Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас днес - 28 септември 2010

вижте новините за нас днес – 28 септември 2010

BNews: ВМРО: Цачева пречи на референдума за Турция

Актуално.ком: Каракачанов: По-розов вариант на турската история ще е неверен

Актуално.ком: ВМРО: Цачева се опитва да пренебрегне подписите на 330 хил. българи

Войводите: От госпожата се изисква да спазва законите, не да ги коментира

Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки: Намаляването на изискуемия брой подписи за иницииране на референдум е разумно предложение

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов: След 500 години „розово присъствие” на турските завоеватели, България все още не може да навакса загубеното

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов: Турция се опитва в последните 10-15 години да се представя за жертва

Агенция „Фокус”: ВМРО: Цецка Цачева се опитва да пренебрегне подписите на 330 хиляди българи

Дарик нюз (Стара Загора): Старозагорските депутати не уважиха инициатива на ВМРО

Нюз Стара Загора: Демократите от ГЕРБ ги хвана страх от демокрацията ?!


BNews: ВМРО: Цачева пречи на референдума за Турция

27 септември 2010
ВМРО обвини шефката на парламента Цецка Цачева, че се опитва да вкара в задъдена улица събраните подписи за допитване до народа на тема трябва ли Турция да стане член на ЕС.
През юли воеводите внесоха над 322 хил. подписа за свикване на референдум и така задължиха парламента да реши дали да свика допитването до народа. По закон, ако над 200 000 души искат референдум, депутатите трябва да се произнесат за или против него.
Ако подписите са над 500 000, свикването е задължително.
До 14 октомври парламентът трябва да проведе дебат за това дали да насрочи референдум за и против членството на Турция в ЕС.
По-рано днес пък Цачева разкритикува закона за референдумите и се осъмни, че Народното събрание има право да се произнася за членството на Турция в ЕС. „Всички намеци на председателя на Народното събрание относно подписката на ВМРО за референдум приличат на целенасочен опит подписите на 330 хиляди български граждани да бъдат вкарани в задънена улица“, се казва в позиция на хората на Красимир Каракачанов. Воеводите отсякоха, че
от Цачева се изисква да спазва законите, а не да ги коментира.
ВМРО се протипостави и на твърдението на шефката на парламента, че няма институция, която да проверява достоверността на подписите, с които се иска референдум. „Напомняме на г-жа Цачева, че в държавната администрация съществува структура, наречена „Гражданска регистрация и админиостративно обслужване” (ГРАО). Тази структура вече 20 години проверява необходимите подписи на всички партии, инициативни комитети и независими кандидати за всички възможни видове избори.“, се казва в становището на воеводите.
Пълен текст

Актуално.ком: Каракачанов: По-розов вариант на турската история ще е неверен

27 септември 2010
Пренаписването на турската история в някакъв по-розов вариант може да бъде направено в Турция, но няма да отговаря на истината. Това каза Красимир Каракачанов, председател на ВМРО по повод искането за пренаписване на историята на Османската империя от група турски историци, предаде агенция Фокус.
„Все едно си представете, че цяла Турция е това, което гледаме в турските сериали, ами това не е вярно, разбира се. Така че един розов вариант на турската история, в която турските завоеватели на Балканите и не само, тъй като турските завоеватели стигат до Виена, освен това са в арабския свят, да бъдат представени като някакви благородни девици или като Майка Тереза, които едва ли не отишли и завладели тези територии, за да ги цивилизоват, ограмотяват и да ги направят по-богати, просто няма да отговаря на истината”, посочи Каракачанов.
Пълен текст

Актуално.ком: ВМРО: Цачева се опитва да пренебрегне подписите на 330 хил. българи

27 септември 2010
Всички намеци на председателя на Народното събрание относно подписката на ВМРО за референдум за турското членство в ЕС приличат на целенасочен опит подписите на 330 хиляди български граждани да бъдат вкарани в задънена улица. Това се посочва в позиция на ВМРО във връзка с дискусия в Народното събрание по промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление.
„От госпожа Цачева се изисква да спазва законите, а не да ги коментира. Ние от ВМРО сме изрядни спрямо Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и очакваме до 14 октомври да бъде насрочен дебат, който да реши ще има ли референдум по въпроса за членството на Турция в ЕС – такава е процедурата.
Пълен текст

Всекиден.ком: ВМРО се обиди на Цецка Цачева

Войводите: От госпожата се изисква да спазва законите, не да ги коментира

27 септември 2010
От ВМРО се обидиха на Цецка Цачева, която определи като популизъм тяхната подписка за предизвикане на референдума по темата за членството на Турция в НАТО. На кръгла маса в парламента за промени в Закона за прякото допитване тя обяви, че формулировката е недопустима. Кои сме ние, че да казваме дали Турция трябва да се присъедини към Евросъюза, учуди се Цачева. Кому е нужна такава пряка демокрация? За мен това е популизъм, отсече тя.
От ВМРО реагираха мигновено и заподозряха парламентарната шефка, че се опитва да пренебрегне подписите на 330 хиляди българи, колкото са събрали досега. „От г-жа Цачева се изисква да спазва законите, а не да ги коментира“, се казва в декларация на партията.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Ангел Джамбазки: Намаляването на изискуемия брой подписи за иницииране на референдум е разумно предложение

27 септември 2010
София. Намаляването на изискуемия брой подписи за иницииране на референдум е разумно предложение. Това каза за Агенция „Фокус” зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. По време на дискусия в Народното събрание за промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, председателят на парламента Цецка Цачева попита: „Народното събрание ли е компетентният орган, който може да каже дали Турция трябва да е член на ЕС или не”. Според Джамбазки именно от Народното събрание зависи дали ще ратифицира договора за присъединяване на Турция към ЕС. Според ВМРО въпросът за присъединяването на Турция към ЕС е един изключително важен външнополитически акт, който задължително трябва да мине през допитванедо народа, а компетентен да проведе такова допитване е българското Народно събрание. „Българското правителство не би трябвало без решение на Народното събрание да подкрепя държавите-съседки за членство в ЕС”, заяви Джамбазки.
Според него установяването на допустимостта на подписите на гражданите с искане за референдум не представлява проблем. Джамбазки заяви, че в държавната администрация съществува система ГРАО – гражданска регистрация административно обслужване, която проверява дали срещу името на човека, който се е разписал в подписката, отговаря съответният граждански номер.
„Инициативният комитет, който беше организиран от ВМРО и български общественици събра 330 000 подписи, които според нас са действителни. 330 000 подписа според нас в момента са повече отколкото тежестта на поне две от партиите в Народното събрание. Високата летва за национално допитване също би спирала гражданските инициативи. Да се мисли за намаляване на прага при събиране на подписи и за намаляване на изискуемия броя гласували граждани е разумно и е в посока на облекчава на граждански инициативи и в посока на това сънародниците ни да бъдат активни. Сегашната висока летва обезкуражава хората, които желаят да организират допитване по важен въпрос”, коментира Джамбазки
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов: След 500 години „розово присъствие” на турските завоеватели, България все още не може да навакса загубеното

27 септември 2010
За пренаписването на историята на Османската империя и политическия контекст на това искане Агенция „Фокус” разговаря с Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.
Фокус: Г-н Каракачанов, излезе информация, че турски учени искат пренаписване на историята на Османската империя, тъй като турците винаги са описвани като жестоки колонизатори и окупатори, които проливат безмилостно кръв, но според проучванията им тези твърдения не отговаряли на истината, освен това са недоволни, че често историята им е написана от чужди историци. Какъв е политическият контекст на тези искания?
Красимир Каракачанов: Право на всеки един историк е да пише история и да се занимава с история. Има два вида писане на история – едната е историята, която пишеш, за да изпълниш някаква политическа поръчка и да прикриеш и изпъкнеш едни или други факти от историята и да изградиш някакъв образ, който ти искаш да направиш. Другият начин за писане на история, всъщност това е истинската история, е история, която се опира на факти и на документи. Така че от гледна точка на това, пренаписването на турската история в някакъв по-розов вариант, разбира се това може да бъде направено в Турция, но това няма да отговаря на истината. Все едно си представете, че цяла Турция е това, което гледаме в турските сериали, ами това не е вярно, разбира се. Така че един розов вариант на турската история, в която турските завоеватели на Балканите и не само, тъй като турските завоеватели стигат до Виена, освен това са в арабския свят, да бъдат представени като някакви благородни девици или като Майка Тереза, които едва ли не отишли и завладели тези територии, за да ги цивилизоват, ограмотяват и да ги направят по-богати, просто няма да отговаря на истината. Защото фактите са, че след като турците завземат Балканите, балканските държави, които са били доста напреднали в културно, в икономическо отношение в сравнение със Западна Европа, защото една България през 13 и 14 век по никакъв начин не отстъпва на западноевропейските държави, които са съществували по това време във всяко едно отношение – културно и икономическо – те не са отстъпвали. Факт е обаче, че след 500 години „розово присъствие” на турските завоеватели, България все още не може да навакса загубеното – 130 години след освобождението. Това, че на Балканите турците са били поробители и окупатори е безспорен факт. В историята самите турски завоеватели и техните историци са описали как е станало превземането на Балканите. То е станало с кръвопролития, масови убийства, разрушаване на градове, на крепости. Каквото и да напишат турските историци, разбира се те могат да пишат каквото си поискат, те едва ли ще променят фактите в историята, защото фактите в историята са категорични.
Фокус: Какъв е политическият контекст на това искане?
Красимир Каракачанов: Турция се опитва в последните 10 -15 години са се представя едва ли не за жертва – окупаторът – вълкът се опитва да се направи на жертва. Едва ли не те са неразбраните, те са ощетените. Нещата не са точно такива. Цялата турска пропагандна машина е насочена към изграждането на един позитивен образ на Турция – позитивен в исторически план говоря, с който едва ли не те представят Османската империя като нещо съвършено, благородно и много модерно, което просто е смешно. Самата Османска империя се опитва на няколко пъти да прави реформи и в ХVІІІ и в ХІХ век, но нито една от тези реформи не се оказва успешна. Подчинените на Османската империя народи – арабите в Близкия изток и християните на Балканите постоянно се бунтуват срещу режимът и редът в Османската империя, е показателен в това отношение. Фактите са достатъчно сериозни. Кое е цивилизованото? Примерно кръвният данък ли е цивилизован, когато отнемаш едни деца от семействата им, сменяш им религията, сменяш им имената и след 10-15 години, ги връщаш да колят собствените си родители? А кръвният данък е практика в Османската империя и то продължила векове.
Фокус: Кои са политическите елементи в Турция, които биха искали група историци да им пренапишат историята?
Красимир Каракачанов: Целта е много проста – когато се опитваш да си изградиш нов образ, за какво го правиш – за да се опиташ да се представиш пред другите за това, което не си, дали ще е Европа, дали ще са други региони и едва ли само заради Европа го правят. Явно отчитайки, че е минал повече от век, откакто са напуснали Балканите и близо 100 години, откакто са напуснали Близкия изток, смятат че нещата, които са вършили са забравили и могат да си създадат един нов политически образ, от който разбира се ще търсят да печелят дивиденти, нищо повече. Ако се върнем в края на ХІХ век малко преди Освобождението на България това, което се случва в Батак, Панагюрище, кланетата и опожаренията в България, не знам как можем да го наречем позитивен факт в Османската империя. Ако се върнем в началото и на ХХ век – потушаването на Илинденското въстание в 1903 година е придружено с 30 хиляди убити, 60 хиляди бежанци, 60 хиляди опожарени къщи в Македония и в Тракия. 1913 година също тази разпаднала се Османска империя извършва клането на тракийските българи и тяхното изгонване от Източна Тракия. Така че фактите са достатъчно красноречиви и те говорят за това, какво е вършела Османската империя в териториите, които е управлявала, тоест които е била подчинила и завладяла и едва ли те ще променят представата на онези народи, които са били под подчинението на Османската империя.
Пълен текст

Агенция „Фокус“: Красимир Каракачанов: Турция се опитва в последните 10-15 години да се представя за жертва

27 септември 2010
София. Турция се опитва в последните 10 -15 години да се представя едва ли не за жертва. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председател на ВМРО Красимир Каракачанов, по повод искането за пренаписване на историята на Османската империя от група турски историци.
Цялата турска пропагандна машина е насочена към изграждането на един позитивен образ на Турция – позитивен в исторически план, с който едва ли не те представят Османската империя като нещо съвършено, благородно и много модерно, което просто е смешно”, заяви Каракачанов.
Той посочи, че самата Османска империя се опитва на няколко пъти да прави реформи – и в ХVІІІ и в ХІХ век, но нито една от тези реформи не се оказва успешна. „Подчинените на Османската империя народи – арабите в Близкия изток и християните на Балканите, постоянно се бунтуват срещу режимът и редът в Османската империя, е показателен в това отношение. Фактите са достатъчно сериозни. Кое е цивилизованото? Примерно кръвният данък ли е цивилизован, когато отнемаш едни деца от семействата им, сменяш им религията, сменяш им имената и след 10-15 години, ги връщаш да колят собствените си родители? А кръвният данък е практика в Османската империя и то продължила векове”, каза той.
Каракачанов предположи, че явно в Турция мислят, че след като е минал повече от век, откакто са напуснали Балканите и близо 100 години, откакто са напуснали Близкия изток, нещата, които са вършили са забравени и могат да си създадат един нов политически образ, от който разбира се ще търсят да печелят дивиденти. „Ако се върнем в края на ХІХ век малко преди Освобождението на България това, което се случва в Батак, Панагюрище, кланетата и опожаренията в България, не знам как можем да го наречем позитивен факт в Османската империя. Ако се върнем в началото и на ХХ век – потушаването на Илинденското въстание в 1903 година е придружено с 30 хиляди убити, 60 хиляди бежанци, 60 хиляди опожарени къщи в Македония и в Тракия. 1913 година също тази разпаднала се Османска империя извършва клането на тракийските българи и тяхното изгонване от Източна Тракия. Така че фактите са достатъчно красноречиви и те говорят за това, какво е вършела Османската империя в териториите, които е управлявала, тоест които е била подчинила и завладяла и едва ли те ще променят представата на онези народи, които са били под подчинението на Османската империя”, посочи Каракачанов.
Пълен текст

Агенция „Фокус”: ВМРО: Цецка Цачева се опитва да пренебрегне подписите на 330 хиляди българи

27 септември 2010
София. Всички намеци на председателя на Народното събрание относно подписката на ВМРО за референдум за турското членство в ЕС приличат на целенасочен опит подписите на 330 хиляди български граждани да бъдат вкарани в задънена улица. Това се посочва в позиция на ВМРО във връзка с дискусия в Народното събрание по промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление.
„От госпожа Цачева се изисква да спазва законите, а не да ги коментира. Ние от ВМРО сме изрядни спрямо Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и очакваме до 14 октомври да бъде насрочен дебат, който да реши ще има ли референдум по въпроса за членството на Турция в ЕС – такава е процедурата. Твърденията на госпожа Цачева, че у нас нямало институция, която да проверява достоверността на подписите, са учудващи. Напомняме на г-жа Цачева, че в държавната администрация съществува структура, наречена „Гражданска регистрация и админиостративно обслужване” (ГРАО). Тази структура вече 20 години проверява необходимите подписи на всички партии, инициативни комитети и независими кандидати за всички възможни видове избори. Проверява дали имената съответстват на единните граждански номера. Не ни е известно по света да се практикува графологична експертиза на всеки отделен подпис. Учудващо е, че юрист с претенции и опит се съмнява дали Народното събрание може да решава въпроса за нови страни членки на Европейския съюз. Явно госпожа Цачева не познава основите на законодателството на ЕС. Явно е и че тя подценява не само подписите на 330 хиляди граждани, но и самата роля на институцята Народно събрание”, посочват от ВМРО.
Пълен текст

Дарик нюз (Стара Загора): Старозагорските депутати не уважиха инициатива на ВМРО

27 септември 2010
Над 330 хиляди души в цялата страна подкрепиха подписката на ВМРО за свикване на референдум срещу приемането на Турция в Европейския съюз. В Старозагорска област са се подписали над 27 хиляди граждани.
„Това са цифри, които говорят за волята на хората, че нещо в България трябва да се промени, и че е крайно време гласът на народа да бъде чут. Вярвам, че въпросът ще бъде поставен в Парламента“, коментира председателят на ВМРО в Стара Загора Кристиан Петков по време на среща-дискусия за референдума срещу членството на Турция в ЕС.
На нея трябваше да присъстват и депутатите от Старозагорския регион, но единствено народният представител от РЗС Тодор Великов уважи поканата на воеводите.“Обещавам, че ще запозная колегите народни представители с тази инициатива, за да може тя да получи подкрепа“.
Подобни срещи ще бъдат проведени в цялата страна до 14 октомври. Тогава трябва да бъде насрочено разискване в Народното събрание, на което след гласуване да се определи ще се проведе ли референдум.
Пълен текст

Нюз Стара Загора: Демократите от ГЕРБ ги хвана страх от демокрацията ?!

27 септември 2010
Днес в хотел Верея в Стара Загора се проведе среща на тема „Защо е важно да подкрепим референдум против членството на Турция в Европейския съюз”. Срещата бе организирана от ВМРО Стара Загора.
Преди 2 месеца ВМРО внесе 330 000 подписа с искане за национален референдум, който да определи позицията на България по кандидатурата на Турция за ЕС. Съгласно процедурата, до 14 октомври 2010г. трябва да бъде насрочено разискване в Народното събрание, на което след гласуване да се определи ще се насрочи ли такъв референдум.
Според организаторите от ВМРО събраните подписи в града са над 27 000. От поканените на срещата народни представители от старозагорски избирателен район единствен присъства депутатът от РЗС Тодор Великов.
Ако сте от подписалите се, не бързайте да се радвате.
Днес по-рано в свое изказване председателят на парламента Цецка Цачева постави под съмнение легитимността на събраните подписи и попита: „Народното събрание ли е компетентният орган, който може да каже дали Турция трябва да е член на ЕС или не”. Това изказване не остана без коментар от страна на ВМРО: „Учудващо е, че юрист с претенции и опит се съмнява дали Народното събрание може да решава въпроса за нови страни членки на Европейския съюз. Явно госпожа Цачева не познава основите на законодателството на ЕС. Явно е и че тя подценява не само подписите на 330 хиляди граждани, но и самата роля на институцията Народно събрание”.
А нейното изказване ни провокира да се замислим дали това не е поредният опит на управляващите да пренебрегнат волята на народа, търсейки начин законно да саботират първата по рода си гражданска инициатива по новия закон .
Пълен текст

Последни Новини

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Каракачанов представи книгата си „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ в Ловеч

Ловчанлии с притеснение следят развитието на военните конфликти В четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посети Ловеч и се...

Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

Лекарства за Европа, но при какви условия? Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по...

Д-р Петрова: За пръв път през 2023 г. в България се раждат под 50 хиляди бебета

Д-р Султанка Петрова, председател на НЖО на ВМРО и бивш заместник социален министър отговаря на въпроса: изчезваме ли? Повод...

20 април (събота), Русе – велопоход „Помни героите“

ВМРО - Русе и сдружение „Вело Русе“ ще проведат традиционния велопоход Русе - Гюргево на 20 април. Под наслова...

Поредно безобразие на бившия военен министър Тагарев

Лъсна поредно безобразие на самозабравилия се бивш вече военен министър Тагарев – праща Военна полиция на журналисти, заради публикации в медиите срещу...

Евродепутатът Андрей Слабаков събра олимпийски шампиони в Брюксел

Основна цел на организираното от българския представител в ЕП събитие е да се подпомогне развитието на детско-юношеския спорт На...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir