Начало Българите по света Красимир Богданов: ВМРО защитава българите в чужбина

Красимир Богданов: ВМРО защитава българите в чужбина

ВМРО продължава да отстоява и защитава правата на българите в чужбина – това подчерта Красимир Богданов. Депутатът от Враца говори пред организационния съвет на партията, като отчете свършеното по отношение на нашите сънародници в чужбина.

Увеличава се бройката на местата във ВУЗ, като те вече са 2 000 бройки в бакалавърски и магистърски програми, и още 40 докторантски места за българи от Албания, Косово, Северна Македония, Молдова, Украйна и Сърбия. Повишиха се и стипендиите за същите. В средните училища се субсидират 50 места. На среща с министъра на МОН беше поставен въпросът за приравняване на оценките от обучението по език за българчетата учили е страни от ЕС при кандидатстване в профилирани езикови гимназии в България. Дебатиран беше въпросът за създаване на „Карта българин“ за учещи и работещи в страната, които нямат българско гражданство, каза Богданов. 

Той припомни, че неколкократно от трибуната на Народното събрание чрез с декларации или изказвания са защитавани правата на сънародниците ни, живеещи в съседните страни, и правото им да бъдат български граждани.

В международните организации също поставяхме важни теми с техните права. Сезирахме Съвета на Европа за намеса на сръбската държава в избора на Съвет на българското национално малцинство. В ПАСЕ изказахме възражение срещу мониторинговия доклад за България, в който се твърди, че нарушаваме правата на „македонското“ малцинство. Информирахме генералния секретар на ЮНЕСКО за унищожаване на културно-историческото наследство в Охрид, при строежа на джамия, каза още Богданов.

По отношение на Македония свършеното никак не е малко. Постигнат беше сериозен успех в работата на мултидисциплинарната комисия за установяване на фактите общата  ни история. Отговорни македонски политици изказаха немислими доскоро тези за българския характер на Самуиловата държава, дейността на Кирил и Методий и личността на Гоце Делчев. Македония беше подкрепена за членство в НАТО, като възможност за откъсване от влиянието на Белград и сръбските покровители. В резултат на несъгласието на някои европейски страни, Македония не получи дата за започване на преговори за членство в ЕС, посочи Красимир Богданов. В същото време той отчете, че продължават традиционните мероприятия на ВМРО в Македония, като поклоненията на лобното място на Мара Бунева в Скопие и в с. Смилево – център на Илинденското въстание в Битолския революционен окръг. Депутати от ВМРО участват в поклоненията на различни паметни места свързани с войните за национално обединение. При голям интерес премина и представянето на книгата на Красимир Каракачанов за Тодор Александров в Битоля.

След признаването на българското национално малцинство в Албания последваха действия за неговото утвърждаване. Голям успех е стартирането на новини на български език по албанската телевизия. 

Народните представители от ВМРО многократно се срещаха в Албания и България с представители на българските организации. Участвахме в 15-ата годишна среща на българските медии в Тирана, където се срещнахме със нашите сънародници от Гора, Голо Бърдо и Преспа. Посетихме българските неделни училища в Тирана и Корча. Съдействаме за прием на студенти от Албания в България, припомни Богданов. Той каза още, че след настоявания на ВМРО е започнало изграждането на пътя от Билища до Връбник с пари на българската държава. В Западните покрайнини свършеното също е доста.

Със съдействието на депутатите от ВМРО, българската държава осигури средства за изграждане на оградата на църквата в с. Звонци и беше предоставен параклис за с. Ракита. Децата от този край бяха включени в ежегодния летен лагер на Черно море. За Коледа отново зарадвахме децата от този край с подаръци. Предстои МВнР да предостави линейка за местния здравен пункт, допълни Богданов.

В Украйна и Молдова ВМРО развива интензивни отношения с българските общности там. Подкрепят се различни инициативи. Поддържаме контакти с българските организации и учебни заведения. Праз 2020 г. отново ще се проведе поклонение на гроба на Кан Кубрат в Мала Перешчепина, на което сме поканени да участваме. Поставихме въпросът за облекчаване на възможностите за работещите и учещите в България. Имахме активна позиция по промените в закона за образованието в Украйна. Следим развитието на въпроса за откриване на български университет в Одеса, каза Богданов.

След дългогодишни проблеми започва изграждането на българска църква в Букурещ, което е стъпка напред в дейността в Румъния, където представители на ВМРО са посетили през миналата година паметни места в Северна Добруджа.

Динамично се развива българската кауза и Косово, отчете депутатът Богданов. Две български организации подадоха заявления, подкрепени от над 1000 подписа за признаване на българско национално малцинство. Проведохме разговори с отговорни политически и научни лица за възможностите за изучаване на български език в косовските училища и университети, каза още народният представител.

Той обеща и през 2020 година ВМРО да продължи да защитава българската национална кауза в съседните страни. Ще се борим за запазването на българския език и самосъзнание навсякъде, където живеят наши сънародници, заключи Красимир Богданов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО с нова структура в Струпец

Разраства се Организацията във Врачанско На 23 октомври в село Струпец, община Роман, беше учредена поредната нова структура на...

Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Коментари