Начало Видео ВМРО в парламентарна битка за предложенията си в Изборния кодекс

ВМРО в парламентарна битка за предложенията си в Изборния кодекс

В сряда в дневния ред на депутатите бе заложено разглеждане на предложенията за промени в Изборния кодекс. Патриотите от ВМРО внесоха своите искания преди дни, с които би се достигнало до един много по-честен и грамотен вот на избори в България. Едно от предложенията – отпадане на номера пред името на партията в бюлетината е стъпка към справяне с купения, циганския и корпоративния вот, са аргументите на депутатите от ВМРО. В залата обаче то не срещна подкрепа и бе отхвърлено.

Ето част от изказванията на народните представители от ВМРО, които участваха в дебатите по промените в Изборния кодекс:

Искрен Веселинов – съпредседател на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО:

Докато лъжата може да обиколи целия свят, то истината може да седи на едно място. Накрая обаче всеки разбира кое е лъжа и кое истина.

Години наред се надува балона, че истинността на изборите може да бъде решена чрез машинното гласуване. Естествено, всички тези, които надувате този балон, забравяте да отбележите европейския опит, решението на Конституционния съд в Германия и в други европейски страни, където бе използван този метод. Машинното гласуване не гарантира честността и достоверността на крайните резултати.

Очевидно БСП, протестиращите и всички останали са се хванали за този проблем като за едно магическо решение, което ще спаси българския изборен процес.

Вие не виждате в гетата какво се случва с купуването на гласове. Не подкрепяте нашите предложения за образователен ценз – хората поне да може да си прочетат бюлетините преди да гласуват. А в същото време продължавате да надувате този празен балон, който един ден ще се спука – или на тези, или на следващите избори. Когато това се случи, то вотът ще бъде оспорен изцяло. Съжалявам, но ние не желаем да носим отговорността за оспорване на вота.

Втората част от Вашето изказване, г-жо Нинова, беше посветено на някакви наши искания за събиране на Велико народно събрание. Съжалявам, че не сте разбрала тези предложения, те са затова народът да има право да се изразява по въпроси от компетенцията на Народно събрание. Ако Вие сте против референдумите, то изразете такава ясна позиция.

От трибуната на парламента доц. Милен Михов поиска наказание за депутат от БСП, който си позволи да даде съвет „да бъдат озаптени Патриотите“. Озаптяват се биологични видове от по-нисък разряд, чувствам се лично засегнат и искам наказание за колегата, заяви Михов.

Юлиан Ангелов – секретар на ПГ на „Обединени патриоти“ и организационен секретар на ВМРО:

Целта на всички е да се намалят порочните практики по време на избори. Именно сега е това време, за да кажем какво се случва по време на изборния процес. Фалшификациите кога се случват – по време на изборния ден или извън секциите?

Защо опозицията от БСП, която е толкова запозната с порочните практики, не говори за това къде е истинската манипулация и подмяната на вота? Това се случва извън изборната секция! Защо Вие от БСП и ДПС не предложихте промени, чрез които да се намалят купените гласове и да не се водят хора под конвой и да бъдат натискани да гласуват?

Машините какво ще променят, за да бъде спрян купения вот – нищо. Защо не подкрепихте на правна комисия нашето предложение за премахване на цифрите от бюлетините? В махалите гласуват за цифра, не за кандидат или партия.

Как ще накараме младите и грамотни хора да гласуват, когато знаят, че ще има манипулация и купуване на вот? А ние като Народно събрание нищо не правим по въпроса. Да, ние от ВМРО предложихме частични предложения за премахване на този вот, но останалите какво предложихте?

Защото, дами и господа от БСП, видяхме Вашия пример преди няколко дни. Ким Чен Ун би Ви завидял на организация, на гласуване. Къде Ви бяха таблетите в изборните секции? Защо не позволихте за пряк избор на председател да се гласува и по интернет, например. И Вие ни учите нас на демокрация!

Когато искате да научите някой на демокрация – дайте пример. Защото не ние, а Вашите депутати и членове казват, че изборът за председател на БСП е фалшифициран. После Вашата председателка излиза като морален стожер и борец за честни избори. Извинявайте – 82%, ама и Тодор Живков би завидял, мир на праха му!

Красимир Богданов – депутат от ВМРО:

Предложението ни за отпадане на цифрите от бюлетините при гласуване е целесъобразно. За шест години, откакто съм депутат, тук в тази зала сме правили четири или пет пъти промени в Изборния кодекс. Най-неприятното е, че като че ли никой не търси правилния подход да бъдат отстранени негативите в българското изборно законодателство. Всяка парламентарна група търси единствено промяна за осъществяване на собствените си цели. Има една парламентарна група, която иска нашите избори да се решават от Република Турция.

Премахването на номера пред името на партията в бюлетината значи, че само тези, които са грамотни и могат да прочетат, ще упражнят своето право на глас. Свидетели сме най-вече в изборните секции в циганските махали как там избирателите се събират отпред и си повтарят едно номерче, за което да гласуват. Не смятам, че това е нормално и че тези хора са убедени идеологически гласуват.

Нали говорим постоянно за по-голяма грамотност и качество на образованието. С какво стимулираме това, като оставяме изборите да се решават от неграмотните от махалите и предрешават съдбата на всички български граждани?

С премахването на номера в бюлетината ще се разреши и друг проблем – феноменът 15/15.

Александър Сиди – народен представител от ВМРО:

Аз няма да съм толкова мек като г-н Богданов. Сега при гласуването на предложението ни ще се разбере кои партии продължават да искат изборите да се правят по един и същ начин. Напомням, че след като премахнахме цветните бюлетини, следваща крачка е премахването на номерата, за да може хората да гласуват грамотно. Но очевидно политическата ни класа в момента не иска да премахнем възможността за манипулиране на вота в гетата.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари