстваха депутатите Пенко Атанасов и Пламен Орешарски от БСП и Вяра Петрова от ГЕРБ.
Георги Дракалиев, областен председател на ВМРО-БНД, заедно с общинския съветник Валентин Касабов бяха изненадани неприятно и отупра-вата на хотела. Малко преди старта на дискусията те разбраха, че няколко часа по-рано женски глас заявил, че се обажда от името на войводите, за да отложи резервацията на залата за срещата и да я пренасочи за ден по-късно. Дали заради това или просто предложената за дебат тема да не е в дневния ред нито на гражданите, нито на депутатите, но залата остана почти празна.
Според Дракалиев депутатите следвали сляпо
партийната перспектива и не искали да бъдат убеждавани, че има нужда от разговор по темата „Защо е важно да подкрепим референдума против членството на Турция в ЕС?“ Валентин Касабов от своя страна заяви, че народните избраници„се изплюха в лицето на всички тези 330 000 българи, поставили своите подписи под искането за референдум и е любопитно как след този отказ ще гледат вочи-те своите избиратели.“
До 14 октомври е законовият срок, в който Народното събрание трябва да проведе дебат по внесената в него подписка за референдум относно членството на Турция в ЕС.
Попитан за съвпадението на часа и датата на двете прояви – тази за подписката и другата – за дискусията по проблемите на хората с увреждания, депутатът от БСП Пламен Орешарски коментира, че не е от организаторите на кръглата маса по проблемите на трудовата реализация на хората с увреждания. Той подчерта, че проявата се организира от няколко месеца и едва ли е нарочно съвпадението.
„По повод на евентуалното членство на Турция в ЕС трябва да се гледа на кандидатурата й като на коя да е държава – кандидат. Без да се толерира, но и без допълнителни условия за членство. Ако Турция отговори на критериите на ЕС, мисля, че ще бъде вече една съвсем различна страна, която има основание да се присъедини към Европа. Но никой не бива да пренебрегва и подписката на тези над триста хиляди българи“, каза той.

„Черноморски фар”: ВМРО и СКАТ гневни на депутатите

5 октомври 2010
Представители на ВМРО и телевизия СКАТ вчера се разгневиха на бургаските депутати, защото не се явиха на среща по темата „Защо е важно да подкрепим референдум против членството на Турция в ЕС“. Форумът бе обявен за 11 часа вчера в Капитанската зала на хотел „България“ в Бургас. На него по предварителна програма трябваше да присъстват както граждани, така и народни представители от всички политически сили, които са били поканени, за да дискутират темата за допитването до народа. Никой от бургаските избраници обаче не се яви в залата, а срещата за малко да се провали напълно, тъй като стана ясно, че предния ден неизвестно лице се е опитало да я саботира. Лидерът на ВМРО Георги Дракалиев и водачът на „Независимите“ в Общинския съвет в Бургас Валентин Касабов бяха посрещнати в залата с новината, че в неделя в хотела се обадил женски глас, който заявил, че събитието се отменя за вторник от 10,30 часа. След кратка суматоха все пак представителите на ВМРО и СКАТ дадоха пресконференция за медиите, като нарекоха объркването „опит за провокация“.
Вчерашната среща беше част от продължилата
месеци съвместна инициатива на телевизия СКАТ и ВМРО против членството на Турция в ЕС. Те организираха национална подписка за провеждането на референдум по въпроса, в която се подписаха 330 хиляди души, а по-късно беше внесена в Народното събрание. Според законовите разпоредби въпросът трябва да бъде обсъден в парламента на 14 октомври и да се вземе решение ще има ли думата народът. „Затова и искахме да чуем мнението на депутатите. Те обаче явно неглижират въпроса“, коментира Валентин Касабов.
„Всички депутати са информирани надлежно в централите им в Бургас, както и в Народното събрание. Тази инициатива беше започната заради опасностите, които дебнат България, ако Турция бъде в ЕС. Въпросът беше и народните представители да бъдат убедени в това, тъй като ние от различни източници получаваме информация, че или те не са наясно какво ще последва, или сляпо ще следват партийната доктрина при обсъждането в парламента. От изявленията на лидерите на повечето парламентарно представени политически партии разбираме, че те не са съгласни да се организира референдум, което значи, че смятат сами да вземат решение по този въпрос вместо българския народ“, заяви Георги Дракалиев.
Валентин Касабов иронично благодари на депутатите от ГЕРБ, БСП и „Атака“. „Виждате навалицата от депутати, но не в тази зала, за което аз благодаря за високото им родолюбив . Благодаря на депутатите от ГЕРБ, които нееднократно са се биели в гърдите, че ще защитават националните интереси, най-вече благодаря на депутатите от „Атака“. Неглижирането на тази среща говори каква е позицията на техните политически централи и в този смисъл лично ние не очакваме позитивни резултати по време на евентуалните дебати в Народното събрание. Явно директивата на тези политически централи е ясна и категорична, но се учудвам от какво ги е страх, че не присъстваха тук народните избраници. Смея да твърдя, че предварително е подготвен вече сценария. Отговорът на народните избраници е повече от ясен – те са за влизането на Турция в Европейския съюз. Изплюха се върху волята на над 330 хиляди граждани и оттук нататък не знам как ще погледнат своите избиратели“, каза Касабов. Напрежението от липсата на депутати по време на срещата се допълни от факта, че в съседната зала трима бургаски народни представители – Пламен Орешар-ски и Пенко Атанасов от БСП и Вяра Петрова от ГЕРБ участваха в кръгла маса, посветена на трудовата реализация на хората с увреждания. Тримата народни представители записваха старателно въпросите, поставени от присъстващите, а събитието там привлече далеч по-голям интерес от страна както на медиите, така и на различни институции.
„Много ми е интересно депутатите какво влагат, като говорят за патриотизъм, защото виждаме, че тяхната позиция не отговаря на националния интерес, който не е интересът на ГЕРБ или на БСП. Народът трябва да се изкаже по темата, но това едва ли ще се случи“, коментираха от ВМРО. Според воеводите и представителите на СКАТ управляващите ще отхвърлят първия опит за провеждане на законно организиран национален референдум. Те заявиха, че са готови да предприемат и други действия преди 14 октомври.
Нападките на СКАТ и ВМРО срещу бургаските депутати бяха напълно отхвърлени от пресцентровете на двете формации в града. „Категорично нямаме получена покана за участие в подобна дискусия нито в бургаския офис, нито пък такава са получили нашите народни представители. Ние или се отзоваваме на мероприятията, на които ни поканят, или даваме отговор защо не можем да присъстваме“, казаха от централата на ГЕРБ в Бургас. От БСП също категорично заявиха, че в местния партиен офис не е получавана покана за срещата.
По-късно вчера премиерът Бойко Борисов обяви след среща с турския си колега Ердоган, че темата за референдума не е на дневен ред.

“Народно дело” (Варна): ВМРО праща Техническия на прокурор

6 октомври 2010
Сигнал за нередности в общежитията на Техническия университет изпращат от ВМРО – Варна, до главния прокурор Борис Велчев и просветния министър Сергей Игнатов. Листът с оплакванията е съпроводен от подписка със 17 имена и ЕГН-та. Поводът са оплаквания на български студенти, които се чувствали пренебрегнати, докато според тях се давали правомощия на чуждестранните възпитаници от турски произход. Проблемът не бил отскоро, но никой не смеел да заяви официално наличието му, обясняват воеводите. Те лично са искали срещи с ръководството в лицето на ректора доц. Овид Фархи и шефа на общежитията Суави Хаджи, но по думите им са били отпращани. Публичното решил да излезе само второкурсникът Никола Димитров. „Като постъпих, ме обвиниха, че съм се разхождал гол в стаята на сестра ми, което е абсурдно. Съквартирантката й се оплакала от мен и ми предложиха да си подам молба и да напусна. Не го направих и останах. Но тази година прецених, че е по-изгодно да бъда на квартира“, обяснява студентът.
Първият мотив, посочен в писмото до висшите институции, е, че докато живеели и плащали таксите си, в информационната система на университета повечето били посочвани като нямащи право на легло, което студентите тълкували като прикриване на доходи. На второ място според тях ръководството от години задържа безотчетно сумите 50 лева за депозит. В същото време имало произволно настаняване на кадри без оглед на успеха, който в сайта на ВУЗ-а бил посочен като основен критерий. Въпреки че имало недостиг на легла, било установено, че на втория етаж на блок 18 са настанени семейства, а не учащи. На същото място имало 598 легла, а в сайта на МОМН били обявени 583.
Университетът
Правят политика от лична драма
При оплакващия се студент (Никола Димитров) ставало въпрос за личен мотив, обяснява директорът на Студентски столове и общежития (ССО) Суави Хаджи. По думите му момчето имало сестра в друга стая, а една от двете й съквартирантки му станала приятелка. Така Никола се настанил при сестра си, събрал леглата с приятелката си, а третото момиче не можело свободно да ползва стаята, за която си плаща. След като подала сигнал, Хаджи се обадил на майката на Никола, а тя му отговорила, че това са нормални неща. „Не можех да позволя общежитието да се превърне в бардак. Другото момиче имаше право да живее там, а не е можела нито да се съблече, нито да отиде до тоалетната. Нейната майка едва ли е била съгласна на това. Който иска, да си излезе на квартира, да се жени, да прави, каквото си иска, но тук не може. Преместихме момичето, дойде друго. И първата, и втората набиха, изгониха ги. А сега ВМРО прави политика от една интимна драма“, коментира началникът.
Разпределят 380 свободни места
380 свободни места има в момента и сме ги предоставили на комисия, която да реши как да ги разпределим след останалите нуждаещи се ВУЗ, заяви Хаджи. 528 са настанените студенти. За тях е достъпен 18-и блок, при 13-и и 15-и важи концесионен договор от предишното ръководство. Приходите се отчитат по програма на министерството. С решение на академичния съвет може да се настаняват и млади преподаватели. Депозитът се използва с решение на дом.-съвета, който се избира от студентите. Настаняването по успех се извършва също от комисия, 70% от която е от студенти.
Пълен текст

„Позвънете” (Варна): В Техническия искали депозит за общежития

6 октомври 2010
50 лева депозит трябвало да платят студентите от Техническия университет (ТУ) във Варна, за да бъдат настанени в общежитие. Сумата се искала за покриване на евентуални щети, но не се възстановявала при напускане, в случай че няма такива. За тези нередности са се оплакали пред местната структура на ВМРО кандидат-висшисти от ВУЗ-а. Те били обезпокоени и от това, че студенти, които ползвали общежитията, реално не фигурирали в информационната система на университета. Това навеждало на мисълта за прикриване на доходи. Още по-сериозно било положението в блоковете 13 и 15. Там месечната такса била 80 лева. Отделно обаче се заплащали допълнителни суми от типа на такса за климатик и за балкон. В крайна сметка общата сума набъбвала до 200 лева. Студенти твърдят и че за стаи са класирани хора с по-нисък успех, докато други с по-висок оставали извън класирането. Те направили проучвания и установили, че един от етажите в студентски блок се ползва от външни хора, а друг – за склад. За проблемите пред медиите разказа второкурсникът Никола Димитров. През първата година на обучението си той бил на общежитие. В средата на годината обаче му казали, че трябва да го напусне, тъй като има жалба срещу него. Момчето се поинтересувало, но не разбрало дали наистина има жалба. Тази година отново кандидатствало за стая, но не било одобрено. Студентите се страхуват да кажат гласно проблемите си, каза областният координатор на ВМРО Стефан Соколов. Неговите опити да се срещне с ректора на ТУ останали безрезултатни. По инициатива на движението сигналът ще бъде сведен до вниманието на образователното министерство и главния прокурор.
Всички подадени молби за кандидатстване за общежитие тази година са били одобрени, казаха пък от университета. Оттам потвърдиха, че се иска депозит. Това обаче било решение на домсъветите, в които участвали само студенти. Те преценявали и как да се изразходват сумите, информира пом.-ректорът на ТУ Митко Александров. В блокове 13 и 15, които всъщност са отдадени под наем, таксите се определят от фирмите-стопани, които обаче ги съгласуват с университета. Можело да бъдат по-високи, ако стаята има климатик или балкон. Същевременно всички настанени в двата блока студенти получават квартирни помощи в размер на 35 лева. Действията на ВМРО пък от ТУ определят като лично отношение.
Пълен текст

Последни Новини

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Каракачанов представи книгата си „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ в Ловеч

Ловчанлии с притеснение следят развитието на военните конфликти В четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посети Ловеч и се...

Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

Лекарства за Европа, но при какви условия? Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по...

Д-р Петрова: За пръв път през 2023 г. в България се раждат под 50 хиляди бебета

Д-р Султанка Петрова, председател на НЖО на ВМРО и бивш заместник социален министър отговаря на въпроса: изчезваме ли? Повод...

20 април (събота), Русе – велопоход „Помни героите“

ВМРО - Русе и сдружение „Вело Русе“ ще проведат традиционния велопоход Русе - Гюргево на 20 април. Под наслова...

Поредно безобразие на бившия военен министър Тагарев

Лъсна поредно безобразие на самозабравилия се бивш вече военен министър Тагарев – праща Военна полиция на журналисти, заради публикации в медиите срещу...

Евродепутатът Андрей Слабаков събра олимпийски шампиони в Брюксел

Основна цел на организираното от българския представител в ЕП събитие е да се подпомогне развитието на детско-юношеския спорт На...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir