Начало Новини ВМРО: Незабавна реакция на провокациите на Ердоган

ВМРО: Незабавна реакция на провокациите на Ердоган

За светкавична реакция от страна на Министерството на външните работи и позиция на правителство по случая със скандално предизборно изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган настоя ВМРО в своя позиция.

Партията се обяви против териториалните претенции на първия министър на Турция, който обяви, че Кърджали е турска територия, и настоя българските държавници да преосмислят подкрепата си към страната за членство в ЕС.

Позицията, която разпространи ВМРО, можете да прочетете тук:

Предизборно изявление и предколедна импровизация на турския премиер Ердоган произведе нов политически скандал на Балканите, в който той замеси и името на България.

В предизборно изявление за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”.

Изказаните на глас териториални претенции хвърлиха в смут дипломатите от съседните страни и те отговориха с незабавна реакция, но в България институциите мълчат.

ВМРО настоява за светкавична реакция от страна на Министерство на външните работи и за позиция от страна на правителството по случая. Недопустимо е, дори в предизборно или партийно изказване, турски премиер да си позволява да си присвоява части от съседни страни – в това число и българския град Кърджали.

Това изказване потвърждава позицията на ВМРО, че Турция няма място в Европейския съюз, че с поведението на официалната си власт Турция не може да бъде част от европейското семейство. Под подписка за референдум „Не на Турция в ЕС” ВМРО събра над 330 000 подписа, но 41-то народно събрание и управляващата тогава партия ГЕРБ неглижираха мнението на българските граждани.

ВМРО настоява също българските държавници да преосмислят изказванията и обещанията си в подкрепа на еврочленство на Турция.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари