Начало Българите по света Деца от Банат удивиха Ботев (Пд) с българския си дух

Деца от Банат удивиха Ботев (Пд) с българския си дух

Българчета от Банатска област в Румъния посетиха базата на пловдивския „Ботев“ в Коматево и се срещнаха с футболистите на тима. В края на срещата обаче вместо малчуганите да бъдат впечатлени от звездите на „Ботев“, играчите останаха удивени от желанието и любовта, с които хората в Стар Бешенов съхраняват и развиват българското у себе си.

Гостите на пловдивския тим бяха от детския отбор на „Победа“ от румънския град Стар Бешенов, където се намира най-старата българска диаспора. Българската общност там е на повече от 270 г. Именно в този град неотдавна бе открит първият стадион, носещ името на голямата българска футболна звезда Христо Стоичков. По отношение на развитието на спорта и материалната база в селото би могло да служи за пример на голяма част от западна Румъния.

Малките футболисти, които са в родината по повод участието си в международния детски турнир „Франц Коков“, разгледаха тренировъчния център на клуба. Те бяха водени от почетния консул на България в Румъния Георги Наков, който е и дългогодишен кмет на Стар Бешенов.

Футболистите на „Победа“ се срещнаха с румънските играчи на „Ботев“ – Бенга и Куртеан, с които се снимаха и разговаряха. Особено вълнение им донесе обаче срещата със Сърджан Лукин, който е роден и израснал в областта Тимиш, където се намира Стар Бешенов.  Защитникът зарадва децата със своя фланелка, а от Клуба на привържениците на „Ботев“ им направиха още изненади. Георги Наков пък получи членска карта на „Ботев“ от феновете.

Повече за общностите ни зад граница можете да прочетете в рубриката „Българите по света“.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари