Начало Блог Каракачанов: Искаме да предпазим обществото от религиозно разделение

Каракачанов: Искаме да предпазим обществото от религиозно разделение

Чрез „Закона за бурките“ Патриотичният фронт предлага превантивни мерки, за да не се повторят проблемите от Франция и Белгия у нас, заявява Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и съпредседател на ПФ пред Цвета Лазаркова в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на радио „Фокус“.

Водещ: Парламентарната група на Патриотичния фронт (ПФ) представи Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, добил популярност като „Закона за бурките“. Представянето на законопроекта бе направено от лидера на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. Г-н Каракачанов е наш събеседник в следващите минути. 

Водещ: Обяснете ни, моля, защо решихте да предложите такъв законопроект? 

Красимир Каракачанов: Мисля, че за всички нормални хора в България е ясно защо. Защото от много години вече, близо 10 години, в България се наблюдава една тенденция външни фактори, било съседна Турция, било разни „фондации“, финансирани от ислямистки държави, тези фактори се опитват да налагат един друг вид ислям в България, който не съществува дори по време на турското робство. Кога в България са се носили бурки и подобни атрибути, каквито наблюдаваме в страните от Персийския залив или в Пакистан? Никога.

Само че сега, ако отидете в циганската махала в Пазарджик, ако отидете в циганската махала в Пловдив, ще видите едни хора, които твърдят, че са правоверни мюсюлмани и носят едни дрехи, които нямат нищо общо с традиционния ислям в България. Появиха се едни проповедници с едни дълги големи бради, които започват по нов начин да проповядват исляма в България и на фона на всичко това, което се случва по света с радикалния ислям и с радикалния ислямски тероризъм, това са процеси, които трябва овреме да бъдат овладявани и пресичани от страна на държавата.

Защото тези бурки, тези жени, облечени отгоре до долу в черно, на които им се виждат само очите, всъщност са проява не на някакви религиозни чувства, а са проява на един опит българското общество да бъде разделено на религиозна основа. Първо да бъдат разделени самите мюсюлмани в България, защото трябва да подчертаем, че и българските турци, и българите мюсюлмани в Родопите, и нормалните мюсюлмани в България, никога не са изповядвали този уахабитски радикален ислям. Това нещо не може да бъде позволено и България, ако е държава, в която има имунна система и има своя политика, за да пресича подобни опити за радикализиране, трябва да проведе подобна политика.

Видяхте в Пазарджик с делото с имамите, които са съдени за радикален ислям, съдът няма параграф, по който да ги подведе. Подвеждаха ги под отговорност за проповядване на антидемократична идеология, за проповядване на фашизъм. Така е в Наказателния кодекс. Само че това не е същото, защото радикален ислям не е нито фашизъм, нито националсоциализъм. Затова още миналата седмица депутатите от ВМРО внесоха в парламента промени в Наказателния кодекс, в които се регламентира какво е радикален ислям и какви са наказанията за проповядване на радикален ислям.

Тази седмица колегата Искрен Веселинов от ВМРО беше подготвил, заедно с екип от юристи, проект за това да се забрани носенето на подобни религиозни одежди и разделянето на обществото на религиозна основа, и както вие казахте, по-популярен като „Закона за бурките“, който беше внесен от всичките народни представители от ПФ. Така че идеята да създадат законови основания на държавата и на съдебните и общинските власти в България да могат да противодействат ефикасно на тези прояви на радикален ислям, които разделят българското общество, противопоставят го. В една такава ситуация знаете какви са последиците накрая. Те не са приятни нито за Франция, нито за Белгия, нито за Европа и ние няма нужда да чакаме това да се случи в България, за да вземем мерки. Както се казва, „вържи попа, да е мирно селото“. Това е логиката. 

Водещ: Главният прокурор Сотир Цацаров каза преди дни, че поставянето на всякакви символи, облекла, които демонстрират религиозна принадлежност и не дават възможност на носителя на дрехата да бъде идентифициран, е достатъчен повод да бъдат наложени съответни ограничения. 

Красимир Каракачанов: Така е. 

Водещ: Можем ли да наречем носенето на бурка вид провокация, която всъщност да обвържем с радикализацията? 

Красимир Каракачанов: Носенето на бурка и подобните такива дрехи, характерни за радикално ислямистки общества, е точно това. Това е провокация към светската държава България. Как си представяте в училище в един нормален клас, в който децата трябва да се обучават, да се появят такива деца, облечени от родителите си по този начин? Това не е ли провокация? България по Конституция е светска държава. Образованието в България е светско. По Закона за образованието в България то е светско.

Не е нормално това разделение, тази провокация. Кажете ми как ще си извади един такъв човек лична карта или паспорт? Какво точно ще се вижда на този паспорт, освен един очи? Как ще мине един такъв човек през проверка на аерогара? Как един такъв човек ще отиде в институция, било кметство, било министерство, било полиция, и ще удостовери своята самоличност? На кого е необходимо това да се налага изкуствено? И затова ние сме предложили също и наказание в Наказателния кодекс, инкриминиране на това деяние, особено за лицата, които принуждават жените да носят подобни дрехи. Когато става въпрос за принуждаване на деца, наказанието е до 5 години затвор и 10 000 лева. Така че не може това нещо да бъде търпяно, защото днес са 100 души в Пазарджик и 20 души в Пловдив. Утре ще станат 10 000 и това ще радикализира и другата страна на обществото.

Представете си вие да се появите в Саудитска Арабия с голям кръст на гърдите. Знаете ли какво ще стане? В най-добрия случай ще ви натоварят на самолета обратно. Това е в най-добрия случай. В другия случай ще отидете в затвора. 

Водещ: Това вече си е една чиста форма на провокация. 

Красимир Каракачанов: Провокация е. 

Водещ: Искам да ви попитам как стои въпросът, вие споменахте, законопроектът е насочен особено към принудата за носене на такова облекло. 

Красимир Каракачанов: Абсолютно. Това е основата. 

Водещ: Но как стои въпросът, ако обличането на бурка е по собствено желание? Как да разграничим наложената воля от свободната воля това да се прави? 

Красимир Каракачанов: Има хора в България или по света, които вероятно по собствено желание биха желали да ходят голи, нали? Само че това не е обществено прието и по закон има едно определение за обществения морал и добрите нрави. Вие примерно сте нудист по убеждение и желаете да ходите гол целогодишно и да се разхождате така по София или в който и да е град на България. Това нормално ли е? Не е нормално. Какво означава собствена воля?

Тези хора, които ми казват: „Това са моите убеждения“, ние слушахме едни граждани на България от мургавия етнос, които казаха: „Ние си продаваме децата като булки, защото това е наша традиция“. Те се женят на 12 години и раждат на 13 години, защото това е традиция. А сега едни други хора казват: „Ние ходим така, защото това е наше желание.“ Утре могат да се появят едни хора и да кажат: „Ние искаме да ядем хора, защото е наше желание, по убеждение го правим.“

Има във всяка една нормална държава, във всяко едно правово общество има законно установен ред, който е валиден за всички. Не може един да каже „Аз искам да ходя гол“, другият да каже „Аз искам да ходя с бурка“, третият да каже „Аз примерно искам да бъда многоженец, да имам 4 жени“ и някакви подобни неща, които нарушават светския принцип на държавата и обществения морал и добрите нрави. В края на краищата, едно общество прави свое законодателство и регламентира норми на поведение, които са еднакви за всички.

Ако някой желае да ходи с бурки, ако може да вземе самолета и да се пресели в Саудитска Арабия, в Катар или в Пакистан. Няма проблем. Там това е техният обществен морал и това е техният закон. Ако някой желае да ходи гол в България, може би някъде в Африка или в Южна Америка в джунглите все още има племена, които ходят голи. Нека да отиде там и да си изпълни желанието. Защо трябва да се натрапва на цялото общество и да го скандализира?

Още повече обаче, това е моралната страна на въпроса. Но нека да не се правим на наивни и всички ние виждаме: този подход в Европа доведе до това, че второ, трето поколение мюсюлмани в Европа станаха радикални ислямисти и терористи. Взривяват метространции, аерогари, убиват хора, отиват да воюват в Сирия и да режат главите на християните. Има неща, които няма нужда, след като сме ги видели как се случват в други страни от Европа, няма смисъл и ние да изпием Черно море да разберем, че водата му е солена. Още повече, че в 6 страни от Европа – Франция, Белгия, Испания, Италия и Швейцария и т.н., този въпрос е регламентиран със закон.

Ние всъщност от ПФ не сме открили топлата вода. Ние просто се ползваме от опита, негативния опит, който имаха някои други западноевропейски държави, които постфактум, след като се случиха проблемите, взеха мерки. Ние вземаме тези мерки, за да не се случат проблемите, които имаше във Франция, в Белгия, във Великобритания и в Испания. Нищо повече не правим.

Идеята е да предпазим българското общество от това опасно разделение на религиозна основа, защото един религиозен конфликт в перспектива няма да е полезен за никой, нито за християни, нито за мюсюлмани, нито за българи, нито за турци, нито за цигани. От подобни конфликти на религиозна или етническа основа печелят външни фактори.

Аз мисля, че умните политици затова са избрани да бъдат политици, не да си гонят личните дребни интересчета и да се интересуват от комисионни и от икономически облаги, а са избрани за това да служат на обществото и да го предпазват от опасностите, които го грозят. Още повече, виждаме ги, тези неща се случват в самото сърце на Европа, и то на Западна Европа, която уж беше някакъв модел за подражание. 

Водещ: Очаквате ли подкрепа на законопроекта от другите парламентарни сили? 

Красимир Каракачанов: Ако другите сили не си правят някакви тънки сметчици, икономически или външнополитически, мисля, че трябва да получим подкрепа, защото това е за доброто на България и за сигурността на българските граждани. 

Последни Новини

Каракачанов: Наркобригадите в София помагат на „сглобката“ като купуват гласове

Ръководството на МВР се назначава да върши политически услуги, заяви лидерът на ВМРО Кирил Петков още с първото си...

В Шумен бе представена листата на ВМРО – БНД за предстоящите избори за Европейски парламент и за народни представители

В последните години България се намира в безпрецедентна вътрешна криза, съпътствана от неспособността на политическия елит да вземе адекватни решения за преодоляването...

ВМРО – Русе откри предизборната си кампания

Вчера в храм „Свето Възнесение“ ВМРО – Русе откри своята предизборна кампания за извънредните парламентарни избори. На събитието присъстваха кандидатите за народни...

Висшето образование и младежките политики са приоритет за кандидата на ВМРО за ЕП Петър Петров

Висшето образование и младежките политики са сред основните приоритети за 14-я в листата за евродепутати и втори във варненската листа на ВМРО–БНД...

Стига лъжи! Настояваме за бързо двойно увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Не голи обещания – реална програма е нужна. Образованието ни е в колапс Политическите заигравания на „сглобката“ с висшето...

107 години от погрома в Босилеградско

ВМРО отново бе до нашите сънародници в Западните покрайнини в дните на 107-та годишнина от погрома в Босилеградския край, който става жертва...

Повече пари за подкрепа на образованата раждаемост предлагат общинските съветници от ВМРО в Кула

Увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в община Кула, предлагат общинските съветници от групата на ВМРО....

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir