Начало Блог Ангелов: Пътят на Белград към Брюксел минава през Цариброд и Босилеград

Ангелов: Пътят на Белград към Брюксел минава през Цариброд и Босилеград

ВМРО.бг публикува интервюто на организационния секретар Юлиан Ангелов пред сръбското електронно издание „Сърбин.инфо“ . Ангелов директно назовава проблемите на Балканите, предизвикани от шовинистичната политика на съседите, но подчертава, че добрите отношения със съседите са важно обстоятелство в съвременната обстановка. Организационният секретар на ВМРО не пропуска да коментира и ситуацията в Украйна, както и традиционните въпроси в отношенията София – Скопие.

ВМРО.бг публикува българския оригинал на интервюто:

1. За почетак, представите нам се… Реците нешто о Партији чији сте члан, о њеној популарности у Бугарској…

Казвам се Юлиан Ангелов и съм организационен секретар на ВМРО – Българско национално движение. ВМРО е революционна организация, основана преди 120 години в Солун с цел да освободи българите в Македония и Тракия, останали под турско робство. За съжаление, и до днес тези българи не са в пределите на България. 

В последните 20 години партията се радва на значителен брой привърженици и няколко пъти е била представена в парламента, а в местната власт има голям брой общински съветници и кметове.

Освен в защитата на българите зад граница, ВМРО е доста активна и по вътрешнополитически проблеми на България: борба с произвола на монополистите (доставчици на електроенергия, горива, вода и др.), налагане на програма за решаване на демографската криза в България, акции срещу агресивни секти и радикалния ислямизъм, организиране на референдуми по важни стратегически въпроси, засягащи страната, екологични акции и много други.

Със своята дейност ВМРО припомня на българите за различни исторически дати и личности – за да запази у българина патриотизма в днешния нихилистичен свят. Партията може да се похвали с това, че единствената, която не е предавала българските национални интереси и не е участвала в кражби и лъжи, за разлика от останалия политически елит в страната.

2. Изнесите нам у кратким цртама програм ВМРО-а. Да ли се он разликује и колико од идеје старог покрета?     

Идеологията няма как да е различна, защото проблемите от миналото все още не са намерили решение. Но средствата за постигане на целите са различни. Днес ВМРО налага своите виждания и цели основно с политически механизми, за разлика от миналото, когато борбата е била основно с въоръжени действия. Най-важната цел не е променена – българите в Мизия, Тракия и Македония да живеят в една държава.

ВМРО има и доста други цели, които можем да обобщим като насърчаване на чувствителността на българите по национални теми, обединението им в истинска общност и достойният им живот.

3. Како оцењујете положај Бугарске у Европској унији и НАТО пакту? Мислите ли да је Бугарска од чланства у овим савезима профитирала?

За нас членството в Европейския съюз и НАТО е средство, с което България е защитена, а и може чрез тези две организации да налага своите интереси на Балканите. Не е лесно днешното положение на българите, но се надяваме един ден хората в България да живеят по-добре, възползвайки се от европейските перспективи и възможности.

4. Како гледате на савремену Турску (с обзиром да сте савезници са њом преко НАТО пакта, те сходно чињеници да Турска жели да се прикључи Европској унији)? Да ли савремена Турска има аспирација према бугарским територијама (пре свега мислимо на Родопе и Јужну Бугарску опште).

Няма как да се пренебрегне фактът, че Турция е фактор в региона и затова ние внимателно следим процесите там. Ние от ВМРО категорично сме заявили, че мястото на Турция не е в ЕС – с оглед на културно историческите и религиозните различия между Европа и Турция.

Официално Турция не имала териториални претенции спрямо България, а и населението, което живее в Родопите, е българско, без значение от религиите(християнство или мюсюлманство), които изповядва. Ние не допуснахме грешките на сърбите – да създаваме нации на религиозна основа, както случая с босанците. Нещо повече, българите мюсюлмани и в миналото, а и до днес , участват активно в българската политика, включително и във ВМРО, и са пълноценна част от българския народ.

5. Како гледате на историјске односе Бугарске и Русије, односно на улогу Рсије у модерном свету и посебно на Балкану? Како оцењујете чињеницу да је кроз Бугарску прошао Јужни ток чиме је ваша Отаџбина додатно везана за Русију?

За ВМРО е важно България да защитава националните си интереси и да подържа добри контакти, както с западния свят, така и с Русия. Всички инфраструктурни проекти и инвестиции , които носят развитие на страната и я правят важен геостратегически фактор на Балканите, са добре дошли и трябва да се подкрепят, без значение дали се изграждат от САЩ , Русия или други.

6. Да ли сматрате да Бугарска треба да постане чланица Евроазијске уније?

България се намира в Европа и географски и в цивилизационен план, а икономически може да си сътрудничи с държави от целият свят.

7. Какво решење предлажете по питању Украјине?

Украинските политици трябва да разберат, че нито Русия, нито Западът ще им решат проблемите и докато позволяват страната им да е арена на чужди интереси, народът на Украйна ще страда. В Украйна има значителен брой българско малцинство (500 000 – 800 000 души) и за нас е важно те да бъдат защитени и подкрепяни от българското правителство, с оглед и на кризата там.

8. Шта нам можете рећи о односу Бугарске према осталим балканским државама, пре свега мислимо на Румунију, Србију и Грчку? Који су, по вашој оцени, главни спорови који се морају решити?

През  последните 24 години българските правителства поддържат добросъседски отношения с всички съседни на България държави. Ние от ВМРО мислим, че съседните държави трябва да направят усилия в следните аспекти: да бъдат дадени права на българското малцинство в тези държави, да бъде спряна историческата и етническата фалшификация – измислянето на македонска, шопска, горанска, помашка „нации”, за да се отделят от българския народ хора, които винаги са били част от него. Асимилаторсската политика над българите в околните държави трябва да бъде окончателно преустановена и да има историческа справедливост. За информация ще кажа, че в тези три държави живеят над един милион българи, а българското културно-историческото наследство  в някои от страните е в пъти повече от собственото им.

9. Реците нам нешто више о вашем схватању српско – бугарских односа (када су они били добри, када су се покварили, ко је томе крив и колики је удео великих сила у стварању нетрпељивости између Срба и Бугара).

Хиляди българи са взели участие в освободителните борби на сърби и гърци в борбата им срещу османския поробител и това е исторически факт. Отговорът за вината се съдържа в следните въпроси: Колко сърби и гърци участваха след това в освободителното движение на българите? Кой нападна България през 1885 година? Кой нападна България през втората балканска война, кой заграби Поморавието и Македония и защо в Сърбия има българско малцинство, а в България няма сръбско?

От тази антибългарска политика Сърбия загуби много – вместо да защитава и търси интереса си там, където е имало сърби: в Босна, северно Косово, Санджак и други региони, Сърбия провеждаше политика на експанзия в райони с българско население. И резултатите са налице: стотици хиляди сърби от Хърватско, Босна и Косово бяха прогонени от родните им места,  създадохте и босанска нация на база на религията, Косово обяви независимост, Войводина иска все повече автономия, Санджак търси път към Босна и радикалния ислям, погранични райони на Косово искат присъединяване към новата държава, Черна гора се отдели в самостоятелна държава и ред  други събития.

Когато мислим за отношенията на България със Сърбия, ние си даваме сметка, че има още какво да се желае по отношение на правата на българите в районите на Цариброд и Босилеград. За нас е важно Сърбия да покаже цивилизовано отношение към тези хора, за да има право на европейска перспектива. Пътят на Белград към Брюксел минава през Цариброд и Босилеград.

10. Да ли признајете македонску, црногорску и молдавску нацију и зашто? Видите ли у стварању тих нација сличности…

Има съществени разлики между трите и не могат да се разглеждат заедно. Македонската нация си има рождена  дата, а именно 10.01.1934 г., и автор – Коминтерна. Разбира се, за случването ѝ са спомогнали и сръбски фактори. Всички революционери от Македония нееднократно са заявявали българския си произход и това не е тайна за никого, но, за съжаление, тази фалшификация  продължава и до днес, като придобива все по уродлива форма в Република Македония. Последните години исторически събития и личности се обявяват за македонски, като Клеопатра, цар Самуил, Гоце Делчев и редица други, а дори и цар Душан наскоро бе титулуван като македонски цар. Интересно е, че официален Белград не взема отношение по този въпрос, въпреки че желае добросъседски отношения с България.

Молдова като държава е съществувала преди да се появи изкуственото творение Румъния и за всички историци е ясно, че власи и молдовци има, преди да се появят румънци. Друг е въпросът дали молдовците искат обединение с Румъния и е тяхно право да решат по самостоятелен път ли ще поемат, или по пътя с Румъния. Както и по- горе споменах, докато Сърбия се мъчеше да асимилира българите в Македония и Западните покрайнини, изтърва сръбските интереси в Черна гора, Босна, Санджак и други места, където традиционно са живели сърби.

11. Какав став имате по питању „Републике Косово“ (ако признајете „Косово“, какав ће ваш став бити по питању евентуалног одвајања Родопа од Бугарске, а на чему Турска активно ради?)

Република Косово вече е факт и с това се съобразяват вече и сръбските политици. Няма как да се сравнява Косово и Родопите, защото в Косово живеят 2 млн.  души, от които 90% са албанци, а в Родопите има население от 400 000 души, от които 100 000 са етнически турци,а останалите са българи християни и мюсюлмани.

12. Да ли је ваш покрет искључиво национално бугарски или себе доживљавате и шире, као православне Балканце?

ВМРО не дели българите по религии или други признаци. При нас във ВМРО е имало и има и досега хора, изповядващи православие, католицизъм, мюсюлманство, протестантство и др. Всички те са обединени около българската националната кауза. За съжаление, българите в Македония бяха избивани и преследвани именно от православните гърци и сърби, по подобие на това, което е правил преди това турският поробител. С религията не трябва да се прави политика, тя е нещо съкровено за всеки човек и виждаме какво се случва по света в наши дни, когато религията стане част от политиката.

13. Да ли мислите да је могућа сарадња православних народа Балкана у погледу борбе против Турске и исламизма уопште? Да ли је могуће да се на том путу занемаре стари сукоби? Ко је по вама већи противник Бугарској: Срби, Румуни, Грци или Турци?

От подобни балкански съюзи България в исторически план е пострадала много – справка: балканските войни. За нас е важно най-вече България да има добри отношения с всички свои съседи и българите в тези държави да имат гарантирани права и свободи. 

14. Можете ли нам рећи нешто о вашим односима са Хрватима и Мађарима? Да ли се они темеље на антагонизму према Србима или ту постоји нешто више?

ВМРО традиционно има добри отношения с хървати и унгарци и това е още от миналото.  Една от основните причини за добрите ни отношения е, разбира се, сръбската шовинистична  политика и терорът, наложени в миналото върху трите народа.

Повече по темата в рубриката „Българите по света“

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Глобалният ултралиберализъм цели да разгради демократичното общество

Глобалният ултралиберализъм на практика цели да разгради онова демократично общество, създадено още в края на ХІХ век. Той се налага силово и...

Контрера: Въвеждане на „червена зона“ и разширяването на синята в София и в неделя е скандален популизъм

Това ще доведе до поскъпване на стикерите и намаляване на броя на колите, които имат право да паркират по местоживеене

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е! Това написа в страницата си във Фейсбук председателят на...

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir