Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 8 октомври 2010

вижте новините за нас – 8 октомври 2010

Агенция „Фокус“: 76 години след атентата в Марсилия: Отмъстителят на ВМРО – атентатите на Владо Черноземски

БТВ: Каракачанов: Действията на „Атака” бяха опит за PR

Актуално.ком: Каракачанов: Ердоган дойде у нас като феодал

БНТ: Протест срещу македонските власти

„Стандарт”: Македонци с наши паспорти на бунт

„Монитор”: Нашенци на протест срещу Скопие за репресивен закон

Актуално.ком: Македонци с български паспорти: Бойко, помагай

„Медиапул”: Македонци протестират срещу задължението да пререгистрират купените си в България коли

Дарик Нюз: Над 70 българи от Македония протестираха на Златарево

Агенция „Фокус“: Приключи протестът на граничен пункт „Златарево“

Телевизия „Телма” (Македония): ПРОТЕСТ ЗА БУГАРСКИТЕ ПОЛОВНИ ВОЗИЛА СО БУГАРСКИ ЗНАМИЊА

„Сител” (Македония): Протест на сопствениците на автомобили со бугарски таблици

Бургас Нюз: Бургаските воеводи искат Сидеров да върне мандата

„Янтра Днес” (Велико Търново): ВМРО канят депутати на дебат за референдум


Агенция „Фокус“: 76 години след атентата в Марсилия: Отмъстителят на ВМРО – атентатите на Владо Черноземски

9 октомври 2010

“Световната енциклопедия на атентатите”, издадена преди години във Франция, името на Владо Черноземски заема особено място. За него французите пишат, че бил прост човек. Много прост, даже бил един обикновен шофьор, макар в географските ширини на Балканите, през 20-те години автомобилите да не са били чак толкова много и това да е било една много престижна професия.
Пак според французите, този прост човек имал две прости идеи, прости като самия му живот. Едната била да застреля сръбския крал Александър Първи Карагеоргиевич, а втората била – да вдигне във въздуха сградата на Обществото на народите. Неподправеният френски хумор констатира, че Черноземски щял да реализира и двете си идеи, ако при изпълнението на първата не се е бил престарал и не е бил застрелял и френския външен министър Луи Барту…
Естествено, написаното от френските историци за големият атентатор на ВМРО, Владо Черноземски, е едновременно донякъде вярно, донякъде непълно.
Вярно, защото на 9 октомври 1934 година, на Бресткия кей, на морската гара в Марсилия, българският терорист действително разстрелва краля на Югославия, Александър Карагеоргиевич, заедно с френския министър Луи Барту. Изстрели, които проехтяват из цяла Европа и предвещават ужасите на Втората световна война.
Непълно, защото убийството в далечна Марсилия, следва закономерния ход на една мрачна балканска драма, в която жертвата, кралят на Югославия, е благословител на убийството на хиляди българи във Вардарска Македония, наречена Южна Бановина, а убиецът – отмъстител, Черноземски, освен атентатор на ВМРО, отдавна е известен на българската полиция като убиец на Димо Хаджидимов и Наум Томалевски.

Владимир Георгиев Черноземски или Владимир Димитров Черноземски, всъщност са псевдоними на едно и също лице, а именно Величко Димитров Керин, роден на 19 октомври 1897 г. в село Каменица, Пещерска околия, днес Велинград.
Баща му – Величко Керин и майка му – Риса или Христина Балтаджиева – Керина, също са родени в Каменица, Пещерско.
Детските си години Величко прекарва в родното си село. Детството му, за което липсват каквато и да било информация, едва ли е било по-различно от това на хилядите деца, израснали в затънтените, традиционно бедни планински краища на България.
През 1922 г. Величко Керин става член на ВМРО под името Владимир Черноземски от Щип. Именно тогава тръгва и легендата за македонския произход на Владо Шофьора, наричан така заради краткотрайната си работа като шофьор в дупнишките тютюневи складове.
По време на митарствата му като четник на Организацията, в поробената Македония, Владо показвал на другарите си развалините на изгореното от сърбите през 1913 г. Село Патрика, Щипско и обяснявал, че като дете живял тук.
Всъщност в началото на 20-те години, Черноземски се преселва в банско, където вероятно е изпълнявал задачи на възстановената от Тодор Александров македонска освободителна организация.
Бойното кръщение на терориста, обаче, не били сраженията със сръбските жандарми в планините в Македония, където Владо бързо си извоювал името на изпълнителен четник, точен стрелец и всеотдаен борец за правата на поробеното българско население.
Смъртта на Тодор Александров на 31 август 1924 година на пътя към конгреса на ВМРО край Мелник, отприщила поредица от убийства и разчистване на сметки сред македонската емиграция в София.
На 14 септември 1924 г. около 18.10 часа на булевард “Драгоман”, близо до пресечката му с улица “Нишка” комунистическият водач и бивш деец на ВМРО, Димо Хаджидимов е повален с куршум в главата. Минути по-късно Черноземски изстрелва още три куршума в главата на Хаджидимов, за да е сигурен в изпълнението на присъдата. След убийството Владо прибира револвера в джоба си и продължава по булеварда, където е застигнат от запасния капитан Стефан Герасимов и войника-трудовак Мордехай Леви. Без да окаже каквато и да било съпротива, Черноземски се предава, като ги предупреждава за бомбите, закачени на кръста му.
Кой всъщност е Димо Хаджидимов и защо смъртта му е толкова необходима на ВМРО?

През 1924 г. Димо Хаджидимов е комунистически народен представител, роден в Горно Броди. Бивш деец на ВМРО, близък съратник на Яне Сандански, Гьорче Петров, Димитър Влахов. В паметното сражение край село Баница, при което на 3 май 1903 г. загива Гоце Делчев, той е един от малкото оцелели четници. По-късно става четник на Яне Сандански.
Неколкократно се намесва в борбите на т.нар. санданисти срещу Тодор Александров и генерал Александър Протогеров. След националните катастрофи през 1913 и 1919 г., България е пълна с бежанци. Икономиката в следвоенните години е в тежка криза. Комунистическите идеи избуяват бързо и сред македонската емиграция. Външни агентури не жалят пари за реализацията на лявата ориентация в доскорошната революционна организация. Опитите на Хаджидимов да омекоти противоречията между различните течения във ВМРО са заменени от създаването на лявоориентирано крило, което да решава спорните балкански въпроси чрез комунистическия принцип за създаването на федерация на основата на братското сътрудничество и равенство на работниците и трудещите се селяни от балканските държави. Навярно лявоориентираните македонски водачи са виждали по този начин вариант за освобождение и обединение на Македония и македонските българи от чуждия гнет, но идеите им започват да кореспондират с тезата на Стамболийски за общата борба с Югославия срещу т.нар. македонски бандити от ВМРО.
В “Спомените” на Иван Михайлов четем “Успоредно с Гьорче Петров, като главен подбудител на опозицията срещу Тодор Александров, се очерта Димо Хаджидимов, който всъщност бе познат комунист.Той написа и книга “Назад към автономията”…За него и неколцината му приятели, които продължаваха да се наричат санданисти, турският режим между Хюриета и Балканската война сякаш не бе съществувал, също така и по време на първия сръбско-гръцки потиснически режим нийде не бяха се мернали да се борят против робството, нито даже зъб бяха обелили.”
Думите на Ванчо Михайлов за Хаджидимов дори и днес звучат като присъда.
За да не остане съмнение във връзката между двамата, Владо ще подари снимка за спомен на Ванча, на която ще напише „Подарявам лика си за спомен на нашия учител-ратник, любимецът на “хъшовете“ Иван Михайлов (Брезов) от един от многото “бугараши“.
В писмените си показания пред следствието Черноземски ще признае, че на същия 14 септември в продължение на часове е наблюдавал дома на Хаджидимов от кръчмата “Асенова крепост” и е внимавал много, за да не го сбърка с някого и да не пострада невинен човек. Пак в показанията си Черноземски ще напише, че срещу Хаджидимов го е настроило изявлението му, че трябва да се сътрудничи със сърбите, които избиват невинни българи в Македония.
Въпреки, че е осъден на смърт чрез обесване през 1925 г., присъдата не е изпълнена. Черноземски бяга от конвоиращите го полицаи и не е открит, докато на 2 декември 1930 г. в центъра на София, на улица “Руен”, /сега “Цанко Церковски”/ Владо Черноземски не разстрелва друг деятел на македонското движение и член на задграничното представителство на ВМРО, Наум Томалевски.
Убийство, което предизвиква широк отзвук сред софийската общественост. Може би поради тази причина се раждат и много легенди за убийството. Твърди се, че присъдата над Томалевски е била издадена още след смъртта на Борис Сарафов и Иван Гарвалов, разстреляни от ръката на наемен убиец. Пред смъртта си военния ръководител на Илинденското въстание, Сарафов бил казал : “Убийците ни излязоха от къщата на Томалевските”. Друга версия твърди, че Наум Томалевски е чакал убийци, изпратени от михайловисткия лагер и е бил взел предпазни мерки със собствена охрана. Писано е, че излязъл веднъж да засади дърво, че изпращал представител на благотворително дружество, събиращо помощи за герои от войните, че изпращал Георги Кулишев и т.н.
В сухия полицейски доклад и в обвинителния акт по дело 208/ 1930 г. е отбелязано, че обвиняемите Владимир Георгиев Черноземски и Андрей Димитров от с. Ранчовци, Щипско са убили пред дома му Наум Томалевски, на улица “Руен” 23.
Легенда са и многобройните изстрели. Всъщност Владо стреля само веднъж и прострелва смъртоносно Томалевски. Към полицейската скица е приложен и манлихеровия куршум, прострелял жертвата.
Повече въпроси възникват от факта, че в продължение на дни Владо е очаквал възможността да стреля веднъж по Наум Томалевски. Изстрел, който от ръката на атентаторът почти винаги е бил смъртоносен.
Разследването ще докаже, че Черноземски и Димитров са наели стая в дома на Петко Петков, служител в Дирекцията на полицията, в съседство с тази на Томалевски, че при преследването Димитров е ранен и по-късно умира и т.н.
Пред съда през 1931 г. Владо Черноземски ще заяви, че с убийството на Томалевски той е изпълнил “тежкия си дълг на революционер, член на ВМРО, която се бори за свободата на македонските българи”.
Томалевски е обявен за предател.
Може би тук е мястото да оценим качествата на атентатора като най-добрия стрелец на ВМРО, който не случайно получава задачите за изпълнение на смъртни присъди, издадени от Организацията.
И до днес във Велинградско битуват легендите за простреляната от движение шапка на известен на времето готвач, с прякора Кайзера, за пистолет, готов за стрелба винаги и привързан с ластик към дясната ръка, за “подписа “ – “В Ч” върху ствола на дърво от разстояние 25 метра с два парабелума.
По същото време се допълва и представата за Владо Шофьора като толстоист, вегетарианец, шахматист, табладжия, поет и любител на красивите жени…
Всичко това взето и по отделно, и събрано като цяло е вярно и създава образа на най-известния български атентатор, извършил покушението срещу сръбския крал. Покушение, което разтърсило цяла Европа и било сравнявано с убийството на австрийския престолонаследник ерхерцог Франц Фердинанд в Сараево през 1914 г.
Година след като Черноземски е осъден за втори път на смърт, заради убийството на Наум Томалевски, през 1932 г. терористът е помилван. Причините едва ли трябва да бъдат търсени само в амнистията на македонските стрелби от средата на 20-те години. Много вероятно е, вече да е започнала реализацията на операция, наречена по-късно “Тевтонски меч”.
Над Европа вече са започнали да надвисват облаците на новата военна криза. Победената Германия се милитализира и се готви за реванш. След година, през 1933 г., в Германия ще дойде на власт Хитлер. Западните демокрации търсят отпор на германския реваншизъм. Под ръководството на френския външен министър Луи Барту се прави опит да се изгради т.нар. “Малка Антанта”, обединяваща Югославия, Чехословакия и Румъния. Това засяга немските интереси по пътя към Балканите. Засегнати са потиснатите хървати, унгарците, загубилите войната българи…
Всичко това прави правдоподобна тезата за атентата в Марсилия като съвместна операция на немското военно разузнаване, движението “Усташа” на Анте Павелич, ВМРО на Иван Михайлов, а може би и на българското разузнаване.
Основание за намесата на последното дават спомените на другаря Черноземски от килията на Централния затвор, известен като Мирчо Кикиридката. Докато лежат в затвора през 1931 г. двамата татуират един на друг на левите си ръце надпис “ВМРО” с череп и кръстосани кости.
Именно тази татуировка ще покаже на френските следователи, че убиецът на сръбския крал не е хърватинът Петер Келеман, както пише в паспорта му, а българският терорист Владо Черназемски.
Кикиридката ще признае това пред в. “София” на 29 октомври 1934 г., двадесет дни след атентата в Марсилия.
Десет години по-късно Кикиридката ще загине като офицер от българското военно разузнаване по време на съюзническите бомбардировки над Скопие.
В случая това не е важно за очертаването на образа на Черноземски, като най-големия български атентатор за изминалото столетие. Не важно и участието на немски офицери в подготовката на покушението. Немците са имали за своя цел убийството на френския външен министър Барту и едва ли смъртта на Александър Карагеоргиевич. ВМРО и “Усташа” са целели именно смъртта на сръбския сатрап, оцелял след атентат в Загреб. Моментното съвпадение на целите ще реши съдбата на краля, на министъра и може би на …Европа.
Факт е, че след освобождаването си от затвора Владо изчезва. Легендите говорят, че става инструктор по стрелба в усташкия лагер в Унгария, Янка Пуста, че бил охрана на Кирил Дрангов и на Анте Павелич.
И днес в Македония се пее песента, за която сърбите в продължение на десетилетия са осъждали на затвор и на смърт, за жребия хвърлян в усташкото леговище. Според нея, когато Владо разбрал че трябва да участва в операцията за изпълнението на присъдата над сръбския крал, започнал да празнува бурно и неистово, така както е живял целия си живот.
Нататък историята е ясна. Шестимата хърватски усташи, водени от Евгени Кватерник и Мария Вондрачек се разколебали. Пътуващият в колата на краля, полковник Жорж, ще разкаже, че някой “изругал на груб балкански език” и възторжен господин в балтон и бомбе се покачил на стъпенката на автомобила с огромен букет. От букета, непознатият извадил два пистолета и започнал да стреля…
Смъртта на крал Александър настъпила почти мигновено. Френският външен министър Барту пострадал от куршум на френски полицаи, преминал през гърлото му и починал в болница от алергичен шок.
Един от следователите по-късно ще напише, че на френската полиция причината за смъртта на външния министър Барту е била добре известна, но политически по-удобно е било да бъдат обвинени българите.
Самоличността на Черноземски е разкрита близо седмица по-късно след ексхумация на трупа, наложена от публикуваната му снимка в европейските вестници.
Полицейският инспектор Пейчев от полицията в Пещера разпознал Владо на портрет във вестниците. Стражарят Костадин Джерков от Пещерското околийско управление извършил обиск в дома на Керини в Каменица и иззел снимки…
Дворецът и правителството заклеймили атентаторът и обявили траур, заради далечно родство на царското семейство с Карагеоргиевичите, а народът в България и Македония запял:

“ПЕСЕН ЗА ВЛАДО ЧЕРНОЗЕМСКИ”
Какво е чудо, чудо станало
во града Марселия
Там са навлезли автономисти
и братя усташи.
Тръгнал ми кралят со парахода
от града Дубровник,
и ми зацепил по море широко
за града Марселия.
Там го посрещнал министер
Барту со генералите.
Те се собрали союз да прават
против Македония.
Народ се сбира, тълпа голема
и вика: „Живио!“ А от тълпата
глас се провиква:
„Смърт на тиранина!“
Това ми беше Владо Черноземски
от Македония.
Той се затича към автомобила
со пистолет в ръка.
Крал Александър
подло се моли
и на Владо говори:
„Аман бре, Владо,
не мой бре, Владо,
мене да ме убиваш!“
Владо на краля гордо отговаря:
„Чуй бре, тиранино,
мене ме изпрати
Ванчо Михайлов
да изпълна присъдата.
Я стани, стани,
шумадийско куче,
тебе ке те утепам.“

Независимо от преследване и забрани, от мъчения и гонения, от смърт и инквизиции, песента се пее и днес от двете страни на границата.

БТВ: Каракачанов: Действията на „Атака” бяха опит за PR

7 октомври 2010
Въпросът за позицията на България по въпроса с присъединяването на Турция към ЕС трябва да се реши от народа, а не на базата на това, че един или друг посланик притиска един или друг министър. Това заяви в „Тази сутрин” Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.
Той е събрал 300 000 подписа с искане да се проведе референдум за това Турция да не членува в ЕС.
Във връзка с вчерашната проява на „Атака”, при която членовете на партията влязоха в пленарната зала с тениски с надпис „Не на Турция в ЕС”, Каракачанов каза: „Вместо въпросът за референдума да се обсъди в пленарна зала, беше направен един цирк. Тези действия повече прилягат на една партия за натиск, отколкото на такава, от която зависи мнозинството. Това беше нескопосан опит за PR акция”.
По повод визитата на турския министър-председател Реджеп Ердоган лидерът на ВМРО каза: „Ердоган се държа като феодал от Османската империя. А в същото време липсваше адекватна реакция от страна на България”.
Каракачанов коментира вчерашната акция на ДАНС в района на Гоце Делчев така: „Факт е, че през последните 20 години населението там беше изоставено. Българската държава е длъжник на това население, защото то беше зарязано, оставено без препитание, в една много лоша среда. Тези хора бяха обект на пропагандни атаки на религиозна основа”.
Пълен текст

Актуално.ком: Каракачанов: Ердоган дойде у нас като феодал

7 октомври 2010
„Ердоган се държа като феодал от Османската империя. А в същото време липсваше адекватна реакция от страна на България“. Това заяви в „Тази сутрин” Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, по повод визитата на турския премиер у нас.
По думите му въпросът за позицията на България по въпроса с присъединяването на Турция към ЕС трябва да се реши от народа, а не на базата на това, че един или друг посланик притиска един или друг министър.
Красимир Каракачанов определи вчерашното поведение на „Атака“ в пленарна зала като „цирк“. Той укори депутатите, водени от Волен Сидер, че вместо да обсъждат референдума в НС, си правят „нескопосан опит за ПР акция“.
„Тези действия повече прилягат на една партия за натиск, отколкото на такава, от която зависи мнозинството“, категоричен е лидерът на ВМРО.
Пълен текст

БНТ: Протест срещу македонските власти

7 октомври 2010
Десетки български граждани, живеещи в Македония, излязоха на протест на граничния пунк при Златарево и Ново село. Те се обявиха срещу наредбата на македонските власти, според която от 1 октомври им се забранява да карат коли с българска регистрация в Македония, ако не са платили мито. Активисти на ВМРО от България пресякоха границата, за да подкрепят протестните действия на българите там.
Протестиращите от двете страни на границата преминаха пункта пеша.
Митко Георгиев: „Аз имам купена кола от преди един месец от Австрия, колата ми е била в Македония 3 дни и нема пускане.“
Марянчо Димов: „2-3 пъти ме връщат от границата назад и викат имате нерешен статус.“
Автомобилите с българска регистрация в Македония са около 50 000. Единственият изход за тях е да бъдат пререгистрирани там. За хора с двойно гражданство това означава, че трябва да плащат мито близо 2 хиляди евро на автомобил.
Това според тях ограничава правата им на граждани.
Иван Боев: „Има коли с европейски, немски австрийски номера, има коли с американски номера, но не е имало проблем.“
Митко Георгиев: „Една държава, която иска да влезне в Европската уния, малтретира 50 хиляди Европейски граждани.“
Иван Боев: „Лично за мене е абсурдно, че сам репресиран, че некой ми забранява да си хода в родното место.“
От ВМРО заявиха, че ако този проблем не бъде решен между правителствата на двете държави са готови да сезират Европейската комисия.
Пълен текст

„Стандарт”: Македонци с наши паспорти на бунт

7 октомври 2010
Благоевград. Десетки македонци с българско гражданство се събраха вчера на ГКПП Златарево, за да протестират за произвола на властите в западната ни съседка. Те негодуват, че правителството им ги преследва задето карат коли с българска регистрация. „Имам тройно гражданство и редовно пътувам до Италия, но никой там не ме кара да сменям номерата с италиански. Целта на този закон е да създаде проблем на хората с БГ паспорти. Преследват само нас, но не и тези, които карат автомобили с албански, сръбски и други чужди номера“, заяви Иван Боев от Охрид. Според него и останалите българското външно министерство трябва да реагира по-остро и да защити хората с български паспорти в Македония. Според протестиращите, който кара кола с наш номер, първо се глобява 100 евро, а после временно му се отнема возилото, докато не плати за пререгистрация, а тя излиза между 800 и 2000 евро в зависимост от мощността на колата. От ВМРО-БНД, които подкрепиха протеста, обявиха, че ще изпратят официално писмо за проблема до премиера Бойко Борисов, до шефката на парламента Цецка Цачева и до Европейската комисия.
Владимир Симеонов
Пълен текст

„Монитор”: Нашенци на протест срещу Скопие за репресивен закон

8 октомври 2010
Над 70 македонци с български паспорти, собственици на автомобили, закупени в България, се събраха вчера на граничната бразда при ГКПП Златарево, за да протестират срещу закон на македонските власти. Той предвижда от 1 октомври всеки, който кара кола с чуждестранен номер, да смени табелата с македонска и да плати такса от 800 до 2000 евро в зависимост от кубатурата на двигателя. В подкрепа на протестиращите бяха дошли представители на ВМРО-БНД. “Ясно е, че кампанията е по-скоро политическа. Хората са купили повече от 45 000 автомобила втора употреба от нашите автокъщи. Те са си платили “Гражданска отговорност” и винетни такси в България, защото са и български граждани. В Македония трябва час по-скоро да се въведе  европейската винетна система”, коментира ситуацията Костадин Костадинов, зам. шеф на ВМРО-БНД. Пред българския пункт протестиращите издигнаха лозунги с надписи: „Не отдалечавайте нашите народи“, „Свобода на придвижването, не измисляйте проблеми“, “Мизия, Тракия, Македония”.
Пълен текст

Актуално.ком: Македонци с български паспорти: Бойко, помагай

7 октомври 2010
Протестът на българо-македонската граница е знак към българската държава, която да реагира адекватно. Премиерът Бойко Борисов се ползва с голямо доверие в Македония сред хората с български паспорти. Надеждата ни е в него, само той ще ни помогне. Борисов е човекът, който може да направи нещо за нас. Това заяви днес Митко Георгиев от сдружение „Мост“, предаде АСН.
Десетки комшии от западната ни съседка, които са с българско гражданство, се събраха край браздата, а протестът им бе подкрепен от ВМРО-БНД. Македонците негодуват, че правителството им ги преследва задето карат коли с българска регистрация.
По така приетия закон, който влезе в сила от 1 октомври тази година, не трябва да имам автомобил. Имам тройно гражданство и редовно пътувам до Италия, но никой там не ме кара да сменям номерата с италиански. Целта на този закон е да създаде проблем на хората с БГ паспорти. Преследват само нас, но не и тези, които карат автомобили с албански, сръбски и други чужди номера. Правата отдавна са ни ограничени, а това сега е ново доказателство, че ни репресират и дискриминират, заяви Иван Боев от Охрид.
Според него и останалите, българското външно министерство трябва да реагира по-остро и да защити хората с български паспорти в Македония. В противен случай правителството в Македония ще си прави каквото иска с хората с бълагарско самосъзнание.
Според протестиращите, който кара кола с чужд номер, първо се глобява 100 евро, а после временно му се отнема возилото докато не плати за пререгистрация, а тя излиза между 800 и 2000 евро в зависимост от мощността на колата.
Македонците издигнаха и плакати с надписи „Не отдалечавайте нашите народи“, „Свобода на придвижването, не измисляйте проблеми“.
От ВМРО пък обявиха, че ще изпратят официално писмо до премиера Бойко Борисов, до шефката на парламента Цецка Цачева и до Европейската комисия. Явно Македония е закъсала финансово, но не може да се опитва да пълни хазната си като удря по хората с българско самосъзнание. Това е целенасочена акция. Не пускат хората нито да влизат с колите в Македония, нито да излизат, заявиха нашите войводи.
От Гранична полиция предупредиха протестиращите, че нямат право да блокират движението, не бива да веят знамена докато се придвижват в междинната зона, както и да скандират. Групата от над 50 човека мина пеш и стигна до македонското КПП Ново село. Там на 6-7 метра от контролния пункт под носа на македонските митничари и полицаи ВМРО развя плакат с надпис „Мизия, Тракия, Македония“. Вееха се и български знамена, както и на партията. Никой от македонците обаче не реагира.
„Нямаме намерение да не плащаме, а само да караме по пътищата в Македония. Нашето предложение е в Македония да се въведе винетната система. Така ще се реши проблемът. Но сега е недопустимо да се извършва дискриминация спрямо нас и страната да се чуди как да се скара с приятелската държава България. С този закон македонските управници направиха неразумен ход. Лошото е, че нямат воля за диалог с нас. Затова ще сезираме Европейската комисия“, каза пък Петър Колев от сдружение „Преображение“.
Според за.-шефа на ВМРО-БНД Костадин Костадинов въвеждането на европейската винетна система в Македония ще помогне на страната по лесен и цивилизован начин да си напълни хазната и да не дискриминира гражданите си, които имат и български паспорти.
Пълен текст

„Медиапул”: Македонци протестират срещу задължението да пререгистрират купените си в България коли

7 Октомври 2010
Граждани на Македония, които имат и българско гражданство и са регистрирали автомобилите си в България, протестираха в четвъртък на границата при ГКПП-Златарево-Ново село. Те бяха подкрепени и от членове на ВМРО-БНД.
Протестиращите са недоволни от приетия в Македония закон, който ги принуждава да пререгистрират автомобилите си и да сменят българските номера с македонски.
Целта на този закон е да създаде проблем на хората, които са и с българско гражданство. Ограничават нашите права, а в същото време не пипат тези,
които карат коли с албански, сръбски и други чужди номера, заяви по време на протеста Иван Боев от Охрид.
Митко Георгиев от сдружение „Мост“ заяви, че протестът бил знак към България да реагира, тъй като 50 000 македонци с български паспорти, са репресирани. За пререгистрация на колите им в Македония били необходими между 800 и 2000 евро, тъй като ще им се наложи да платят и мито.
Заместник-председателят на ВМРО-БНД Костадин Костадинов заяви, че ще бъдат изпратени писма до премиера, до председателя на Народното събрание и до Европейската комисия. Смятаме, че Македония трябва да въведе европейската винетна система и така ще намери лесен и цивилизован начин да напълни хазната, а не да дискриминира гражданите си, които имат и български паспорти, добави той.
Пълен текст

Дарик Нюз: Над 70 българи от Македония протестираха на Златарево

7 октомври 2010
Над 70 българи от Македония се събраха на протест на граничния пункт при Златарево и Ново село срещу новата наредба на македонските власти, според която македонските граждани не могат да карат коли с чужда регистрация, ако не са платили мито.
На страната на протестиращите застана ВМРО. Според лидера на воеводите в Благоевградско Георги Васев, причините за тяхното недоволство са две –  политически и икономически. По думите му политическата част се изразява в това, че всичко в Македония, което се свързва с България, се преследва и гони, а икономическата засяга интереса на македонци с българско самосъзнание, които трябва да изразходват за регистрираните в България автомобили суми от 800 до 1 500 евро.
Засегната от новата наредба се оказва и България, която ще трябва да се лиши от около  45 000 автомобила с български табели, които плащат своите данъци, гражданска отговорност, както пълно или частично автокаско в България, коментира Георги Васев.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Приключи протестът на граничен пункт „Златарево“

07 октомври 2010
Златарево. С протестни лозунги, български флагове и знамена на ВМРО на десетина метра от македонската граница при Ново село приключи днешният протест на македонските граждани, собственици на автомобили с българска регистрация, предаде репортер на радио „Фокус” – Пирин. До блокада на движението на граничния пункт не се стигна, тъй като митническите служители обясниха на протестиращите, че нямат право да предприемат подобни действия на пункта. Въпреки това тълпата се отправи към самия граничен пункт при Ново село в опит да влязат на македонска територия. Намеренията им обаче се оказаха неуспешни, тъй като за близо 20 минути едва документите на 3-ма души бяха обработени. Зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов обясни, че ако протестиращите решат да преминат граничния пункт, ще са необходими най-малко 4 часа, поради което протестиращите решиха да прекратят протеста. Въпреки забраните за развяване на български знамена на граничния пункт, протестиращите свободно се движеха с трибагреници и открито ги развяваха. Костадин Костадинов обясни, че във връзка с настоящата политика на македонските власти ще бъде изпратено протестно писмо до Европейската комисия, до министър-председателя на България Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в което ще се настоява българската страна да вземе отношение по въпроса с пререгистрацията на български автомобили, които се движат в Македония. Един от организаторите на днешния протест и председател на Сдружение „Мост” Митко Георгиев, който има и българско гражданство, обяви, че политиката на македонските власти е насочена срещу гражданите с българско самосъзнание. Като пример той посочи, че в Македония днес се движат автомобили с чуждестранни регистрации – албански, сръбски, американски и ред други, но спрямо собствениците им не се предприемат никакви принудителни действия. За сметка на това собствениците на автомобили с българска регистрация непрекъснато са подлагани на натиск. Регистрационните табели на автомобилите им непрекъснато се свалят и непрекъснато има проблеми при влизане и излизане от Македония. Георгиев твърди още, че близо 30 автомобила стоят днес на граничния пункт при Ново село и чакат да влязат в България, за да се включат в протеста, но не са допуснати от контролните органи. Според информацията, предоставен от протестиращите днес, в Македония в момента има около 50 хил. автомобила с български регистрации. По думите на Митко Георгиев, ако собствениците им не пререгистрират колите си, им се налага глоба от 100 евро. Ако тя обаче бъде платена веднага, става 50 евро. Пререгистрацията на автомобил струва около 850 евро. Георгиев обясни още пред медиите, че през последните 20 години посолството на Скопие у нас „не си върши работата”. Той бе категоричен, че протестите заради политиката на македонските власти ще продължат.
Пълен текст

Телевизия „Телма” (Македония): ПРОТЕСТ ЗА БУГАРСКИТЕ ПОЛОВНИ ВОЗИЛА СО БУГАРСКИ ЗНАМИЊА

7 октомври 2010
Педесетина сопственици на возила со бугарски регистерски таблички, поддржани од мал број бугарски граѓани и претставници на партијата ВМРО-БНД, протестираа на македонско – бугарската граница кај Ново Село. Бараат воведување на лепење вињети на возилата…
Видеоматериал

„Сител” (Македония): Протест на сопствениците на автомобили со бугарски таблици

7 октомври 2010
Преку мирен протест околу педесетина сопственици на бугарски возила кои имаат двојно државјанство денеска на граничниот премин Ново Село на македонско – бугарската граница го изразија своето незадоволство од одлуката бугарските возила, кои не се пререгистрирани, да немаат можност за влез во земјата.
Според нив таквиот закон бил против сите уредби на ЕУ. Најавија дека веќе имаат подготвено и писма до бугарските власти и европратениците со кои сакале да ги информираат за нивниот проблем.
– Една држава која сака да влезе во европското семејство на педесет илјади кои се веќе членови на европското семејство да им забрани право на движење. И не само тоа, се врши терор, граѓаните се малтретираат и ти вели или ќе ја цариниш колата или неможеш да излезеш или обратно – рече Митко Ѓоргиев, организатор на протестот.
– Ние не гледаме дека се спроведува подеднакво и за луѓето кои што возат коли и со албански регистрации, коли со српски регистрации, коли со германски регистрации и тн. – рече Петар Колев.
Денешниот протест беше поддржан и од бугарското ВМРО – БНД кои предложија воведување на европска патна такса.
– ВМРО го поддржува протестот. Сметаме дека европската патна такса треба да биде воведена и во Македонија и на тој начин цивилизирано по европски проблемот ќе се реши уште пред да се појави. Денешниот протест има за цел да покаже дека има многу полесни и поцивилизирани начини Македонија да ја наполни државната каса без да ги тероризира своите граѓани – рече Костадин Костадинов од ВМРО – БНД.
Протестот првично беше закажан на бугарската страна од граничниот премин, но откако не им беше дозволено снимање на новинарските екипи со образложение дека немаат дозвола за тоа, истиот се одржа на македонската страна од границата.
Пълен текст

Бургас Нюз: Бургаските воеводи искат Сидеров да върне мандата

7 октомври 2010
В Декларация ВМРО-Бургас определя поведението на Волен Сидеров по време на вота на доверие към правителството като „политически рекет“. Бургаските воеводи настояват той или ясно да изкаже позицията си пред премиер-министъра или в противен случай да върне мандата. „Срокът, в който трябва да се вземе решение за референдум е 14 октомври. До тогав

Последни Новини

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir