Начало Блог Емил Димитров-Ревизоро за прекомерните изисквания към него за твърде кратко време, откакто...

Емил Димитров-Ревизоро за прекомерните изисквания към него за твърде кратко време, откакто е екоминистър

Емил Димитров-Ревизоро, министър на околната среда и водите, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 1 март 2020 г. заяви позиции по следните теми:

Прекомерните изисквания към него за твърде краткото време, откакто е на поста

Емил Димитров заяви, че носи в себе си доста писма и папки, защото някои неща е хубаво да се казват навреме и продължи:

Нали знаете, че аз съм министър от 5 седмици и за 4-5 седмици от мен се иска следното – „Юлен“, която от 20 години има концесия, аз да я реша, ако може сега и веднага. ВиК 4440 нямат санитарно-охранителни зони, другите 2290, ама това от 30-40 години, нямат разрешителни. Но това аз трябва веднага да го реша, това е голям проблем и как може аз на втората седмица министър да не съм го решил. Трето – хвостохранилищата. Някой предполага ли, че не е имало мини в миналото, по време на комунизма, преди това, че част от реките са ползвани шлака да върви по тях, за да се утоява и сега ние изведнъж намираме едно хвостохранилище, което тече и – ама как не сте оправили всички други! Нося картата с 5000 концесии, има ги и хвостохранилищата, слава Богу много по-малко са! Между другото да се оправя и с водите, защото тази година кризата сякаш не съществува, спираме язовири, издаваме нареждания и т.н. За отпадъците няма да говоря – ТЕЦ-ове трябва да ги спираме, да ги привеждаме в съответствие, за да ги пускаме отново, за да изпълнят комплексните си разрешителни и това е така между другото, да се намираме на работа. ПУДООС, проекти в цялата страна. ОПОС, тя е 3 милиарда, там са всички пречиствателни станции, водопроводи, всички водни цикли на България – и те са така между другото, аз, тръгвайки на работа да ги реша! Влезе законът за биологичното разнообразие, тази седмица го приехме, аз там отстъпих на 99% на всички искания на всякакви „зелени“, за много от нещата бяха прави. От онзи ден чета, че всъщност аз не съм направил нищо и не е трябвало да го направя, едва ли не се чудя дали да не се обадя в парламента и да не кажа – абе колеги, направих голяма грешка, я ги върнете. Не може такова нещо, има диалог, има място, където можеш да отстъпиш, където не можеш да отстъпиш. Има, които аз без да се налага да изнервям обстановката ги направих, разбрах се с работодатели, със синдикалисти, с общини, с депутати, казахме, че това е необходимо, за да не загубим пари от ЕС – и това било лошо. Имаме заповеди за зони местообитания, чет нямат, защо от 2015 г. чакат, а аз не съм ги направил? Ще ги направя, ама трябват ми 3-4 месеца, то по една седмица се пише заповед, тя се съобразява, но всичко трябва да е сега. Швейцарска програма за пестицидите – ама ние успяхме да я спасим през последните 2 месеца. Сега защо имаме 10 000 останали в България, не може ли и тях да ги изнеса. Ама това, че преди 20 години правиха едни биби-кубове и сега текат, и сложиха едни, които щяха да траят 100 години, а те на 20 година текат, пак аз ли съм виновен. И всичко това, ако може веднага да стане. Война с персонала, война илюзорна с главния прокурор, война с премиера и всеки ден БСП – ти кога ще си дадеш оставката? Ами няма да си дам оставката! И всичко е за вчера!.

Атаките на опозицията срещу него

Хайде сега да започнем от средата за началото. Благодаря Ви, че изредихте целия набор от проблеми, но нека да не забравяме, че правителството кабинет „Борисов 3“ е от 3 години, а не е от една година, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори:

Моята управленска програма е от 2 думи – пълен мандат или 4 години, който не е разбрал! И затова аз няколко пъти обяснявам на депутатите от опозицията в момента – хубаво е, че ме затрупвате всеки ден със сигнали да ме изнервяте, хубаво е, че се опитвате да ме скарате с премиер, с главен поркурор, това е Ваше право, но има една малка деликатна особеност – ако от понеделник до петък моите хора пишат само отговори на Вас, защото Вие държите в парламента да се покажете, много ми е трудно в събота и неделя да ги накарам да работят по Вашите проекти. Така че Вашите проекти там, където пишете въпросите, тази година ние ще Ви отговаряме по въпроси по 10, ще правим вотове на недоверие, но и ще провеждаме политика там, където има смислени хора, които знаят какво искат. Не знам защо трябва да страдат техните кметове и хората, които са ги избрали, но те са си избрали и депутатите, които провеждат тази политика. Така че всеки да си носи кръста.

Водещата отбеляза, че президентът Радев все още не го е нападнал. Гостът ѝ отвърна, че се стремят да го изнервят, за да си подаде оставката, защото смятат, че така ще има предсрочни избори. Той продължи, че изобщо не се е натискал да става министър, но след като са го назначили, това не означава, че ще тръгне да проваля и да пречи. Аз още от първия ден казах – оставката ми не стои на дневен ред – само да намигне премиерът – тръгнал съм си. Това обаче не означава, че ще има предсрочни избори, категоричен бе министърът на околната среда и водите.

Успяха ли опозицията да Ви заразят с коронавируса РНФН – Радев, Нинова фейк нюз, попита водещата Илиана Беновска. Емил Димитров отговори:

Да, много фалшиви новини. Бил съм обявил война на главния прокурор. Аз мисля, че няма човек в България, който да се осмели да обяви война на главния прокурор, още повече, че той ми е възложил задачи, по които аз работят всеки ден.

Ще имате ли емоционалната устойчивост и физическата издръжливост все така сърцато да продължите при тези „коронавирусови атаки“ от страна на опозицията, попита водещата Илиана Беновска. Емил Димитров отговори:

Те на това разчитат, не може всеки ден да ми пускаш задачи на 40-50 години и да искаш още следващата седмица да се реши.

ТЕЦ „Бобов дол“

Емил Димитров заяви, че съвсем скоро един от ТЕЦ-овете ще стане образцов. Той е бил спрян за месец и половина, казали са му да си закупи измервателни уреди и да ги монтира на комините, да сложи табели по селата и градовете и когато всички тези изисквания бъдат изпълнени, тогава ще започне да работи отново.

Доколкото разбирам говорите за ТЕЦ „Бобов дол“, които обявиха, че са си закупили необходимата апаратура, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че става дума именно за тях и продължи, че те му съобщават за всяка закупена апаратура, изпращат му документите, в какви срокове ще дойде в България, кога ще се монтира. Там комуникацията е много добра, малко е силово от министерството към частен субект, но в името на това разрешителното да се изпълни така, както е дадено, отбеляза министърът на околната среда и водите.

Кога ще стартира ТЕЦ „Бобов дол“ в новите условия, попита водещата Илиана Беновска. Емил Димитров отговори:

Не знам, като са готови, аз не бързам! Помня, че когато отидох да ги затворя им казах – съветвам ви за месец и половина да прекратите. Те тръгнаха да ме плашат с дела и не знам какво си, но това е на място там проблем. Мисля, че разбраха за какво става въпрос, мисля, че чуха и указанията на главния прокурор.

Центърът в МОСВ за контрол на водите, въздуха и отпадъците – личното дарение на Димитров за неговото оборудване

Емил Димитров обясни, че е направил лично дарение, за да стартира оперативния център за следене на водите, въздуха и отпадъците:

Когато решиш да дариш последните си две заплати от парламента, за да направиш нещо в едно чуждо за теб министерство, това са мои пари, но не ги харча за моите деца, а ги харча за служебни цели. Това не е защото искаш да си отидеш утре, не е защото искаш да провалиш властта, не е защото искаш да правиш номера.

За това дарение в лично качество може да не е от най-евтините, но за държавата сигурно това е било доста евтино да го финансира, отбеляза водещата Илиана Беновска. Емил Димитров отговори, че държавата е искала да чака следващия бюджет, но самият той не е имал време да чака и добави:

Понякога така става – напиши писмо, дай обосновка, чакай да го решим и аз тогава опразних залата, попитах какво трябва, отидох с един приятел с буса, купих всичко от „Технополис“, наредих го отгоре до долу и на другия ден започнаха да го сглобяват.

Ревизоро даде на Беновска Договор за дарение и фактури за покупка на техника и оборудване.

Какви функции ще има този център, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ще следи ТЕЦ-овете, пристанищата, границите. Освен това ще наблюдава водите. Всичко това ще става в реално време. С някои от граничните пунктове вече се работи.

Това само за Ваша информация ли ще служи, или при нужда ще го давате и на главния прокурор, на митниците, попита водещата Илиана Беновска. Гостът отговори, че митниците разполагат с тази информация, всъщност те я пращат, така че не им е нужда обратно, но всички останали институции, които имат нужда от нея, ще я получат.

Срещата в петък с ръководители от МОСВ по повод напрежението през последните месеци и проблемите с работата на ВиК-тата, свързани с узаконяването на водохващанията

Емил Димитров заяви:

Опитаха се да ме скарат и с колегите от министерството. Тези хора си изляха душата и всеки си написа кой каквото реши – един написал един лист, друг три листа, трети пет реда да искат среща с нас! Това е целия елит на МОСВ – всички директори на териториални, регионални дирекции в МОСВ. Те поискаха среща, ако аз не ги бях удовлетворил, те можеха да се срещнат където и да е и без мен. По-добре да ги изслушам, да ги успокоя, да им дам възможност да разберат, че ще се опитам за всички неща, които изброих, току що възникнали в главата на някого, да ги решавам.

Водещата попита какво пишат хората в тези писма. Министърът отговори, че става дума за създалото се през последните месеци напрежение и обясни:

Всеки написа кой каквото му е на сърце и изведнъж излязоха Ваши колеги и казаха – той им ги е написал, накарал ги е да подпишат и да ги върнат, за да прави революция! Тези хора си поискаха срещата, аз можех ли да се направя на разсеян и да не ги поканя, редно ли би било? В работно време ги поканих. Даже след срещата имаше Ваши колеги журналисти и аз им казах да кажат каквото си преценят, каквото им душа носи, няма да съм тук, за да ги контролирам и притеснявам. Вярвате ли, че не съм си пуснал вечерта новините, за да видя какво са казали? Те пред мен казаха нещо много интересно – хора с ниски заплати на валидол проверяват хора с майбаси и после все ние сме виновни! Намериха едно хвостохранилище, то нещо много сериозно се е случило, за да сложат тези дренажи. Хванахме го къде тече, сега тези хора ги правят на маймуни.

Продължават ли хора да искат да напуснат постовете си, попита водещата Илиана Беновска. Емил Димитров отговори:

Вижте, новопостъпилият при нас получава 750 лева заплата, а той е човек със специалност, може да стане учител за 1200 без никакви проблеми. Продължават, те не получават заплата събота и неделя. Да Ви кажа ли за Смолян, вълзложили са проверка, защото в реката има пяна и хайде сега цялата дирекция събота и неделя без да им се плаща – заминавайте на пяната, защото иначе Вие криете какво се случва.

Емил Димитров показа карта, на която са отбелязани водохващанията без санитарно-охранителни зони, което означава, че човешка дейност би могла да компрометира извора. Тези извори са доста стари и местните ВиК-та не могат да намерят документи, за да ги узаконят, заяви Ревизоро и сподели:

Ужасяващо е, но това е България! Аз затова казах – ако ние тръгнем да ги спираме, тогава половин България трябва да спре.

Той обобщи, че водоизточниците без санитарно-охранителни зони са 2290, а тези без разрешително за ползване са 4440. Водещата отбеляза, че в части от Северна България проблемните водоизточници са доста концентрирани. Министърът отговори, че това е така не защото са престъпници всички шефове на ВиК през годините, а защото законът е такъв. Той добави, че решението на НС дава възможност до ноември тези водохващания да се узаконят, но те няма да успеят.

Емил Димитров обясни, че на 11 март ще има среща в Народното събрание за решаването на проблема. Мислите ли, че се успокоиха хората, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че им е обяснил, че проблемът не идва от него и ще направи всичко възможно да им помогне.

Проблемите с хвостохранилищата

Емил Димитров обясни, че действащите мини в момента са концентрирани главно в Средногорието и в Родопите, но хвостохранилищата си стоят. МОСВ трябва да знае в какво състояние са те.

Как ще се с правите тук, явно това не е по силите на един министър, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори:

Така е, но те искат веднага и на момента!

Концесията на „Юлен“

Казвате, че ще работите по „Юлен“, как, попита водещата. Емил Димитров отговори, че за „Юлен“ прокуратурата е разпоредила, че трябва да се вместят в утвърдения периметър, даден по концесията от МС. Аз поисках да видя този периметър, кое съвпада и кое не и сега ще внеса в МС предложения за точките, по които аз трябва да проведа разговори с „Юлен“. Аз няма да ходя на своя глава и да викам – предлагам Ви така, предлагам Ви иначе, обясни той.

ОПОС и следващият програмен период

Четох някъде, че определени фирми получават непрекъснато обществени поръчки, като прави впечатление, че другите участници се декласират предварително, отбеляза Беновска. Емил Димитров отговори:

Аз имам и други подозрения, че ако не се класира дадена фирма, тя жали навсякъде, докато не провали всички срокове.

Това законът го позволява, но как ще проверите обществените поръчки, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че има контролни органи и добави:

Вие сте спечелили, ама понеже някой не Ви харесва, че сте руса, а трябва да сте черна и аз сега трябва да дойда да Ви изруся примерно! Няма как да стане.

Но този въпрос не съществува от вчера и от днес, отбеляза водещата Илиана Беновска. Министърът отговори, че наистина проблемът е доста стар и продължи, че в разговорите си с кметовете за депата за отпадъци им е обяснил, че е чул, че има няколко фирми, които обикалят и искат пари и където разбере, че тези фирми участват, то проектите няма да бъдат одобрени.

Законът за биологичното разнообразие

Емил Димитров обясни, че законът е влязъл в сила, бизнесът и синдикатите го подкрепят, депутатите също го подкрепят, има обаче група хора, които са против всичко. А ако Ви кажа колко члена от този закон съм отменил, то не остана нищо от него, добави той.

Швейцарската програма за пестицидите

Дошли са швейцарците преди 7-8 години, дали са една сума, с тази сума успяхме да изчистим, изнесохме ги в чужбина, унищожиха ги. Сега ще дойдат на 11-ти тук с доклад при нас да видят доволни ли са и съответно да платят всичко. На мен сега обаче ми казват – не може ли и другите 10 000  и то точно сега. Вчера имаше въпрос в Народното събрание, от 1985 г. в Родопите в едно село имало склад, хората са притеснени. То и аз съм притеснен, ама не мога всичко, заяви Емил Димитров.

Имате нужда от финансова помощ ли, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че става дума и за пари, защото унищожаването на пестицидите струва около 2 000 лева на тон.

Последни Новини

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir