Начало Турция разбулена Защо хората гледат турски сериали

Защо хората гледат турски сериали

Източник: „Екип нюз“

Автор: Георги Даскалов

Претендиращата за по-културна част от нацията не гледа турски сериали или поне ги гледа тайно и със срам, но останалата, по-непретенциозната, посвещава голяма част от времето си на тях. Доказателствата, че турските сериали имат сериозен успех в България – но не само в България – е, че почти всички големи телевизии са ги вкарали в програмните си схеми, и то в най-гледаното време.

Въпреки че на свой ред българските телевизии се опитаха да копират модела и произведоха няколко нелоши сериала, е очевиден факт, че турските филми са абсолютният рейтингов цар на българския екран.

Не искам нищо лошо да кажа за българската продукция, но е факт, че дори и в България тя не може да се мери с турската. За чужбина и дума да не става. Сигурно основната причина е в бюджетите, но е факт, че турските филми не само гълтат много пари, но и докарват много пари. За българските не е съвсем ясно.

Освен парите, има още няколко важни фактора, които обуславят успеха на турските филми в България, че и в Европа.

Първо, историите, които те разказват, ако и често да са сладникави, лягат върху естествения ход на живота. Почти няма филм, който да изглежда изцяло съчинен в лабораторията на сценаристите, диалогът е жив и разговорен, не е измислен.

Второ, макар обикновено да се разказва за модерни хора, има една особена патриархалност, която явно е близка до българското усещане за света. Героите не се обременени с особена многопластовост, най-често или са само добри, или само лоши, накрая по правило доброто и любовта побеждават – и това се харесва на публиката.

Трето, артистите са изключителни, главните герои обикновено са много красиви хора, а компромиси с актьорския състав почти не се забелязват. Доколкото съм гледал, почти не съм видял някой артист да преиграва, а това е много важно.

Четвърто, вижда се и от неспециалисти, операторската работа е много добра. Снима се без претенции за гениални постижения и без особени творчески търсения, но с усета на добри занаятчии, които са си усвоили до тънкости работата.

Пето, много добър маркетинг. Звездите на турските сериали вече са и световни звезди и това е постигнато по всички правила на рекламата и без наблягане върху евтини трикове.

Шесто, това също е повод за размисъл, включително и за българските кинаджии, турските филми представят една съвременна Турция. Те показват хора с пораснало самочувствие, културни и възпитани, героите си слагат колани още щом седнат в колата, правят бизнес по европейски, но се гордеят, че са турци и изобщо тези филми са чудесна реклама на страната си.

И най-важното – стават за гледане от хората, а не в кръжоците по авангардно изкуство. Което всъщност е най-важното.

И съвсем накрая, което не е без значене, няма турски филм, в който главният герой да е мутра. И, което също не е без значение, няма български, в който да не е.

6 октомври 2012

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари