Начало Народно събрание Обединените патриоти предлагат 10-годишна давност за дълговете на граждани

Обединените патриоти предлагат 10-годишна давност за дълговете на граждани

Депутатите от парламентарната група на „Обединени патриоти“ внесоха проект за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Едно от измененията въвежда 10-годишна давност за дълговете на граждани. Предстои проектът да бъде обсъден в пленарна зала.

Патриотите са убедени, че с измененията ще защитят правата на клиентите от произвола на банки и частни съдебни изпълнители. Според депутата Искрен Веселинов с десетгодишната абсолютна давност за вземания се премахва категорията „вечен длъжник“.

Тоест, тези хора, които най-вече в момента на кризата се оказаха с разпродадено имущество и въпреки това кредиторите са неудовлетворени, най-вече банки, тъй като имуществото им беше продадено на много по-ниска стойност от тази, на която са го придобили, да имат един ясен житейски хоризонт, в който ще дължат нещо и след това животът им да може да тръгне по нормалния начин, обяснява Веселинов пред БНР.

Той посочва и друг важен момент – възможността да се обжалват оценките на съдия-изпълнителя. Задължението на съдия-изпълнителите е да продават имущество след задължителна експертна оценка, тъй като в момента много от тях злоупотребяват с възможността да обявят на изключително ниска цена имуществото на длъжника на публична продан и с определени схеми, то да бъде закупено от подходящите хора.

Проектът предвижда и да се спре възможността банките да вадят изпълнителни листове на база на извлечения от собствените си счетоводни документи, както и да се възползват от незабавно производство.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Тазгодишната награда на НЖО „Достойнство и чест“ е за Райна Дрангова и Евгения Гешева

Националната женска организация на ВМРО не се уморява да търси и показва достойни за пример хора в българското общество. Тази година с...

Законът за личния фалит влезе в парламента

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“

Доц. Михов: За първи път тази година пенсиите са приоритет в бюджета

Приоритет ще имат и учителите, чиято заплата ще бъде с 20% над средната през следващата година, заяви депутатът

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица...

За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

Самият аз не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса, споделя лекарят и депутат от ВМРО В...

Висока оценка за „Балканска стена 2020“

Тактическото учение се провежда на учебен полигон „Корен“ Висока оценка на подготовката и способностите на участниците в учение „Балканска...

Коментари