Начало Блог Здравната стратегия само пожелателна

Здравната стратегия само пожелателна

Коментар на председателя на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова по повод обсъждания от Министерството на здравеопазването проект за национална здравна стратегия:

Според документа, всички български граждани трябва да имат гарантиран достъп до качествена медицинска помощ и здравно обслужване. До сега всички правителства приемаха подобни стратегии.

Всички  без ясна визия –  какво се цели, какво искаме да постигнем, начини на финансиране, как да го постигнем и т.н.

От прочетеното в стратегията оставам с впечатлението, че всичко е с пожелателен характер. Липсва план за действие, точни параметри, срокове за изпълнение, отговорност за изпълнението и др. Никъде не се споменава за структуриране на информационната здравна система, профилактика на заболяванията, промоция на здравето, дентална помощ.

По последни данни ЕК изисква спешно преструктуриране на лечебните заведения. Но за това какво ни е нужно, никой не се наема да коментира.

Процедурите в болничните заведения все още не са остойностени, задължават те да избираш медицински екип, доплащаш във всяко болнично заведение за лекарства, консумативи, дори си носиш чаршафи и пижама. Е, кое да мотивира българския гражданин да си плаща здравните осигуровки? Какво им се предлага срещу платени такива? Нищо! Просто навсякъде където почукаш – плащаш!

Затова министър д-р Андреева е добре да започне от тук. Да  обеди гражданите, че плащането на здравни осигуровки ще им осигури сигурност, качество и професионализъм при нужда.

Националната здравна стратегия трябва да се доразвие и усъвършенства, като се поощри участието на обществото, като се акцентира върху целенасочени действия за подобряване здравето на населението, подкрепа за подходяща здравна, социална, образователна и екологична политика. За постигане на добри и ефективни резултати са нужни партньорство, диалог, зачитане на достойнството, социална подкрепа, осигуряване на финансов ресурс.

Според мен, ако искаме да имаме здрава нация е добре хората да бъдат материално осигурени и да имат висока здравна култура.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

10 здравни безобразия през 2012 отчете ЦДП

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари