Home Народно събрание Деца умират, докато се усвояват средства

Деца умират, докато се усвояват средства

Д-р Петрова дава Агенция за закрила на детето на Сметната палата

Поредни разкрития за нарушения от страна на социалните институции в България направи народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова.

В сутрешния блок на БТВ тя представи документ, подписан от заместник-министъра по труда и социалната политика Зорница Русинова, адресиран до Държавната агенция за закрила на детето. С него се изисква намирането на 221 деца, които трябва да бъдат настанени в центровете от семеен тип, за да е възможно усвояването на средства по програма „Развитие на човешките ресурси“.

Султанка Петрова уточни, че след като е поискала да ѝ бъде предоставен по официален път копие от разпореждането, за да се запознае с него, то е било изтеглено от деловодството на Министерство на труда и социалната политика.

Не им прави чест, че се опитаха да скрият документа, коментира тя.

Султанка Петрова обясни, че са многобройни случаите, в които интересът на децата бива изместен от користни цели. Именно затова от Патриотичния фронт са подали искане до Сметната палата да се направи пълен одит на Държавата агенция за закрила на детето, за да се разбере колко и по какъв начин са усвоените средства по програми.

Тя разкри, че само по Оперативна програма „Административен капацитет“ са усвоени 3853 лв. под формата на хонорар за 2 учебни дни на един обучител. По програмата „Детство за всички“ са били отпуснати 140 000 лв. на Агенцията за закрила на детето за изготвяне на предварително проучване, въпреки че такова становище вече е било предоставено от УНИЦЕФ.

Нарушенията в сферата на грижа за децата са многобройни. Често те биват директно извеждани от биологичните си семейства и настанявани в социални домове, вместо да се подпомогнат родителите им. Кое е по-добро – да имаш мама и татко, да бъдеш обгрижван от тях, или да бъдеш в една институция, изрази възмущението си Петрова.

За периода от 2010 г. до сега смъртните случаи в социални домове и в центрове от семеен тип наброяват 295, сред които говорим за напълно здрави деца, обяви още тя.

Персоналът в много от тези центрове е недообучен и недостатъчен, за да покрие нуждите на децата, там няма медицинско лице, няма психолог. Във Велинград все още няма осигурена 24-часова грижа за настанените деца, даде пример народният представител.

Децата ще продължат да умират в тези домове, докато няма осигурени професионално подготвени хора, които да се грижат за тях, категорична бе тя.

Нормално ли е в тези центрове децата да спят на студено при минусови температури, да не се хранят вечер, а социалният министър Ивайло Калфин да твърди, че няма нарушения, запита Петрова.

Според нея лично министър-председателят Бойко Борисов трябва да се ангажира с този проблем, защото неговото решаване не търпи отлагане.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Чествания и филм за 100 години от убийството на Стоян Мълчанков

Град Гоце Делчев беше домакин на мероприятията по почитане на паметта на големия войвода на ВМРО Стоян Мълчанков. На лобното му място,...

100 г. от убийството на Стоян Мълчанков ще бъде отбелязано в Гоце Делчев

Утре, 19 септември 2020 г. (събота), от 11.00 ч. на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково, до главния път за...

Юлиан Ангелов: Щеше да има много по-малко невалидни бюлетини, ако бе прието да няма номер пред партиите

Коментар на депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в ефира на НОВА. Промените в Изборния...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Каракачанов към ЕП: Правите опити да наложите коминтерновски тези за „македонско малцинство“. Няма да го позволя!

В същото време оказвате системен натиск срещу България като национална държава и срещу християнството у нас като хилядолетна ценностна система

Красимир Богданов, „В мрежата“ – 17.09.2020

Красимир Богданов, депутат от ВМРО, коментира окончателно приетите от парламента поправки в Изборния кодекс. Ще гарантират ли те честни избори? Може ли...

Коментари