Начало Народно събрание Искрен Веселинов: Не приемам философията „който крал – крал“

Искрен Веселинов: Не приемам философията „който крал – крал“

Интервю със заместник-председателя на ПГ на Патриотичния фронт и шеф на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР за в. „Банкерь“ 

Да се възстанови таксата „задължение към обществото“ и за изнасящите фирми

Всички, които имат списъци с депутати, свързани с ВЕИ, да ги извадят

– Г-н Веселинов, постигна се съгласие за отлагане с един месец на увеличаването на цената на тока. Какво толкова ще се случи за това време и не е ли безсмислена тази отсрочка?

– Не е тъй, като имаме заявки от страна на правителството за проактивни политики, които ще доведат до намаляване на разходите в енергетиката. Част от тях са свързани със структурите на разходите на държавните дружества – както беше обявено, те ще намаляват по 10% годишно. Другата част са свързани с ВЕИ-тата, за които тече проверка, и ако са установени нарушения, ще отпаднат от микса. Така тази надценка за енергията би трябвало да бъде редуцирана. Има реални предпоставки това да се случи.

– След като за толкова много години това не е направено, вярвате ли, че сега ще стане за един месец?

– Сега за пръв път реално беше приложен системен подход с промените в Закона за енергетиката, които станаха през този февруари. С тях съвсем радикално се ограничи включването на възобновяемите централи. И отделно за първи път се прекрати или поне се ограничи съществено злоупотребата с кафявата енергия, т. нар. високоефективни комбинирани производства. Става дума за ТЕЦ-овете, които често получаваха пари за високоефективни производства, без да отговарят изобщо на каквито и да е изисквания. Има и други мерки. И мярка по мярка това ще даде сериозен резултат, тъй като в сравнение с предишния период имаме да топим 700 милиона дефицит на НЕК. А че всичко не може да стане за един месец – да, така е. Ето защо ние от Патриотичния фронт предлагаме по-дълъг срок от три месеца. Да не забравяме, че освен тези мерки, които предложи правителството, г-н Иван Иванов каза, че в следващия месец очакваме мнението на Европейската комисия дали има държавна помощ в „Марица“ 1 и 3. При положително становище това може да има огромен принос за намаляването на тази такса „задължение към обществото“, може да е предпоставка да се преразгледа ценовият модел на „Марица“ 1 и 3.

– Не е ли логично да се върви по друг път при решаването на този въпрос?  Вместо да се търсят всевъзможни начини за намаляването на цената на тока, да се даде приоритет на политиката по доходите. Основният проблем у нас са ниските доходи на хората.

– Аз никога не съм бил против активна политика за доходите, но в никакъв случай не мога да приема философията – който крал, крал, да продължава да крада, а ние ще вдигнем доходите. Не звучи сериозно.

– Смятате ли, че ще излезе на бял свят какво в действителност е ставало в енергетиката?

– Има такива сериозни амбиции от страна и на парламента. Знаете, че е създадена специална комисия, която разследва случилото се досега в този сектор. Знам, че има доста шокиращи данни, с които тя ще излезе. Това пак е в рамките на този един месец. Тоест, колегите ще излязат с доклада си в края на юли. По този доклад ще бъдат взети мерки, които обаче няма как да се случат в рамките на същия месец, нали. Затова за нас три месеца е минималният период. Вярно е, че в този период НЕК ще натрупа загуби. Някои свободни изказвания в залата оповестиха как те ще са 300 млн. лв. за три месеца. Тези изказвания са абсурдни. Най-големият дефицит на НЕК беше през май, защото тогава няма отопление, нито охлаждане, в смисъл не се пускат климатици и консумацията е най-малка. В най-лошия за електрическата компания месец загубата й беше около 70 млн. лв. и през лятото навярно ще е наполовина. Това, разбира се, не са малки числа. Но дори да натрупаме 100 милиона за тези три месеца, което е реалистично, те ще влязат в цената в следващия ценови период, т. е. ще бъдат платени, няма да товарим НЕК. Другият вариант е да вдигнем цените сега и да чакаме новите обстоятелства да настъпят. След тримесечен период КЕВР има право да преразгледа цените. Особено за бизнеса. За битовите абонати – дори и според твърде несправедливото повишение за Североизточна България от 3.6%, което е три пъти по-голямо на фона на София и няма никаква логика държавата и комисията да имат такава политика – и най-голямото увеличение не е толкова голямо. През топлите месеци няма да ги затрудни. Но представете си един бизнес, който от днес започва да калкулира и три месеца подред калкулира нова цена в своето производство и губи пазари, губи възможности за реализация, има загуби по договори. Там е проблемът. По-добрият вариант е дефицитът, който НЕК генерира тези три месеца, да бъде покриван в следващия период, ако има възможност тези резерви да облекчат ситуацията в сектора.

– И какво се получава? Когато се вдига цената на тока за битовите абонати, никой нищо не казва. Но когато се вдига за бизнеса и премиерът е готов да излезе на протест срещу… политиката на собственото си правителство…

– Това е карикатурно. Но във всеки случай ние (Патриотичният фронт – б.р.) винаги сме изразявали позицията, че сме против увеличаването на цената на електрическата енергия. Сега трябва да отбележим, че за първи път имаме опит за равномерно разпределение на ангажимента към обществото върху бизнеса и върху гражданите. Така че някакво повишение при бизнеса най-вероятно ще има. Нашата цел обаче е то да е минимално. А реално погледнато, за битовите потребители не виждам сериозно основание да има изобщо такова повишение.

– Тези дни излезе информация, че има много депутати, свързани с ВЕИ-тата, включително и чрез подставени лица. Дори има заплахи, че ще бъдат извадени някакви списъци…

– Съветвам всички, които имат списъци, да ги извадят. Аз също съм чувал много такива слухове. Когато в залата колеги тръгнат да се изказват по тема енергетика, отзад веднага започват намеци за конфликт на интереси. Това е една публична тайна. В края на краищата някой, който разполага с документи, трябва да ги извади. Аз съм абсолютно за това.

– Вие имена не знаете, така ли?

– Аз имена знам много, но документи нямам, за съжаление.

– Иван Иванов се оплака преди дни, че върху комисията е оказван натиск. От кого?

– Вие преди малко назовахте един от източниците на натиска. Когато премиерът казва, че ще отиде на протест с бизнеса, това оказва някакво влияние. Но в интерес на истината, искам да ви кажа, че аз също бих оказал политически натиск. Може би като парламентарна група и ние оказваме политически натиск с изявите си. Съвсем нормално е. Регулаторът е независим, но ние сме политически сили, които имаме определени виждания, искаме да ги изказваме и смятаме, че те са рационални. В този смисъл аз не приемам за натиск, когато ние примерно казваме: запушете тази дупка, преразгледайте тези договори. Намирам за натиск, ако той (Иван Иванов – б.р.) или някой от комисарите бъде извикан на четири очи, предложи му се някаква сума или бъде заплашен с нещо. Когато правим изказвания и искаме определени неща с убеждението, че ако комисията ги свърши, ще е правилно, това не е натиск. Става въпрос за публично действие, то е видимо от всички и не е нещо извън обичайната практика на обществото.

– Е, добре, а не е ли натиск, когато час по час заплашвате, че ще оттеглите подкрепата си за правителството? Включително и за цената на тока имаше такава заплаха…

– Цената на тока е свързана с всички тези мерки, които вече няколко пъти предлагаме. Мерки, които сме записали в споразумението при избирането на правителството. Те са заложени в програмата по наше предложение и очакваме да се случат. Какво ненормално има в това? Подкрепяме кабинета за определени неща, нямаме министри, нямаме властови лостове… Дадохме подкрепата си срещу ангажимент за работа. И искаме тази работа да се свърши. Или най-малкото да видим действия в посока на нашите виждания. Да видим воля, желание… Ако има някакви обективни трудности, можем да ги разберем, нормални хора сме. Но когато не виждаме политика в дадена посока, тогава е проблем. В случая някои депутати резонно поставят въпроса защо правителството не знае, че ценовият период започва от 1 юли? И защо не натисна досега държавната енергетика да си съкрати разходите? Защо досега не накараха Държавната финансова инспекция да излезе с докладите във ВЕИ сектора? В никакъв случай не казвам, че не се работи.

– Кой губи и кой печели от играта с цената на тока?

– Няма такава игра. В момента имаме една институция КЕВР, която се опитва относително съвестно да си свърши работата. Обаче тя иска да си свърши работата на базата на определени предпоставки, които ние настояваме да променим – ВЕИ-тата, където има нарушения, разбира се, американските централи, чиито договори са в пряк разрез с правото на ЕС, и ред други неща трябва да бъдат променени. Тогава тази такса „задължение към обществото“ ще падне може би наполовина. И това ще е в полза на всички. Ние не искаме да гоним инвеститорите. Американските централи спокойно могат да отидат на свободния пазар на електрическа енергия, спокойно могат да изнасят. Между другото, в износа на ток също е необходимо да се направят промени. Нашето виждане е, че може би трябва да се възстанови таксата „задължение към обществото“ и за изнасящите фирми, защото в момента има една вътрешна игра при разпределението на мощностите. Няколко поредни състава на ДКЕВР, както се наричаше комисията, приемаха едни решения, с които оставяха евтиния ток на свободния пазар, за да могат износителите да го реализират, пък скъпия оставяха да го плащаме ние. Решението минава през пълна либерализация на този пазар.

– Бихте ли подкрепили предложението на ДПС за изцяло мажоритарен вот при избора на депутати?

– За мен това е по-скоро един популистки изблик на ДПС, отколкото някакво сериозно намерение. Г-н Местан направи това изявление в деня, в който на първите страници на всекидневниците се мъдреше социологическо проучване на тази тема и как 70% от хората приемат мажоритарния избор. Ние сме за мажоритарен избор, за лична отговорност. Но трябва да се има предвид, че някои от най-големите катаклизми в нашата история са станали вследствие на мажоритарен избор. Такъв е превратът срещу Стамболийски. Както знаете от историята, Александър Стамболийски печели едни такива мажоритарни избори с близо половината от гласовете на избирателите и получава три четвърти от местата в парламента. Опозицията е маргинализирана. Почва едно авторитарно управление, което води до близо 20-годишна гражданска война в България, реално погледнато. Невинаги като гражданска война, но има сериозно обществено напрежение. Различните политически идеи трябва да имат своето представителство в парламента. За мен оптимален е германският модел на изборна система, където половината от депутатите се избират пропорционално, другата половина мажоритарно. И всяка партия тежи в парламента толкова, колкото са подадените за нея гласове. Има го и мажоритарното начало, има го и политическото представителство.

***

Искрен Веселинов е роден на 14 март 1972 г. в Русе. Строителен инженер и юрист по образование. Дългогодишен общински съветник в Русе от листата на ВМРО-БНД. Заместник-председател на партията. Депутат в 43-ото Народно събрание от Патриотичния фронт.

Последни Новини

ВМРО – Русе откри предизборната си кампания

Вчера в храм „Свето Възнесение“ ВМРО – Русе откри своята предизборна кампания за извънредните парламентарни избори. На събитието присъстваха кандидатите за народни...

Висшето образование и младежките политики са приоритет за кандидата на ВМРО за ЕП Петър Петров

Висшето образование и младежките политики са сред основните приоритети за 14-я в листата за евродепутати и втори във варненската листа на ВМРО–БНД...

Стига лъжи! Настояваме за бързо двойно увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Не голи обещания – реална програма е нужна. Образованието ни е в колапс Политическите заигравания на „сглобката“ с висшето...

107 години от погрома в Босилеградско

ВМРО отново бе до нашите сънародници в Западните покрайнини в дните на 107-та годишнина от погрома в Босилеградския край, който става жертва...

Повече пари за подкрепа на образованата раждаемост предлагат общинските съветници от ВМРО в Кула

Увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в община Кула, предлагат общинските съветници от групата на ВМРО....

ВМРО: Тези камъни Ви чакат! МС трябва да върне ветото за членството на Северна Македония в ЕС

Парламентът трябва да се събере извънредно и да приеме декларация в защита на българите от другата страна на границата!

Водачът на евролистата на ВМРО Ангел Джамбазки: Трябва да спрем ляволибералния диктат в Европа!

Управлението на ЕС с мнозинство на либерали, социалисти и крайно леви застрашава бъдещето на европейските народи. Тази клика предизвика множество кризи, като...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir