Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас днес - 28 октомври 2010

вижте новините за нас днес – 28 октомври 2010

„Дневен труд”: Забравената 10-дневна война

„Галерия”: Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: Отрязаха ми спирачките в Македония

„Земя”: Турция ще бъде „троянски кон“ на ислямизма в ЕС

Агенция „Фокус”: ВМРО: Правителството прави поправки в Наказателния кодекс под външен натиск

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Правителството прави поправки НК под външен натиск

Днес +: ВМРО: Правителството прави поправки НК под външен натиск

Агенция „Пресклуб”: Правителството прави поправки НК под външен натиск – ВМРО

Агенция „Е-79”: ВМРО: Правителството прави поправки в НК под външен натиск

Агенция „КРОС”: ВМРО радва деца със спектакъл

Дарик нюз Враца: Ученици получиха билети за спектакъла на ансамбъл “Българе”

в. „Нов живот” (Кърджали): Сайтът belomorie.eu пътешествие към корените


„Дневен труд”: Забравената 10-дневна война

Всички знаем за големите войни, в които участва България. Знаем за Сръбско-българската от 1885, Балканската – 1912-1913, Първата световна война…
Малко хора обаче знаят за една съвсем кратка война между България и Гърция точно преди 85 г., продължила само 10 дни и отново увенчала със слава силата на българското оръжие. Събитията се развиват между 19 и 28 октомври 1925 г. и тръгват от един граничен инцидент.
След края на Първата световна война България е наказана жестоко от победителите. С Ньойския договор от 27 октомври 1919 г. на България са отнети Македония, Беломорието, Западните покрайнини и Южна Добруджа.
Наложени са репарации в размер на 300 млн. лв. България няма право да има авиация, флот и артилерия, а армията ни не може да надвишава 33 хиляди войници, в това число с пограничната стража.
Най-облагодетелствана за сметка на България от Ньойския договор е Гърция. Освен Егейска Македония, населена предимно с българско население, тя получава и българските територии в Западна Тракия, които тогава са единственият ни излаз на Бяло море.
Гръцките политици обаче мечтаят да възстановят Византия и окупират егейското крайбрежие на днешна Турция. В последвалата война обаче Ататюрк разгромява гърците и през 1922 г. те напускат Мала Азия. Но мегаломанията не напуска политиците в Атина и те търсят реванш срещу някой друг. Погледите им са насочени срещу обезоръжената и почти беззащитна България, която по това време се намира и в международна изолация.
Претенциите на Гърция се простират от Петрич и Неврокоп (дн. Гоце Делчев) до Пловдив и Южното Черноморие. Тя струпва войски по българската граница и чака удобен повод…
Поводът Гърция да нападне България е намерен при един инцидент на 19 октомври 1925 г. В местността Демир капия на наша земя български граничари копаят кладенец. Към 14,30 ч гръцки патрул навлиза в българска територия и ги обвинява, че копаят окопи. Пререканието преминава в престрелка, при която един гръцки войник е убит, а един гръцки офицер е тежко ранен.
Българската страна настоява да бъде образувана българо-гръцка комисия, която да разследва инцидента, както е според изискванията на Обществото на народите (ОН), предшественика на днешната ООН. В Атина обаче не желаят международна комисия. Необходимият им повод е намерен.
Гръцкият министър-председател ген. Пангалос заповядва на войските от Трети армейски корпус, с численост около 100 хиляди души, да навлязат в България и да окупират Петрич, а Четвърти армейски корпус да се насочи от Драма и Кавала към гр. Неврокоп (дн. Гоце Делчев).
В този участък от границата с 80 км дължина българската армия разполага само с 300 бойци от пограничната стража. Те поемат върху себе си първата атака призори на 22 октомври, когато 6-а дивизия от 3-ти гръцки армейски корпус навлиза на българска територия.
България е изненадана, а и няма необходимите военни сили да се противопостави. По заповед на военния министър ген. Иван Вълков към границата се отправят подкрепления, състоящи се от 9 роти с 18 картечници и 12 оръдия с обща численост около 1000 войници.
Силите са крайно неравни – срещу 100-хилядна гръцка армия застават общо 1300 български войници без тежко въоръжение. В първите часове на войната българските сили отстъпват, а гърците превземат селата Кулата, Марино поле, Долно Спанчево, Чучулигово, Ново Ходжово, Пиперица, Лехово, Марикостиново, Тополница, Петрово и Дрангово.
Гръцкото настъпление се забавя, защото гръцките войници се впускат в грабежи на покъщнина и добитък по българските села. В това време българските сили се окопават около Рупите и гара Ген. Тодоров. Правителството изпраща зов за помощ до секретариата на Обществото на народите в Женева и разпорежда на българските войскови части да се въздържат от военни действия. Непосредствената цел на гръцката армия е да превземе гр. Петрич и оттам да си отвори пътя по долината на р. Струма.
Освен с малобройната българска войска обаче гръцката армия се сблъсква с една добре организирана сила в този район – четите на ВМРО.
След края на Първата световна война ВМРО възстановява своята революционна дейност и изгражда на територията на Пиринска Македония много стройна военна организация. Във всяко село там е създадена въоръжена селска милиция. Към 1924 г. в Пиринска Македония ВМРО разполага с 15-16 хиляди въоръжени мъже плюс четите на организацията, които действат на територията на Сърбия и Гърция.
Още на другия ден след инцидента на границата лидерът на ВМРО Иван Михайлов разпорежда на струмишкия окръжен войвода Георги Въндев да започне мобилизация на наличните сили и да ги съсредоточи около Петрич.
В града пристига и военният инструктор на четите на ВМРО за Пиринска Македония. Той е о.з. кап. Борис Бунев, брат на легендарната революционерка Мара Бунева, която три години по-късно ще застреля в центъра на Скопие шефа на сръбската полиция Прелич.
От други райони на страната се стичат още доброволци и мобилизирани членове на селските и градските чети на ВМРО. От Вардарска Македония (която е под сръбска власт) пристигат и четите на войводите Милан Постоларски с 260 души, Георги Гевгелийски – с 200 души, както и четата на Димитър Димашев и Никола Манчев – с 350. Към 22 октомври, в момента на гръцкото нахлуване, ВМРО е събрала за отбраната на Петрич около 4500 четници, разделени в пет отряда, които заемат позиции около града.
Най-ожесточени са сраженията на 22 и 23 октомври, когато гръцките войски от юг и от запад започват настъпление, подкрепено с артилерия и авиация. Гръцката армия открива силен оръдеен огън по гарите Петрич и Марино поле. И все пък в сраженията през тези два дена гръцкото настъпление е спряно от четите на ВМРО.
На 25 октомври гръцката армия предприема ново настъпление срещу Петрич и отново е отблъсната. Гръцкото настъпление спира. В следващите дни на някои участъци на фронта гърците са разбити и минават в отстъпление. При това цял един гръцки полк, отделил се от основните сили, е обкръжен и напълно унищожен от четите на ВМРО.
Чети на ВМРО извършват диверсии и в тила на гръцката армия, в самата гръцка територия.
На 27 октомври Обществото на народите разпорежда на Гърция незабавно да прекрати военните действия срещу България и изпраща към района военни представители на Англия, Италия и Франция.
На 28 октомври гръцкото правителство издава заповед за изтегляне на своите войски от българска територия. Гръцката армия се изтегля безславно на 29 октомври 1925 г., понесла поражение не от редовна войска, а от мобилизирани чети на ВМРО, селяни и доброволци.
Кметът на гр. Петрич отправя до ръководството на ВМРО следния благодарствен адрес:
„Благодарение дисциплината, решителността, саможертвуванието на нелегалните борци на поробена Македония и на местните градски и селски чети, чиито добродетели за пореден път се констатираха от нас и които са плод на Вашия ум, труд и обич към Родината и Българското племе, се предотврати българската катастрофа, се отблъсна зад пределите на царството и се срази многочисленият и превъзхождащ във въоръжението неприятел. Спаси се честта на свободната ни част от Македония, честта на България и респективно на гр. Петрич.“
На 29 октомври Съветът на ОН назначава специална анкетна комисия да разследва конфликта. Анкетната комисия констатира, че са опожарени 12 български села, 15 000 бежанци са напуснали родните си места, а цивилните жертви от Петрич и околните села са около 40 души.
На основата на доклада на комисията Общото събрание на ОН осъжда Гърция като агресор и отрежда да бъдат заплатени на България репарации в размер на 30 млн. лв.
Така приключва необявената десетдневна война между Гърция и България и за пръв и последен път едно решение на Обществото на народите е изпълнено и влиза в сила. В тези събития България показва, че макар и разоръжена и без армия, има народ, който е сплотен и готов да спре всеки агресор.
Няколко месеца по-късно гръцкият министър-председател ген. Пангалос е свален от власт, съден и разстрелян за позора, който е донесъл на Гърция.
Красимир КАРАКАЧАНОВ
28 октомври 2010
Пълен текст

„Галерия”: Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: Отрязаха ми спирачките в Македония

Владимир НИКОЛОВ
Красимир Каракачанов в момента.се изявява в необичайна роля -като пеещ участник в „Байландо“. Макар че политикът от години е известен сред приятелите си като почитател на музиката, чак сега доказва дарбата си публично. Срещаме се в офиса на ВМРО в центъра на София. Темите за разговор са различни – от сложна политическа ситуация до намерението му да емигрира в Китай.
– Как избрахте каузата, за която да се борите в „Байландо“, г-н Каракачанов?
– И друг път са ме канили в разни риалити предавания. като „Вип брадър“ например,но винаги съм отказвал, защото искаха да правя шоу, а не да решавам важни обществени проблеми.
Представяхте ли си как бих легнал до Азис и Маринова?
В „Байландо“ е различно – има 24 каузи, които са резултат на различни проблеми в държавата.
Аз се боря за едно 9-членно семейство
Родителите са българи, висшисти, децата им са добри ученици, добре облечени, пеят в хорове, но не получават никаква помощ от държавата. Затова бащата казва, че е по-добре да е циганин, защото ще има повече привилегии.
– Мислите ли, че пеенето ви се удава?
– Не съм много сигурен, знам, че не съм Веселин Маринов, най-малкото защото не обичам възхваляващи песни. Конкуренцията в шоуто е сериозна. Моят музикален опит се свежда до компании, с които пием по нещо и започваме да се надпяваме.
– Сашка Васева ми е казвала, че много пъти сте я канили на ваши събори.
– Навсякъде каним изпълнители, но не съм пял със Сашка.
Пеенето ми е малко непривично, дори бих казал, че се справям по-трудно
от останалите. В началото приятелите ми се шегуваха доста с мен, но впоследствие започнаха да ми правят и комплименти, защото твърдят, че се справям все по-добре.
– А жена ви какво казва?
– Тя познава най-добре моите музикални способ-
ности, защото съм пял много пъти в компания. Окуражава ме.
– Вярно ли, че сте имали възможност да заминете за Китай?
– Това беше през 1989 година. Жена ми беше спечелила стипендия за Китай, тогава бяхме само гаджета. През март следващата година се оженихме. Аз бях обаче категорично против да ходи там, защото тъкмо пада комунизмът в България а сега пак ние да отидем да живеем при същия режим.
Може би е грешка, че не заминахме, защото виждаме каква икономическата мощ демонстрира Китай сега.
В България обаче политиците гледат само на Запад. Сляпата вяра, че ще ни обсипят с дарове от Европейския съюз, не случайно започна да се пука като балон.
Страната сама трябва да си решава проблемите, а не да кляка пред всеки чужд посланик. Не може такъв да казва на премиера какво да прави.
– Неотдавна Борисов нахока френския посланик по подобен повод.
– Кога го направи? След като си беше вече заминал.
Ако проверите, ще видите, че само ВМРО е протестирала срещу американски посланик и поточно срещу г-н Монтго-мъри през 1994 година. Той се беше изказал, че неговата задача у нас ще бъде да се промени конституцията, за да може етнически партии да се регистрират. Тогава ние го посрещнахме със снежни топки и с плакати „България не е Панама“.
Достойнството на една държава е най-важно
Не може един посланик да се изживява като ментор на българското правителство, казвайки какво, кога и къде трябва да се случва.
– Какво мислите за скандала с безбройните апартаменти на Цветан Цветанов?
– Всеки министър трябва да може да отговори на въпроси на опозицията.
Ако се докаже, че имотите са били придобити неправомерно, Цветанов трябва да си понесе последствията. Когато използваш властта, за да разчистваш терена, това се обръща срещу теб след време.
– Изнасянето на досието ви попречи ли на политическата ви кариера?
– При мен става въпрос за неща, свързани с Македония и националната ни сигурност. Македония и до днес води антибългарска политика и преследва хората с българско национално самосъзнание там. Трябва ли да гледаме тези безобразия безучастно? Моят отговор винаги е бил – не!
Не може да се каже, че всички агенти са били едни и същи. Всеки случай е индивидуален. Има хора, които са използвали властта си за омачкване на свои врагове
Същевременно други са работили за националните интереси.
Виждам, че по форумите някои ме оплюват, но ги съветвам да си заложат поне веднъж главата в торбата подобно на мен. Защото в Македония са ми рязали спирачките на колата, рязали са ми гуми, държали са ме на границата да ме разпитват. А тези, които ме обругават, едва ли поне веднъж са рискували нещо в полза на България.
Официалните власти в Македония ме бяха обявили за най-големия враг на македонската нация. Това обаче е комплимент за мен. Значи, добре си върша работата. Не съм враг на народа на Македония, а на предателска-та политическа върхушка в Скопие.
28 октомври 2010

„Земя”: Турция ще бъде „троянски кон“ на ислямизма в ЕС

Красимир КАРАКАЧАНОВ е председател на българското национално движение ВМРО. Роден е през 1965 г. в Русе. Завършил е история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бил е народен представител в 38-ото и 40-ото народно събрание.
– ВМРО успя да събере около 300 хиляди подписа за референдум за членството на Турция в Европейския съюз. Но когато представихте резултатите пред Народното събрание, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров като че ли се опита да оглави тази акция?
– Нали знаете народната поговорка „С чужда пита помен прави“. Ние седем месеца водим тази кампания в цялата страна. По това време Волен Сидеров нито веднъж не се обади да подкрепи инициативата. Той е начело на парламентарна партия и можеше да използва трибуната на Народното събрание, за да говори по въпроса, можеше на страниците на неговия партиен орган да бъдат призовани членовете на „Атака“ да се подпишат. Можеше самият той да се подпише. Вероятно се е надявал, че ние ще се провалим и няма да съберем необходимите минимум 200 хиляди подписа и ще злорадства. Но когато видя, че имаме 330 хиляди подписа, облече черната фланелка и се опита да яхне вълната. Това е доста неморална постъпка, защото, когато искаш да направиш нещо, участваш. А не накрая да се опитваш да присвоиш цялата кауза. Това е грозно и неморално.
Не ме учудват неговите действия, защото той доста конюнктурно и на моменти променя позицията си на 180 градуса. Когато на 20 октомври т.г. въпросът се гледаше в парламента, не остана в залата да защити идеята, а се направи на обиден и напусна. Това си беше чист саботаж. Волен Сидеров по всякакъв начин подпомага ГЕРБ и в случая стана техен съучастник при нарушаването на закона. Законът е категоричен в това отношение: до три месеца след внасянето на подписката в парламента той трябваше да гласува дали да насрочи референдум, или да не го насрочва. Народното събрание наруши закона.
– Те решиха ГРАО да проверява списъците. Какво следва от тук нататък?
– Каквото и да направят от тук нататък, може да се обжалва в Конституционния съд, в Административния съд. Оправданието им, че в закона за референдумите няма изричен текст, който да задължава ГРАО да
проверява списъците, не е вярно. Има един параграф, в който ясно и категорично пише, че неуредените въпроси в този закон се уреждат чрез закона за избор на народни представители.
– Изненадахте ли се от този ход?
– Не съм се изненадал, защото беше ясно, че ГЕРБ не желаят да има референдум, и се правят някакви процедурни хватки. Но аз питам: къде е Конституционният съд? Къде е омбудсманът? Къде е президентът? Парламентът, който е институцията да прави закони и да ги спазва, наруши собствените си решения.
– Прави впечатление, че даже представители на Турция официално заявяват, че биха желали да се проведат такива референдуми в страните от ЕС. Защо тогава у нас някои са против?
– Нормално е да има референдум, за да може българският народ да си каже мнението. А не едни или други политици на тъмно да решават този фундаментален въпрос. Сега
е времето да се проведе това допитване, за да може през следващите години, докато Турция води преговорите, политиката на нашата страна да е ясна и категорична. Така е по-почтено и по отношение на Турция, да знаят кои страни ги подкрепят и кои не.
– Защо има опасения, че желанието на ТУрция да се присъедини към ЕС не отговаря на българските национални интереси?
– Между Турция и България има един нерешен проблем, и то по тяхна вина. Двадесет години се говори само за възродителния процес и всички наши политици от прехода се скъсаха да се извиняват. В същото време никой от тях не повдига въпроса за обезщетенията, които Турция дължи на прогонените с огън и меч от Одринска Тракия бежанци, които загубиха цялото си имущество, а голяма част и живота си. През 1925 г. с договор двете страни уреждат този въпрос и Турция се е подписала под
това да бъде дадено обезщетение на прогонените. Не го е направила и до днес. Става дума за сума, надвишаваща 10 милиарда долара. Този въпрос трябва да бъде решен.
България няма интерес Турция да става член на ЕС, защото страната ни ще бъде залята от турската икономика и това ще означава край на нейния суверенитет. И Европа няма интерес от влизането на Турция в ЕС. Сега най-голямата европейска държава е Германия с население 70 млн. Турция има 77 млн. Представете си само след няколко години ЕС, където най-голямата държава ще е мюсюлманска.
– Не се ли преувеличава опасността за България?
– На практика през последните десет години в Анкара управляват ислямски правителства, които въвеждат нормите на религиозната държава, а не на светската. Турция има и други нерешени проблеми. Тя е окупирала една трета от територията на Кипър, страна – членка на ЕС. Това не може да се подминава. През последните 20 години Турция се бърка във вътрешните работи на България – откровено и директно. Наскоро, при посещението си тук, Ердоган се срещна с отхвърления от съда мюфтия и на практика го легитимира. Той говори за турското малцинство в България, макар че много добре знае, че по конституция у нас няма малцинства и всички са равни пред закона. И трето – с поведението си той показа, че ни третира като държава, в която има решаваща дума. През последните години външният министър на Анкара и самият Ердоган говорят за възстановяване присъствието и влиянието в териториите на бившата Османска империя. Ние не желаем да гледат на България като на бивша турска провинция.
– България като член на ЕС развива широки връзки с редица държави. Някои смятат, че сме „троянски кон“ за присъединяването на Русия и Украйна?
– Страни като Русия, Украйна, Молдова са европейски държави със своя принос за европейската култура, за икономиката на континента и имат своето място в ЕС далеч преди Турция. Това, че България развива съвместни икономически проекти с Русия, не представлява опасност за Европа, защото и тя самата ги развива. В проекти като „Северен поток“ участва Германия, в „Южен поток“ – Италия.
– А няма ли да бъде Турция проводник на американските интереси в ЕС?
– Известно е, че САЩ най-много натискат европейските държави за приемане на Турция в ЕС. При последната си обиколка в Европа акцентът на казаното от Барак Обама беше да бъде приобщена Турция към ЕС. Но ако Турция е толкова мила на САЩ, нека я приемат като свой 52-ри щат и въпросът приключва.
– Как приемате идеята на германския канцлер Ангела Меркал за „приоритетно партньорство“ с ТУрция?
– България трябва да има добри отношения с всички съседи, включително с Турция. Добросъседството е важно. Разбирам приоритетното партньорство, когато Турция е светска държава, с европейски принципи и морал, а не „троянски кон“ на ислямския свят в ЕС. Ислямизмът е опасен като приоритет в политиката на Анкара. Десетилетия наред Ататюрк и неговите последователи се опитаха да направят от страната си държава, която се управлява по светски правила, а не от принципите на Корана. През последните десет години Турция се управлява от ислямиски партии. Партията на Ердоган проведе наскоро референдум, с който на практика оряза възможностите на Конституционния съд и на армията, крепителите на светския характер в страната, да влияят на процесите на ислямизация.
– Какво е отношението на тези ислямски кръгове към нашата страна?
– Турция още от Освобождението ни не е преставала да ни разглежда като бивша османска провинция и да се бърка във вътрешните ни работи. Турските националистически емисари действат у нас. И чрез тях пристигат немалко средства за разни радикални организации.
– Какво ще предприемете от тук нататък за референдума?
– Не сме се отказали от идеята за него. Надяваме се парламентът, след проверката на подписката, да направи гласуване, с което да обяви, че такъв референдум ще бъде проведен. Очакваме и президентът да се изкаже в тази насока. И ако тази подписка бъде отхвърлена, законът позволява една година по-късно отново да започнем подобна инициатива. Смятаме, че българският народ трябва да бъде питан по важни неща, които касаят неговото историческо бъдеще. Това е смисълът на референдума.
Интервюто взе Иванка ХЛЕБАРОВА
28 октомври 2010

Агенция „Фокус”: ВМРО: Правителството прави поправки в Наказателния кодекс под външен натиск

Правителството прави поправки в Наказателния кодекс под външен натиск, се посочва в позиция на ВМРО във връзка с предлагани от МВР поправки в Наказателния кодекс, съобщиха от партията. Поправките предвиждат затвор до 4 години, глоба между 5 и 10 хил. лв. и обществено порицание за този, който чрез средствата за масова информация или електронни информационни системи подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса и народност, етническа принадлежност или всякакви други признаци. В позицията на ВМРО се посочва още: „Според чл. 6 от Конституцията на България всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Според Министерството на вътрешните работи обаче, това очевидно не е достатъчно и те предлагат нови поправки в Наказателния кодекс. Не за първи път управляващите действат странно и твърде импулсивно, но за първи път създават прецедент, с който заплашват етническия мир в България. Поправките още не са гласувани от Народното събрание, а вече най-различни „малцинствени” и „правозащитни” организации плашат с искове, дела и затвор. Приемането на подобни поправки ще раздели допълнително нацията и ще създаде сериозно вътрешно напрежение. Заплахата, че ще се преследва и дискриминация, основана на „всякакви други признаци” отваря широко вратата за всякакви безсмислени скандали. Явно всички други проблеми в България са решени. Самите поправки будят недоумение с явното неразбиране, проявено от техния автор, по отношение на термини като народност и етническа принадлежност, тълкувани като две различни неща. Понеже става дума за синоними, най-вероятно грешката е била допусната при превода на текста от съответния чужд закон. Очевидно става дума за пряка заемка, осъществявана след натиск отвън. А правителството досега е показало, че най-малко се съпротивлява на външен натиск”.
27 октомври 2010
Пълен текст

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Правителството прави поправки НК под външен натиск

МВР предлага поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат решетки до 4 години, глоба между 5 и 10 хил. лв. и обществено порицание за този, който чрез средствата за масова информация или електронни информационни системи подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса и народност, етническа принадлежност или всякакви други признаци. Това се казва в позиция на ВМРО.
В съобщението се казва още: „Според чл. 6 от Конституцията на България всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Според министерството на вътрешните работи обаче, това очевидно не е достатъчно и те предлагат нови поправки в Наказателния кодекс.
Не за първи път управляващите действат странно и твърде импулсивно, но за първи път създават прецедент, с който заплашват етническия мир в България. Поправките още не са гласувани от Народното събрание, а вече най-различни „малцинствени“ и „правозащитни“ организации плашат с искове, дела и затвор. Приемането на подобни поправки ще раздели допълнително нацията и ще създаде сериозно вътрешно напрежение. Заплахата, че ще се преследва и дискриминация, основана на „всякакви други признаци“ отваря широко вратата за всякакви безсмислени скандали. Явно всички други проблеми в България са решени. Самите поправки будят недоумение с явното неразбиране, проявено от техния автор по отношение на термини като народност и етническа принадлежност, тълкувани като две различни неща. Понеже става дума за синоними, най-вероятно грешката е била допусната при превода на текста от съответния чужд закон. Очевидно става дума за пряка заемка, осъществявана след натиск отвън. А правителството досега е показало, че най-малко се съпротивлява на външен натиск“.
27 октомври 2010
Пълен текст

Днес +: ВМРО: Правителството прави поправки НК под външен натиск

МВР предлага поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат решетки до 4 години, глоба между 5 и 10 хил. лв. и обществено порицание за този, който чрез средствата за масова информация или електронни информационни системи подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса и народност, етническа принадлежност или всякакви други признаци.
Според чл. 6 от Конституцията на България всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Според министерството на вътрешните работи обаче, това очевидно не е достатъчно и те предлагат нови поправки в Наказателния кодекс.
Не за първи път управляващите действат странно и твърде импулсивно, но за първи път създават прецедент, с който заплашват етническия мир в България. Поправките още не са гласувани от Народното събрание, а вече най-различни „малцинствени” и „правозащитни” организации плашат с искове, дела и затвор. Приемането на подобни поправки ще раздели допълнително нацията и ще създаде сериозно вътрешно напрежение. Заплахата, че ще се преследва и дискриминация, основана на „всякакви други признаци” отваря широко вратата за всякакви безсмислени скандали.
Явно всички други проблеми в България са решени. Самите поправки будят недоумение с явното неразбиране, проявено от техния автор по отношение на термини като народност и етническа принадлежност, тълкувани като две различни неща. Понеже става дума за синоними, най-вероятно грешката е била допусната при превода на текста от съответния чужд закон. Очевидно става дума за пряка заемка, осъществявана след натиск отвън. А правителството досега е показало, че най-малко се съпротивлява на външен натиск.
27 октомври 2010
Пълен текст

Агенция „Пресклуб”: Правителството прави поправки НК под външен натиск – ВМРО

МВР предлага поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат решетки до 4 години, глоба между 5 и 10 хил. лв. и обществено порицание за този, който чрез средствата за масова информация или електронни информационни системи подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса и народност, етническа принадлежност или всякакви други признаци. Това се казва в Позиция на ВМРО, разпространена днес.
ИА “Пресклуб” публикува пълният текст на Позицията:
“Според чл. 6 от Конституцията на България всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Според министерството на вътрешните работи обаче, това очевидно не е достатъчно и те предлагат нови поправки в Наказателния кодекс.
Не за първи път управляващите действат странно и твърде импулсивно, но за първи път създават прецедент, с който заплашват етническия мир в България. Поправките още не са гласувани от Народното събрание, а вече най-различни „малцинствени” и „правозащитни” организации плашат с искове, дела и затвор. Приемането на подобни поправки ще раздели допълнително нацията и ще създаде сериозно вътрешно напрежение. Заплахата, че ще се преследва и дискриминация, основана на „всякакви други признаци” отваря широко вратата за всякакви безсмислени скандали. Явно всички други проблеми в България са решени.
Самите поправки будят недоумение с явното неразбиране, проявено от техния автор по отношение на термини като народност и етническа принадлежност, тълкувани като две различни неща. Понеже става дума за синоними, най-вероятно грешката е била допусната при превода на текста от съответния чужд закон. Очевидно става дума за пряка заемка, осъществявана след натиск отвън. А правителството досега е показало, че най-малко се съпротивлява на външен натиск.”
27 октомври 2010
Пълен текст

Агенция „Е-79”: ВМРО: Правителството прави поправки в НК под външен натиск

МВР предлага поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат решетки до 4 години, глоба между 5 и 10 хил. лв. и обществено порицание за този, който чрез средствата за масова информация или електронни информационни системи подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса и народност, етническа принадлежност или всякакви други признаци. Според чл. 6 от Конституцията на България всички граждани са равни пред закона, заявиха от ВМРО. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Според министерството на вътрешните работи обаче, това очевидно не е достатъчно и те предлагат нови поправки в Наказателния кодекс, допълват от Организацията.
Според тях не за първи път управляващите действат странно и твърде импулсивно, но за първи път създават прецедент, с който заплашват етническия мир в България. Поправките още не са гласувани от Народното събрание, а вече най-различни „малцинствени” и „правозащитни” организации плашат с искове, дела и затвор, изтъкват от ВМРО. Според Организацията приемането на подобни поправки ще раздели допълнително нацията и ще  създаде сериозно вътрешно напрежение. Заплахата, че ще се преследва и дискриминация, основана на „всякакви други признаци”, отваря широко вратата за всякакви безсмислени скандали, смятат от ВМРО и допълват: „Явно всички други проблеми в България са решени”.
От Организацията подчертават, че самите поправки будят недоумение с явното неразбиране, проявено от техния автор по отношение на термини като народност и етническа принадлежност, тълкувани като две различни неща. Понеже става дума за синоними, най-вероятно грешката е била допусната при превода на текста от съответния чужд закон, смятат от ВМРО, според които очевидно става дума за пряка заемка, осъществявана след натиск отвън. А правителството досега е показало, че най-малко се съпротивлява на външен натиск, допълват от Организацията.
27 октомври 2010
Пълен текст

Агенция „КРОС”: ВМРО радва деца със спектакъл

Представителките на Дамски клуб „Вратица“ към ВМРО-Враца поканиха ученици от СОУ „Отец Паисий“ на спектакъла на ансамбъл „Българе“, съобщи Враца плюс.
Десет деца, показали отличен успех в училище, се сдобиха с билети за постановката „Албена“ на фолклорната трупа. Дамите закупиха билетите и ги подариха на младите танцьори, за да могат да се насладят на изкуството на своите идоли.
Това е поредната благотворителна инициатива на клуб „Вратица“, подкрепяща българската духовност и патриотичното възпитание на подрастващите.
Постановката на „Българе“ ще се състои от 19 часа на 28 октомври, на сцената на Драматично-куклени театър във Враца.
27 октомври 2010
Пълен текст

Дарик нюз Враца: Ученици получиха билети за спектакъла на ансамбъл “Българе”

Десет деца от СОУ „Отец Паисий“ получиха билети за постановката „Албена“ на ансамбъл „Българе“. Билетите за постановката са подарени от Дамски клуб „Вратица“ към ВМРО – Враца. „Купихме билетите, за да могат младите танцьори да се насладят на изкуството на своите идоли“ – коментираха благородния жест дамите.
Това е поредната благотворителна инициатива на клуб „Вратица“, подкрепяща българската духовност и патриотичното възпитание на подрастващите.
Постановката на „Българе“ ще се състои от 19 часа на 28 октомври, на сцената на Драматично-кукления театър във Враца.
27 октомври 2010
Пълен текст

в. „Нов живот” (Кърджали): Сайтът belomorie.eu пътешествие към корените

Ако дедите вu са прокудени от Тракия бежанци, вече може да откриете по-лесно мястото, откъдето е тръгнал родът ви
В подробна карта на съвременна Северна Гърция ще намерите друм към някогашните български селища, за които сте чували в семейната история
Само през тази година хиляди нашенци се отправиха към Северна Гърция през двата новооткрити гранични пункта при Златоград и Ивайловград. Голяма част от тях са н?

Последни Новини

Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи.  Настояваме МЗ да свика кризисен щаб

От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу...

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Каракачанов представи книгата си „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ в Ловеч

Ловчанлии с притеснение следят развитието на военните конфликти В четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посети Ловеч и се...

Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

Лекарства за Европа, но при какви условия? Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по...

Д-р Петрова: За пръв път през 2023 г. в България се раждат под 50 хиляди бебета

Д-р Султанка Петрова, председател на НЖО на ВМРО и бивш заместник социален министър отговаря на въпроса: изчезваме ли? Повод...

20 април (събота), Русе – велопоход „Помни героите“

ВМРО - Русе и сдружение „Вело Русе“ ще проведат традиционния велопоход Русе - Гюргево на 20 април. Под наслова...

Поредно безобразие на бившия военен министър Тагарев

Лъсна поредно безобразие на самозабравилия се бивш вече военен министър Тагарев – праща Военна полиция на журналисти, заради публикации в медиите срещу...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir