Начало Блог Ангел Джамбазки: Събужда се гняв

Ангел Джамбазки: Събужда се гняв

Интервю за сп. „А-specto на Калина Андролова с Ангел Джамбазки, депутат от Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО

Снимка: Антоанета Киселинчева

Какво се случва отвътре с Европейския съюз, защо буксува непрекъснато? Като евродепутат вие най-добре усещате нещата.

Няма посока. Самият политически проект в последните години е замазан в много празни приказки. Много фалшиво политически коректно говорене, което всъщност е прикрито нищо казване. Дебатите не са политически, а трябва да бъдат такива. Европейският парламент изобщо не трябва да се казва парламент, а да се казва асамблея на националните парламенти, защото идеята за парламент означава, че се работи за една свръхдържава. Проектът Европейски съюз е бил федералистки проект с идеята някога това да прерасне в Европейски съединени щати, в наднационална държава. Това е в разрез с моите политически виждания и политически позиции. Мисля, че трябва да има Европейски съюз, но той да бъде съюз на суверенните отечества. Да бъде много повече свободен пазар, възможност за придвижване на стоки, хора, капитали и т.н., но да не се меси във вътрешните работи, в дома, в бита на хората.

Оставям настрана това, от което вече на всички им писна ужасно много – регулацията на кривите краставици, на бананите и на всякакви други глупотевини, които дразнят хората, защото изглеждат като пълна безсмислица. Но всъщност зад това нещо стои лобизъм. Нали не се лъжем – зад дебата за това каква трябва да бъде формата на бутилката за зехтин, всъщност стои тежък лобизъм – на производители, на потребители. Нали си даваме сметка какво ще бъде икономическото отражение, ако задължиш всички милиарди кръчмари в Европейския съюз да слагат такива бутилки зехтин. Някой ги произвежда, някой държи марката и т.н.

Според мен това е основната причина – липсата на ясен политически дебат. Защо я има тази липса? Защото така наречените „системни партии” – Европейската народна партия, Партията на социалистите и демократите, Либералният алианс, всъщност са абсолютно едни и същи. Те нямат дебат помежду си. Всички до един са федералисти. И те управляват Европейския парламент и ЕС на основата на една неморална сделка. И когато ние им казваме: Дайте да направим разговор за бъдещето, дайте да направим разговор за конструкцията, за основата, за бъдещите 20 или 50 години, те казват, че ние сме популисти и прекратяват всякакъв разговор.

И ако трябва да пренесем разговора на национално ниво, за мен е ужасно унизително и обидно, когато български министър-председател каже, че ще пита началника си. Защото българският министър-председател има един-единствен началник, това е суверенният български народ, данъкоплатецът, избирателят. А когато кажеш, че имаш началник, това означава, че си запазил унизителното, слугинско поведение, каквото имаше преди ’89 година, само че от друга столица. Вдигаха червения телефон от Москва, сега вдигат телефона от Брюксел.

Промени се само господарят.

Началникът се промени, но остана манталитетът. Ето това е разликата между българската политическа „класа”, казвам го с неприязън, в лошия смисъл на думата класа. Защото това наистина е група хора, към които аз категорично отказвам да се причислявам, въпреки че се занимавам с политика. Това е една група хора, които смятат, че знаят повече от народа си.

Обърнахте ли внимание на реакцията след референдума? Бившият правосъден министър Христо Иванов, който беше агитатор за референдума на президента, написа по отношение на британския референдум: „Ето това е пример за това, че да провеждаш референдуми по важни въпроси е кретения”. Я гледай ти! Може ли хора, които се стараят да бъдат избрани, да казват, че народът е глупав. Може ли да казват, че не трябва да се правят референдуми, защото хората са глупави и не могат да решават?!

Само да ви апострофирам – идеята на тази реплика на Христо Иванов е, че не може да има референдуми по всички въпроси, защото има и въпроси от експертен характер. Това е идеята на представителната демокрация. Например, не може целият народ да гласува дали ще има атомна енергетика. Кой разбира рисковете или ползите? Хората не са експерти.

За това съм съгласен. Когато говориш за ядрена енергетика или за криви краставици, това е въпрос на експертиза, така е. Тъпо е да правиш референдум за кривите краставици. Но тук говорим за политически въпрос. Бъдещето на Европейския съюз е политически въпрос.

Да, засяга всички хора реално, но имат ли те познания да вземат правилно решение?

Въпрос на политическа позиция е – дали ще бъдеш част от един проект, или няма да бъдеш част от този проект, или ще промениш този проект. Тук не е въпрос на никаква експертиза, тук се чува мнението на този, който плаща данъците. Защото Европейският съюз какво прави? Харчи данъци. И тези хора ти казват: Чакай сега, те да плащат данъците, ама ние ще ги харчим както намерим за добре. Е, що за лицемерие?

Ясно е, че ЕС буксува, но в крайна сметка защо англичаните напускат ЕС? И в същото време, както казва Кеворкян, провинциалът Плевнелиев поучава Велика Британия. Това е много смешно…

Точно така. И още нещо да питаме в тази връзка, като споменахте Плевнелиев. Този човек не е отговорил на въпроса бил ли е комсомолски активист и деятел на ръководна позиция. Не иска да отговори на този въпрос. Комсомолците и комунистите преди ’89 г. се кълняха, че ще се бият до смърт за партията си. След 1989 г. всички тези хора станаха евроатлантици.

Това е същият фанатичен, безмозъчен манталитет на квадратната кутия.

Точно така. Тези хора до вчера щяха да се бият за комунизма до смърт, сега ти обясняват за евроатлантизъм. Егати лицемерието. Едни и същи лицемери до вчера вееха това знаме, сега слагат другото. Кои са най-яростните критици на Русия и на Изтока? Хората, които учиха в Съветския съюз, за които слуховете и злите езици твърдят, че са обучавани в съветски военни академии. Хора, които бяха така наречените „социолози”. Те всички бяха партийни агитатори. Завършваха Висшата партийна школа, преподаваха във Висшата партийна школа.

Това е някакъв комплекс явно…

… на слугата.                     

Уж на изчистване през думите, през новата пропаганда.

Не, това е нагаждачество, това е лицемерие, това е желанието да служиш на всяка власт. Уверявам ви, че ако не беше дошла ’89 г., Плевнелиев щеше да говори в Москва на руски.

Добре, кажете защо англичаните излязоха от Европейския съюз?

Сега ще се върна малко на протестърите, после на англичаните. Твърдението, че едни хора са тъпи, прости, куци, стари, глухи, необразовани, селяци, ксенофоби и расисти, е изключително лицемерие, изключително непочтено и е чиста дискриминация. Когато не ти харесва резултата от едни избори, да кажеш, че тия са тъпи. Няма по-голяма наглост, няма по-голяма самонадеяност. Да наречеш по този начин 17 милиона души… Аз не съм виждал по-голям расизъм и ксенофобия в историята. Тези, които се борят срещу расизма и ксенофобията, са ксенофобите.

Етикетирането е инструмент, слагането в периферна ниша. Хората имат склонност да не се идентифицират с крайности и когато сложат етикет на неудобния човек, че е  краен, останалите се плашат и влизат в общата матрица, където са манипулирани от медиите. Там им се задава правилният тон… Но кажете защо британците гласуваха по този начин.

Абсолютно сте права за това. Защо британците гласуваха така ли? Отидох там, четох през цялото време всички тези. В нашата група беше много интересно, защото нашата група беше всъщност английската група – реално погледнато, голямата част от британците в Европарламента са в нашата група. Групата беше разделена на две – за излизане и за оставане. И аз внимателно ги питах, четох всичките им позиции на логиката за оставане и за напускане. И двете групи имаха много смислени тези.

Сега ще кажа какво казват тези, които бяха за излизане. Деля ги на две групи причини – първата група е икономическата. Британците са много търговска нация. Те казаха просто – идиотските регулации на социалистическия Европейски съюз, защото те гледат на Германия и на Франция като на социалистически държави, ни пречат. Германия, и Франция много преразпределят, за Швеция да не говорим – данъците отиват до 80%. И това се преразпределя. И те казват: Стига вече, вие вземате от хората, които работят много и ги давате на търтеите, на мигрантите и всякакви други, които не правят нищо, а идват за социалните пакети.

Безкрайните регулации пречеха на бизнеса, на техните фирми в техния common world, в бившата империя. Най-големият инвеститор във Великобритания е Индия. Те искат да работят с тези пазари. Те казват: Eто нещо, което е много интересно – въпросът за търговските споразумения. Британците казват: инерцията на французите ще торпилира и ще провали Трансатлантическото споразумение. А британската гледна точка е да има такова споразумение. Оставям настрана нашите позиции и гледни точки по него. Но факт е, че британците чувстват, че германците и французите го провалят. Друга тяхна икономическа логика, те казаха: Ние няма да плащаме вашата кретения в Гърция. Ние няма да плащаме за това, че вие печатате пари без покритие, ние няма да плащаме за тежката политическа корупция, в която сте влезли. Ние няма да плащаме за това, че вие виждате какво се случва в Гърция години наред, но го прикривате, защото гърците купуваха вашите самолети, гърците работиха с вашите фирми. Реално погледнато гръцките пари са източени и изтеглени в Германия, във Франция, в Белгия и т.н. Те не са отишли само за „наглите” гърци.

Британците никога не са се разграничавали в ЕС, когато се гласува нещо.

Гласува се с мнозинства. И това е една от другите забележки. Те не искат да участват в това плащане, затова са против еврото и Еврозоната. Защото техният финансов център е Ситито. Създаването на Европейска централна банка и европейска регулация премества финансовия център във Франкфурт на Майн. Те казват: Ние искаме да запазим нашето Сити, не искаме парите да ходят във Франкфурт.

Това е старият конфликт – Великобритания или Европа. Великобритания никога не е била от същинска Европа.

Точно така. Ако трябва да бъдем съвсем честни, Великобритания никога не е била част от ЕС толкова, колкото Германия и Франция. А ако трябва да бъдем фигуративни, можем да кажем, че Великобритания беше в ЕС духом, но не и телом. Тя не иска евро, не иска обща валута, не иска Европейска централна банка, не иска Шенген, не иска някой друг да ѝ командва границите. Не иска никога да става дума за европейска армия. Докато тези в Брюксел, брюкселските бюрократи, искат да правят европейска армия. Великобритания казва: Има НАТО, има Северноатлантически договор, отбранителен съюз, можем да работим с НАТО. Не искаме вие да дублирате, да правите втора армия.

Но точно като има НАТО, Европа е тотално безпомощна. Какво прави Европа без собствени въоръжени сили и със стотици бази на САЩ?

Това са два различни въпроса.

Въпросът е, че това, което казва Великобритания, явно потвърждава тезата: Ние сме солидарни с Америка.

Това е така. Великобритания е една от двете държави в ЕС, която притежава стратегическо ядрено оръжие. Ядрено оръжие, базирано на подводници, ракети „Трайдънт”, които обаче се намират в базата им в Шотландия. Командването на ядрените ракети на Великобритания е споделено. Това е много интересно. Решението се взема общо между американци и англичани. Тоест едни без други те не могат да пуснат ракетите.

Тоест съвсем логично е, че Великобритания напуска ЕС? И с всички тези аргументи, и без тях…

Това са им аргументите. От британска гледна точка, те имат своята ценност и тежест. Това бяха икономическите и военните аргументи. А сега идва и политическият аргумент, който също е много силен: имигрантският. Всяка година на Острова отиват и се заселват трайно над 300 000 души. Великобритания е държавата с най-бързо нарастващо население. Тяхната социална система наистина се задръства. Местният жител няма достъп до детска градина, до личния си лекар, защото има 30 пакистанеца преди него. Това са битовизми, които вече ги влудяват. 

Лондон не е английски град. Вижте кмета на Лондон. Мислите ли, че поданиците на Ричард Лъвското сърце щяха да гласуват за този кмет? Просто вотът там е етнически и религиозен. И този кмет какво направи? Една от първите му стъпки беше да махне жените от рекламите на автобусите и от публичните места. А както се сещате в Англия те не са голи жени, а са жени с рокли, с бански. И тук вече започва този сблъсък.

Това, което най-много ги дразни, е абсолютната липса на съзнателна политика по отношение на миграцията. Знаете ли кой е най-големият агитатор за британското излизане? Ангела Меркел. Тя спечели референдума с тази политика. Те се бяха хванали за главата, питаха сериозно ли казват германците: „Елате всички.”

Не беше ли Великобритания най-солидарна с войните, които водят САЩ, и заради които има такава миграция? Тя трябва да бъде и абсолютно солидарна във вината си…

Да, но не бъркайте оценъчната гледна точка, която ние правим като анализ и тяхната политическа позиция. Реално погледнато Великобритания участва във войната в Ирак, абсолютно незаконна война. Нещо, на което в България никой не обърна внимание, е дебатът „за” или „против” членството на Турция в ЕС. Запомнихте ли репликата на Камерън, който изтърси ни в клин, ни в ръкав, че според него Турция няма да стане член на ЕС преди 3000 година. Това беше опит той да върне част от тези гласове, които губи, защото повечето казаха: „Вие сте луди. Турция не е европейска държава. Ние няма да бъдем член в дуалистична федерация, защото Турция в ЕС означава турско-европейски съюз”.

Но най-големият поддръжник на Турция в ЕС е Америка. Дори и сега при тези лоши отношения с Ердоган…

Щатите – да, но в случая говорим за Великобритания. И това също беше съществен дебат. Като подредиш всичките им мотиви, ако погледнеш от тяхната гледна точка, ще видиш, че не само, че не са тъпи, прости, гащници и т.н., ами са си преценили много добре интереса.

Те казват следното нещо: „Вашите регулации пречат на нашите фирми да бъдат конкурентни в Австралия, в Нова Зеландия, в Индия, в Пакистан”. Някой обясняваше, че те щели да останат без берачи на ягоди. Тъпа теза. Един от лидерите на Торите каза: „Спокойно, ние сме империя, има кандидати за бране на ягоди, не го мислете”. Мотивите им са изцяло политически.

А знаете ли защо европейските им братя скочиха? Защото са гузни. Защото те загубиха референдума. Обърнахте ли внимание колко всички бяха сигурни в победата си. Толкова бяха сигурни, че Даниел Смилов предварително публикува статия, в която каза изводите от референдума. Представяте ли си какво политическо самоубийство на политически анализатор е това да публикуваш статия, която да е тотално невярна. А защо са гузни – защото мантрата за безалтернативната федерализация умря. Англия вече излезе.

Как си обяснявате това, че САЩ, най-добрият партньор на Великобритания, апелираше британците да останат в ЕС?

Защото това беше гласът на САЩ. Единственият съюзник на САЩ в момента в Европа остана Меркел. Те на Франция не могат да разчитат, тъй като тя има своята имперска история и тя винаги е леко негативна към тях. Единственият, който подскача като щракнеш, е класната в Берлин. Затова Щатите толкова натискаха, защото тяхната визия за Европейския съюз е немного силен ЕС, немного самостоятелен ЕС.

Реално погледнато сблъсъкът между Русия и САЩ е в ущърб само на ЕС. Печелят Щатите, печели и Русия. Щатите печелят, защото стават център, защото създават напрежението и заобиколиха Европа с кризи. От Украйна до Атлантическия океан заобиколиха Европа с война. Вярвате ли, че по Twitter ще направите революция в арабска държава, където камиларят с автомата туитва? Все пак не сме малоумни.

А защо печели Русия – защото относително едноличният режим на руския президент се мобилизира, когато има враг. Руската история го е показала много пъти. Руснаците оставиш ли ги сами на себе си, режимът се разлага. Трябва им битка, трябва им война. Затова ситуацията в Украйна работи и за Русия, с цялата перверзност на това, което казваме, но това е факт. Това е един замразен конфликт в Украйна – тази държава я разделиха и тя ще бъде територия на война, докато се изпразни. 

При всички случаи не е добре да имаш пограничен, огромен конфликт…

Не е добре за европейците, защото те загубиха в тези години на мир. За руснаците не е така – руснаците живеят добре във война. И американците живеят добре във война. Това са държави с инвазивен характер, на тях им трябва инвазия, трябва им външна експанзия.

Специално за Украйна не съм съгласна. Тя е плът от Русия и болката е голяма…

Плът от тях е донякъде. В източната част е така, но западната част никога не е била нито руска, нито проруска. Тази част в момента е отделена. Мислите ли, че някога двете части ще бъдат събрани отново в една държава? Аз не мисля. Мисля, че така разкъсаха връзките помежду си, така се настроиха и от двете стани, че тази държава е несглобяема.

Така е, но това не стана инерциално…

Провокирано беше, но и от двете страни.

Това е истерия, която и тук започва да се появява.

Не забравяйте, че в Украйна за истерията имаше исторически причини. Имаш Гладомора, имаш Втората световна война. Има неща, които не са обществено и публично известни, но политиката на съветските ръководители е била чудовищна.

Така е, но и политиката на хитлеристите беше чудовищна, но никой от Франция не вади шпаги на Германия и не ходи да ги стреля. Тук има нарочно наслагване на конфликтност.

Никой не стреля по германците, защото ги унищожиха, защото пречупиха гръбнака на германската нация. Германците в училище ги учат, че са виновни. На деца, които са родени сега, им казват, че са виновни.

Този конфликт, независимо какво е имало в миналото, се поддържа жив. Постоянно се инвазират умовете на украинците, за да мислят по този начин, с омраза. Кажете сега, Европейският съюз не се ли оказа един удобен инструмент за Щатите…

Вие виждате, че това, което се опитват да направят САЩ, им се върна в кампанията на Тръмп. Защо го изкарват кретен, изрод и ксенофоб? Защото Тръмп е самоизграждащ се тип, който натри носа на това голямо семейство, което управлява САЩ от името на хората и злоупотребява точно по същия начин. Те се въртят и управляват една голяма държава с огромен ресурс и имат възможност да въздействат на целия свят. Тръмп им каза: „Хайде, стига вече сте правили тези бели от името на американците”. Затова настройват всички срещу него. Той не е глупав, той олицетворява американската мечта, човек, който е изградил всичко с ръцете си. И сега им казва, че са ненужни и арогантни, че са се самозабравили. Той иска да промени това, той иска да върне държавата на хората.

А смятате ли, че това ще стане?

Времето много ми прилича на времето около убийството на Кенеди през 1963 г. След него американската върхушка води още 10 години война във Виетнам, което струваше поне 60 000 живота на американски войници и вероятно милиони виетнамци. Но факт е, че за да продължи войната във Виетнам, това мина през убийството на Кенеди. Сега медиите се опитват да убият Тръмп политически, опитват се да го спрат, да го изкарат всякакъв идиот. Не го пребориха, гневът на хората става все по-осезаем. Сега и средния американец ли ще го изкарат тъп?

Въпросът е дали го има мислещия среден американец или той е телевизионен зрител със супер промит мозък?

Има го, както се вижда. Има огромен медиен натиск. Консерваторите сега се чудят дали да не прецакат Тръмп и да изберат някой друг. Те се плашат, че ако изберат някой друг служебно, Тръмп ще излезе и ще спечели срещу всички. И аз съм убеден, че може да го направи.

Вижте как използваха нападението в бара в Орландо. Вижте какво значи медийна манипулация. Човекът, който направи това наистина чудовищно престъпление, всъщност се оказа посетител на този бар. Той се оказа човек от тази общност, но едва ли не го изкараха в началото расист, хомофоб и т.н. И се оказа, че е редовен посетител на бара и просто е превъртял и е избил онези, с които до вчера е пил. Оп, чао! Вече я няма тази тема.

Аз си мисля, че се случва бунт срещу елитите в целия свят, да кажем в Западния свят. Ако смятаме, че ние в Европа, Съединените щати, Канада и Австралия сме Западния свят – не географски, а духовно и политически, има един бунт на обикновените хора, на данъкоплатците срещу това, че някакви самозабравили се, неизбрани елити се опитват да им кажат, че са тъпи и могат да управляват от тяхно име. Ето това се случва в Западна Европа. Вижте какво се случва в целия Европейски съюз. Полша – брюкселските чиновници се опитват да ги бият по главите за това, че те се борят за националната си държава, за това, че се борят с грантаджиите и соросоидите.

Между другото в Полша левите и соросоидите са едни и същи. Тук пък са десните и соросоидите. Само че като видиш нашите десни, те всъщност не са десни. Защото в поведението на ултра десните, на протестърите, няма нищо дясно. Не можеш да рушиш традиционното семейство и да твърдиш, че си десен. Не можеш да правиш демонстрация срещу семейните ценности и да казваш, че си десен. Десен е този, който казва, че семейството е от мъж, жена, три деца и нагоре. Левият в този политически смисъл е този, който казва, че може да има 30 пола и т.н.

Какво дясно има в това да се опитваш да подкрепяш ултралибертариански позиции в икономиката, които унищожават родното ти производство. Какво дясно има в това да не защитиш дребния и средния бизнес, а да говориш от името само на международни корпорации, които изнасят парите оттук. Това не е дясно, това е крайно ляво в икономиката. Не лявото в доктриналния смисъл, а лявото в икономическия смисъл. Аз слушах Сорос в Европейския парламент, говореше за миграцията.

Доста са му социалистически възгледите, промениха се…

Да, така е. Сега ще подкрепя други политически проекти. Ще видите как тези, които тук са протестъри, изведнъж ще разкрият лявото си лице. 

Въпросът е за яхване на една вълна, която се усеща предварително… И прави клетки, с които да може да насочва и контролира общественото мнение, а от там и обществените движения. Това пак е манипулация, защото е яхване на естествения гняв.

Тези хора винаги следват обществената енергия и гледат да я канализират, да я овладяват. Неслучайно започва говореното, че БСП не е лява. Опитват се да ги позиционират като русофилски. Сега ще ви кажа нещо много важно за това посещение на рокерите. Да, има истерия от страна на псевдо десните, това е безспорен факт. Но пък е и безспорен факт, че не можеш да говориш, че си български националист и да вееш чуждо знаме. Говоря за онези, които ги подкрепят. За мен е еднакво унизително и еднакво национално предателство да вееш американско или руско знаме и да твърдиш, че си български националист.

Тези, които веят руското знаме, ги боли от разкъсването на славянските връзки и от това, че имаме в близост един гигант със страшно много ресурси и пазари, но напук, и индоктринирани отвън казваме: „Ние не ги искаме тия пазари, просто защото са руски”. Това е слабоумно решение. Двете страни може да са си полезни взаимно.

Политиката на Русия по отношение на България винаги е била тотално сбъркана. Имаме безспорния факт на Освобождението от турско робство. Дължим уважение за политическия акт на нашето Освобождение. Оттам нататък започва Съединението, Русия е против. Англия го подкрепя, защото Русия е против. Изтегля си офицерите, рискува си новата българска държава. След това руският император дава възможност на Гърция и на Сърбия да окупират Македония и да ни я вземат. Политиката на Русия към България е грешна. Знаете ли къде е България в руската външна политика? В Азиатския департамент. Тяхната върхушка гледа на нас покровителствено, отгоре, надменно. Те не сядат да говорят с нас уважително.

Това е същото, както всяка друга империя… В момента американското посолство нарежда министрите в България. Това уважително ли е? Въпросът е между тия две сили какво един български държавник може да направи за доброто на България. Много добре знаете, че Чърчил е смятал тук да засади картофи, както и в Берлин. И после решава, че Германия няма да я унищожава напълно, когато Русия оставя войските си в Източна Европа…

Германия не е унищожена. Те просто ѝ пречупиха гръбнака.

Вие преди малко говорехте за европейски въоръжени сили. След като има десетки американски бази в Германия, според вас каква е вероятността Меркел да не говори това, което изискват държателите на силата от нея?

Тогава въпросът за европейците е следният. Няма логика да има дублиране на въоръжени сили.

Американците няма да позволят да няма НАТО.

Вие чухте ли какво казва Тръмп? Който иска отбрана, или да си плаща, или да се пази. Ние няма да носим отговорност за целия свят. Какво ви говори това?

Едно е кандидат-президентски разговор, друго е президентски разговор. Това сме го гледали и при Обама.

Между другото, не ги направи Обама войните. Войните ги направи Хилъри Клинтън. Имайте предвид, че в политиката на американците, има една ултраконсервативна група, за която няма значение дали се наричат демократи, дали се наричат републиканци. И Хилъри Клинтън изразява най-ястребовия вид политика. Тя ще бъде най-опасният президент на Америка. Тя ще продължи инвазиите навсякъде, ще продължи войните. Според мен ако тя стане президент, светът ще стане едно много несигурно място.

За мен ЕС като формация в момента представлява инструмент за сваляне на суверенитета на всички тези страни, от които се състои.

Това, което трябва да стане, е разговор за бъдещето на ЕС. ЕС трябва да бъде много повече икономически съюз и съюз на суверенни държави. Европейската комисия не е избирана, тя е резултат от сделка между леви, десни, германци и французи. Мисля, че ЕС трябва да пренесе суверенитета, тежестта на вземането на решения върху Съвета, върху суверенните избрани министри, президенти и министър-председатели, защото те се явяват на избори. Те отговарят – с цялата условност при нас, за съжаление, но в други държави не е така – пред избирателите си. Британците направиха нещо много ценно – те разтърсиха из основи тази заспала брюкселска бюрокрация. И сега тя иска, не иска, трябва да започне разговора за политиката.

Мислите ли, че ще го започнат? Изглежда като да продължават да се окопават.

Нямат избор. Англия вече излезе. Те казаха какво мислят. Англия ще започне да договаря своите условия. Политическият акт е направен. Това беше важна политическа стъпка. Не казвам, че е победа за нас, българите. Нито се радвам, нито злорадствам. Просто оценявам факта, който се е случил и съм доволен от това, че най-сетне в ЕС се получи истинският политически сблъсък. Не просто се повдигна дебатът, това беше шут в зъбите. Беше здрав ритник.

Как ще коментирате холандския референдум за Украйна? Антиевропейски или антиукраински беше?

Така се случи, че в деня на Холандския референдум бях в Холандия, бяхме в Хага на събиране от парламента. Излезе референдумът – той беше за отхвърляне на визовата либерализация на Украйна, Грузия и др. И федералистите, и либералите скочиха в залата: „Как не ви е срам, вие сте срещу Украйна, вие спирате Европейското развитие”. Започнаха да бълбукат всичките лицемери. Оттам излезе министър-председателят Рюте, който е агитирал и е водил политика срещу референдума: „Уважаеми гости, това е волята на холандския народ. Аз агитирах против, но това е тяхната воля. И за всеки един холандски държавник е недопустимо и немислимо да не се съобрази. Така че бъдете така добри, не коментирайте волята на холандския народ”.

Това го казва човек, който е част от тези среди, но който има националната отговорност и самочувствие да каже: „Това каза холандският народ”. Между другото холандският референдум и британският референдум са причините, поради които либералстващите лицемери се опитват да махнат референдумите. Започват да виждат как настроенията на хората ги натискат отдолу. Това, което се опитвам да кажа – не гледайте на ЕС като на американски придатък. Европейският съюз е добър проект, въпросът е как се управлява.

Разбирам го това, не съм за разпадането на ЕС, но не може ЕС да бъде един инструмент, който да тормози всички европейски правителства и да не им дава възможност да дишат, да им държат сметка защо са взели руски реактори, а не американски.

Ако трябва да бъдем докрай откровени в този разговор, имахме среща с американците, с „Уестингхаус”, които дойдоха и казаха: „Пичове, вижте оправяйте се там с тези, европейските регулации, защото ще загубите ядрената си енергетика. Ние сме готови да сътрудничим с руснаците, да построим контур, да направим нов реактор, просто дайте някаква яснота, дайте нещо да направим, защото ще си загубите ядрената енергетика”. Казаха: „Вземете и решете най-сетне какво ще правите”. Това е идиотска работа. Днес това, утре онова. Ето, сега в момента не строим и американски реактор. Ни руски, ни американски реактор. Това е кретенска история. Реши какво ще направиш, избери по-добрия. Въпросът е, че нашите идиоти се колебаят между корупционни интереси. Ще ви кажа защо не построиха нито руския, нито американския реактор. Защото нашибаха фотоволтаици и перки да трепят патките на мощност над реактора. Имаме повече перки, имаме повече слънчеви батерии, отколкото един реактор. Сега се разходете и вижте кои са собствениците. Ще видите интересни лица от целия политически спектър. И това какво ви говори? Затова нямаме нито американски реактор, нито руски. А се оказва, че тези фотоволтаици работели по 25 часа в денонощието и работят 7 дни в седмицата. Тук няма зима, тук е Сахара и слънцето свети само отгоре. И това го плащаме ние. Ето тук е мръсната сделка. И това е много хубав център на разговора.

Всъщност това е отговорът защо мишките – местните политици, си търсят началници. Защото винаги сключват сделка и в сянката на голямата сделка, правят каквото си искат. Изтърбушват, унищожават или разлагат държавата.

Аз съм много против сега да се обвиняват американците за това, че нещата не вървят. Преди това се обвиняваха руснаците. Нормално е всички да търсят своя интерес, но българският държавник е този, който трябва да лавира, да прояви дипломация и ако на едно място загуби, да спечели на друго.

Това е проблемът. Нашите селски тарикати правят следното нещо. Те искат да са приятели с Русия, да си пият водката с Русия, да вземат пари от Юнкер и да ги пази Обама. Не може с този да пиеш водка и да имаш газ, да вземаш пари от оня, а отбраната и сигурността да идва от Обама и ти да щракаш с пръсти и да казваш на всеки каквото му харесва. Защото, за съжаление, нашите властимащи казват на всеки каквото му харесва и каквото иска да чуе. Като отидат в Кремъл говорят едно, като отидат във Вашингтон говорят друго. Като отидат в Брюксел са най-големите европейци.

Докато трябва да вземат същинското решение, тогава се вижда кои са.

Като вземат същинското решение, действат както ги е учил вождът и учителят. Снишават се, снишават се, снишават се и чакат да мине бурята. Ние не трябва да бъдем пристрастни и да казваме тия са добри, а тия са лоши. Естествено е и едните, и другите да търсят реализация на своята политика. И тук нашият интерес е как да бъдем достоен член на ЕС. Колко пъти сте чули властта в България да поставя въпрос, съществен за Европа, да наложи вето по някой въпрос…?

Само Плевнелиев ходи из Европа, дава интервюта…

Плевнелиев не представлява изпълнителната власт и както виждате от поведението на министър-председателя. Той просто си дочаква края на мандата, на който беше назначен, за да пази мястото на министър-председателя.

Безспорно руският и българският интерес са различи. Българският и американският също са много различни. А вие много добре знаете становището на американците – това, което е добре за Америка, е добре за света. Това вярно ли е?

Естествено, че не е вярно. Мен ме дразни тази хегемония, аз затова харесвам Тръмп. Дразни ме тази наглост. Ето, например, Хилъри Клинтън физически не мога да я гледам, защото тя е изразител на тази политика.

Смятам, че Щатите се нуждаят от изолационизъм, но те няма да предприемат такава стратегия.

В Съединените щати текат много сериозни и тревожни процеси, които още не са изплували, защото никой не се е загледал в тях. Първо, има много голяма изолация на негърското население. Поколения след поколения те вече не работят. Не можеш да кажеш нищо на негър – веднага скача, съди те за расизъм. Стават все по-нагли и арогантни.

Освен това официалният език в Щатите става испанският. Направете паралел между Римската империя и САЩ. Променя се националността на средния и нисшия команден състав на американската армия, а преди това бяха само wasp (white anglo-saxon protestant). До ниво капитан не можеш да видиш бял – само черни и латиноси. Тези, които отиват наемници в армията, са само черни и латиноси. Това променя състава и бойния дух на тази армия.

Забележете кога започва упадъкът на Римската империя – когато започват да наемат федератите. Какво прави американската армия – наема испанците и негрите. Неслучайно призивите на Тръмп срещу миграцията са толкова чуваеми. Врят и кипят икономически и политически процеси, които драстично ще променят Америка. И в един момент те ще трябва много сериозно да се загледат в себе си.

А вие очаквате ли Тръмп да спечели?

Да, очаквам.

Какво ви направи впечатление в Австрия?

Австрийските пощи спечелиха изборите. Но съдът отмени вота, като каза, че има тежки нарушения, фалшиви бюлетини. Тоест голямата победа на всички, които се обединиха срещу национално ориентирания кандидат за президент, е отменена. Ще има нови избори. Ето още един удар на статуквото. И се доказа, че либералите фалшифицират избори – тези, които ти говорят за честни избори, за демокрация, те фалшифицират изборите, за да отнемат една законна победа, вероятно на един десен кандидат, когото наричаха крайнодесен, фашист и т.н. Тоест те не се свенят да фалшифицират избори и после да си отдъхват.

Всяка година излиза един документ, под който се подписват посланици, които подкрепят гей парадите. Толкова ли е важно това?

За мен е напълно неприемливо. Ето това е едно от нещата, които мен изключително много ме дразнят. Опитът да принудят всяко едно общество да харесва някого заради някакви негови си, лични решения. Във всички доклади за всички държави – за Грузия, за Украйна, винаги има глава „Права на ЛГБТ хора” и гей парадът е мерило за демократичност.

Има ли в България тежка корупция? Има тежка корупция. Има ли злоупотреба с европейски средства, разбира се, че има. Има ли хора, които въздействат върху правосъдието. Разбира се, че има. В Украйна има ли корупция? Зверска! Обаче те гледат на гей парада едва ли не като на мерило за демократичност в Украйна. Това е криворазбраната толерантност, това е фалшивата мултикултурност. Това е всичко, което се провали. Опитът да натрапиш на някого задължителното уважение за някакъв твой личен избор.

Тези посланици на водещи страни никога по друг повод не се разписват върху подобен документ вкупом. Стават атентати, земетресения…

Това е задължителна линия на тяхното политическо поведение. И безспорно е едно от нещата, които разкапват западната цивилизация. Задължителният гей парад показва разложението на тази цивилизация, защото натрапва нещо, защото принуждава някакви хора да се съобразяват с това. Ето, виждаш как паднаха в капана на собствената си пропаганда, след случая в Орландо. Хайде сега да излязат и да обяснят защо посетител на това заведение, който е от тези среди, ги е избил. Той какъв е –фил или –фоб? Един -фил, който се е разфобил и е направил чудовищно престъпление.

Понеже идват президентски избори, вие от ВМРО какви идеи имате?

Ние в момента работим за това да съберем зад един кандидат всички, които се определят като български националисти. Това ни е идеята.

Последни Новини

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir