Начало Последни новини ВМРО срещу циганията: Не ни превръщайте в гетото на Европа!

ВМРО срещу циганията: Не ни превръщайте в гетото на Европа!

Обзор на медийните публикации за протеста на ВМРО срещу незаконните цигански гета от 21 февруари 2011

Нова телевизия: ВМРО срещу „циганията”

Незаконна къща беше изградена за броени минути днес пред сградата на бившия партиен дом в София.
Активисти на ВМРО обясниха тази акция с желанието им да бъде обявен референдум за премахването на ромските постройки в столичния квартал „Орландовци“.
„Това не е насочено срещу циганите конкретно, то е насочено срещу циганията като нарицателно явление, това е по-скоро проблем на хора, които плащат данъци и се трудят за родината и такива, които само потребяват, само живеят от социални помощи и казват дай“, заяви представител на ВМРО.
Със сигурност, тази къща, съвсем като във филм от времето на неореализма наподобява десетки други, пръснати из краищата на големите български градове.
В същото време в столичния квартал „Христо Ботев“ от години работи успешно друг модел – строят се блокове за хора в социална нужда.
Видео

БТВ: ВМРО: Не ни превръщайте в гетото на Европа!

Активисти на ВМРО протестираха срещу незаконните ромски гета. От партията уточниха, че протестът им не е на етническа основа, а израз на недоволство от това, че държавата не взима никакви мерки срещу незаконните строежи на ромите.
Ромите строят по целесъобразност, а не законосъобразност. Потрябва ли им помещение, в което да живеят, те просто си го построяват, без да питат може или не може.
Освен, че са грозна гледка, такива постройки са и ярък пример за беззаконие. Но такива гета има в цялата страна, казват протестиращи.
В знак на протест срещу незаконните постройки, които ромите строят из цялата страна, от ВМРО демонстративно сглобиха ромска къщичка пред Министерски съвет.
Те посочиха, че действията им не са насочени срещу циганите конкретно, а срещу циганията, като нарицателно явление.
Акцията на ВМРО се провежда под лозунга: „Не ни превръщайте в гетото на Европа!”.
Видео

БНТ: ВМРО построиха къща пред Министерски съвет

ВМРО организира днес в централните части на Варна и София протести срещу безразборното и незаконно създаване на цигански гета, без държавата да предприеме каквото и да е и без да се спазват законите. Само за 15-ина минути тази сутрин членове на ВМРО построиха примитивна постройка от 6 квадрата в самия център на София, пред бившия партиен дом.
Ангел Джамбазки – зам.-председател на ВМРО: – Основната идея е да има равенство през законите, без да се дават привилегии въз основа на произхода на дадена група хора. След като ромите строят където си искат, то и ние построихме тази постройка в центъра на София. Смятаме да построим такива и на мястото на бившия мавзолей, ларгото на МС.
Видео

ТВ7: ВМРО вдигнаха незаконна постройка пред МС

Незаконна постройка беше издигната пред прозорците на Министерски съвет и Президентството от активисти на ВМРО. Само за минути няколко парчета талашит, походно легло, тоалетна и всички останали удобства, станаха дом за двама младежи.
От ВМРО показаха адресната регистрация на новодомците. Те са регистрирани по Закона за устройство на територията в Районната община. Младежите обаче нямат собственост и затова издигнаха своеобразен катун в центъра на столицата. От организацията възнамеряват след разрушаването на незаконната постройка да съдят общината, с аргумента, че тя вече е издала регистрация на този адрес.
Заместник-председателят Ангел Джамбазки обясни, че идеята на днешната акция е да се покаже как се нарушава Закона за устройство на територията и всеки може да строи незаконни гета, където си пожелае.
Видео

ТВ „СКАТ”: Протест против циганските гета (видео)

ТВ „СКАТ”: Цигански коптор на пъпа на Варна (видео)

„Дневен Труд”: ВМРО вдигна къща под прозорците на Бойко Борисов

“Къща” от подръчни материали вдигнаха пред Министерския съвет от ВМРО като протест срещу бездействието на властта за събаряне на незаконните ромски гета. Войводите опнаха простор, сложиха тоалетна в “стаята” и дори приканиха минаващи роми да се настанят. Постройката снощи си стоеше – не може да я бутнат без ДНСК.
Пълен текст

„Дневник”: Активисти на ВМРО си направиха адресна регистрация под прозорците на Борисов и Първанов

Двама активисти на ВМРО вече имат адресна регистрация за несъществуваща сграда на площада между Министерския съвет, президентството и сградата на Народното събрание в София, съобщи общинският съветник от ВМРО в столицата Ангел Джамбазки.
Там с няколко парчета талашит, сателитна чиния, електромер, простор, две походни легла и два дюшека е изграден импровизиран катун, с който организацията протестира срещу несъвършенствата в Закона за устройството на територията. Като част от акцията незаконна постройка е планирана и пред сградата на община Варна. Идеята на ВМРО е така да покаже размера на незаконното и безконтролно строителство в ромските квартали в големите градове.
Ангел Джамбазки уточни, че е внесъл в Столичната община документите, необходими по Закона за устройство на територията. От ВМРО са си харесали още територията около бившия мавзолей и в непосредствена близост до МС, където също смятат да „строят“.
Джамбазки уточни, че двамата младежи, които ще живеят под кабинетите на президента и премиера, са от София, но нямат собственост и няма къде другаде да живеят. „Ще поискаме търпимост, ще поискаме и да ни узаконят“, заяви Джамбазки. Той даде пример с хиляди други, които строят където си поискат, формират катуни и гета.
Пред БНР зам.-председателят на партията Костадин Костадинов обясни:“Ще искаме властта да заяви ясно и категорично своето отношение трябва ли тези постройки да бъдат санкционирани или не. Ако санкционират утре който и да било от нас, ние веднага ще се обърнем към комисията за защита от дискриминация, защото считаме, че след като на циганите им се разрешава да строят незаконно и безконтролно навсякъде, същото право би трябвало да има всеки един от българските граждани в България.”
Пълен текст

„Дневник Морски”: ВМРО построи циганска колиба и в центъра на Варна

Ромско гето изникна на площад „Независимост“ в центъра на Варна по инициативата на ВМРО. Акцията цели да покаже, че държавата отказва да изпълни ангажимента си с премахване на незаконното строителство.
Във всеки голям град в страната има по една или две цигански махали, които са „град в града“, изградени са против всякакви закони, но нито една от институциите не предприема мерки, обясни зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Очакваме държавата да започне да си върши работата, допълни още той.
Пълен текст

„Новинар”: Циганска барака под носа на Борисов и Първанов

Дъсчена барака, подобна на тези в ромските гета, изникна пред Министерския съвет в понеделник. Идеята на „строителите“ от ВМРО е да покажат, че в България всеки може да издигне постройки, където си пожелае, дори под носа на премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов.
Воеводите са най-ревностните противници на незаконните ромски гета и равнодушието към тях. За да постигнат автентичност, от ВМРО снабдиха своята барака на Ларгото с истинска сателитна чиния и простор с гащи. Те дори са подали в общината молба за регистрация, като дори посочили за адрес площад „Независимост“ № 3.
„Засега има само двама новодомци, но по циганските стандарти вътре могат да се напъхат и 150 души”, обясни зам.-шефът на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки. По думите му основната цел на тяхната акция е да се покаже, че законът за устройство на територията не се спазва. Подобна акция се проведе и във Варна, където в центъра също бе сглобена незаконна барака.
Пълен текст

Дарик нюз: ВМРО си построиха къща пред Министерски съвет

ВМРО построиха незаконна къща пред Министерския съвет в знак на протест срещу постройките в ромските гета.
Воеводите обясниха, че всякакъв опит от страна на властта да разруши тяхната къща пред Министерски съвет, без предоставяне на заповед за събаряне, ще бъде сметнат за дискриминация.
Ето какво сподели пред Дарик Ангел Джамбазки, заместник-председател на партията:
В какво се изразява вашият протест?
Строим си къща!
Пред Министерския съвет?
Ми да, тука ни харесва!
Как ще приемете всеки опит от страна на властта да я събори?
Като дискриминация, разбира се, и ще ги съдим. Това ще бъде дискриминация. Сега се опитват да ни кажат, че ще идва сръбският министър-председател, но ние не го харесваме заради насилието, което оказва на българите в западните покрайнини, и изобщо нямаме никакво намерение да се съобразяваме с него.
Срещу какво протестирате всъщност?
Протестираме срещу неравенството и срещу това, че държавата оставя циганите да правят каквото си искат, защото са цигани, а не прави необходимото да ги впише в обществото – да ги натисне с образование, да им покаже, че трудът е ценност, да ги стимулира да си намират работа, да ги мотивира да бъдат нормални български граждани, а не да се възползват от своите различия.
Пълен текст

Днес.бг: ВМРО си вдигна „къща“ пред Министерския съвет

ВМРО издигна постройка от „цигански тип“ в центъра на София. Талашитената колиба беше разположена точно срещу сградата на Министерския съвет в столицата.
„Има едно решение за Баталова воденица, което, както знаете, е едно доста тежко и проблемно гето. Има решение на Европейски съд по правата на човека да не се спазват решенията на българския съд, който е казал да се махне това гето, докато не се намери на тези хора къде да живеят. И ние така ще искаме, докато не ни намерят къде да живеем, това ще си стои тук“, обясни зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.
Пълен текст

Всекиден.ком: С незаконни бараки ВМРО бори циганските гета

Активисти на ВМРО разпънаха дъсчена съборетина под прозорците на властта в знак на протест срещу безхаберното отношение към незаконните цигански постройки в цялата страна. За 15-ина минути между сградите на Министерски съвет и президентството в площадката пред бившия Партиен дом, днес ползван от Народното събрание, бе издигната барака от няколко дъски, но със сателитна чиния и неработещ електромер. Вътре пък бе разпънато походно легло, простор с накачени по него дрехи, касетофон и телевизор за ободряване на духа.
Десетина полицаи с интерес наблюдаваха събитието, но не реагираха, въпреки че от ВМРО уточниха, че нямат разрешение за издигане на незаконната постройка. Между войводите, зяпачите и униформените служители на реда се разхождаше и представител на жандармерията. На въпрос защо е там в минусовите температури, избра да вдигне рамене и да отрони: “На разходка, времето е подходящо”.
За да покажат колко абсурдна е ситуацията, войводите правят опити и за регистрация. Двама млади членове на партията – Ивайло и Мариана, са подали в Столична община молба да бъдат регистрирани на точно този адрес – пл. “Независимост” № 3. “Ами и ние нямаме къде да живеем. Имаме си документите, смятам, че всичко трябва да е наред. Идеята е да покажем, че и ние също можем да се настаним, където поискаме”, обясни 27-годишната Мариана.
Основната идея на протеста е да се покаже, че Законът за устройство на територията не се спазва, как има хора, които си строят, където си поискат, формират по този начин катуни, те се превръщат в гета и държавата избирателно не спазва закона. “Основната ни идея е, че трябва да има равенство пред законите и никой няма основание да иска привилегия на основание на своя произход. И след като е възможно в София и в цялата държава всеки да си строи, където си иска, защото има претенции, тогава и ние смятаме, че не трябва да има никаква разлика между нас и циганите”, заяви Джамбазки. Той намекна, че в столицата има и други интересни места за „населяване“ – например подлеза между Министерски съвет и президентството или пък на мястото на бившия мавзолей.
Според Николай Дренчев от ВМРО-София експериментът в центъра на столицата показва истинският проблем – “между хора, които плащат данъци, които се трудят за родината си и такива, които само потребяват, живеят от социални помощи и казват дай, дай, дай”.
Подобна акция тече и във Варна.
Войводите са категорични, че на фона на катастрофалните демографски тенденции и отпадането на циганската общност от образованието, пазара на труда и обществото въобще, е основен проблем за България и вече може да се говори за “Цигански въпрос”. От ВМРО предлагат 5 мерки за справяне “на първо време”. Сред тях е въвеждане на трудова повинност като начин за получаване на квалификация и труд при липса на други възможности, създаване на доброволни отряди за защита на населението в рамките на гражданска гвардия и обвързване на всякакви форми на социални плащания за деца с образованието, което получават, и средата, в която живеят, като начин да се ограничи безотговорната раждаемост.
Пълен текст

Последни Новини

Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи.  Настояваме МЗ да свика кризисен щаб

От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу...

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Каракачанов представи книгата си „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ в Ловеч

Ловчанлии с притеснение следят развитието на военните конфликти В четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посети Ловеч и се...

Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

Лекарства за Европа, но при какви условия? Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по...

Д-р Петрова: За пръв път през 2023 г. в България се раждат под 50 хиляди бебета

Д-р Султанка Петрова, председател на НЖО на ВМРО и бивш заместник социален министър отговаря на въпроса: изчезваме ли? Повод...

20 април (събота), Русе – велопоход „Помни героите“

ВМРО - Русе и сдружение „Вело Русе“ ще проведат традиционния велопоход Русе - Гюргево на 20 април. Под наслова...

Поредно безобразие на бившия военен министър Тагарев

Лъсна поредно безобразие на самозабравилия се бивш вече военен министър Тагарев – праща Военна полиция на журналисти, заради публикации в медиите срещу...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir