Начало Блог Каракачанов пред сръбска медия за правата на българите

Каракачанов пред сръбска медия за правата на българите

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов бе поредният човек от ръководството на Организацията, който бе потърсен от сръбска медия за интервю. След пространното интервю, което организационният секретар Юлиан Ангелов даде за „Сърбин.инфо“, Каракачанов даде не по-кратко и не по-малко интересно интервю, което бе публикувано на страницата „Српски националисти“

Можете да го прочетете тук:

В самото начало, разкажете ни за вашата позиция в ВМРО. Обяснете ни какво се е случило с ВМРО след нейното забраняване през 1934 година,  какво  се е случвало с ВМРО по време на Втората световна война и след това? Как е  обновена дейността на организацията, как станахте шеф на ВМРО, как се развива до момента, когато става  партия? Днес ВМРО има ли воеводи и колко? Имате ли връзка с емиграцията?

От 1997 г. съм председател на ВМРО. Влязох в Организацията още като студент, през 1989 г. , след падането на комунизма в България. След преврата на 19 май 1934 г. сърбофилското правителство на Кимон Георгиев, в желанието си да направи добро впечатление в Белград, забранява със закон ВМРО.

Ръководните ѝ дейци минават в нелегалност, а лидерът ѝ Иван Михайлов емигрира. Много от ръководителите на Организацията, които са заловени, са съдени и попадат в  затвора. По време на Втората световна война, когато Македония е освободена, много от дейците на ВМРО се завръщат във Вардарска Македония по родните си домове и започват нормален живот.

ВМРО приветства обединението на Вардарска Македония с България.  Не трябва да се забравя, че и по време на турското робство, и при сръбския режим в Македония ВМРО се бори за правата на българите в Македония и като българи след 6-и април 1941 г. е естествено членовете и симпатизантите на ВМРО да са доволни, че в Македония се установява българска власт, че отново се отварят български училища и черкви и, че могат свободно да се наричат българи.

В периода 1942-44 г. ВМРО развива дейност само в Егейска Македония, която остава под немска и италианска окупация. Създадени са въоръжени отряди от членове на ВМРО, които защитават българското население от гръцката марионетна власт и от нападенията на гръцките партизани националисти, които нападат българските села.

След падането на комунизма на 10 ноември 1989 г. ВМРО се възстанови в България, както и много други стари партии.

Днес ВМРО – БНД е партия, която действа според законите на Р. България. „Войводи“ ни наричат в обществото по историческа традиция, но такава длъжност реално не съществува. Членовете на ВМРО са 15-16 хиляди души в цяла България, предимно млади и интелигентни хора, и поради своята борбеност и активност се ползват със симпатиите на голяма част от обществото.

Контакти има с емиграцията от Европа, САЩ, Канада и други.

Как оценявате интервюто на Юлиан Ангелов, наскоро дадено за този портал? Съгласен ли сте с позициите му, ще добавите ли, ще премахнете ли нещо?

Г-н Ангелов е организационен секретар на ВМРО. Позициите, които той изразява, са позиции и на партията.  

Разкажете ни нещо за партията Помак и изобщо за помашкия въпрос.

Партия „ПОМАК“ е опит на няколко души да провокират българското общество с идеи, които няма да бъдат подкрепени. Те получават подкрепа, включително и финансова, от кръгове в Турция, близки до неоосманистката политика на Ердоган и Давутоглу. Неоосманистката политика на Турция е много добре обяснена в книгата на сръбския професор Танаскович, който е един от най-добрите специалисти по тази тема в Европа.

„Помашки“ въпрос няма! Така наречените помаци са етнически българи, които изповядват исляма, наложен им насилствено от турските окупатори на Балканите. Техният език е български, фолклорът им е български и тези хора имат българско национално самосъзнание. Въпросът е същият като с бошняците в бивша Югославия, които са сърби и хървати, изповядващи исляма. Но при бошняците имаше няколко фактора, които спомогнаха за оформянето им като отделен етнос: политиката на Австро-Унгария през 19-20-и век, която окупира Босна и Херцеговина, и най-вече идиотската политика на Тито да създава нови нации – бошняшка, македонска и черногорска. Резултатът от това го видяхме всички!

В България, освен български мюсюлмани, има и български католици – 60 хиляди души и около 100 хиляди български протестанти. Религията при различни групи българи не ги прави отделни етноси. Тук не говоря за етническите турци.

Заплашена ли е България от уахабизма ?

Уахабизмът и въобще проявите на радикален ислям не са само проблем на България, а на всички балкански държави, в които живее мюсюлманско население. Този проблем се появи в последните 20 години покрай войната в Югославия. Няколко арабски държави финансират уахабистките структури и въобще проявите на радикален ислям и това е проблем, който ние подценяваме.

Споделете ни вашето виждане за балканските отношения днес. Как виждате Балканите през следващите десет години? А дали е възможно сътрудничество между балканските народи извън НАТО и ЕС?

Как ще изглеждат Балканите, зависи от самите Балкански държави. Ако ние чакаме външни фактори да решават нашите проблеми и отношенията между нас, както е в последните 200 години, Балканите ще си останат онази територия в Европа, за която всички ще продължават да говорят като за бурето с барут. Балканските държави могат да минат и без помощта на някой голям „брат“, само ако спрат да се надхитряват взаимно и престанат да разглеждат идеята за своя просперитет за сметка на други балкански съседи.

Какво мислите за независимо Косово и албанския въпрос на Балканите, който  заплашва да се присъедини към  Велика Албания като най-голям представител на американската политика на полуострова?

Моето мнение за Косово няма да Ви хареса. Вината за това, че Сърбия загуби Косово, е само и единствено на сръбската политика през 20-и век. За да сърбизира територии, които не са сръбски, след Първата световна война сръбските правителства стимулираха преселването на сърби от Косово в Македония, където мнозинството от населението бе българско, а сърбите бяха 20-30 хиляди души, и Войводина, където унгарците и немците бяха повече от сърбите. Така Косово от сръбско стана албанско и при съотношение 90 % албанци и 10% сърби това, което се случи, беше предрешено. Плюс това, по времето на Титова Югославия първо дадохте автономия на Косово, после им я взехте, но веднъж дадени права трудно се вземат.

Сега това, че някои от албанците в Косово искат да се присъединят към Албания, е повече от естествено, те дълго време живяха в държава, която претендираше за Пиемонт на Балканите, за Велика Сърбия. Това получиха и сега това искат!Всеки народ на Балканите се е борил за национално обединение – и ние, българите, и Вие, сърбите, и гърците и т.н. Ако не претендира за чужди територии, всеки народ има правото да иска да живее свободно, обединен в своя държава.

Имат ли Балканите врагове днес, заради които трябва да се обединят, а споровете да бъдат оставени  настрана?

Първа Балканските държави трябва да изчистят проблемите помежду си, за да не позволяват на външни сили да ги противопоставят. Основната опасност е неоосманизмът, който е официална политика на Турция, и ислямският фундаментализъм.

Как ще оцените сръбско – българските отношения през историята?

От края на 19-и век отношенията между Сърбия и България са лоши. Аз ще изложа фактите, а нека вашите читатели си направят извода къде е причината. Още при първото сръбско въстание в началото на 19-и век стотици българи се бият в отрядите на Кара Георги срещу турците. Най-големите български революционери като Раковски, Стефан Караджа, Васил Левски, Христо Ботев и други се борят срещу турците за независимостта на Сърбия, с надеждата след това Сърбия да помогне на българите. Две български легии от по няколко хиляди души се образуват в Белград през 1862 и 1867 г. и се бият на ваша страна. И двата пъти, след като Сърбия си урежда отношенията с Турция, прогонва българите, дори арестува и малтретира българските легионери. В сръбско-турската война през 1876 г. няколко хиляди българи идват доброволци, начело с най-големите български войводи, и се бият заедно с вас срещу турците. Стотици от тях загиват.

Не мога обаче да се сетя за поне един случай, в който дори един сърбин да е участвал в наше въстание срещу турците. Има поляци, херцеговски хървати, но не знам дори за един сърбин. Докато българи се бият за Сърбия, сръбският княз прави планове заедно с гърците как да бъдат поделени българските земи. Дори Стоян Новакович измисля теорията как по-лесно да се посърбяват българите в Македония, като първо бъдат направени македонци, а след това прави сърби. Няма нито един български революционер или общественик, който по това време да предявява претенции за дори един сантиметър сръбска земя.

През 1885 г., когато се обяви българското Съединение, и българската армия беше струпана на границата с Турция, крал Милан нападна България. В 1912 г. през Балканската война, докато ние воювахме при Одрин срещу основните турски сили, сръбската армия овладя Вардарска Македония и започна да преследва всички хора, които се наричаха българи. Затворени бяха всички български черкви и училища, забранено беше да се наричаш българин, населението беше наречено южни сърби. Тази сръбска политика доведе до Междусъюзническата война от юни 1913 г. Терорът върху българите в Македония доведе България на страната на немците през Първата и Втората световна война. Както се вижда, отношенията между двете държави са изпълнени с вражди, войни и недоверие.

Дали ВМРО, ако вземем предвид факта, че е разпусната преди ликвидирането на крал Александър, имаше директна връзка с този акт, или това е дело на (бивши) членове, без официално разрешение от централата на Организацията?

Владо Черноземски е изпратен от ВМРО като боен инструктор при хърватите още през 1933 г. , преди да бъде разтурена Организацията. Атентатът в Марсилия е отговор на терора в Македония и Хърватско. Не е тайна, че между ВМРО и Усташите имаше споразумение за обща борба.

Какво е отношението Ви към българските престъпления над небългарското население  на териториите, които България е присъединила по време на двете световни войни?

Както не одобрявам сръбския терор над българското население в Македония и Западните покрайнини (Цариброд и Босилеград), срещу които сме се борили с оръжие в ръка, така не мога да оправдавам и терора над мирно население от която и да е страна. Терорът поражда само терор, той не решава проблемите.

ВМРО имаше добри отношения с Усташкото движение. Независимо от  причините, поради които сътрудничество е установено, какви са вашите виждания по отношение на естеството и степента на усташките престъпления срещу сръбския народ в „Независима държава Хърватия“, която в парламента слага сърбите извън закона, и която е единствената държава, в която има лагери за деца, известни като „Даница“?

Както вече казах, терорът поражда терор, несправедливостта ражда несправедливост. Както можем да кажем, че Хитлер бе създаден във Версай през 1919 г., така можем да кажем, че Пуниша Рачич създаде Ясеновац.

ВМРО никога не е одобрявала безсмисления терор срещу когото и да било, още повече срещу невинни мирни граждани.

Следите ли днес сръбската политическа сцена? Опишете я накратко! Какво мислите, кой  ще спечели насрочените избори и дали това ще донесе добро на Сърбия?

Наблюдавам какво се случва в Сърбия, темата е много дълга и не бих могъл да я опиша с няколко изречения. Не искам да давам прогноза кой ще спечели изборите в Сърбия, това го решават сърбите. За нас е важно какво ще бъде отношението му към българското малцинство в Царибродско и Босилеградско. Това е критерият ми за отношението към сръбските политици.

(По следващите два въпроса Каракачанов говори в един отговор.- бел. ред.) 

Тези, които не ви обичат, а тук преди всичко слагаме македонците, често Ви наричат „Българския Шешел“. Какво мислите за Воислав Шешел и неговите десетилетия на робство в Хага, което по своя характер, независимо от това дали обвинението е фалшиво или не, надхвърля всички граници на права и правосъдие. (И много други, много влиятелни политици от всички страни вече са осъдени, към края са и процесите срещу Младич и Караджич, а процесът срещу Шешел дори не е близо до края.)

Някои сръбски кръгове знаят малко за разговорите Ви с Воислав Шешел, водени в началото на деветдесетте години. За какво става дума, можете ли да ни кажете нещо повече? Къде са проведени разговорите –  в Сърбия или в България? Къде по-точно? Кога? Каква беше целта? Къде ще мине границата на това разделение? Дали са били взети в предвид гърците и албанците? Дали с това ще бъдат разрешени голяма част от сръбско – българските спорове и биха се създали условия за възобновяване на сътрудничеството по време на Първата балканска война? (Дали това е първият път, в който някой от ВМРО е пребивавал законно на територията на Сърбия?)

Срещата с Шешел беше на 23 юни 1992 г. в неговия кабинет в Скупщината в Белград. Тази среща не беше тайна, още повече че сръбските медии излязоха със заглавия „За първи път председател на ВМРО легално в Сърбия“. Аз предадох мнението на ВМРО и на българските политици, че България държи и ще гарантира независимостта на Р. Македония и ако бъде предприета агресия срещу Македония, това няма да бъде посрещнато с мълчание у нас. Хиляди хора в България, не само членове на ВМРО, бяха готови да отидат да се бият в Македония, а това неминуемо щеше да въвлече и България в Югославския конфликт. Въпреки че с г-н Шешел имахме много различни позиции по редица въпроси, моето мнение е, че той е умен и интелигентен човек, добре познаващ историята на Балканите. Особено ме изненада, че той публично се извини за факта, че Сърбия е причината за лошите отношения между сърби и българи, заради глупостта на крал Милан да нападне България през 1885 г. и измислената от Тито македонска нация. След време може да се говори повече за тази среща. Още е рано, защото подробностите от разговорите на срещата ни могат да навредят и на него в този момент. Не знам дали г-н Шешел е виновен, или не за обвиненията срещу него, но трибуналът  в Хага е пародия на правосъдие. Хага не е съд, а политически инструмент. Няма случай в историята  победителите да са били справедливи към победените.

Какво е виждането ви по отношение на войните в бивша Югославия, т.е.  колко сте запознати с естеството на тези войни?

Югославия беше изкуствена многонационална държава, създадена за да обслужи интересите на победителите в Първата и Втората световна война. Всички знаеха, че тя не може да съществува в този си вид. Когато отношенията между големите играчи се промениха след 1990 г., тя бе изоставена от своите покровители и съвсем закономерно се разпадна. За съжаление, това се случи с проливане на много кръв.

Една част от българите активно участваха във войната на сръбска, но и на хърватска страна … Какво мислите за тези хора и дали ВМРО е изпращала свои хора в Босна или Хърватия?

Нямаше много българи, които взеха участие във войната, и на сръбска, и на хърватска страна се биха не повече от 15-20 души. ВМРО не е изпращала свои хора в Хърватско. Ние бяхме готови да се намесим, ако Сърбия нападне Македония.

Дали сте изпращали доброволци в Македония през 2001 година? Каква съдба пророкувате на Македония? Може ли да оцелее като независима държава и ще се присъедини ли западната ѝ част към Албания?

Не, в Македония не сме изпращали доброволци през 2001 г. Българското правителство подари на Македония танкове и много друго оръжие, с което да подпомогне македонската държава, за да се справи с проблема.

Дали Македония може да оцелее като държава? Въпросът е много сложен. Искам да подчертая, че както ВМРО, така и България, винаги сме поддържали идеята за независима Македония. Само че управляващите в Скопие правят всичко възможно да унищожат държавата Македония. Те предизвикват конфликти с всички съседи. В същото време албанското население се увеличава, според Охридския договор то има почти автономни права в Западна и Северозападна Македония, разполага с големи финансови ресурси и добро международно лоби, докато Македония, по-точно правителството на Груевски и неговите братовчеди, правят всичко възможно да нямат приятели. Те се интересуват само от личните си икономически интереси. Допреди 6-7 години самите македонци се разделяха на две – българи и македонци. Сега глупавата политика на Груевски ги раздели на три – българи, славомакедонци и антични македонци.

Икономически Македония е фалирала, мюсюлманското население е над 35% и продължава да се увеличава. Няма народ, така разделен и толкова беден, да е оцелял. Като прибавим и неоосманистката политика на Турция и радикалния ислям, които са в настъпление, перспективите пред Македония не са добри.

Проблемът в Македония не е само проблем на Македония, а е проблем на всички балкански държави и на Европа. Сега на Балканите всички нации имат по две държави. Гърция и Кипър, Турция и Северен Кипър, Сърбия и Република Сръбска Румъния и Молдова, Албания и Косово, България и Македония. Такова положение е изгодно на всички други, но не и на самите балкански нации. Какво ще се случи в бъдеще е въпрос сложен, но той, до голяма степен, зависи от мъдростта и зрелостта на самите балкански нации.

Последни Новини

Карлос Контрера: ПП-ДБ както сринаха България, така ще сринат и София

Продължаваме Промяната нахлуха в българската политика 2021 г., успяха да докарат управленска, конституционна и политическа криза. Вече сме на прага и на...

Каракачанов: Имаме прагматични български интереси, които трябва да бъдат отстоявани

Българите нямаме време да си играем на евроатлантици или русофили, заяви лидерът на ВМРО България в последните три години...

Ангел Джамбазки: ЕС трябва да търси варианти за мирно решение на войната в Украйна

Европейският съюз трябва да търси варианти за мирно решение на войната в Украйна. Няма съмнение кой е агресорът и коя е жертвата....

Красимир Богданов: Политиците ни се провалиха в най-важната си мисия – оцеляването на българската нация

Политиците ни се провалиха в най-важната си мисия - оцеляването на българската нация. Това написа в страницата си във...

Бум на кражби, условни присъди за изнасилвачи и липсваща полиция – това ни завещаха

Бум на кражби, условни присъди за изнасилвачи и липсваща полиция – това ни завещаха. Тази констатация прави в профила си във Фейсбук...

Красимир Каракачанов: Демографската криза е най-сериозната заплаха пред България

Държавата се циганизира Къде сме ние, които плащаме сметката на това безхаберно и предателствено управление на държавата ни? Къде...

Евгени Коев е водач на листата на ВМРО – БНД за 28 МИР Търговище

ВМРО-БНД регистрира пълна листа с кандидати за 28 МИР Търговище, за предстоящите парламентарни избори на 9 юни 2024 год.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir