Начало Българите по света Ангелов: Българите в Цариброд трябва да пазят родовата си памет

Ангелов: Българите в Цариброд трябва да пазят родовата си памет

Тук сме, за да подкрепим всички българи от Цариброд за празника 24 май и да почетем паметта на светите братя Кирил и Методий.

Това каза народният представител, заместник-председател на парламентарната комисия по политиките на българите в чужбина и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов по време на посещението си в Цариброд (Димитровград) в Западните покрайнини. Той бе там във връзка с честванията за празника на българската писменост, просвета и култура. На тържествата присъства и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Юлиан Ангелов допълни, че тази година се навършват 20 години от основаването на Културно-информационния център в Цариброд и изрази надежда да има повече инициативи за съхраняване на българщината. Той е категоричен, че българите в района не трябва да забравят своите традиции, обичаи, потекло и език. Трябва да се пази родовата памет и да се съхранява за бъдещите поколения българи, заяви Ангелов.

Петър Харалампиев от своя страна заяви, че по повод патронния си празник на гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в града ДАБЧ подарява нова табела и специални знамена с ликовете на светите братя.

Над 100 деца от Цариброд, както и деца от Босилеград и от Македония участват на голямата манифестация по повод 24 май в София, информира Харалампиев.

Гостите от България поднесоха венци пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на града и проведоха среща с кмета на общината Владица Димитров. Сред темите, обсъждани по време на срещата, бяха образованието на български език и изборите за Националния съвет на българското национално малцинство.

Тържеството в гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Цариброд бе съпътствано с богата културно-художествена програма. То започна с Химна на българската просвета „Върви, народе възродени”, изпълнен от училищния хор.

Поздравителна дума към присъстващите отправиха директорът на гимназия „Св. св. Кирил и Методий” Снежана Симеонов, Далибор Миланов от КИЦ „Цариброд”, председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, генералният консул на Република България в Ниш Едвин Сугарев, Юлиан Ангелов, народен представител от българското Народно събрание, режисьорът Степан Поляков, председателят на Родно сдружение „Цариброд”, Ален Алексов и Иван Тошев от Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Празничните поздравления обедини светлата мисъл, че делото на светите братя Кирил и Методий е от огромно значение за просветата и културата ни и трудолюбиво и единно трябва да следим техния път.

По случай празника димитровградската гимназия получи табела с името и логото на училището, както и българското знаме и знаме с образите на патроните на гимназията Кирил и Методий от КИЦ „Цариброд” и ДАБЧ. Тазгодишните абитуриенти, като представители на първата генерация, която има честта да държи патронното знаме на училището, символично връчиха знамето на съучениците си от трети клас.

Родно сдружение „Цариброд” от Ниш подари на гимназията благодарствена грамота за досегашното, но и бъдещо успешно сътрудничество. Училището получи подарък и от Националното сдружение на малкия и среден бизнес – книга за манастира Зограф в Атон.

Празникът бе повод и да се представят успехите на учениците, които и тази година активно и успешно участваха в редица състезания в различни области – езици и литература, природни и обществени науки, рецитиране, спорт и фотография. Голям брой от тях се класираха и на републиканските състезания. Днес бе връчена наградата на абитуриентката Теа Младенов, спечелена на Републиканската Литературна олимпиада. Специални награди получиха и учениците, които тази учебна година нямаха нито едно отсъствие. Освен състезателните успехи, бяха представени и редицата успешни активности на Ученическия парламент на гимназията.

В рамките на програмата учениците от гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ изнесоха празничен рецитал за живота и делото на светите равноапостоли, който подготвиха с преподавателя по български език и литература Ивана Андрейевич.

По време на тържеството прозвучаха поезия и музика – училищният хор с музикален съпровод на преподавателя по музика Деян Николич представи песните „Де е България” и „Йовано, Йованке”, а момичетата, членове на димитровградското КХД, изпяха народната песен „Пошла Троянка на воду”.

Младежите от гимназията въодушевиха публиката с прекрасното си изпълнение на валс, подготвено заедно с преподавателя по вероучение Биляна Миялков, а тържеството приключи с фолклор – представяне на КХД „Цариброд”, членове на което са и ученици от димитровградската гимназия, с хореограф Далибор Глигоров.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари