Начало Блог Калин Поповски: На евроизборите трябва да се явим с водач на листата...

Калин Поповски: На евроизборите трябва да се явим с водач на листата Ангел Джамбазки

Д-р Калин Поповски, народен представител от ПГ на „Обединените патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Предложената от Красимир Каракачанов концепция за интегриране на маргинализираните ромски групи

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предоставя на обществеността в България концепция за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, общественополезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос – пише в своя фейсбук Красимир Каракачанов. Защо беше нужна тази концепция, какво съдържа тя и защо има или няма реален смисъл, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски припомни, че декадата на ромското включване е започнала през 2005 г., усвоили са се значителни средства, които е трябвало да помогнат за интеграция на ромския етнос. Резултатите, обаче, са нищожни. Народният представител уточни, че в концепцията се говори единствено за циганското население, което живее в гетата и не работи, защото има и представители на този етнос, които са образовани и интегрирани в обществото. Той заяви, че гетата са започнали да се образуват още по време на социализма, защото тогава е имало вредни производства и тези хора малко или много са работели там. С премахването на тези производства са се образували цели групи маргинално население, което постепенно е заживяло с убеждението, че може да живее без да работи и да учи. Затова, според народния представител, правителството е принудено да вземе радикални мерки, които включително ще налагат промени и в НК, както и на закони в социалната, здравната сфера и т.н. Дошло е време да се вземат наистина реални мерки! Досега разчитахме на европейски средства, на неправителствени организации да се получи някакво интегриране, но виждаме, че резултатът е почти нулев, категоричен бе Калин Поповски.

Говорим за конкретни мерки, но аз като чета извадки от документа имам опасенията, че ще започнат отново обвиненията за нарушаване на човешките права, макар че точно обратното, те се защитават, според мен, с този документ. Имам опасения, че отново ще влезем в колизии в самото наше общество, защото става дума за спиране на помощи при отказ от започване на работа, при спиране на децата от училище, при демонстриране на скъп начин на живот и т.н. Каракачанов казва да бъде премахната професията „социално слаб”, коментира водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че нали си представяте, че тези деца, ако ходят на училище поне до 8 клас няма да започнат да раждат в 6 клас. Той продължи, че трябва да се спрат помощите на майките под 16 години, защото така се нарушават закона и конституцията на България.

 Смятате ли, че това ще сработи реално, на практика, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски отговори, че най-малкото Патриотите имат волята да започнат законодателните промени. Той изрази надеждата си, че здравият разум ще надделее и този тип законодателство ще бъде прието от 44-ото Народно събрание.

Но как ще се реализират тези мерки, защото някои от тях ще трябва силово да се осъществят. Как ще накараш майката и бащата, които не са ходили на училище, защото те вече раждат деца, да си пратят децата на училище? Как ще накараш децата растейки да имат трудови навици, след като майките и бащите им нямат трудови навици? Какво може да направи държавата, за да може да се реализира една такава концепция, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова.

Д-р Поповски отговори, че се надява да има съгласие между политическите сили, за да не се стига до социални бунтове, а малко по малко тези мерки да бъдат въведени и съзнанието на тези маргинализирани групи да бъде изменено, че те не могат постоянно да живеят на гърба на социалната система.

Проблемът с фалшивите ТЕЛК-ове

Накъде ще отива тази тема, не само в контекста на това маргинализирано население, но и в контекста на цялата ни държава и нейната социална система, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски отговори, че този проблем също е доста сериозен, а Патриотите са били първите, които са го повдигнали, самият той е направил изказване по тази тема в началото на мандата на 44-ото Народно събрание. Тогава, обаче, от ДПС и БСП са го опонирали, че бройката на ТЕЛК решенията в България е реална. Когато, обаче, прокуратурата и ГДБОП са се намесили се е оказало, че такива фалшиви ТЕЛК-ове има.

Народният представител обясни, че всъщност не се знае точко колко е процентът на фалшивите ТЕЛК-ове. Програмата за преизчисляване е от 6 месеца, чака се доклад от МЗ дали има повече жалби от хора, които смятат, че са ощетени. Аз смятам, че трябва да се продължи в тази посока, трябва да се вземат сериозни мерки срещу колегите лекари, които злоупотребяват, и срещу тези медиатори, които намират пациентите и пренасят съответната сума до лекаря! Това е реално, защото двете престъпни групи няма как да се намерят, ако няма такива медиатори. Със съвременните средства на ГДБОП смятам, че нещата не са толкова трудни, заяви той.

Защо се стигна дотук, какво се е случвало през годините, та толкова фалшификации се случват, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че част от тези фалшиви ТЕЛК-ове се издават точно на хора от гетата, които смятат, че това е просто още една вратичка да се източва социалната система на страната. Самите лекари в комисиите са обикновено с доста ниски заплати и част от тях лесно се изкушават. Народният представител уточни, че, разбира се, не всички членове на комисии са корумпирани, както и не всички хора с фалшиви ТЕЛК-ове са от ромския етнос, има и доста българи, които злоупотребяват.

Лекари в затвора, това ще реши ли проблема, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски отговори, че ако става дума за някакъв опасен рецидив, би могло и дотам да се стигне.

Предложението да се забрани пушенето на наргилета в затворени помещения

Защо дойде ред на тази мярка, какъв е големият проблем, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски обясни, че според статистика за 42 страни в Европа ние сме на 5-о място по употреба на наргилета на публични места от деца между 11 и 13 години и на второ място при 15-16 годишните. Наргилетата не са безопасни, защото при образуването на този дим се получава едно непълно горене и се изхвърлят токсини в атмосферата, които се вдишват не само от пушещия, но и от хората около него.

Бизнесът Ви обвинява, че ликвидирате една печеливша дейност, отбеляза водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че дейността може да е печеливша, но с доста токсичен ефект върху подрастващото население. Народният представител беше категоричен, че това са разумни мерки, които трябва да бъдат наложени.

Отношенията в коалиция „Обединени патриоти“

Днес пак имаше някакви подхвърлени реплики между Валери Симеонов и Атака, докъде стигнахте, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че между НФСБ и Атака има стара закачка, но ВМРО не иска да се меси в тези отношения. Надяваме се да надделее здравият разум, остават 3-4 месеца до изборите и да си остане коалицията. Така са ни припознали хората и така е най-разумно, като ние поддържаме мнението, че водач трябва да бъде Ангел Джамбазки, който е евродепутат в топ 10 по активност в целия ЕП, с доказани качества, с доказана ефективност, така че там не коментираме! Мисля, че тези две партии обективно знаят, че нямат такъв човек, който да бъде пред Ангел Джамбазки и мисля, че надделявайки здравият разум трябва да си останем „Обединени патриоти” с водач на листата Ангел Джамбазки, завърши Калин Поповски разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 6-и февруари 2019 година.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО с поредна нова структура

Поредна нова структура на ВМРО във Врачанско На 23 октомври в село Струпец, община Роман, беше учредена поредната нова...

Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Коментари