Начало Блог Искате ред и законност, а сега ревете. Само така. Ще свикнете!

Искате ред и законност, а сега ревете. Само така. Ще свикнете!

Докъде сме я докарали, щом министър трябва да се противопостави на беззаконието, за да приключи?

Коментар на Христо Иванов, младежка организация на ВМРО – София

Толкова сме свикнали със свободията и безпардонността, че нещо в реда на нещата ни се струва странно дотолкова, че да се иска оставка на вицепремиер. Коментарите по посока на акция „Тишина“, която бе водена от вицепремиера може да докара когнитивен дисонанс на всеки, който следи пулса на обществото ни в последните години. Защо? Защото масовият българин постоянно се оплаква от беззаконието в родината ни. Повтаря като мантра думите на Апостола, че трябват дела, а не думи, плюейки по родните политици за това, че много говорили, а малко вършили по въдворяването на ред, на законност… Държавата не вършела нищо, нямало респект от полиция и проверяващи.

И изведнъж се прави мащабна акция в заведения на личности, които дават усещане в обществото, че са придобили имуществото си чрез не особено чист и законен начин. В заведенията на същите тези мутри, които наложиха както масовото застрояване по курортите ни, така и тяхното оживяване по техен образ и подобие: уж безкраен купон, а всъщност триумф на простотията – силна чалга, примитивни емоции, полети с огромни количества фалшив алкохол, красиви голи момичета и щедро раздавани наркотици. В последното няма нищо странно, защото предприемчивият човек отговаря на търсенето с предлагане. Ако масовата младеж търсеше книги, мутрите щяха да отварят на Слънчев бряг библиотеки, а не дискотеки. Ако се продава порок, разврат, алкохол и наркотици, то е защото тези неща, а не други, се търсят. Разбира се, предлагането също възпитава и тук е зловещата роля на рекламата. Така се стига до онзи порочен кръг, който е накарал Йоан Богослов отчаяно да възкликне, че целият свят лежи в зло (1 Йоан 5:19).

Рефлексът на масовия посетител на този тип заведения, че и на масовия българин, поне първоначално, го накара да започне да псува каруцарски и да иска оставки. Това до някъде е нормално/обяснимо, защото първо е емоционалното, а после е рационалното действие. Поне в масовия случай. Поне където след първото се търси второто, за което трябва да има налична аналитичност и критичност. Както казва една моя приятелка докторантка: критичната мисъл никога не е била за масова употреба. И е права, много, иначе нямаше да има потребност вече от защита на действията на Валери Симеонов при излязлата към момента информация от различни статистики.

Този първоначален рефлекс в контекста на това, че тези на които е било спряно забавлението са хора, които са си платили най-вероятно вход, питие/та, паркинг и други неща не е никак странен, напротив – обясним е.

Още по-малко странен би му бил на човек, който познава манталитета на масовите посетители на тези заведения. Това не са платежоспособните туристи, защото те отдавна са изгонени от родното ни Черноморие. Масовите посетители са тези, които няма да поискат оставка, когато Делян Пеевски бъде назначен за шеф на ДАНС, нито когато стане ясно публично, че даден народен представител е купувал масово гласове, за да влезне в парламента. Не! Както пише Мартин Карбовски в статия, която е озаглавена „Кога българинът вика ОСТАВКА“: Човек вика оставка само в обхвата на това, което може да промени. Оставка се вика само в рамките на личната ти кочина – това е нова българска поговорка.

Коментарите за действията на Симеонов са огледало на държавата. Това е стара и вече хронична болест на българина – изисква от всички останали да спазват закона, дава за пример тези места зад граница, където се спазва законът, но самият той не го спазва.

С това изгонихме и една идея по-заможните българи, които искат когато са си платили стая в хотел, да могат да се наспят нощем и да знаят, че прибирайки се към въпросната стая няма да имат за препятствие препили, а в повечето случаи и дрогирани, неадекватени младежи по тротоара, нито пък чужденец ритащ камериерки в коридора на хотела. Защото има закони и те са спазват, за това по-имащите българи вече не ходят по нашето иначе прекрасно Черноморие. Защото няма нормален човек, който да е на почивка, който да е съгласен да бъде тероризиран всяка нощ все едно Абу Хасан в Гуантанамо му скача на главата. Защото в никоя цивилизована точка на планетата не е позволено на открит бар, дискотека или там каквото и да е да дъни музика цяла нощ.

Е, крайно време бе държавата на закона да покаже, че е по-силна от държавата на мафията.  Това бе опит на Валери Симеонов да изтръгне държавата от мафията. Защото е факт, че в курортите ни има шампиони по рецидивизъм. В отговор на който рецидивизъм до преди действията на Валери Симеонов не личеше да има противодействие. А бездействието срещу нарушаването на законите само по себе си е вид подкрепа.

Реакцията в много медии, предимно с либерална или по-точно либерастка насоченост и дежурните писачи в социалната мрежа създадоха буквално една огромна истерия срещу проверките, започнаха да стрелят с подигравки и обвинения в полицейщина. „Стожерите на демокрацията“, всъщност на свободията, на вълната на пулса на масите защитаваха арогантните мутри-печалбари и чалгаджии, които управляват курорта, и лицата, за които забавлението е да изпаднеш в наркотичен транс, непомнейки какво си правил предходната вечер. Угодно забравяйки, че не всичко е печалба и не всичко е позволено в нейното име. Забравяйки удобно, че това важи даже и за Слънчев бряг.

От началото на акцията „Тишина“ следя реакциите в социалните мрежи, в онлайн медиите, в пресата и в телевизиите. От началото до днес съм изчел по-голямата част от коментарите под публикацията на страницата на вицепремиера Валери Симеонов. Въпросите/подтемите по които се пише пар екселанс са няколко основни и по-надолу ще дам отговор на по-значимите.

Защо само за шума се проверява, нима няма и други проблеми там?

Вицепремиерът Валери Симеонов е написал в профила си във Фейсбук след първата акция: „Събрахме хора от всички контролни институции в РПУ Слънчев Бряг“, което включва: полковник Рачев – заместник-началник на ОД Бургас, екипите на полицията, НАП (Национална агенция по приходите), Агенцията за храните, Регионалната здравна инспекция, Инспекцията по труда. Ерго не е проверявано само за шума. „Две поредни вечери от касата на „Оксижен“ се конфискува целия оборот по около 8 000 лева на нощ, налагат се актове по трудовия кодекс, закона за акцизи, данъци и складове, и други. Все актове, които водят до сериозни санкции за собствениците. 8 000 лева, които се изземват всяка нощ, понеже въпросното заведение има натрупани глоби за над 100 000 лева на държавата“, написа в социалната мрежа вицепремиерът. Това са част от резултатите. По-долу в статията ще намерите още от познатите ми към момента резултати от въпросните проверки.

Защо лично вицепремиерът Валери Симеонов отиде, нима беше нужно?

Не, не е работа на вицепремиера да прави проверки и да затваря заведения, но очеизвадно се налага да го върши. Защо? Защото установените огромни нарушения по време на акциите сами по себе си са достатъчен аргумент в подкрепа на необходимостта министрите да отиват на терен в своите ресори. Тази необходимост ни бе доказана и преди два месеца от заместник-министъра на правосъдието Николай Проданов от ВМРО в Софийския затвор, когато последният откри мобилни телефони, самоделни ножчета, handsfree-та и други нередности.

Там обаче нямаше чалга, за това и нямаше истерия срещу действията на Николай Проданов.

Друг отговор даде Ани Цолова в ефир, неволно предполагам, задавайки риторичен въпрос, който гласеше нещо от сорта на: не е ли странно вицепремиер да се занимава с такива дейности, този проблем е от години?

Да, беше нужно цял вицепремиер да обикаля като квартален, защото очевидно компетентните институциите в района, на които това им е работа, не си я вършат и проблемите там са от години. Дали защото началниците са на хранилка на същата тази мафия, която поддържа чалга в района, дали от страх, от друго или в хибридна версия на изброеното, не мога да твърдя със сигурност. Но със сигурност крайният резултат, който трябва да бъде достигнат в следствие на работата на компетентните органи – законността – не е налице в курортите. Иначе нямаше пияни тълпи да крещят безумно всяка нощ преди разсъмване по алеите на курорта, а полицейските патрулки да ги подминават с досада. Нямаше да ги има пиянските и наркомански изцепки, дънещите децибели, вилнеещите тълпи…

Дежурното оправдание гласи „остави ги да се надивеят, нали носят пари“ e заравяне на главата в пясъка. Именно това „дивеене“ прогони стойностните и добре плащащи истински туристи, а каквото и да носят диваците, законите важат за всички. Стига да има кой да ги прилага, разбира се.

Какво носи на хазната наличният туризъм във въпросните курорти е друг въпрос, който заслужава отговор. Отговорът е, че със сигурност не носят много, не и на хазната. Защото на всички е ясно, че същите тези клубове, дискотеки и други рушители на туризма покрай себе си не отчитат голяма част от оборота си, иначе „Оксижен“ нямаше да има 8 000 лева оборот в 02:00 ч. вечерта, при положение, че е отваря в 21:00 ч. Ти, читателю, колко често си получавал касови бележки на т.нар. Слънчака (ако си стъпвал)? Предполагам числото няма да е далеч от 0.

Акциите били удар срещу конкретни личности

Това мисля, че вече не подлежи и на коментар. Проверки е имало също така и във Варна, и в региона. Проверките продължават.

Слънчев бряг бил за купони, а Павел баня за почивка

Да, ама не. Слънчев бряг се рекламира и от родни, и от чужди туроператори като семеен курорт, като място за отдих и почивка.

Невярващите, че Слънчев бряг се рекламира като семеен курорт е добре да поразгледат Trip Advisor например. Слънчев бряг е представен като място за отдих и почивка. Хиляди впечатления на семейства с деца доволни от прекрасните условия, които са им осигурени – атракции, анимацията в хотела, на плажа и рейтингите, които дават.

Тези умници, дето повтарят като папагали, че Слънчака се пълни точно, защото има денонощни шумни партита, ще попитам: А защо в Гърция и Хърватия няма курорти от този тип и въпреки това са пълни с туристи, при това значително по-платежоспособни. Слънчев бряг бил място само за купони, а „третата възраст“ нямала място там. Тук е важно да се замислим и кой е поплатежоспособен. Човек, докарващ сам парите си, или някой осемнадесетгодишен пияница, който разпуска с левовете на родителите? Тъжната истина обаче е, че отдавна изгонихме хората, готови да харчат. И ги пренасочихме към курортите на Гърция, Турция, Хърватска… Те бяха заменени от всякаква паплач, ритаща камериерки, биеща полиция, оставяща тонове боклук след себе си по иначе красивите ни плажове.

Същите тези апологети на купона на всяка цена, на бардаците дават като аналогични на т.нар. Слънчака Ибиса, Майорка, че и Лас Вегас.

Дават ги като аналогично, но очеизвадно нито са ходили там, нито са се поинтересували как стоят нещата. Защото дори и в емблематичните за парти туризма в Европа – Ибиса и Майорка, работата на шумните заведения на открито е ограничена до полунощ, а след затварянето им купонът до сутринта се пренася в шумоизолирани дискотеки на закрито. По думи на мои познати, които са ходили там: „минаваш през 4+ врати, отвъд които не се чува нищо, а вътре купонът е на макс“, както Валери Симеонов каза в едно от изявленията си „в дискотеките на закрито там можеш да детонираш и водородна бомба“. В Майорка е същото, в Лас Вегас съвсем могат интелектуалците-плямпачи да забравят, че хотелите, чиито гости наемат стаи, струващи четирицифрени суми на вечер, ще позволят гостите им да бъдат тероризирани, както се случва в родния Слънчака.

За капак на тази част от статията ще цитирам част от коментар на Владимир Каролев, който гласи: „Дори емблематична парти дестинация като Ибиса не е позволила на дискотеките да нарушават общественото спокойствие. Култовата дискотека на открито Ушуая приключва работа в полунощ, дори и там да гостува Дейвид Гета. Заведението отваря в 4 следобед, гостуващите музиканти и изпълнители започват своята програма в 5 и към 12.00 всичко приключва (освен в два дни всяка година – откриване и закриване на сезона). Ушуая бушува буквално под терасите на няколко хотела. Регулацията важи за всички дискотеки на открито. Все пак, в по-отдалечените плажове има барове, на които може да се посрещне изгрева с музика, но в никакъв случай при децибелите, познати ни от нашия курорт. Закритите клубове пък са напълно шумоизолирани. Дори култови дискотеки като Амнезия, Паша и DC10 не издават „гък“ извън затворените си врати – какво се случва вътре е изцяло друга история. Закритите заведения обикновено започват работа в 11 вечерта и завършват в 6 сутринта – повече от зверско парти.

Испанците са разбрали нещо, което държавното ръководство на „Слънчев бряг“ АД не е – парти туризмът също може да привлича платежоспособни туристи, но това са хора от средната класа, за които физически и психически е невъзможно да купонясват всяка вечер до сутринта. Следователно атмосферата и условията в хотелите трябва да бъдат нормални, а каквото се случва в дискотеките – да си остава там. Съответно двете испански парти дестинации Ибиса и Майорка не привличат пияници на 19-25 години, а хора като цяло на средна възраст. През последните години се наблюдава плавно възрастово разграничение, като в Ибиса се концентрира по-младият поток от 30-40 годишни (въпреки това, всеки пети е над 44), а в Майорка половината от посетителите са над 44 години. Смятате ли за възможно такава целева група туристи да купонясва всеки ден до 8 сутринта и да изтрае кънтящ шум дори в банята на хотела си? Пълен абсурд.

Платежоспособните парти туристи не са тийнейджъри, способни и желаещи да прекарат цяла седмица (дори и повече) в непрестанен алкохолен делириум на няколко часа сън дневно. Това са хора на средна възраст със солидни средства, които търсят както комфорта и прилежащите услуги на луксозния хотел, така и щурото парти в близката дискотека.
Когато и ако в Слънчев бряг предложим и двете, ще започнем да се конкурираме за целевата група туристи на Ибиса и Майорка. А дотогава… Валери Симеонов го описва далеч по-добре от мен, та няма да му отнемам щафетата
.“

Ако толкова се държи на денонощни дискотеки на открито, то Гърция дава решение. Там денонощните дискотеки на открито са далеч от населеното място. Превозът е с автобуси. Така хем не се пречи на почиващите, хем купонът на открито е на макс до сутринта. Алтернативата е шумоизолация, както в Ибиса, както в Майорка. Е, явно, че и алкохолният и парти туризъм също си имат чалъми.

Но когато на родните мутри им се позволява безнаказано да нарушават нормативните и поднормативните актове, не бива да се учудваме, че ще последват пътя с най-малкото съпротивление – да не спазват закони, вместо да шумоизолират.

Офлайн реакция също имаше – протестите срещу действията на Валери Симеонов.

Може би само в България през 2017-а година може да има граждански протести срещу спазването на нормативни и поднормативни актове, които са приети през 2007-а и 2009-а година. Това са български граждани, които протестират за „правото“ си да нарушават българското законодателство.

Ако желаем България да бъде правова държава, в нея трябва да има право, трябва да има ред, които да се спазват. Заведенията, които попадат под въпросните регулации, подлежат на категоризация. И да – има норми на шума, които могат да бъдат в едно заведение. Норми, които са посочени от лекари и други специалисти в области, които биват засегнати.

Същите тези папагалстващи, с пар екселанс идиотски коментари, апологети на бардаците стават още по-нелепи като дават за пример Западна Европа. На въпросните места в Западна Европа има регламенти и те се спазват до последната буква и до последната запетая. Изключително нелепо е да се дава пример със Западна Европа, че там човек можел да си прави каквото си иска. Не, не може. Там се спазва законодателството точно дума по дума и буква по буква и това е причината хората там да живеят добре.

Актовете, срещу които се протестира, са: чл. 16а, ал. 2 на Закон за защита от шума в околната среда гласи, чене се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00 ч., като последната поправка е приета през 2009 г. И приетата през 2007 г. Наредба № 1, според която от 23 часа до 7 часа трябва да се спазват определи правила, свързани с шума включително в курорта, а предвидената глоба за нарушение за  юридическо лице е до 50 000 лева и при повторно нарушение отнемане на разрешителното за извършване на определена дейност; в чл.3, ал. 1 пише: „забранява се използването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечения без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси“.

И да, кои протестираха? Мнозинството от протестърите са работниците на концесионерите: Маджо, братя Маргини, Радо Слънцето, братя Диневи и разни подобни, а в последните дни се включиха и разни защитници на „правото“ да си правят каквото си искат. Много на място Валери Симеонов каза, че да протестират техните служители срещу налагането на закона е все едно Ал Кайда да протестира пред Европейската Комисия.

А днес същите тези, които до оня ден нарушаваха един куп нормативни и поднормативни актове, тероризирайки почиващите, които нападаха вицепремиера с аргументи ad hominem (срещу личността, само защото не ти харесва), който впрочем е забранен за сериозна дискусия, се обявиха, че искат дискусия, че искат диалог.

Американският редактор на вестник Артур Брисбейн през 1911 г. казва: „една снимка струва повече от хиляда думи”, за това и прилагам една от протестите, на един вундеркинд, тя казва достатъчно за скалъпените протестни мероприятия.

Относно репресивните действия на Валери Симеонов – изземването на техника и прочие. Вицепремиерът действа с железни похвати, но и още може. За пример един от курортите, който се сочи от протестиращите за идеал – Ибиса, изземването на апаратура и репресивните мерки като цяло са значително по-мащабни от приложените по родните курорти.

Една от общините в Ибиса – Сан Хосе е въвела ограничение на звука на плажовете от 65 децибела. В същата община полицията може да запечатва и конфискува музикалните уредби на клубовете, в които автоматичното ограничение на звука е манипулирано. Да, те имат и вградени от общината уреди, които не позволяват на уредбите да пускат по-силна музика от указаното. Повишават се глобите за нарушения – от 15 – 300 хиляди евро на 30 – 300 хиляди евро. Т.е. в Ибиса не просто отдавна има ред и разграничение между купон и почивка, но и продължават да затягат дисциплината. Само у нас едни папагали не спират да повтарят, че беззаконието, самоуправството и престъпността са единственият начин да има летен туризъм и забавления. За справка – тук

Ако бяха извън България папагалстващите, с пар екселанс идиотски коментари, апологети на бардаците дали щяха да мрънкат? Да, ама не, в курортите, които използваха в аргументите си явно законът се изпълнява безпрекословно. Което е и фундаментална причина за последствията като по-високия жизнен стандарт на Запада, за който впрочем бленуват същите тези плямпачи.

Прословутият Жорж Ганчев обичаше да казва, че „не е важно какво ще се говори, важното е да е всеки ден“, така е и в случая.

Пък, ако на някого много му липсва шум, лесно му се организират денонощни серенади под прозореца, та да не може да заспи за минута. И ще го наречем бизнес, тъй като ще отворим нови работни места за „музиканти“.

Относно отменения Solar Summer

Иван Дончев – управляващ съдружник на „Какао бийч“, където трябваше да се проведе Solar Summer, обяви, че Cacao Beach ще търси правата си по съдебен ред, тъй като отмяната на фестивала носи вреда на комплекса и води до пропуснати ползи“. Тоест ще съди Валери Симеонов за това, че от „Какао бийч“ са отменили фестивала. Щеше да е смешно, ако беше в „Не!Новините“, но уви…

Организаторите пък от клуб „Ялта“ обявиха (пак в същата статия), че нямат намерение да съдят когото и да е във връзка със случващото се в Слънчев бряг.

Предходния ден пък организаторите на събитието пишат, че  „към момента, а и през целия сезон, липсват подходящите условия, които да гарантират характерните за Solar качествен звук, ефектна сцена и безпроблемно протичане на събитията“. И тук се получава дисонанс – на 15.08. нямало да се провежда заради липса на подходящи условия през целия сезон, а на 16.08. – защото Валери Симеонов е виновен. Това, ако не е нон сенс, здраве му кажи.

Тук идеята на организаторите бе Solar Summer да се провежда на открито, на плажа, в диапазона между 22:00 и 06:00 ч., което е в разрез със споменатите по-горе актове на законодателната власт. Явно са решили и те, че са над закона.

А ето как го правят на емблематичния за парти туризма Ибиса – в закритото хале на Амнезия и DC-10, която е малко след края на пистата на летището.

Резултатите от акциите са повече от красноречиви

От началото на летния сезон са извършени 24 хил. проверки. Като приходи през последния месец има отчетени 100 милиона лева повече следствие действията на НАП. Има заведения, които в сравнение с миналата година са качили оборота 1000 процента след проверките. Има 132 заповеди за запечатване на обекти, 89 от тях са за заведения. С 1/3 се е увеличил броят на заявленията за регистрация на заведения, което е ясен знак, че много от тях излизат от сивия сектор. Намерена е храна с неясен произход и с изтекла годност. Регистрирани са нарушения на изискванията за пожарна безопасност, а инспекторите по труда са хванали персонал без задължителните здравни книжки и трудови договори. За 45 дни при 80 проверки митническите екипи са иззели 28 521 литра алкохол, облепен с бандероли, но така, че да не се унищожават при отварянето, иначе казано фалшив алкохол. И още има, който се интересува може да провери.

Статистическите данни за състоянието на курортите ни също не са цветущи

В класацията за икономическа полезност на туризма, България се нарежда на 73-то място в света, като перспективата е силно негативна – по прогноза, към 2027 ще бъдем на 94-то място, далеч зад африкански и азиатски държави. Очевидно, моделът ни не е конкурентен и трябва да бъде коригиран. Със сегашния модел на нискобюджетен, алкохолен туризъм, един чужд турист в България харчи 534 долара, за сравнение в Сърбия – $925. Изоставаме дори и от Африка, няколко страни за сравнение: в Ботсвана – $977, в Зимбабве въпреки наличието на диктатура и хиперинфлация – $827.

Според данни на Институт за анализи и оценки в туризма хотелите в курорта заплащат 12 млн. лв. компенсации на хора, оплакали се от незаконен шум. За сравнение от всички държавата печели 8 млн. от концесии и наеми годишно. Т.е. хотелиерите търпят значителни загуби, вследствие на шума, които остават за тяхна сметка.

Всеки може да си прави изводите, но алтернативите са бинарни

Или си на страната на страната на мутрите, които нямат респект нито към държавата, нито към законите. Печалбари на всякаква цена. Личности като Маргините, МаджоРадо Слънцето, братя Диневи и подобните им… Със съдействието на Бургаски административен съд, който на конвейер отхвърля заповедите за затварянето на заведенията и веднага ги отваря.

Има случаи, в които е направен констативен протокол извън Бургас, екипът на НАП тръгва за града, за да донесе на хартиен носител акта за затварянето и вече се произнася Бургаският административен съд по подадена жалба от потърпевшия или собственик на заведението, че тази заповед е невалидна и че трябва да бъде отворено. Със скоростта на светлината се движат тия неща в Бургас. Бургаският административен съд отваря заведението преди да е дошъл още актът за неговото затваряне. От 89 затваряния 80 заведения са отново отворени. Само 9 остават затворени, въпреки актовете на НАП за констатирани нарушения, на база които въпросните заведения трябва да бъдат затворени.

Или си от другата страна – държавата

От страната на която застана освен вицепремиерът Валери Симеонов, и премиерът Бойко Борисов, и вицепремиерът Красимир Каракачанов, и главният прокурор Сотир Цацаров, и 11 организации, основно на бизнеса по морето, които се обявиха категорично в подкрепа на действията на Симеонов с декларации, това са: Национална асоциация „Българско Черноморие, Българска асоциация на собствениците в туризма, Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, Сдружение „Обединен селски район“, Гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“, Инициативен комитет „За опазване на природата в Шабленското Черноморие“, Инициативен комитет „Зелени урбанизирани територии“ – Пловдив, Сдружение на собствениците на земи от с. Емона, „Иракли“ и с. Баня, Национално гражданско сдружение „Природата за хората“ и Независим обществен контрол. Също и Съюз на хотелиерите, които заплащат 12 млн. компенсации за шумовия терор от няколко заведения. И Съюз на собствениците за развитие на курорта, последните представляват тези, които са закупили имоти в района, които плащат данъци и хранят семействата на тези със заведенията, сергиите, постройките и др. Сезонът е няколко месеца, но някои плащат данъци и между летните сезони. И други, и други.

Според статистиката на хотелиерите само 5-10 % от всички туристи са млади хора, които се предполага, че са дошли за купона. При налична леглова база за 350 000, това са между 17 500 – 35 000 души, плажните дискотеки могат да приемат максимум 7 000. Е, редно ли е за кефа на тия 7 000 да бъдат тероризирани останалите между 315 000 и 322 500, се пита в гатанката. Всеки с поне малко акъл в главата ще отговори, че НЕ е редно. Те имат своето място в туристическия микс, но това не трябва да става за сметка на останалите 90%, дошли да почиват на прекрасните плажове на Черно море.

Още по-абсурдното е това, че шефовете на дискотеките в курорта карат автомобили за по 350 000 лева, вместо да инвестират в шумоизолация. И това е в контекста на юлския оборот, отчетен от НАП на Черноморието, от 850 млн. лв. и августовския, надхвърлящ 1 млрд. лв.

Още в първите дни на акция „Тишина“ вицепремиерът Валери Симеонов каза: не е работа на вицепремиера да ходи по проверки, но очевидно има натрупани с години нарушения, усещане на ненаказаност у тези собственици на заведения, затова задавам модела на институциите, по който трябва да се работи. Акцията, която се проведе в нощта на 21 август е доказателство за това, че моделът е зададен успешно и той работи!

Преди дни доц. д.с.н. Огнян Минчев написа в социалната мрежа: От години места като Слънчев бряг само номинално принадлежат към България – да, оттам идват данъчни постъпления, но масово там няма респект нито към закона, нито към онези, които трябва да го съблюдават (независимо дали са в София, в областния център или в общината). Ако управляващите наистина искат да „вкарат в пътя“ тези места, ще трябва да положат дори още по-сериозни усилия – системни проверки, жестоки глоби, конфискация на активи, ефективни присъди, въобще много, много насилие и „погазване на човешки права“. Друг начин не е измислен. Повтарям, не е измислен.

Затова – удри, бай Валери!

Последни Новини

Каракачанов от Будапеща: България има огромен принос в битката срещу джендър идеологията

С твърда позиция във властта ВМРО спря Истанбулската конвенция Защитата на децата и семейството, укрепването на националните държави и...

Карлос Контрера: ДПС е изначалното зло в българската политика

ДПС е партия по корпоративен принцип, там важи клиентелистския модел – даваш, за да получаваш. Това е изначалното зло в българската политика,...

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir