Начало Последни новини Всичко за подписката на ВМРО „Не на Турция в ЕС” в цифри,...

Всичко за подписката на ВМРО „Не на Турция в ЕС” в цифри, факти и снимки – обзор

322 532 подписа за референдум против членството на Турция в ЕС внесоха на 14 юли представители на ВМРО и телевизия „Скат” в Народното събрание. Началото на подписката бе дадено на 18 април. На 20 октомври с безпрецедентното единомислие на ГЕРБ и ДПС Народното събрание реши да отложи гласуването за референдум и да възложи на ГРАО проверка на подписите. Според закона проверката вече трябваше да се е случила, а решението да се вземе до 14 октомври – три месеца след внасянето на 330-те хиляди подписи. Проверката на ГРАО установи още през ноември, че подписите, събрани от ВМРО, са валидни, но Народното събрание продължава да отлага дебатите по референдума в пленарна зала.

Какво се случи досега с подписката на ВМРО:

Цецка Цачева: Референдум за Турция в ЕС е ненужен

„Референдум за присъединяването на Турция в ЕС е преждевременен и ненужен“, категорично заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й референдум може да има само по въпроси, по които може да се произнесе Народното събрание. Тя обяви, че акцент в законодателната политика на Парламента до края на годината ще бъде Изборният кодекс.

Народното събрание отново ще отложи дебатите по референдума против членството на Турция в ЕС

Референдумът за членството на Турция в Европейския съюз няма шанс да влезе за обсъждане в пленарната зала до Коледа. За отлагането се разбра от думите на парламентарния шеф Цецка Цачева, която даде да се разбере, че подписката за референдум не е в списъка с приоритетните за ГЕРБ закони.

Предстои разглеждането на искането за референдум

След проверката от ГРАО и установяването на валидността на подписката, искането на ВМРО за референдум срещу членството на Турция в ЕС се очаква най-после да бъде внесено за разглеждане в пленарната зала. Правната комисия обаче ще го внесе с предложение за отхвърляне.

ГРАО: подписката за референдум е валидна!

Искането за национален референдум за турското членство в Европейския съюз е валидно. Това установи Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) след проверка на подписите по искането.

Народното събрание грубо потъпка закона! Решението за референдум е отложено

Управляващите грубо потъпкаха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. На 20 октомври с безпрецедентното единомислие на ГЕРБ и ДПС Народното събрание реши да отложи гласуването за референдум и да възложи на ГРАО проверка на подписите. Според закона проверката вече трябваше да се е случила, а решението да се вземе до 14 октомври – три месеца след внасянето на 330-те хиляди подписи. Така законодателният орган на България стана закононарушител.

„Оставка“, „Боклуци“ и „Цецке, бъди мъж“, скандираха протестиращите пред НС

Протестиращите пред Народното събрание пробиха полицейския кордон и застанаха до входа за депутати. Това се случи на 20 октомври, минути след като стана ясно, че Народното събрание е отложило разглеждането на подписката за национален референдум за турското членство в ЕС и е възложило на ГРАО проверка на подписите. Стотици хора не спряха да скандират „Оставка“, „Боклуци“ и „Елате при нас“.

ВМРО не приема отлагане на референдума или промяна на въпроса в допитването

На 16 октомври 2010 г. (събота) – неработен ден, изтича срокът, в който Народното събрание трябва да вземе решение по внесеното искане за референдум против турското членство в ЕС. По време на проведената в понеделник – 11 октомври, среща на Инициативния комитет с председателя на Народното събрание Цецка Цачева беше уточнено, че обсъждането трябва да се състои в първия работен ден на парламента след тази дата – на 20 октомври 2010. Настояваме решението на Народното събрание да бъде взето на 20 октомври 2010, за да не се нарушава закона.

Искането за референдум без пропуски. Започва проверка на подписите

Не бяха открити пропуски в искането за свикване на национален референдум за подписка срещу турското членство в Европейския съюз. Искането бе разгледано на 1 септември в заседанието на Комисията по правни въпроси на Народното събрание. Сега предстои проверка на подписите.

Подписите са внесени. Думата имат депутатите

322 532 подписа внесоха на 14 юли представители на ВМРО и телевизия „Скат” в Народното събрание с искане за свикване на национален референдум, който да определи българската позиция по кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз. Това е първата в историята гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

На 18 април започна подписката за референдум против турско членство в ЕС

Начало на подписката с искане за свикване на национален референдум против членството на Турция в Европейския съюз бе дадено на 18 април в 12.00 часа. Намерението на ВМРО е са да се съберат необходимите по закон между 200 и 500 хиляди подписа, за да бъде насрочен от официалните институции първия първият от 1971 г. година насам национален референдум.


Подписката в цифри, факти и снимки

  • Сред най-активните, участвали в подписката, са най-младите пълнолетни български граждани.
  • Повече от 4000 български граждани с мюсюлмански имена са се подписали за референдум срещу турското членство в ЕС.
  • Не одобряват членството на Турция в Европейския съюз и над 1000 граждани на страни-членки на съюза, които постоянно живеят у нас. Сред тях са белгийци, холандци, германци, гърци, сърби и др.
  • Турски граждани също са се подписали срещу членството на Турция.
  • Около 3000 българи, живеещи в чужбина, са изпратили с писма или са донесли лично в офисите на ВМРО и ТВ „СКАТ” формуляри с подписи. Най-много подписи са пристигнали от Испания, Гърция, Белгия, Италия, Франция, Германия, Швейцария и др.
  • У нас най-много граждани са участвали в подписката в областите София град, Варна, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Благоевград и др.
  • Над 200 доброволци са се включили в събирането на подписи, без да са членове на българското национално движение ВМРО.
  • Цялото население на около 20 села се е подписало в подписката на ВМРО – сред тях са жителите на с. Черни Осъм, Троянско, с. Мугла и Момчиловци в Родопите, с. Екзарх Йосиф, Русенско и др.

Разгледайте галерия със снимки от внасянето на подписите в Народното събрание, качени във Фейсбук.

21 декември 2010

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството. В това чисто: повишаване на раждаемостта,намаляване...

Ветото за Македония работи, смята Сиди

Ветото за Македония, което наложихме върху преговорите ѝ за членство в Европейския съюз, работи. Сръбското влияние променя идентичността на хората там и...

ВМРО внесе в НС Законопроект за трюфелите

ВМРО внесе в НС Законопроект за трюфелите Тази материя не е уредена до момента в българското законодателство, а касае...

101 години от Ньойския диктат (ОБЗОР)

На 27 ноември се навършиха 101 години от Ньойския диктат. Структурите на ВМРО в страната отбелязаха тази черна дата в календара (от...

Стефан Балабанов: Категорично няма да бъдат необходими КПП-та

Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това каза пред БТВ заместник-министърът на...

ВМРО изпълни обещанията си към семействата, пенсионерите и задлъжнелите физически лица

ВМРО изпълни обещанията си към семействата, пенсионерите и задлъжнелите физически лица. В края на този мандат успяхме да изпълним някои от най-важните...

Каракачанов: Докато обществото се разделя умишлено, държавата няма да просперира

Историята се пише от тези, които правят нещо за държавата Вицепремиерът покани управляващи и опозиция на публичен диалог относно...

Коментари