Начало Новини ГЕРБ и Патриотите искат край на дълговото робство

ГЕРБ и Патриотите искат край на дълговото робство

Да се въведе 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземания от физически лица

Управляващите предлагат законодателни промени, с които според тях ще се сложи край на проблема с т.нар. „вечни длъжници”, стана ясна на съвместна пресконференция на ГЕРБ и ОП в парламента днес. (видео вижте тук >>>)

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсванията ѝ, освен в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено. Такава промяна в Закона за задълженията и договорите внесоха в парламента депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Правилото няма да важи за задължения на еднолични търговци, както и за дългове, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно забогатяване.

След приключването на тези 10 години кредиторите няма да имат право на претенции по съдебен ред или по някакъв друг ред да искат събиране на това вземане. Искаме да защитим добросъвестния длъжник, уточни Искрен Веселинов – съпредседател на ПГ на Обединените патриоти и заместник-председател на ВМРО.

Днес правим първа стъпка към решаването на един наистина голям проблем за немалка част на българите, посочи Веселинов.

При представянето на законопроекта управляващите обясниха, че идеята за него е възникнала при обсъждането на коалиционния им съвет на проектозакона за личния фалит, предлаган от Патриотите. Той няма да отпадне – работата по него ще продължи и той ще бъде приет до края на мандата на настоящия парламент.

За търговците, които изпадат в неплатежоспособност, има възможност да открият процедура за несъстоятелност. За физическите лица, даже когато им се разпореди имуществото, даже когато няма как да удовлетворяват претенциите на кредиторите, когато са минали 10 години, даже 20 години, даже като почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат … Сега няма да са нужни скъпоплатени адвокати, а само с едно заявление след изтичането на десетата година длъжникът, като го изпрати до кредитора, трябва да се прекратят изпълнителните дела и всякакво преследване, допълни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, който също е ангажиран с инициативата.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов: Новото правителство ще клекне пред натиска на САЩ да пуснем РС Македония в ЕС

Странно е съчетанието от интересите на кръга „Капитал” с Радев, казва лидерът на ВМРО пред Валерия Велева за „Епицентър“.

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател...

Каракачанов: Отдавна не се правят партии, а проекти, защото няма каузи и идеи – всичко е за власт

От типичната байганьовщина да не би да разсърдим „големия брат“, много време са се опитвали да прикрият инцидента Чешнегирово

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката. В момента входът е обсаден

Започваме неподчинение и ще покажем какво трябва да се направи, за да изринем мафията от КЕВР Представители на ВМРО,...

Няма ляво, няма дясно – всичко е демагогия

Анализ на Кузман Илиев за в. „Труд“ Истината е, че не може да предприемеш политическо действие, без то да...

Красимир Богданов: Озадачаващо е как хората биха дали доверието си на кредит за нов политически проект

В България стана традиция вместо политически сили и партии, които имат идеология, история и имат принос в развитието на страната, да се...

Красимир Каракачанов: Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно

Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно. Промяната доведе до липса на диалог в обществото и див реваншизъм.

Коментари