Начало Новини В Деня на народните будители ВМРО върна българите към техните корени

В Деня на народните будители ВМРО върна българите към техните корени

В Деня на народните будители структурите на ВМРО в цялата страна за пореден път напомниха на българите за нашата славна история и прекрасни български традиции.

В София младежите от ВМРО в навечерието на празника на Народните будители, облечени в български народни носии, раздадоха брошури за делото на нашите книжовници, просветители, будители и борци за национален дух. Искаме да покажем на гражданите на София, че ние не празнуваме „Хелоуин“ и заставаме твърдо зад позицията „С носии, не с маски!“, заявиха младежите.

В Пловдив по традиция на този най-български празник кметът на район „Южен“ – Борислав Инчев от ВМРО, награди водещи учители от детски градини и училища на територията на района. Той връчи книги, поздравителни свитъци и грамоти за принос в просветното дело и съхраняване на националната идентичност сред младото поколение.

Младите войводи от студентската организация на ВМРО в Пловдив пък напълниха къщичките за книги в парк „Белите брези“ и „Цар Симеоновата градина“. Литературата, която оставихме, е свързана с делата на бележити български личности, оставили траен отпечатък върху нашата история. Така ние се опитваме да подтикнем хората да четат, а и да не забравят българските будители, разказа председателят на структурата Маргарит Петров.

От ВМРО – Благоевград раздадоха брошури за делото на нашите книжовници и просветители, издадени от Националния младежки комитет на Организацията, с призива на Георги Раковски „Млади юноши! Ви, поколение днешно, България от вас чака в пъприще славно ви да внидите сговорно…“.

В Шумен  Патриотите от ВМРО заедно с приятелите от Родолюбив комитет „Крум Страшни“ зарадваха децата с подаръци – патриотични буквари, исторически помагала и възстановка по „Радини вълнения“.

Войводите от ВМРО в Русе решиха да изненадат приятно всички, които са решили да посетят в празничния 1 ноември някой от музеите или Регионална библиотека „Любен Каравелов“, като им подарят картичка и национално знаме. С поздравителни адреси до Регионално управление на образованието – Русе и директорите, учителите и служителите в учебните заведения на територията на Община Русе се обърнаха и общинските съветници от групата на „Патриотите ВМРО, Глас народен“, както и народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

ВМРО – Бургас раздаде на хората по главната улица в морския град националното знаме и тематични брошури. В събитието се включиха и младежката и женската структури на ВМРО. Интересът беше изключително голям, присъстваха и представители на бургаските медии.

От ВМРО – Карлово се включиха с дарение на детски книжки в инициативата „С мисъл за бъдещето“, чиято цел е обогатяване на библиотечния фонд на читалищната библиотека в героична Клисура. Книгите, които карловските войводи дариха на детския отдел, са български народни приказки и художествена литература – образци от световната класика. Общинският съветник и председател на ВМРО в Карлово Светлозар Янков бе официален гост на тържественото именуване на Библиотеката в Карлово в навечерието на празника. Негово Високо Благоговенство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна епархия, направи молебен за здраве и бъдещи успехи на всички начинания на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“.

От ВМРО – Кюстендил раздадоха на кюстендилци брошури под надслов „Помни своя род, език и история”. В нея се припомня историята на част от будителите като Васил Левски, Иларион Макариополски, Гоце Делчев и Васил Априлов. Целта е да обърнем вниманието на младите хора към будителите, които са дали толкова много на България. Да повдигнем отново духа на хората в едни нелеки времена, заявиха от кюстендилските войводи.

Младежката организация на ВМРО в Троян дари книги на библиотеките към Народно читалище „Творчество“ в с. Балканец и Народно читалище „Светлина – 1902“ в с. Шипково, община Троян.

ВМРО – Мездра раздаде празнични брошури на всички училища в общината. Също така те получиха и по едно издание на „История славянобългарска“. В гимназията на най-голямото село в общината – Зверино, материалите бяха раздадени от активисти на Български младежки червен кръст, които за пореден път доказаха, че патриотизмът е жив и ще пребъде. Идеята на акцията е да повдигнем духа и обърнем погледа особено на нашата младеж, към всичко ценно и светло от нашето минало, заявиха от местната структура на Организацията.

„Българино, развей гордо българското знаме!“ – с този призив женската организация на ВМРО в Силистра зарадва 300 свои съграждани, като им подари националния флаг. Не бяха пропуснати и децата от Дома за медико-социални грижи в гр. Силистра.

Във Враца, Варна, Перник, Костинброд, Годеч и въобще навсякъде в България с всички тези инициативи ВМРО съживи духа на българските будители в цялата страна и се опита да събуди българския родолюбив дух у хората, както са го правели нашите будители.

Разлог

Червен бряг

Годеч

Костинброд

Козлодуй

Перник

Радомир

Варна

Враца

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари