Начало Европейски парламент Контрера: Против федерализацията на ЕС

Контрера: Против федерализацията на ЕС

„Ще направят ли обновените европейски институции ЕС по-силен“ бе темата на дискусия, инициирана от Съюза на европейските федералисти – България. Тя се проведе в Дома на Европа в София.

Тъй като представителят на ВМРО в Европейския парламент Ангел Джамбазки бе в заседания в Брюксел, от негово име участие взе юридическият съветник на партията Карлос Контрера.

Той аргументира позицията на ВМРО за антифедерализма в Европа и се обяви против централизацията в ЕС.

Ето и част от изказването на Карлос Контрера:

„Когато говорим за федерализация, ако щете – централизация, на Европа нека първо попитаме защитниците на федерализма в Европа какво влагат в това, каква дефиниция ни дават, каква е същността на федерализъм, както и неговото правно съдържание?

Истината е, че дори най-големите му апологети нямат обосновка що е федерализация, централизация. И това е един от най-силните аргументи срещу федерализма в Европа, срещу организирането на ЕС в супер-държава – няма яснота какво по съдържание е това.

Ето защо ние можем да го критикуваме само по външните му белези! Ние, противниците на федерализма и централизацията, открито заявяваме, че федерализмът е опит да се изземат още от правата на гражданите. Нека се замислим от философско-правна гледна точка какво е съдържанието на това понятие – да делегираме, да преотстъпим още и още права на едни наднационални институции, които не се избират пряко от гражданите на държавите-членки. Това е де факто отказ от правото да определяме съдбата и политиката на собствените си национални държави. Няма как да допуснем това.

От друга страна, като патриоти, нашата позиция е ясна и точна – да засилим ролите на националните държави, да сведем до минимум административно-командната намеса на ЕС в държавните икономика и живот. Нашата принципна позиция е, че колкото по-малко регулации има, толкова по-добре и по-силна ще бъде всяка една държава-членка.

Федерализмът и централизмът вече се провалиха. Имаме върховен представител по външната политика. И какво от това – нима външнополитически Европа е станала по-силна, повече се чува гласът ѝ? Отговорът е – категорично не. Примерите с Украйна и Близкия Изток са показателни за това, че ЕС няма ролята на фактор и е почти изпаднал от голямата геополитическа игра. А уж имаме представител, който да провежда общата външна европейска политика.

Не бива да пропускаме и факта, че държавите-членки имат своите исторически, културни и политически особености и не може и не бива да бъдат принуждавани да се отказват от тях в името на нещо неясно и имагинерно.

Категоричната позиция на Групата на европейските консерватори и реформисти е против федерализацията и намесата в суверенитета на националните държави. Това е и позицията на ВМРО.“

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари