Начало Блог Ангелов: Българите в чужбина разчитат на България

Ангелов: Българите в чужбина разчитат на България

Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО – Българско национално движение:

Българите в чужбина разчитат на България. Но може ли България да разчита на властниците си!?

Ако Русия погазва правата на българите в Крим, ВМРО ще алармира веднага

Интервю на Иван Петров за бр. 19 на „България”

– Господин Ангелов, социолозите говорят дори за възможност за трето място на новата коалиция на ВМРО с „България без цензура”. Какви са амбициите ви?

– Амбицията ни е да съберем не толкова партии, колкото хора със способности, авторитет и морал.

Трябва постепенно да изместим ДПС от ролята на балансьор и вече го правим, а в съвсем близка перспектива ВМРО ще участва в управлението на страната

за да може разумният български патриотизъм да бъде част от политиката на официална София.

– Заедно с нарастването на перспективите на вашата коалиция вероятно към нея ще се присъединяват и още хора…

– Може да се присъединяват само онези, които издържат теста „Чисти ръце” – пълната проверка на имоти, доходи и т.н.

В Реформаторския блок се скараха кой да води листата – при нас не е така. За нас е важно първо да видим какви идеи и каузи трябва да се защитават в европарламента – България трябва да има представители, които да отстояват ясно националния ни интерес.

Ето, и сега си имаме еврокомисар по бедствията, но

когато България беше сполетяна от бежанската вълна и прилив на нелегални имигранти, тази еврокомисарка обясни как те щели да ни разрешат демографския проблем.

Такива представители в европейските институции не можем да си позволим!

– Споменавате демографския проблем. Господин Ангелов, Вие бяхте едно от основните действащи лица, когато през 2011 г. ВМРО повдигна въпросите за нередностите около преброяването на населението. Сега като че ли проверката, започната от Ренета Инджова, потвърди правотата на ВМРО тогава. Каква е позицията Ви?

– Да, ние тогава предупредихме, че ще възникнат проблеми. Те бяха видни от предварителното преброяване през 2010 г., когато в анкетните карти имаше некоректни графи – безумните варианти „македонец“, „гагаузин“, „българомохамеданин“ и т.н. в полето „етнос“.

Още тогава предупредихме, че това преброяване може да се окаже пълно с недомислици, харчене на пари или пък умишлено скриване на катастрофалните демографски процеси в страната.

Разбира се, своята отговорност имаше и Мариана Коцева като тогавашен ръководител на НСИ, но когато тя подаде оставка след нашите сигнали, ние призовахме истинските виновници – в лицето на тогава управляващите политически сили – да не си измиват ръцете с доц. Коцева.

– Казвате, че са искали да скрият демографската катастрофа. Какво имате предвид?

ГЕРБ искаше да прикрие катастрофалните демографски процеси в България.

Предупредихме за това и преди преброяването, и след него – заедно с учените от Центъра за демографска политика, чийто председател Искрен Веселинов е и заместник-председател на ВМРО.

Например, беше допуснато съвсем умишлено хора да бъдат броени от техни роднини. Друг пример: не може да имаме 300 000 цигани според това преброяване, а според „Евростат“ да имаме 703 000.

Явно анкетьорите е трябвало да се убедят в етническата принадлежност на всяко лице според принципа на достоверност, но просто са решили да не го правят.

Общо се „губят” едни 700 000, които са с неизяснена идентичност или абсолютно целево не са преброени какви са. Така на практика се подменя етническият състав на населението.

Към момента на преброяването българите са надценени с малко под 300 000 души – това се вижда в данните на други източници.

Според това преброяване имаме 14% намаляване на дела на циганското население! Но всички знаем каква е раждаемостта на това население на фона на демографската катастрофа след българите.

Явно са предпочели да си заровят главата в пясъка, вместо да покажат реалните проблеми.

– А сега подкрепяте ли действията на сегашния шеф на НСИ Ренета Инджова, която започна проверки?

– Разбира се.

– А ново преброяване трябва ли?

– Не и при същия екип.

– Добре, да сменим темата и да преминем на актуалното в момента – как гледа ВМРО на кризата с Украйна, на санкциите?

– Първият ни принцип е съвсем прост:

българите ДА СА на първо място – БЪЛГАРИТЕ в България, в Украйна, В отделилия се Крим.

Ние поискахме и публична реабилитация на депортираните от Крим десетки хиляди българи по време на сталинските репресии.

Вторият ни принцип също е прост: ако ще има санкции, нека те са такива, че да ударят политиците, върхушките, олигархията. Но не и обикновените хора. Една спирала на санкции ще ощети нас, българите, защото сме зависими от Русия. Ще ощети и народите на Русия, на Украйна, на страните от нашето политическо семейство – Европейския съюз.

А и всеки път, когато говорим за намаляване на зависимостта от руски доставки, трябва да се замислим за опасноста тази зависимост да се замени със зависимост от Турция.

Защото именно Турция се надява да поеме доставките, които досега идват от Русия. Нашият търговски обмен с Русия е изключително важен. Отношенията ни с Русия са важни.

– А отношенията с ЕС?

– Разбира се, че също са важни. Няма „или – или”. България има предимството да е в прекрасни отношения с Русия и Украйна, с Берлин и Брюксел, с Вашингтон, с Полша и Прибалтийските страни. Почти съседи сме на Украйна, това означава, че сме идеален вариант за активен посредник в тази криза.

Да се превърнем в много по-енергичен, а защо не – основен, участник в търсенето на изход от кризата.

А може би България да бъде посредник, щом Плевнелиев май беше първият измежду официалните ръководители в ЕС, който каза, че Русия е окупирала Крим?

– Господин Плевнелиев отново избърза – след като някога каза, че като президент никога нямало да ходи на изток, а ще ходи само на запад, сега нарича случващото с в Крим окупация.

На подобно изказване биха завидели дори поляците, които са като че ли най-радикално настроената страна в ЕС по отношение на украинската криза. Това поведение на Плевнелиев обаче никак не кореспондира с далеч по-сдържания тон в Европа. Европа се държи доста по-дипломатично и отчита своя интерес. Дори еврокомисарят Йотингер е сдържан по темата за евентуално спиране на „Южен поток”. Немският бизнес вече изрази тревогата си при евентуални санкции. Франция има чакащи сделки за милиарди с Русия, закъсалата Испания също чака такива сделки, Германия е зависима от енергийни доставки,

Разбира се, политиката на САЩ е много по-яростна. Тя е и доста лицемерна, защото години наред САЩ вършеше доста по-страховити неща от това в Крим.

Пита се: ние европейска държава ли сме или американски щат?

По всичко личи, че българите в Крим нямат проблем с новата руска власт?

– Да се надяваме, че ще е така. Но ще следим внимателно и ако Русия погазва правата на българите там, ще алармираме!

Българите в Крим са малка част от малцинството ни в пределите на Украйна. Българите и в Украйна, и в Кримската автономия, която влезе в Руската федерация, имат нужда от много по-активна и ясна позиция от страна на държавата ни. Имат нужда от застъпничеството на Пламен Орешарски и Росен Плевнелиев. А също и на парламента.

Нужна е ясна програма за действие по отношение на българите в Крим със срокове и отговорности.

Първата стъпка е направена – външният министър Вигенин посети Киев, засвидетелства активно становище тогава, когато беше застрашен статутът на българския език в Украйна. Позицията на България засега е видима, но искаме по-твърдо отстояване на правата на нашите там!

България трябва да е готова да приеме бежанци от нашите сънародници в Украйна – след като с отворени обятия посрещаше нелегални имигранти от целия свят.

– Може ли да се очаква наистина такъв поток?

– Съвсем логично да очакваме поток от бежанци. Подобен поток, примерно, е имало през 1920 – 1921 г. след Болшевишката революция в Русия.

България би имала и икономически, и исторически изгоди, ако посрещне и настани тук тези хора – това е преди всичко земеделско население. То живее предимно по селата. А в България 30% от обработваемата земя пустее.

Преди всякакви икономически сметки обаче стои националният ни дълг – все пак това са наши сънародници, а основни имена в историята ни, като акад. Балан, Данаил Николаев, Александър Малинов и много други, са бесарабски българи.

Страната ни трябва да има и много отворена политика към даване на гражданство на български етнически общности извън пределите на България. Като им предоставим български паспорти, България по всички норми на международното право може да изисква една много по-категорична защита.

Ето как постъпва Русия – брани своите. А как постъпва София – хора от Македония, Западните покрайнини, Бесарабия искат да ползват правото си да възстановят българско гражданство, а София ги реже.

– Връщате темата към протестите отпреди месец на българи от Македония и Западните покрайнини…

– Разбира се! Тази тема постоянно трябва да се напомня. В Македония живеят на практика 1.2 млн. души с български произход. В Западните покрайнини – Босилеград, Цариброд, Ниш, Пирот и т.н. – повече от 100 хил. души. В Молдова има повече от 100 хил. българи и 150 хил. българи гагаузи, т.е. общо в Молдова има 250 хил. души. В цяла Украйна българите са около 500 хил. Ако включим и смесените бракове между българи и руснаци, българи и украинци и други, тази цифра скача до 600-700 хил.

Тези хора разчитат на България! През това време ние, българите в България, не можем да разчитаме на собствените си политици – на новата тройна коалиция, а и на политическата върхушка, каквато я познаваме. Нужна е решителна промяна. И затова е коалицията ни с „България без цензура” – нов политически субект, неомърсен от власт, противопоставящ се на статуквото. Вече нямаме друг избор освен радикални промени.

Последни Новини

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir