Начало Народно събрание Каракачанов: Президентът е един голям грешник в областта на военното разузнаване

Каракачанов: Президентът е един голям грешник в областта на военното разузнаване

Като останем без гранична полиция, аз лично ще публикувам на всички министри адресите в интернет и ще помоля тези мургави африканци, азиатци и араби, които идват, да се насочат към тези адреси за настаняване.

Интервю с лидера на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов пред Павлина Живкова заЕпицентър“ 

Г-н Каракачанов, мислите ли, че е възможно полицейските протести да доведат до падане на правителството, каквито мнения вече се чуват?

Самите протести едва ли ще доведат до падането на правителството, но ако 15 000 – 20 000 човека напуснат системата на сигурността, това ще събори държавата, а следователно и правителството. Изчисленията показват, че ако над 6 000 човека си тръгнат в един и същ период от системата на МВР, вътрешната сигурност се срива. И ако примерът бъде последван и от военни, и от пожарникари, и от хора от разузнаването и ДАНС, това ще доведе до колапс на държавата. Правителства можем да си избираме всеки ден, избори можем да си правим през два месеца, но като загубиш държавата, не можеш да си направиш втора.

Чия е персоналната вина за протестите?

Няма персонална вина – има колективна вина на два-трима министри, които правят неща, без да мислят. И главната им вина е, че правят политика, без да разсъждават за последиците от нея. Защото каква е  логиката да спестиш 20 – 30 млн. лв. като ги вземеш от заплатите и социалните придобивки на полицаи, военни, разузнавачи и пожарникари без да си си направил сметката за последиците от напускането на 10 000 души? Като им платиш средно по 20 000 лв. обезщетения (толкова средно се пада) ще загубиш 200 млн. лв. Това е просто кон за кокошка. Никой не си е направил и сметка какво става с държавата след подобно масово напускане на полицаи, пожарникари, военни. Не може финансовият министър да разсъждава само в посоката как да вземем или да спестим едни пари.

Никога досега полицаи не са блокирали улици, магистрали, проходи, да не би да има някакъв сценарий за дестабилизиране на държавата?

Няма сценарий. Хората са абсолютно прави. Проблемите в система „Сигурност“ са много и продължават да се увеличават. Ще започна с един доста битов – погледнете полицаите как са облечени. Във вътрешното министерство, ако искаш да спестиш пари, спести ги от обществени поръчки, от които се краде като за световно. Купил си китайски кубинки по пет лева, а си отчел, че са далеч по-скъпи. Оставил си тези хора да приличат на стражарите в Албания – такова нещо съм виждал само там през 1991 г. – униформи с лекета, омачкани, скъсани и фуражки без козирки. Натам отиваме и ние. Не може четири години да не си купувал униформи и обувки на полицаите.

Не е ли странно, че на фона на напрежението, вътрешният министър Румяна Бъчварова твърди, че оставката ѝ не е наложителна?

Напрежението щеше да бъде свалено много по-лесно и по-бързо, ако Бойко Борисов, като привика Бъчварова и Горанов им беше казал: „Оттеглете този безумен проект и започнете обсъждане с парламента и полицейските синдикати на реформата. Направете я с приемливи за съсловието и за обществото решения“. Защото дори и да предположим, че Бъчварова подаде още днес оставка, проблемът няма да се реши. Още повече, че и изборът на следващия министър ще е въпрос на някаква политическа конюнктура. Те направиха голямо безумие с промените, които нарекоха реформа. Това не може да бъде реформа. Реформа е ако преразпределиш силите в полицията и подобриш качеството на работата ѝ. Ама да им орежеш заплатите си е просто кожодерство с една единствена цел – да прибереш едни пари в бюджета.

Знаете ли, че Бъчварова е разпоредила да се подпишат всички заявления за напускане?

Като подпишат всички рапорти и като останем без гранична полиция, аз лично ще публикувам на всички министри адресите в интернет и ще помоля тези мургави африканци, азиатци и араби, които идват, да се насочат към тези адреси за настаняване. Това ще стане. България ще се залее от десетки хиляди нелегални имигранти. Уверяваха ни, че ще назначат още 1000 нови гранични полицаи. Какъв е смисълът, като толкова или повече ще напуснат? Въобще няма никаква мисъл, държавата е на автопилот.

С наказания, уволнения и заплахи може ли да бъде спрян протестът на военните и полицаите?

Не, разбира се. Протестът ще спре, ако има взаимно разбирателство. А то се постига с разговори. Не трябва да се проявява високомерие и надменност. Какво означава веднага да се разписват заявленията за напускане? До днес (5 ноември) има 1500 рапорта само в полицията. А колко са в съдебна полиция, при надзирателите на затворите?

Полицаите свалиха доверието си от Румяна Бъчварова. Как ще продължи да работи тя?

Би могла да продължи само в режим на диалог с разумни аргументи. Всичко друго е приказки на търкалета и чакане да отмине бурята. Както казваше другарят Живков: „Снишаване!“

Цветанов определи ВМРО и АБВ като предвидими партньори за разлика от реформаторите. При гласуването на президентското вето върху закона за военното разузнаване ГЕРБ, ВМРО и АБВ бламирахте държавния глава. Да не би да се заформя ново мнозинство без реформаторите?

Господин Цветанов е открил Америка. ВМРО е предвидим фактор от 122 години. Има си ясни цели, ясна кауза и цели, които следва. Отхвърлянето на ветото е въпрос на наше разбиране. Президентът направи доста грешки в областта на сигурността. Без да мисли какво следва от едно негово действие. Да се предават досиетата на военното разузнаване е абсолютно безумие и никакво оправдание със закона за досиетата не върши никаква работа. Ако комисията по досиетата няма какво да чете, да я разпускаме и документите да  отиват в архива. Казвам на министър Горанов, че ще спестим 7 – 8 млн. лв. Нелепо е твърдението: Комисията искала да чете. Какво да чете? Оперативните дела на чужденци, които са работили за България? Защо да го четеш и да става публично достояние? Президентът е един голям грешник в областта на военното разузнаване, защото той подкокороса още предишния военен министър в служебното правителство – Шаламанов, да се занимава с глупостта, наречена отваряне на военните досиета. Сегашният министър продължава по същия път. И идеята шеф на военното разузнаване да може да е и цивилен беше плод на цялото недомислие в системата на армията. Няма НАТО-вско разузнаване, в което шефът на военното разузнаване да е цивилно лице. Няма такова. И логиката е много проста – за да имаш ниво и да можеш да анализираш военни данни и информация, които правилно да подадеш към изпълнителната власт и президента, ти трябва да познаваш не само терминологията.

Нали не сте забравил, че Йордан Бакалов е завършил военна академия?

Не говоря за Бакалов. Той ми е приятел, работили сме в една и съща комисия. Бакалов стана жертва на игрички, които се заиграха покрай президента.

Как си обяснявате, че въпреки призива на Борисов да се подкрепи ветото на Плевнелиев от ГЕРБ гласуваха против него?

Не е вярно – двама гласуваха „за“. Във военната комисия колегите от ГЕРБ са предимно военнослужещи – бивши адмирали, полковници, които са грамотни военно. Практиката в България до назначаването на Бакалов е за шеф на военното да се назначава военен с генералски чин. Като седнеш да говориш с колегите си от НАТО, трябва да си на ниво. Началникът на военното разузнаване по право е заместник-началник на Генералния щаб. Какво ще прави един цивилен там, където военните си говорят на военна терминология.

Ако реформаторите се разсърдят заради Йордан Бакалов и кажат, че оттеглят подкрепата си за правителството, ще се стигне ли до предсрочни избори?

Реформаторите няма да се разсърдят. Реформаторите имат седем министри и им е толкова добре, че не вярвам да се разсърдят заради Бакалов. Нека да бъдем реалисти.

Може ли президентското вето и жертването на Йордан Бакалов да се окажат първата стъпка преди смяната на министри?

Смяна на министри трябва да има.

Да разбирам ли, че вече има разговори в тази посока?

Ако се отвори темата, веднага ще говорим конкретно.

Кои министри смятате, че трябва да си ходят?

Няма да влизам в конкретика, но поне петима души не са за постовете, на които се намират в момента.

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари