Начало Блог Александър Сиди: Имаме стратегия за възхода на България

Александър Сиди: Имаме стратегия за възхода на България

Коалицията с ГЕРБ не означава, че в Пловдив ще правим резки завои. Възхищавам се на Стамболов и цар Борис III като държавници

Интервю на Галина Георгиева, „Марица

Александър Сиди е роден на 13.10.1981 година в Стара Загора. Завършил е Математическата гимназия, а след това право във Великотърновския университет. От 15 години се занимава с политика. Регионален координатор е на ВМРО за Пловдив, Пазарджик и Смолян. Беше общински съветник от Патриотичен фронт. Избран е за депутат от Пловдив – град с листата на Обединени патриоти

Г-н Сиди, при преразпределението 11-ият мандат в Пловдив отиде при Обединени патриоти. Влизате в парламента в 12 без 5. Късмет ли е това?

– Няма значение дали мандатът е първи или 11-и, може донякъде да е късмет, но не влизам в 12 без 5. Знаехме още в понеделник на обяд, че имаме двама депутати от Пловдив. БСП имат по-нисък общо за страната си резултат и един от най-ниските остатъци в Пловдив, затова по системата „Хеър-Ниймайер” им се отне един мандат и го дадоха на ОП. Тези сметки ги направихме още в 12 часа в понеделник, но изчакахме официалните резултатите на ЦИК.

Кой първи се обади да Ви честити? 

– Много хора ми се обадиха – и от ръководството в София, и водачът на листата Славчо Атанасов. Като регионален координатор на ВМРО благодаря на всички, които ми гласуваха доверие. ВМРО намери своето достойно място в рамките на Обединени патриоти със своето представителство. 

Разривът между Вас и Славчо Атанасов затворена страница ли е? 

– Разрив между мен и Славчо Атанасов никога не е имало. Имало е принципни различия в посока на това как да върви ВМРО. Той и неговият екип решиха да направят друго преди 7 години, избраха друга политическа сила. Аз винаги съм бил във ВМРО. И със Славчо Атанасов, и със Слави Георгиев обаче никога не сме изгаряли мостовете помежду си. 

В национален план не постигнахте желания резултат. Отчитате ли грешки в кампанията? 

– Една от сериозните грешки според анализаторите са събитията на границата. Нашият заместник-председател и евродепутат Ангел Джамбазки излезе и каза, че се извинява за случилото се. Аз имам противоположно на неговото мнение. Ние още в началото на кампанията заявихме, че ще защитим националния интерес по проблема с вота от чужбина. Нека не забравяме, че Обединени патриоти са основната причина Турция да няма свой „приятел” в българския парламент. Това, което направихме на границата, беше силен натиск, за да вземе българското правителство мерки и да ограничи едни хора, които не знаят български, да гласуват в Турция. Има обвинения, че това било дискриминация, но студентите в България гласуваха също с декларации, които попълваха вътре в комисиите. Така декларираш, че няма да гласуваш на друго място. Хората от Бурса или Чорлу например можеха да се качат на колите и освен в Турция да дойдат да гласуват в България по постоянен адрес. Тогава по кой закон щяха да отговарят. Ако заради това нашият резултат е по-малък, то жертвата си е струвала. Въпреки всичко смея да твърдя, че ние постигнахме целта си – станахме трета политическа сила. 

Сега ГЕРБ и ОП ще сформират правителство. Има ли задкулисни пазарлъци? 

– Пазарлъци винаги има, но дали са задкулисни – не знам. Моите колеги в момента пишат стратегии за развитие на България, а не за развитие на конкретни министерства. Преговорните екипи изграждат нова управленска програма между двете формации. На този етап в официалната част от преговорите не се водят разговори за министерства. А дали някой лидер си говори с друг лидер за министерства? Възможно е. 

Кой от лидерите в ОП заслужава министерски пост? 

– Мога да говоря като един от лидерите на ВМРО в Пловдив и като член на националното ръководство. Каракачанов е моят лидер и би трябвало да поеме министерски пост в държавата, но дали неговото желание е такова, не мога да коментирам. 

Вие в кои комисии в парламента бихте искал да участвате? 

– Това е въпрос на разговор в групата. Мога да бъда полезен в няколко комисии. Като млад човек ми се иска да работя за младите хора, за образованието и връзката с бизнеса. Като част от ВМРО имам интерес да работя в посока на външна политика, българите зад граница. В която и комисия да участвам смятам, че бих могъл да се справя. Като част от ОбС в Пловдив имам опит и наблюдение върху икономическата част и регионалното развитие. 

В Общинския съвет изкарахте година и 5 месеца. С кои предложения се гордеете? 

– Една от темите, които неведнъж съм повдигал в ОбС, е безогледното увеличение на цената на Синя зона. Настоявал съм за въвеждане на Синя и Зелена зона, за точни и ясни отчети. На последната сесия ОбС изтегли нов кредит, за да се закупят нови паяци. Според анализа на Общината, който ми беше даден като общински съветник, парите, които идват в ОП „Паркиране и репатриране”, са достатъчно за закупуване на паяци без да се налага допълнителен заем. Другото, което поисках да се случи, е забраната на бурките, но Пловдив не беше готов за това. Предложих една промяна в Наредбата за обществения ред, която да регулира отношенията в религиозните общности в града. На една от детските площадки на Малката Главна, преди Пешеходния мост, има представители на „Свидетели на Йехов“. Не им е там мястото. Закупуването и продаването на души нека се случва в храмовете им, а не по улиците на Пловдив. Надявам се тази битка колегите ми в ОбС да я продължат. А бурките бяха забранени със закон. Идеята за това се роди между мен и Ангел Джамбазки на едно от делата за радикален ислям в Пазарджик

На национално ниво се прегръщате с ГЕРБ, но на местно сте опозиция. Ще промените ли курса в Пловдив? 

– Мога да говоря от името на ВМРО. В ОбС винаги сме били градивна опозиция и когато е имало добри предложения за Пловдив, сме гласували „за”. Не смятам, че трябва да променим това отношение въпреки коалицията на национално ниво. Славчо Атанасов беше водач на листата и беше основен конкурент на Тотев на местните избори. Не мисля, че сега трябва да правим резки завои. Но би трябвало да бъдем по-градивни в критиката си към управлението на ГЕРБ, а не опозиция на всяка цена. Отделно, ВМРО управлява един от големите райони, нашият председател Борислав Инчев е кмет на „Южен” и не може да си позволим да бъдем безкрайна опозиция, това означава да сме опозиция на самите себе си.

Вие как решихте да влезете в политиката? 

– Още като ученик съм се възхищавал на революционерите, дали живота си за България. Баща ми е патриот, който ме научи да обичам държавата си. Тогава не учихме за османско присъствие, а за турско робство и клането в Батак. Образованието и семейството ми са ме формирали като патриот. Баща ми като евреин е избрал своя собствен път в България, аз също съм имал възможност да живея в чужбина, но останах в родината си. Още като 17-годишен наблюдавах процесите във ВМРО в Стара Загора, а като станах студент се записах в партията. Дойдох в Пловдив по време на разделението в организацията, бях назначен като председател, за да възстановя ВМРО. Днес, 7 години по-късно, като народен представител от ВМРО смятам, че съм си свършил добре работата. 

Кой политик Ви е бил за пример? 

– Човекът, на когото се възхищавам, е Стефан Стамболов. С твърда ръка успява да измъкне българския кораб от блатото. Друг български политик, изключително добър дипломат, е цар Борис III, който успя да възстанови в по-истинските граници Отечеството. 

За Бойко Борисов какво мислите? 

– Той е лидер на най-голямата политическа формация, един от успешните политици. Има уникална харизма, която не успявам да разбера. Винаги успява да се измъкне сух от всяка една каша. За първи път една политическа сила печели няколко поред парламентарни избори в България – такова нещо в новата ни демократична история няма. От друга страна не харесвам методите, с които работи ГЕРБ по места – натиск, рекет.

– Разкажете за себе си. Кой е Александър Сиди извън политиката?

– Роден съм в Стара Загора, завършил съм Математическата гимназия, по-късно право във Великотърновския университет. Като малък исках да стана лекар и се записах в паралелка „Биология и химия”. Сега се шегувам, че съм неуспял медик. В 10-и клас започнах да се занимавам с дебати и местно самоуправление и естествено тръгнах в посока на правото. Баща ми също е юрист. Имам скромен кръг от приятели и близки. Обожавам да разказвам еврейски вицове. Карам служебен автомобил, живея в обикновен апартамент. Сега започва нов етап от живота ми. Надявам се да бъда успешен и достоен народен представител, защитавайки интересите на Пловдив.

Последни Новини

ВМРО – Русе откри предизборната си кампания

Вчера в храм „Свето Възнесение“ ВМРО – Русе откри своята предизборна кампания за извънредните парламентарни избори. На събитието присъстваха кандидатите за народни...

Висшето образование и младежките политики са приоритет за кандидата на ВМРО за ЕП Петър Петров

Висшето образование и младежките политики са сред основните приоритети за 14-я в листата за евродепутати и втори във варненската листа на ВМРО–БНД...

Стига лъжи! Настояваме за бързо двойно увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Не голи обещания – реална програма е нужна. Образованието ни е в колапс Политическите заигравания на „сглобката“ с висшето...

107 години от погрома в Босилеградско

ВМРО отново бе до нашите сънародници в Западните покрайнини в дните на 107-та годишнина от погрома в Босилеградския край, който става жертва...

Повече пари за подкрепа на образованата раждаемост предлагат общинските съветници от ВМРО в Кула

Увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в община Кула, предлагат общинските съветници от групата на ВМРО....

ВМРО: Тези камъни Ви чакат! МС трябва да върне ветото за членството на Северна Македония в ЕС

Парламентът трябва да се събере извънредно и да приеме декларация в защита на българите от другата страна на границата!

Водачът на евролистата на ВМРО Ангел Джамбазки: Трябва да спрем ляволибералния диктат в Европа!

Управлението на ЕС с мнозинство на либерали, социалисти и крайно леви застрашава бъдещето на европейските народи. Тази клика предизвика множество кризи, като...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir