Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 9 септември 2010

вижте новините за нас – 9 септември 2010

БТВ, „Тази сутрин“: Каракачанов: Не е нормално някой да си измисля етноси във формуляри за преброяване

БНТ: Председателят на НСИ подаде оставка

БНТ: Председателят на НСИ подаде оставка заради преброяването

Телевизия „Европа”: Председателят на НСИ подаде оставка

„Труд”: Шефката на статистиката хвърли оставката си

„24 часа”: Шефката на статистиката хвърли оставка

„Стандарт”: Втора оставка заради етноскандал

„Дневник”: Шефът на НСИ подаде оставка

„Земя”: Шефката на НСИ хвърли оставка

Агенция „Фокус”: ВМРО излезе с позиция по повод оставката на директора на НСИ доц. Мариана Коцева

Нюз.бг: Защо само оставката на Коцева?, питат от ВМРО

БНюз:  Шефката на НСИ хвърли оставка заради гафа с етносите

Актуално.ком: ВМРО: Никой да не си измива ръцете с доц. Коцева! Логичният въпрос е, ако тя си отива, защо остава другият важен член на екипа на преброяването – Мустафа Зинал Хасан?

Агенция „БГНЕС”: Мариана Коцева подаде оставка

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Никой не бива да си измива ръцете с доц. Мариана Коцева

Днес.бг: Измислени етноси взеха главата на шефката на НСИ

Агенция „Пресклуб”: Никой да не си измива ръцете с доц. Коцева! – ВМРО

ВсекиДен: Шефката на НСИ подаде оставка

Агенция „Блиц”: ВМРО: Никой да не си измива ръцете с шефката на НСИ

Експерт.бг: Шефката на НСИ подаде оставка

Днес+: ВМРО: Никой да не си измива ръцете с доц. Коцева

ФрогНюз: Етнически гаф гилотинира шефката на НСИ

СтандартНюз: Шефката на статистиката хвърли оставка. Набедиха я, че си измислила етноси

„Класа”: ВМРО: Никой не бива да си измива ръцете с доц. Мариана Коцева

Агенция „Е-79”: ВМРО: Никой да не си измива ръцете с доц. Коцева

„Старозагорски новини” Статистиците проявявали чиновническо безхаберие

„Черно море”: Шефът на НСИ подаде оставка

„Янтра” (Велико Търново): ВМРО плаши с бойкот заради въпроси за етническите групи

„Утро” (Русе): След 40 години българите стават екзотично малцинство

„Република”:  Преподавателите не късат чужденци


БТВ, „Тази сутрин“: Каракачанов: Не е нормално някой да си измисля етноси във формуляри за преброяване

Искаме да се изясни – кой точно е направил целият въпросник за преброяването, а не само с оставката на доц. Коцева  да се замаже въпроса. Грешката във формуляра за преброяването не беше само в изписването на „българо-мохамедани“, а вътре бяха изписани и други „етноси“ като „македонци“, „гагаузи“ и т.н., та включително и „херцеговци“. Това показва, че в тази институция някой или не си върши работата, или е неграмотен, или пък умишлено се опитва да провокира обществото. Това заяви Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, в предаването „Тази сутрин“ на БТВ.

По думите му, след среща на представители на ВМРО с доц. Марияна Коцева – шеф на НСИ, те са останали с впечатлението, че дори тя не видяла това предварително.
Не е нормално някой да си измисля етноси, заяви категорично Каракачанов и попита: „Ако българин-мохамеданин е отделен етнос, тогава българинът – католик отделен етнос ли е, българинът – протестант отделен етнос ли е?“.

Той припомни, че при преброяването през 1992 година ДПС е притискало българите-мохамедани в смесени райони да се определят като турци. И тогава няколко хиляди човека се писаха „марсианци“, допълни Красимир Каракачанов. „Тогава всъщност се развихри действително възродителен процес, но не от страна на държавата, а от страна на една политическа партия спрямо етнически българи“, коментира лидерът на ВМРО.

9 септември 2010

Видеоматериал

БНТ: Председателят на НСИ подаде оставка

Ден след като започна вторият етап от пробното преброяване в Плевен, Велико Търново и Стара Загора, председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева изненадващо подаде оставка. Поводът – създалото се напрежение при преброяването в интернет, което приключи вчера.
В електронната карта в интернет във въпроса за етническата група се появиха формулировките „българо-мохамедани“ и „македонци“. По този повод от ВМРО преди няколко дни поискаха да бъде уволнено цялото ръководство на статистическия институт.
От ВМРО преди няколко дни бяха категорични, че Националният статистически институт е допуснал гаф, който може да нагнети напрежение и да се използва като предпоставка за създаването на етнически партии.
Формулировките „българо-мохамадани“, „македонци“, „гагаузи“ като етническа група присъстват само в електронната система, не преброителната карта, която от вчера се попълва в Плевен, Велико Търново и Стара Загора.
Оказа се, че вариантите за етнически произход в интернет са взети от компютърни специалисти-демографи от отговорите на анкетираните при последното преброяване.
Мариана Коцева – председател на НСИ:
– Категорично заявявам, че ние по никакъв начин не сме поели, нито преброителите имат указания, да определят етническа принадлежност. Този, който определя етническа пренадлежност, е българският гражданин.
БНТ: Защо тогава си подавате оставката?
Мариана Коцева – председател на НСИ:
– Защото си поемам отговорността и защото смятам, че това е една изключително важна задача и вместо да се разгарят повече страстите, е по-добре да се подходи отговорно, национално и наистина да се остави статистиката да работи в обективни условия и да се подготови за същинското преброяване.
Освен Мариана Коцева, от ВМРО искат да бъде отстранен и Мустафа Зинал Хасан от екипа на преброяването. Но освен оставка, държат да се търси наказателна отговорност. Според Коцева въпреки скандала, преброяването в интернет не е провалено.
Мариана Коцева – председател на НСИ:
– Без това да е задължително, само на добра воля, в системата се регистрираха над 23 000 души.
За по-малко от седмица директорът на НСИ е вторият високопоставен държавен служител, който може да се раздели с поста си заради гаф, свързан с въпроса за етническата принадлежност.
Миналата седмица беше отстранен зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева, препоръчала на класните ръководители да определят етническата принадлежност на учениците по своя преценка.
Мариана Коцева е депозирала оставката си пред премиера Бойко Борисов, предстои той да реши дали да я приеме.
8 септември 2010
Текст и видео

БНТ: Председателят на НСИ подаде оставка заради преброяването

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева е
подала оставка пред премиера Бойко Борисов. На брифинг в Министерския съвет Коцева каза, че не се е срещала с Борисов и оставя на него да реши дали ще я приеме. Тя обясни, че прави това, защото си поема отговорността и за да се остави статистиката да работи спокойно. Вчера от ВМРО поискаха оставката на Коцева с аргумента, че системата, по която сега се прави преброяването, води до войни. От партията заплашиха с бойкот цялостното преброяване следващата година, ако и при него има възможност за самоопределение като македонец, българомохамеданин или дете под 8 години по отношение на вледеенето на майчин език.
Миналия петък заместник образователният министър Милка Коджабашиева беше отстранена от поста си, след като допусна данните за децата от малцинствен произход да се обновяват, без да се питат родителите и самите деца как се самоопределят.
8 септември 2010
Пълен текст

Телевизия „Европа”: Председателят на НСИ подаде оставка

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева е депозирала оставката си пред премиера Бойко Борисов. Това съобщи самата тя на извънреден брифинг в МС. Причината Коцева да се откаже от поста е създалото се напрежение с етническата принадлежност по време на стартиралото пробно преброяване.
Тя отрече и твърденията, че преброяването е опит за субективна оценка.
Ден след като от ВМРО поискаха оставката на шефа на НСИ, Мариана Коцева, тя сама реши да напусне поста. Причината за създалото се напрежение са въпросите в стартиралото пробно преброяване на населението у нас, при които в графата за етническа принадлежност са изброени несъществуващи според ВМРО етноси като „българо-мохамедани” и „гагаузи”. Коцева обясни, че подаданети възможности не са субективни а изчерпателин. Тя не прие обвиненията но въпреки това заяви че ще депозира оставката си пред премиера.
„НСИ нито има компетенциите, нито задачата да се произнася какви етноси има в България. Важното е да се даде възможност всеки гражданин да се самоопредели етническата си принадлежност“, каза Коцева.
Коцева обясни, че са изброени всички възможни отговори, които са посочени като такива от българските граждани при предишното преброяване. Този подход е възприет при всички въпроси
НСИ нито има компетенциите, нито има задачата да се произнася какви етноси има. Важно е да гарантираме правото на всеки да се самоопредели
Председателят на НИС приема пробното преброяване като успешно проведена дейност и начин за проверка на методиката. Само за седмица в него са се включили 23 000 души. Над 700 са доброжелателните обаждания от българите, получени за 4 дни. Коцева добави, че преброяването е пробно и окончателният вариант на анкетата за преброяването на населението на България предстои да се подготви.
8 септември 2010
Текст и видео

„Труд”: Шефката на статистиката хвърли оставката си

Шефката на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева подаде оставка. Това съобщи тя веднага след като депозира молбата си за напускане в деловодството на Министерски съвет.
Причината за оставката са въпросниците за пробното преброяване в интернет. Както „Труд“ пръв съобщи, в тях присъстват несъществуващи етноси като „българо-мохамедани“, „херцеговци“, „американци“, „африканци“ и други. Демографите от НСИ бяха включили и като възможен отговор на въпроса за майчин език „африкански“, както и за религия „Бяло Братство“. Заради неточностите от ВМРО поискаха оставката на шефката на НСИ.
„Подавам оставка заради създалия се социално-политически проблем,“ каза Коцева. „Съжалявам за случилото се. Всеки има правото сам да определи към кой етнос принадлежи, затова и ние дадохме възможност на обществото само да прецени“, допълни шефката на статистическия институт.
Според Коцева ведомството й е вкарало повече възможни отговори в картите от електронното преброяване, за да се види как хората възприемат „падащите менюта“.
Шефката на НСИ бе видимо разстроена след подаването на оставката. Гласът й трепереше, а по бузата й дори се стече сълза.
„Не приемам преброяването за провал. Цели 23 хил. души взеха участие в преброяването по интернет, а за 4 дни получихме над 700 телефонни обаждания“, каза Коцева. До късно снощи не бе ясно дали премиерът Бойко Борисов ще приеме оставката или не. Все още не сме се видели на четири очи, уточни шефката на института.
Преброителните карти са вторият скандал около дейността на НСИ през последните месеци. Наскоро от Еврокомисията порицаха България, че не е подала навреме данни за бюджетния дефицит през м. г.
Мариана Коцева е завършила УНСС, специалност „Статистика“. В момента чете лекции във ВУЗ-а.
Шефското място в националната статистика зае на 24 януари 2008 г. след шумен скандал и уволнение на предшественика й на този пост Стоян Цветков.
Той изхвръкна по настояване на тогавашния министър на икономиката Петър Димитров, според когото НСИ обявявал неточна и некоректна информация.
8 септември 2010
Пълен текст

„24 часа”: Шефката на статистиката хвърли оставка

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева е депозирала оставката си при премиера Бойко Борисов. Тя обаче оставя на премиера да реши дали ще я приеме.
Причината е, че при пробното преброяване на българското население в интернет попаднаха групи като българо-мохамедани, гагаузи, македонци и други. От дни оставката й се иска от ВМРО.
Коцева заяви, че оставката е факт, защото си поема отговорността и за да остави статистиката да работи спокойно.
„Винаги съм била отговорен човек, поемам отговорността и реших да си подам оставката пред премиера, депозирала съм я“, каза Коцева.
Всяко развихряне на излишни страсти и спекулиране по преброяването е в ущърб на държавата и цялата нация, заяви шефката на статистиката. Тя посочи, че е депозирала оставката си, за да не се развихрят повече страстите и преброяването да се проведе без проблеми. По думите й не може да има какъвто и да е паралел със случая с писмото на заместник-министъра на образованието Милка Коджабашиева, която изпрати писмо до регионалните инспекторати с уточнение, че учителите трябва да определят етническата принадлежност на своите ученици. Тъй като тази тема е изключително болезнена и чувствителна, е много важно да няма никакви съмнения, че има какъвто и да е опит за субективна оценка на етническа принадлежност, заяви Коцева.
В момента тече втората част от пробното преброяване на НСИ – първата седмица то беше в интернет, сега се провежда на терен в три области. На въпросите, свързани с етническата група в приетата преди два месеца преброителна карта, като възможен отговор има три основни етнически групи – българска, турска и ромска, които формират 98 % от населението, и четвърта възможност – „друга“. На това място всеки може да се самоопредели, каза в своя защита Коцева. Това е картата, по която и в момента се провежда пробното преброяване. Предстои да се утвърди окончателният вариант на преброителната карта за същинското преброяване на населението другата година и да се вземе решение от Централната преброителна комисия.
За първи път в пробното преброяване по интернет, като решение от екипа от демографи и ИТ-специалисти, беше възприето всеки въпрос да има падащо меню с възможни отговори, обясни Коцева. Изброени са всички възможни отговори, които са посочени като такива от българските граждани при предишното преброяване. Този подход е възприет при всички въпроси. НСИ нито има компетенциите, нито има задачата да се произнася какви етноси има. Важно е да гарантираме правото на всеки да се самоопредели, изтъкна Мариана Коцева.
Приемам пробното преброяване като начин да се тества инструментариумът, заяви още шефката на НСИ. Коцева бе категорична, че опитът с преброяване по интернет не е провал и има своите предимства.
ВМРО: Тя ли е единствената виновна?
ВМРО излезе с позиция по повод оставката на директора на Националния статистически институт (НСИ) доц. Мариана Коцева. В позицията се казва:
„Каквото и да е продължението по случая с подалата оставка директорка на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева, едно трябва да е ясно: никой не бива да си измива ръцете с доц. Коцева за неразборията с измислените в електронното преброяване „етноси“. Логичният въпрос е, ако тя си отива, защо остава другият важен член на екипа на преброяването – Мустафа Зинал Хасан?
Отговорността трябва да бъде поета от истинските вдъхновители на провокацията с измислените „етноси“. Ако това е доц. Коцева – добре. Но българските граждани заслужават да знаят кой точно е виновен за това. И той следва не само да подаде оставка, но и да бъде подведен под наказателна отговорност“.
От ВМРО припомнят, че вчера заедно с представители на българи от различни етнографски групи са предупредили, че „създаването“ на „етноси“ е опасно и са заявили намерение да организират бойкот на същинското преброяване, ако от графата „етнос“ не отпаднат възможности като „македонски“, „българомохамедански“ и „гагаузки“.
„Предложихме просто празна графа „други“, в която всеки да определи какъв се чувства, ако не се самоопределя като част от традиционните за България етнически групи – българи, турци и цигани. Предложихме и редица други поправки с цел оптимизация на методиката на преброяването.
Още преди седмица заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и орагнизационният секретар Юлиан Ангелов се срещнаха с доц. Коцева, за да я запознаят с предложенията, а по-късно те бяха изпратени с писмо до НСИ. „Ние от ВМРО благодарим за тогавашната отзивчивост на доц. Коцева и се надяваме решението й за оставка да е продиктувано от съвестта й“, се казва още в позицията.
8 септември 2010
Пълен текст

„Стандарт”: Втора оставка заради етноскандал

Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец, каза шефката на статистиката.
Втора оставка за една седмица заради етнически скандал по жълтите павета. Шефката на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева си подаде молбата за напускане пред премиера Бойко Борисов. Причината е гафът с пробното електронно преброяване, което институтът проведе миналата седмица. В анкетната карта беше дадена възможност да се посочи като етническа принадлежност „българомохамеданин“, „македонци“ и „гагаузи“. Това предизвика острата реакция на ВМРО. И войводите поискаха оставката на Коцева.
„Поемам отговорността си и смятам, че преброяването е изключително важна задача и вместо да се разгарят повече страстите, е по-добре да се подходи отговорно, национално и да се остави статистиката да работи, да се подготви същинското преброяване“, посочи Коцева вчера на „Дондуков“ 1 минути след като депозира оставката си. Тя не се е срещала с премиера, за да разбере дали напускането й се приема. „Всеки има право да определя себе си така, както реши, и ние не може да се намесваме. Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец“, допълни Коцева.
По думите й не може да се прави паралел между нея и бившия зам.-министър на образованието Милка Коджабашиева, която подаде оставка също заради етнически скандал.
Използваната при преброяването анкетна карта включва въпроси, свързани с етническите групи. В нея са посочени три основни групи – българска, турска и ромска. Има и четвърта възможност „други“, където има опции да се посочат „афроамериканец“, „българомохамеданин“, „македонци“, „гагаузи“. Според Коцева те са включени, тъй като това са били част от възможните отговори, които българските граждани са посочили при предишното преброяване.
След оставката на Коцева от ВМРО вчера заявиха, че „никой не бива да си измива ръцете с доц. Коцева за неразборията с измислените в електронното преброяване „етноси“. „Логичният въпрос е, ако тя си отива, защо остава другият важен член на екипа на преброяването – Мустафа Зинал Хасан“, попитаха войводите.
9 септември 2010
Пълен текст

„Дневник”: Шефът на НСИ подаде оставка

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева подаде оставка. Посочи като мотив напрежението, което породи анкетната карта за пробното преброяването на населението на България по интернет, което приключи във вторник.
По-рано вчера премиерът Бойко Борисов отказа да коментира темата, а от пресцентъра на кабинета съобщиха, че днес той ще вземе решение дали да приеме оставката на председателя на НСИ.
Критиките срещу НСИ бяха предизвикани от факта, че сред възможните отговори за етническа принадлежност бяха опциите „българомохамеданска“, „гагаузка“, „македонска“, „афроамериканска“.
В специално изявление, след като депозира оставката си в кабинета на Борисов, Коцева обясни, че тези категории са включени, тъй като са отговорите, давани при предишното преброяване на населението (през 2001 г.) от хората, които се определят извън етносите – българи, турци, роми.
Преди седмица от ВМРО настояха спорните графи за етническа принадлежност да отпаднат от анкетната карта и предупредиха, че това може да предизвика разделяне на нацията. „НСИ нито има компетенциите, нито задачата да се произнася какви етноси има в България.
Важното е да се даде възможност всеки гражданин да самоопредели етническата си принадлежност“, каза Коцева. Тя обясни, че в хартиената анкетна карта, с която сега се прави пробно преброяване в квартали на Стара Загора, Велико Търново и Плевен, има четири възможности за отговор на въпроса за етническа принадлежност: „българска“, „турска“, „ромска“ и „друга“.
„В никакъв случай не споделям тезата, че НСИ трябва да заема позиция, че един или друг етнос трябва да излезе или да влезе в списъка. Това не е обективно статистическо решение“, каза Коцева. Тя добави, че преброяването е пробно и окончателният вариант на анкетата за преброяването на населението на България предстои да се подготви.
Коцева допълни, че въпреки това подава оставката си, защото е „отговорен човек“. „Вместо да се разгарят страстите, е по-добре да се подходи национално отговорно и да се остави статистиката да работи в обективни условия за същинското преброяване през март 2011 г.“, каза шефът на НСИ.
Коцева оглави института през януари 2008 г., след като предишният председател на института доц. Стоян Цветков беше освободен по предложение на тогавашния министър на икономиката Петър Димитров с мотива, че не изпълнявал задълженията си и заблуждавал правителството.
8 септември 2010
Пълен текст

„Земя”: Шефката на НСИ хвърли оставка

Мариана Коцева оставила на Борисов да реши дали да я освободи от поста
Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева е депозирала оставката си при премиера Бойко Борисов. На брифинг в Министерски съвет вчера тя обясни, че не се е срещала с премиера и оставя на него да реши дали ще я приеме.
Освобождаването й от поста бе поискано от ВМРО във вторник. Причината е, че при пробното преброяване на населението у нас по интернет в графите са попаднали несъществуващи етнически групи като българомохамедани, българо-гагаузи и африканци.
9 септември 2010

Агенция „Фокус”: ВМРО излезе с позиция по повод оставката на директора на НСИ доц. Мариана Коцева

ВМРО излезе с позиция по повод оставката на директора на Националния статистически институт (НСИ) доц. Мариана Коцева. В позицията се казва: „Каквото и да е продължението по случая с подалата оставка директорка на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева, едно трябва да е ясно: никой не бива да си измива ръцете с доц. Коцева за неразборията с измислените в електронното преброяване „етноси”. Логичният въпрос е, ако тя си отива, защо остава другият важен член на екипа на преброяването – Мустафа Зинал Хасан?
Отговорността трябва да бъде поета от истинските вдъхновители на провокацията с измислените „етноси”. Ако това е доц. Коцева – добре. Но българските граждани заслужават да знаят кой точно е виновен за това. И той следва не само да подаде оставка, но и да бъде подведен под наказателна отговорност”.
От ВМРО припомнят, че вчера заедно с представители на българи от различни етнографски групи са предупредили, че „създаването” на „етноси” е опасно и са заявили намерение да организират бойкот на същинското преброяване, ако от графата „етнос” не отпаднат възможности като „македонски”, „българомохамедански” и „гагаузки”. „Предложихме просто празна графа „други”, в която всеки да определи какъв се чувства, ако не се самоопределя като част от традиционните за България етнически групи – българи, турци и цигани. Предложихме и редица други поправки с цел оптимизация на методиката на преброяването.
Още преди седмица заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и орагнизационният секретар Юлиан Ангелов се срещнаха с доц. Коцева, за да я запознаят с предложенията, а по-късно те бяха изпратени с писмо до НСИ. Ние от ВМРО благодарим за тогавашната отзивчивост на доц. Коцева и се надяваме решението й за оставка да е продиктувано от съвестта й”, се казва още в позицията.
8 септември 2010
Пълен текст

Нюз.бг: Защо само оставката на Коцева?, питат от ВМРО

Никой да не си измива ръцете с доц. Коцева!
С такова предупреждение моментално след новината за оставката на шефката на Националната статистика излизат от ВМРО.
Каквото и да е продължението по случая с подалата оставка директорка на Националния статистически институт Мариана Коцева, едно трябва да е ясно: никой не бива да си измива ръцете с доц. Коцева за неразборията с измислените в електронното преброяване „етноси“, се посочва в изявлението. 
От ВМРО посочват, че отговорността трябва да бъде поета от истинските вдъхновители на провокацията с измислените „етноси“.
„Логичният въпрос е, ако тя си отива, защо остава другият важен член на екипа на преброяването“, Мустафа Зинал Хасан?
Българските граждани заслужават да знаят кой точно е виновен за това. И той следва не само да подаде оставка, но и да бъде подведен под наказателна отговорност“, допълват воеводите.
Припомняме, вчера от ВМРО, след като проведоха среща с вече бившия шеф на НСИ, обявиха, че ще бойкотират преброяването на населението заради некоректно формулиране на листовките и опасното „създаване на етноси“ като македонски, българомохамедански и гагаузки.
„Ние от ВМРО благодарим за тогавашната отзивчивост на Коцева и се надяваме решението й за оставка да е продиктувано от съвестта й.“, завършват изявлението си от ВМРО.
8 септември 2010
Пълен текст

БНюз:  Шефката на НСИ хвърли оставка заради гафа с етносите

Шефката на НСИ е депозирала оставката си при премиера Бойко Борисов заради гафа с пробното преброяване, при който в интернет-анкетите бяха изредени етноси, каквито няма в държавата. ВМРО настоя да се посочи истинският виновник за провокацията с измислените етноси.
Шефката на Националната статистика Мариана Коцева е депозирала оставката си при премиера Бойко Борисов заради гафа с изобилието от етноси,
каквито у нас няма. Те бяха публикувани в интернет-анкетите на пробното преброяване и освен основните етнически групи у нас – българска, турска и циганска, бяха изброени скандални варианти за отговор на анкетираните, сред които несъществуващите у нас гагаузки, македонски и българомохамедански етноси.
Коцева обяви решението си да понесе отговорност за огромния скандал пред медиите в Гранитната зала на Министерския съвет. Тя поясни, че не се е срещала с министър-председателя и оставя на него решението дали ще бъде приета оставката й.
Шефката на НСИ заяви, че прави това, защото си поема отговорността, както и за да се остави статистиката да работи спокойно.
В същото време Мариана Коцева не показа да се разкайва за грешката си и продължи да защитава гафа на НСИ с аргумента, че всеки може да се определя както си иска. Тя дори заяви, че не смята пробното преброяване за провал.
„Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец“,
заключи шефката на Статистиката по повод на наличието на гагаузи и българи-мохамедани в електронния въпросник като отделни етноси. Анкетата била подготвена от IT специалистите на спечелилата обществената поръчка фирма, макар че те били консултирани от специалисти. Те просто добавили като отделни графи екзотичните отговори на някои хора, определяли етническата си принадлежност по свое усмотрение при последното преброяване
Иначе в хартиените въпросници при преброяването през 2011 г. в графата етнос щяло да си има, както и преди, българи, турци, роми и „други“, където всеки, който не принадлежи към първите три етнически групи, може да запише като какъв се определя.
„Именно затова било пробното преброяване, за да се види как да бъдат формулирани точно въпросите, когато то се реализира в цялата страна.“, допълни Коцева.
От дни наред от ВМРО изразяват възмущението си от допуснатите грандиозни грешки в анкетата, като воеводите дори заплашиха, че ще организират протести и ще бойкотират официалното преброяване, ако безумията във въпросника не бъдат премахнати.
Малко след като оставката на Коцева бе обявена, от ВМРО излязоха с официална позиция, в която настояват да се разкрият публично истинските виновници за провокацията с измислените етноси:
„Каквото и да е продължението по случая с подалата оставка директорка на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева, едно трябва да е ясно: никой не бива да си измива ръцете с доц. Коцева за неразборията с измислените в електронното преброяване „етноси”. Логичният въпрос е, ако тя си отива, защо остава другият важен член на екипа на преброяването – Мустафа Зинал Хасан?“, питат воеводите.
От ВМРО са категорични, че българските граждани заслужават да знаят кой точно е виновен,
а когато той се установи, не само да бъде поискана оставката му, но и да бъде подведен под наказателна отговорност.
8 септември 2010
Пълен текст

Актуално.ком: ВМРО: Никой да не си измива ръцете с доц. Коцева! Логичният въпрос е, ако тя си отива, защо остава другият важен член на екипа на преброяването – Мустафа Зинал Хасан?

Отговорността трябва да бъде поета от истинските вдъхновители на провокацията
Каквото и да е продължението по случая с подалата оставка директорка на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева, едно трябва да е ясно: никой не бива да си измива ръцете с доц. Коцева за неразборията с измислените в електронното преброяване „етноси”.
Тази позиция изразиха от ВМРО.
Ето какво пише още в позицията на партията, разпространена до медиите:
Логичният въпрос е, ако тя си отива, защо остава другият важен член на екипа на преброяването – Мустафа Зинал Хасан?
Отговорността трябва да бъде поета от истинските вдъхновители на провокацията с измислените „етноси”. Ако това е доц. Коцева – добре. Но българските граждани заслужават да знаят кой точно е виновен за това. И той следва не само да подаде остаавка, но и да бъде подведен под наказателна отговорност.
Вчера ние от ВМРО, заедно с представители на българи от различни етнографски групи предупредихме, че „създаването” на „етноси” е опасно и заявихме намерение да организираме бойкот на същинското преброяване, ако от графата „етнос” не отпаднат възможности като „македонски”, „българомохамедански” и „гагаузки”. Предложихме просто празна графа „други”, в която всеки да определи какъв се чувства, ако не се самоопределя като част от традиционните за България етнически групи – българи, турци и цигани. Предложихме и редица други поправки с цел оптимизация на методиката на преброяването.
Още преди седмица заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и орагнизационният секретар Юлиан Ангелов се срещнаха с доц. Коцева, за да я запознаят с предложенията, а по-късно те бяха изпратени с писмо до НСИ. Ние от ВМРО благодарим за тогавашната отзивчивост на доц. Коцева и се надяваме решението й за оставка да е продиктувано от съвестта й.
8 септември 2010
Пълен текст

Агенция „БГНЕС”: Мариана Коцева подаде оставка

Причината е, че при пробното преброяване попаднаха групи като българо-мохамедани, гагаузи и други. От дни оставката й се иска от ВМРО.
Днес Мариана Коцева заяви пред репортер на БГНЕС, че всеки има право да определи себе си, както реши. Именно затова е пробното преброяване, за да се види как да бъдат формулирани точно въпросите, когато то се реализира в цялата страна, каза председателят на НСИ. Коцева посочи, че всеки има право да определя себе си така, както реши и ние не може да се намесваме. Това тя каза, запитана защо са включени българо-мохамедани, македонци и гагаузи. Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец, пошегува се тя. Важно е да се види и кой като какъв определя себе си. Иначе в хартиените въпросници, както ще бъде вероятно и при преброяването през 2011 г., в графата етнос ще има българи, турци, роми и други.
По-късно днес в МС Коцева каза: “Тъй като винаги съм била отговорен човек поемам отговорността и реших да подам оставката пред премиера. Депозирала съм я, като още веднъж казвам, че няма никаква цел и нищо целенасочено в работата на моите колеги”. Във фоайето на Министерския съвет Коцева каза, че оставя на премиера да прецени дали да приеме нейната оставка. Тя призова да не се разгарят повече страсти и да се остави статистиката да работи в обективни условия, за да може да подготви същинското национално преброяване. По думите на Коцева не може да се прави паралел между нея и бившият зам. министър на образованието Милка Коджабашиева, която подаде оставка също заради етническа тема. Пробното преброяване се провежда и в момента. През първата седмица то беше предимно по интернет, а вече се провежда и на терен в три области на страната. Преброителната карта е стояла на сайта на НСИ два месеца преди да бъде пусната в употреба. В нея са били посочени 4 възможни варианта за принадлежност към етническа група – българска, турска, ромска и друга. Това, което породи напрежение беше именно интернет преброяването. Колеги на Коцева – IT-специалисти са взели решение да поставят под всеки въпрос падащо меню с различни отговори. Всички възможни отговори в това число и за етническата принадлежност са посочени както възможности от български граждани при предишното преброяване. НСИ нито има компетенции, нито задачата да се произнася какви етноси има. Важно е да гарантираме правото на всеки да се самоопредели, обясни председателят на НСИ. Очаквайте още подробности.
Мариана Коцева обясни, че възприема пробното преброяване като опит да се тества и инструментариума. Тя посочи още, че в преброителната карта посочването на етническа принадлежност не е задължително, а задължително е само всеки сам да определи етноса си. При разработването на картата са участвали и специалисти, така че отпада всяка възможност за субективизъм. Коцева заяви категорично, че не възприема като провал интернет преброяването, тъй като само за седмица в него са се включили 23 000 души. Над 700 са добро?

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари